Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dysydent napisał: Słuchałem w radio dzisiaj lub wczoraj jakiejś baby i to z profesorskim tytułem (nie chce mi się szukać audycji o ile to w ogóle możliwe) Według niej OFE było finansowaniem gospodarki ze środków socjalnych...   (przepraszam że cytuję tylko urywek Twojej wypowiedzi) Według tej pani profesor to Wszyscy jesteśmy na socjalu? No ja ich pie... niech mi oddadzą moje składki z OFE... Ok miesiąc temu tak sobie dla jaj poszedłem do gopsu i zrobili ze mnie osobę która nie ma co jeść. Dali mi papier na te "dary losu" jak to się u mnie mówi. Jak bym poprosił o 200zl też by dali. Teraz pytanie czy ten social jest dla osób którzy naprawdę potrzebują pomocy czy dla wszystkich? Odeszlem trochę od tematu Wam ale pytanie chyba uzasadnione?

Opublikowano (edytowane)

Taaaa , zupełnie przypadkiem tam zaszedłeś i odeszłeś ...:D

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
3 minuty temu, 12zbyszko napisał:

Ulman tak się  zestresowałeś  , że zaczołeś błędy robić . A śmiałeś  się ze mnie . 

To nie błąd. Roman pisze - "morze pójdę do ....." więc by wiedział o co chodzi napisałem że chodzi o inne może czyli morze Bałtyckie.

A tak apropos zaczołeś pisze się - zacząłeś

Opublikowano

Nieśmiertelny , nie unoś się . Co tam na pw mi wysłałeś ? Wyczyściłem skrzynkę i nic nie doszło .

Opublikowano

https://www.wiocha.pl/1570406,A-do-tego-Morawiecki-opowie-jak-przepisac-majatek

nam odszkodowania po powodzi 2010, wyplacala opieka spoleczna-do dzisiaj mam traume,

sprawdzilem ostatnio budzet gminy ,srednio na lebka rocznie wychodzi prawie 1000 zl, 13 mln na opieke spoleczna wydaje moja gmina, w polsce a,  na przedmiesciach krakowa, z zerowym bezrobociem od wielu lat-to nie jest normalne........

http://www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/ile-ziemi-kupily-koscioly-od-maja-2016-roku,79719.html

http://www.agrofoto.pl/prawo/nieruchomosci/90-tys-ha-przekazano-nieodplatnie-kosciolom-z-zwrsp-od-1992-roku,84390.html

trzeba farmer wpisac

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, niesmiertelny88 napisał:

(przepraszam że cytuję tylko urywek Twojej wypowiedzi) Według tej pani profesor to Wszyscy jesteśmy na socjalu? No ja ich pie... niech mi oddadzą moje składki z OFE... Ok miesiąc temu tak sobie dla jaj poszedłem do gopsu i zrobili ze mnie osobę która nie ma co jeść. Dali mi papier na te "dary losu" jak to się u mnie mówi. Jak bym poprosił o 20zl też by dali. Teraz pytanie czy ten social jest dla osób którzy naprawdę potrzebują pomocy czy dla wszystkich? Odeszlem trochę od tematu Wam ale pytanie chyba uzasadnione?

Ja z kolei  nieprzypadkiem (dla odmiany :D ) w GOPS-ie załatwiałem delikwentowi ubezpieczenie bo  wylądował w szpitalu bez jakiegokolwiek ubezpieczenia.
Dostał z automatu ze środków gminy czy jakichś tam i jest to już standardem. To dowodzi błędnej konstrukcji całego systemu bo po co się ubezpieczać jeśli... ?
Tak GOPS (czy gdzie indziej MOPS) jest z założenia dysponentem puli środków do rozdania i to pochodzących tylko i wyłącznie z podatków i nic nie mające te instytucje wspólnego ani z ubezpieczeniami społecznymi ani z jakimikolwiek fundacjami. Ich rola czysto awaryjna gdy ktoś wypada po za system i tam zawsze będą kontrowersje niemniej istota tych instytucji sięga głębiej w Historię niż ZUS. tam uznaniowość  jest konieczna bo wlaśnie one na okoliczność nietypowych sytuacji.
Gospodarowanie jałmużną na poziomie instytucjonalnym to co innego a zarządzanie ryzykiem zbyt długiego życia czy niewydolności produkcyjnej w pewnych tego życia okresach to co innego.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
13 minut temu, Ulman napisał:

To nie błąd. Roman pisze - "morze pójdę do ....." więc by wiedział o co chodzi napisałem że chodzi o inne może czyli morze Bałtyckie.

