Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Operując na duzym poziomie ogólności mozna takie pomysły  artykułować  ale jak wejść te dwa kroki w temat to nikt nie ma pojęcia.

No ale np taka Coca cola. Jesli koncentrat będzie z importu cukier nasz , woda nasza i będzie rozlewana w Pniewach rękami naszych rodakó to jest to polski produkt czy nie? 

No a wymóg 50% to jak ma się liczyć? Wiadomo że bananów ani ananasów polskich nie ma więc jak te 50% liczyć? W sztukach, wagowo,  czy wartościowo?  Dajmy na to że będzie bardzo duzy niedobór truskawek albo gruszek bo był mróz w maju i co wtedy? Mamy nie jesć gruszek bo nie można przekroczyć 50% obcego produktu? Moze pojawi sie kontrabanda i zamiast niemieckimi proszkami do  prania beda handlowac owocami? 

Opublikowano
8 godzin temu, dddddddddddddddddd napisał:

Komu Warszawiacy zrobili na złość wybierając takich ludzi na stanowiska rządzenia miastem ?

Przecież to tragedia co oni są w stanie jeszcze wymyślić by niszczyć Polskę i Polaków !

jak kto ? ludzie liczących na dalszą reprywatyzacje i działki właścicieli 140 lat każdy chce się nażreć ............

45 minut temu, OnufryZagłoba napisał:

Asystent i brat Bieńkowskiej oraz ich kumple. Sąd zdecydował: aresztować ich!

https://niezalezna.pl/262740-asystent-i-brat-bienkowskiej-oraz-ich-kumple-sad-zdecydowal-aresztowac-ich

Bieńkowska Niesiołowski neumayer czy jakoś tak bury  wszyscy mają wspólny mianownik lobbyści ? oj zapomniałem doradcy Tuska 

śmiać mi się chce gdy to czytam bo uważacie ze Tusk nic nie wiedział kto co pisze za czym głosowali ??   chyba ze nazywał bym się @jacus

to tak jak by za Kaczyńskiego posadzili Morawieckiego i dudy a on niczym nie kierował 🤣

39 minut temu, wojtekd napisał:

gdyby tak moja córka takie coś miała w szkole udusił bym jak psa górnicza rekom 

• Like 1
Opublikowano

Nic im nie zrobią . Potrzymają w areszcie kilka miesięcy i wypuszczą. Teraz takie rzeczy bedą się raz na 2 tygodnie działy bo sie wybory zblizają i trzeba tłuszczy w telewizorze pokazać że poprzedni byli gorsi a my teraz mozolnie rozmontowujemy układ ale wszystko przeciw nam się obróciło i jedynie moze jeszcze USA nas lubia,  póki nas doją za żelaztwo dla armii i mrzonki o obronie przed Rosją.

Zbychu , za Gierka było niby  dobrze tyle tylko że to jest przekleta komunistyczna i haniebna karta naszej historii  wedle obecnej władzy, więc nie mogło być wtedy dobrze. Komunisci przecież nasz kraj tylko  niszczyli i rujnowali.

Opublikowano

komunisci to byli przed wojna-wtedy komunizm byl droga do smierci i wiezienia a nie wladzy i pieniedzy.......to byl taki "misiewicz" , komunistow bylo ze 40 tys z tego ponad polowa zginela [z reki swoich i hitlerowcow] , po wojnie polowa wyjechala w koncu lat 40 i ideowych zostalo pare tysiecy ,reszta to byli karierowicze-do dzisiaj nic sie nie zmienilo...

gdyby szukac dzisiejszych analogii gierek to taki dzisiejszy morawiecki- trafil na pare dobrych dla swiata i polski lat , gdy zaczely sie zle lata[76 r] pokazal prawdziwa twarz.historia powtarza sie jako parodia-ciekawe jak skonczy morawiecki ?????

