Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ten ostatni obrazek to ekologiczny bo maszynowe sortowanie kopanie i sadzenie ziemniaków sprzyja rozprzestrzenianiu clavibacter ;) 
To nie zacofanie a "kwarantanna" :D 
Czy wiecie że przemyt kartofli do Norwegii jest równie surowo karany jak przemyt narkotyków?
nie tylko u nas zacofanie

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

jak diabli aż prądu nie było ale obylo się w okolicy bez strat w budynkach.
Piszesz o tej emeryturze przywróconej wyrokiem sądu a z artykułu wynika że jednak to był zdrajca ubeków a jeszcze i wynika że tysiące spraw do rozpatrzenia w sądzie i ... zaraz jeszcze raz muszę przeczytać
cyt "Do wyroku odniósł się szef MSWiA. "Zawsze ilekroć w toku postępowania sądowego lub odwoławczego w MSWiA zostaną przedstawione dokumenty i fakty opisujące podobne okoliczności jak w tym przypadku (np. współpraca z opozycją) to naturalne, że świadczenia będą przywrócone." – napisał na Twitterze Joachim Brudziński."   
Zlośliwe z mojej strony ale muszę zauważyć że szanowny minister wchodzi w kompetencje sądu niejako wyrokując z góry.
Ja tam też i podobieństwa widzę u obecnej władzy do metod tychże podsądnych.
Różnica jest wprawdzie kolosalna bo ci ubecy w swych czasach nie dawali szans na jakiekolwiek odwołania sądowe i są lepiej traktowani niż oni traktowali tak że żyjemy w lepszych czasach ale jeszcze wszystko może się zmienić 
Wrodzona lub nabyta ale nieufność przezemnie przemawia bo swoje już widziałem i czasem miewam deja vu 

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli jakieś straty to - słyszałem gdzieś w mediach - w gminach jakieś wnioski czy coś mają przyjmować. Mi kibel tylko przewrociło to sie nie zagłębiałem o co z tymi wnioskami i postawiłem we własnym zakresie ... bo jeszcze i pod presją :ph34r:

No właściwie to dzisiejszą moją sesję "pisarską" spowodował nieco ten wiatr połączony ze śnieżycą bo nasypało śniegu na worki z fasolą i muszę przebrać pomarszczoną od wilgoci z tego śniegu bo tylko na siew taka a nie handel się nadaje. Co pięć kilo post dla rozprostowania palców i już druga strona się zrobiła

... może by już było na dzisiaj
na ra.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jutro jakąś fotkę wstawię jak nie zapomnę. (chociaż to dzisiaj już) :) o ile będę wiedział jak. Z jednej strony ok. 1m sie przestawiła. Faktem jest że starsza odemnie i materiał już trochę "zużyty". No i jeszcze bramy wschód-zachód.

Opublikowano

Ciekawe. Nic nie wspominacie o KRUS... ZUS niema żadnych pieniędzy. Pieniądze dostaje FUS. Teraz dyskusja nad wydajnością instytucji może mieć sens. Druga intrygująca rzecz leży między słowami. Zarówno poprzednia jak i obecna ekipa posługuje się tymi samymi argumentami w sprawie środków OFE. Podobno obecnym "wystarczy nie kraść".

Opublikowano

@dysydent gdzie szukać tematu "problemy techniczne"? Zaowazylem że moje posty nie pokazują się jak przychodzi mi powiadomienie "Góra tel." i je otwieram to postów nie widać jak coś napiszę . Jak otwieram apke normalnie i wchodzę w powiadomienia to posty są widoczne.

Opublikowano (edytowane)

Kwestia KRUS tak samo bolesna jak ZUS, tylko jeszcze może służyć do antagonizowania tych co płacą więcej z tymi co płacą mniej (uproszczenie celowe więc proszę nie łapać mnie za słówka i wskazywać na płytkość potraktowania tematu).
Nie wystarczy tylko nie kraść. Można nie kraść i nic nie robić, albo czynić ruchy pozorne opatrzone wrzaskliwym PR. Ale w tym wypadku to chyba bym wolał by jednak kradli ale coś robili. ( nie traktować dosłownie jako pochwałę przestępstwa). Bardziej chodzi mi o politykę międzynarodową albo taką w wymiarze dwa kroki do przodu.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
9 godzin temu, dysydent napisał:

edług niej OFE było finansowaniem gospodarki ze środków socjalnych a to nie jest według niej pożądane bo to dwie różne sfery

kobieta sie zle wyraziła o socjalu ale kierunek myslenia miała dobry , bo czym są inwestycje  w fimy za posrednictwem giełdy ? według mie jest to inwestycja w gospodarke  porzyczanie pieniedzy firmom poprzez ich akcje na dalszy rozwój  firmy . po to dana firma emituje akcje bo chce sie rozwijać , poza spółkami skarbu panstwa  ale i te nieraz z takiej formy korzystają .a ofe miało na celu takze pobudzenie gospodarki wraz z napływem pieniądza i dlatego ulman wstawił link ze OFE mają ograniczenia inwestycji w papiery dłużne skarbu panstwa a skierować wieksze srodki na giełde bądz inne fundusze które inwestują  rozwój  firmy czy projektu .

Opublikowano
7 godzin temu, niesmiertelny88 napisał:

To cos lgbt czy jak to tam istnieje jako? Stowarzyszenie czy co? Jeżeli tak to kto to zaleagizowal?

To cos lgbt czy jak to jest w Polsce zarejestrowane jako co?

Buuuchhaaachaas 🤪 Skąd ty zes się gościu urwał? Zamiast robić z siebie bałwana ,następnym razem kliknij hasło na kompie i zanim zaczniesz o czymś pisać zorientuj się co to właściwie jest

Opublikowano

@Ulman następny zabraniasz się pytać? Drugi @zetorki12? Ja Cię nie obrażam więc od balwanow nie wyzywaj. Sory za ort. Edit. @zetorki12 doszło do Ciebie pw? Jeżeli nie to jak chcesz wiedzieć kim jestem to sam odezwij się na pw. Nie będziemy wchodzili sobie wtedy w "drogę"

Opublikowano

Coś mi się zdaje ,że ktoś tu pochyłe drzewo znalazł . Może czerpie z obrażania moc albo satysfakcję . To się nazywa wyższa pier....lencja .

Zetorki jak zwykle szuka tylko szpiegów . 😁😂🤣

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

kobieta sie zle wyraziła o socjalu ale kierunek myslenia miała dobry , bo czym są inwestycje  w fimy za posrednictwem giełdy ? według mie jest to inwestycja w gospodarke  porzyczanie pieniedzy firmom poprzez ich akcje na dalszy rozwój  firmy . po to dana firma emituje akcje bo chce sie rozwijać , poza spółkami skarbu panstwa  ale i te nieraz z takiej formy korzystają .a ofe miało na celu takze pobudzenie gospodarki wraz z napływem pieniądza i dlatego ulman wstawił link ze OFE mają ograniczenia inwestycji w papiery dłużne skarbu panstwa a skierować wieksze srodki na giełde bądz inne fundusze które inwestują  rozwój  firmy czy projektu .

Dużą komplikacją dla rynku jest jednoczesna rola pieniądza jako przelicznika wszystkiego. Zarówno produktów - nazwijmy - obrotowych, zużywalnych jak i majątku trwałego a i jeszcze wartości fikcyjnych. Wszystko jednym pieniądzem i tutaj można się pogubić. Tobie się nie dziwię ale ktoś z profesorskim tytułem winien...
Ile powinno być pieniądza w obrocie? czy tylko na pokrycie równowartości dóbr odtwarzalnych (obrotowych)? czy na pokrycie całego majątku z trwałym włącznie? 
Oczywiście że druga opcja jest utopią ale jednak musi być jakieś pokrycie dla obrotu trwałym majątkiem bo były by zatory albo inne formy rozliczeń w wymianach trwałego majątku między właścicielami.
Akcjonariat jest namiastką pieniądza obrotowego i próbuje go zastępować w przeliczeniu majątku trwałego (kapitału) pieniądz zastępuje nie zawsze wlaściwie. Na styku tych właśnie wycen (obrotu i kapitału trwałego) powstaje najwięcej patologii a ubezpieczenia społeczne to rodzaj kapitału o ujemnej wartości a do tego trudno wycenialnej stąd sama nazwa - ubezpieczenia a nie zobowiązania. Problem leży w tym że socjal jest spłacany tym samym pieniądzem który winien pełnić rolę przelicznika produktywności a nie konsumpcyjności społeczeństwa. Tym samym  bo nie ma różnych pieniędzy według - socjalne i gospodarcze. Kto sądzi inaczej ten oby nigdy nie miał wpływu  na zarządzanie czymkolwiek jakimi przedrostkami by się nie tytułował