oczywiscie ze za gierka bylo wspaniale-bylem wtedy piekny i mlody😛, co dziecko moze pamietac z tych lat, jakies urywki z 78 r, przedszkole,szkola, wprowadzenie stanu wojennego zapamietalem do dzisiaj, strach,niepewnosc, ludzie ze wsi pracowali w kopalniach albo hucie im. lenina

u nas urodzil sie komunista,byl murarzem na slasku,pare lat przesiedzial w wiezieniach II rp, zginal w auschwitz, byl wspolpracownikiem gomulki, wiec dostal swoja ulice ktora niedawno zostala "zdekomunizowana" i nazwana-to sie nazywa ironia losu- imieniem jego wspolwieznia, ktory uciekl i przezyl za to go potem komunisci zabili- rotmistrza pileckiego

porownanie gierka i balcerowicza - wez przestan ..........albo jedz na bialorus lub ukraine-tam nie bylo balcerowicza

Opublikowano
42 minuty temu, jacus napisał:

to uwazasz romus ze szydlo i morawiecki nie wiedzieli co misiewicz robil ??? taka sama sytuacja co nie ???

jucuś on nie kradł lobował tylko źle zarządzał podobno ... a różnica miedzy po pis za po nikogo nie wsadzili wszystko zamiatali pod dywan w nagraniach nawet było nasi sędziowie ... to ci od Tuska na kom ?  

a propo ten minister kryminalista sprawiedliwości dżuma Kaleba jak mu tam było ?

• Like 2
Opublikowano

Co zamietli pod dywan to się okaże jak ich ze stołków wykopią.

6 minut temu, 12zbyszko napisał:

Przy twoich poglądach piszesz że niby dobże żądził Gierek . To czym się różnił Gierek od Balcerowicza . 

Toż ty napisałeś ze Gierek by lepiej rzadził jak PO czy PIS a ja ci przyznałem rację ironizując ze wszystko za komuny było złe i wszyscy którzy rzadzili byli komunistami. Taki przekaz idzie od obecnej władzy i tego sie trzymamv (to też ironia)

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jacus napisał:

porownanie gierka i balcerowicza - wez przestan ..........albo jedz na bialorus lub ukraine-tam nie bylo balcerowicza

co do Białoruś  to jedz i zobacz a później gadaj .. co do Balcerowicza chyba nie jesteś w temacie on tam robił porządki i wy***ali go jak zaczął prywatyzować ukraińskie,  niemieckie gospodarstwa dziwna kolej rzeczy jak w Polsce to on napisał na Ukrainie furtkę do ukraińskiej ziemi czyli dzierżawa na 10 lat prawo pierwokupu  przypadkiem ta sama co w Polsce pewnie nie zdążył wprowadzić  100% odsetek od kredytu zeby swoi nie mogli kupować tylko zagranica 

3 minuty temu, Ulman napisał:

Toż ty napisałeś ze Gierek by lepiej rzadził jak PO czy PIS a ja ci przyznałem rację ironizując ze wszystko za komuny było złe i wszyscy którzy rzadzili byli komunistami. Taki przekaz idzie od obecnej władzy i tego sie trzymamv (to też ironia)

chyba coś ci się w głowie poprzestawiało 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał:

Co zamietli pod dywan to się okaże jak ich ze stołków wykopią.

To nie umiesz napisać czym się różnią ? Swoimi słowami nie z internetu . Czy twoje studiowanie to też ironia .

Opublikowano

https://twitter.com/i/broadcasts/1yNxaOYqQzlGj

Przed chwilą, 12zbyszko napisał:

To nie umiesz napisać czym się różnią ? Swoimi słowami nie z internetu . Czy twoje studiowanie to też ironia .

to załatwione w komunistycznym układzie tylko chodzić i z górki 

1 godzinę temu, jacus napisał:

ja bym twoja polonistke rolnicza reka ...😏

to uwazasz romus ze szydlo i morawiecki nie wiedzieli co misiewicz robil ??? taka sama sytuacja co nie ???

no naprawdę ?   ja przynajmniej mam Dysortografia – a ty ? 

a propo za rok koniec węgla i drewna ?

Opublikowano
5 minut temu, 12zbyszko napisał:

Gubisz się chłopie i między wierszami nie umiesz czytać.  