Opublikowano

To ja teraz zapytam w krótkich żołnierskich słowach. "O co mnie tu k**wa chodzi, co to za rozbijanie gówna na atomy". Jako pracodawca płacę podatki czyli to ma być ten pieniądz napędzający gospodarkę jeśli rozumiem? A to co płacę jako ZUS itp to już socjalny pieniądz? A kiedy on się dzieli na taki i owaki w którym momencie skoro i tak pochodzi z konta mojej firmy?

Opublikowano (edytowane)

trzeba oglosic zbiorke na agro-unie- paru juz przymkneli po protescie-ciekawe czy szczepanito lub innych udzielajacych sie na af- spalili asfalt, zabrudzili droge-trza placic, w sumie dobrze ze ida droga francji czy hiszpanii..........

fort dumpf poszedl sie je....c co od poczatku przewidywalem, dzieki dzielnej postawie politykow pis-u i ipn mamy coraz wiecej wplywowych wrogow w izbie reprezentantow, ktora o tym decyduje.

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/pawel-soloch-o-obecnosci-wojsk-usa-w-polsce/jfgd3qn

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/protest-rolnikow-w-warszawie-rolnicy-z-agrounii-zablokowali-plac-zawiszy/mq9e5mw

Edytowane przez jacus
Opublikowano
12zbyszko napisał:

Coś mi się zdaje ,że ktoś tu pochyłe drzewo znalazł . Może czerpie z obrażania moc albo satysfakcję . To się nazywa wyższa pier....lencja .

Zetorki jak zwykle szuka tylko szpiegów . 😁😂🤣

Hahahe :) Ja zapraszam Go na pw co by go głowa nie bolała kim jestem a On nic. Niczego nie będę ukrywał, wystarczy się zapytać? @dysydent odp na moje pytanie?

Opublikowano (edytowane)

Jakie pytanie? jeśli jakieś było to nie zauważyłem ... sprawdzę a ewent odpowiedź w tym poscie po edycji

4 godziny temu, niesmiertelny88 napisał:

@dysydent gdzie szukać tematu "problemy techniczne"? Zaowazylem że moje posty nie pokazują się jak przychodzi mi powiadomienie "Góra tel." i je otwieram to postów nie widać jak coś napiszę . Jak otwieram apke normalnie i wchodzę w powiadomienia to posty są widoczne.

ja nie korzystam z telefonowyk apek i jestem w tym temacie ciemny jak tabaka ale może znajdziesz coś w tym dziale
https://www.agrofoto.pl/forum/forum/33-sprawy-ogolne/

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

trzeba oglosic zbiorke na agro-unie- paru juz przymkneli po protescie-ciekawe czy szczepanito lub innych udzielajacych sie na af- spalili asfalt, zabrudzili droge-trza placic, w sumie dobrze ze ida droga francji czy hiszpanii..........

fort dumpf poszedl sie je....c co od poczatku przewidywalem, dzieki dzielnej postawie politykow pis-u i ipn mamy coraz wiecej wplywowych wrogow w izbie reprezentantow, ktora o tym decyduje.

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/pawel-soloch-o-obecnosci-wojsk-usa-w-polsce/jfgd3qn

Może nasi nie dostali zniżki na opłatę za stacjonowanie US Army. Podobno jako wierny koalicjant mogliśmy na coś takiego liczyć.

Opublikowano
niesmiertelny88 napisał:

@dysydent o tego Posta mi chodzi?

Opublikowano

Eeeeeeee "Immortality88" A kto łapał za rączkę Trumpa i deklarował że nie ma takich pieniędzy, których nie bylibyśmy w stanie zapłacić za bazę? W jakiś sposób było to w ogóle obgadane w kraju? 

Opublikowano (edytowane)

jaka jest definicja socjalu i czym jest socjal dysydent  bo wszystko co mamy  ,, za darmo '' przyjeło nazwe socjalu ale czy słusznie , czy 500 plus to jest socjal , czy inną nazwe mozna by przyjąć dla tego   ,, datku  ''     moge kliknąć wikipedie ale tam znajde regułke  która nie odzwierciedla obecnego stanu . 

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v