Gierek od Balcerowicza? Gierek był socjalistą który wierzył ze odizolowana gospodarka moze dac sobie radę ze wszystkim. Ze robota jest celem samym w sobie i nie ma znaczenia czy ma sens, że kązdemu się nalezy, że włąsność państwowa jest kluczowa , że państwo musi kontrolować wszsystko i budować wszsytko sama od śróbki po samoloty. Generalnie prawie  tak jak dzisiaj.

Balcerowicz jest w zasadzie przeciwieństwem mimo ze ma wiele zapedów socjalistycznych. Jedno ich łączy - chęc otwarcia na zachód. Balcerowicz to zrobił a Gierek chciał ale miał związane ręce.

Roman nie martw sie - studiowałem w czasach gdy wiekszość obecnych polityków PISu wiec na pewno  nie były to studia komunistyczne bo oni sie tym brzydzą i by nie chodzili na takie uczelnie.  Jako robotnik o lewackich poglądach  musisz miec wrogów klasowych więc nie dziwię się że ci ludzie z wyższym zawadzają.  Przewodnia rewolucyjna rola mas robotniczo chłopskich  juz nie raz nieszczęść narobiła bo tłuszcza rozpierduche zrobiła bo to potrafi , a jak przyszło do myslenia jak to poustawiać to inwencja sie skończyła.   

A tak a propos komunistów - ty chyba pracujesz na kopalni zbudowanej przez komunistów i pewnie wielu kolegów masz co do zawodówek za komuny sie uczyli. Nie brzydzisz się tego?

Opublikowano
6 godzin temu, Ulman napisał:

A tak a propos komunistów - ty chyba pracujesz na kopalni zbudowanej przez komunistów i pewnie wielu kolegów masz co do zawodówek za komuny sie uczyli. Nie brzydzisz się tego?

Na dobrą sprawę, to  stwierdzenie, że komuniści coś zbudowali lub odbudowali jest takie same jak te, że PiS dał 500 zł polskim rodzinom. Wydali kilka decyzji, ale naród to sfinansował.

Opublikowano

A może z PiS to jest tak że trzeba się do niego przekonać? Do minionego ustroju też przekonywano dość długo. Choć w historii była też taka para jak Pan Robespierre i gilotyna. Na początku ten pan uważał że dla gilotyny to raczej on nie widzi miejsca w działaniach rewolucyjnych. Potem jednak docenił możliwości oferowane przez to urządzenie i korzystał z tego chętnie. Na koniec maszyna tak go przekonała do siebie że skorzystał z niej osobiście.😂
Tak mi się skojarzyło. Może trochę bez sensu.

• Haha 1
Opublikowano

Rewolucje przeprowadzają zazwyczaj zbrodniarze i barbarzyńcy.  Przeciwieństwo ludzi budujących cywilizacje. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Adrian_K_90 napisał:

Na dobrą sprawę, to  stwierdzenie, że komuniści coś zbudowali lub odbudowali jest takie same jak te, że PiS dał 500 zł polskim rodzinom. Wydali kilka decyzji, ale naród to sfinansował.

chciałbym zaznaczyć ze komuniscie nie korzystali z danin jakimi są podatki i co mozna powiedzić ze polskie odbudowali ze zniszczeń wojennych .wzieli porzyczke w dolarach inny czas  inne płace mozna dyskutować  , wartosc dolara ,wystarczy zobacz na zdjeciach jak wyglądały miasta w latach 50 a w roku 1990 na zakonczenie ich przygody . a rzady demokratyczne to sprzedały i nic nie zrobiły .

Edytowane przez jarecki
  • Like 3
Opublikowano

A ktoś się interesował co to za akcja że spłata zadłużenia rolniczych? Coś na radiu Olsztyn w aucie wczoraj mi się o uszy obiło, że państwo ma dla wybranych spłacać cześć zadluzenia(odsetki?)  a w skrajnych wypadkach może nawet przejąć długi? 

Do kogo to jest skierowane? Jak zawsze do "najbiednijeszych",  którzy bezmyślnie wpierdolili się w kredyt i okazało się, że nie mogą go spłacić i teraz państwo ma zamiar interweniować, czy może to ma jakiś głębszy sens i zamysł? Bo może niepotrzebnie splacam ten je***y kredyt 😛

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v