A tak apropos pisze się - a propos 

Dobra ale to nie forum języka polskiego .

• Like 1
Opublikowano

Po polsku , to byłoby "odnośnie"

4 minuty temu, 12zbyszko napisał:

A tak apropos pisze się - a propos 

Dobra ale to nie forum języka polskiego .

Opublikowano (edytowane)

To nie Watykan a Kościół lokalny; "odnośnie" posta Ulmana.
Mienie pozostaje w zarządzie obywateli polskich do których kler też trzeba zaliczyć. 
Dosyć dziwny to układ bo jednak jurysdykacja wewnętrzna "firmy" po za granicami krajów gdzie kapitał. no nic tylko koncern
Czy jakikolwiek związek wyznaniowy tylko z racji wyznania winien mieć osobowość gospodarczą?

Dobra. to zbyt trudne pytanie jak na współczesny poziom cywilizacyjnych relacji. 
Łatwiejsze - na ile dopuścić wyjątkowość posług wyznaniowych względem wyceny materialnych profitów i dopuszczalności nadzoru?
Władzę podciągnięto już pod ten nadzór czego dowodem choćby nagonka medialna na brata pani unijnej polityk a co z przepychem dygnitarzy wyznania? Jeszcze chyba u nas pora nie nadeszła

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

20 minut temu, niesmiertelny88 napisał: (przepraszam że cytuję tylko urywek Twojej wypowiedzi) Według tej pani profesor to Wszyscy jesteśmy na socjalu? No ja ich pie... niech mi oddadzą moje składki z OFE... Ok miesiąc temu tak sobie dla jaj poszedłem do gopsu i zrobili ze mnie osobę która nie ma co jeść. Dali mi papier na te "dary losu" jak to się u mnie mówi. Jak bym poprosił o 20zl też by dali. Teraz pytanie czy ten social jest dla osób którzy naprawdę potrzebują pomocy czy dla wszystkich? Odeszlem trochę od tematu Wam ale pytanie chyba uzasadnione? Ja z kolei  nieprzypadkiem (dla odmiany  )  

Gdzie ja napisałem "przypadkiem". (poznaliśmy się rok temu w temacie fasoli) dlatego cytuję twoje posty bo z sensem odpowiadasz. Co do tych "darów losu" to poprostu wkur.. mnie to bo np. My musimy zapie.... żeby coś mieć. A pod gsem chu... stoją i się śmieją bo oni za darmo mają. I naprawdę gmina Skierbieszów (gops) o nic się nie pytali, o żadne dochody. No to o co to chodzi? Są tutaj ludzie z Izbicy, Stary Zamość Miaczyn itd. Mogą też coś na ten temat powiedzieć że ja nie kłamie.

Opublikowano

sam watykan ma zdaje sie 44 ha a w polsce w sumie 144 tys ha, z kosciolem to tak jak z panstwem- to nie papiez czy prezydent decyduje tylko aparat urzedniczy na dole, pare razy sie zdarzyl ze proboszczowie sprzedali majatek parafii przepuscili na wodke,pannienki i panow, teoretycznie to rada parafialna i biskup powinni zezwolic na sprzedaz majatku parafii czy diecezji, jeszcze inaczje jest z zakonami one podlegaja bezposrednio papiezowi.

https://www.tvn24.pl/pomorze,42/rusza-proces-ws-proboszcza-ktory-sprzedal-zabytkowy-kosciol,844993.html

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, niesmiertelny88 napisał:

Gdzie ja napisałem "przypadkiem". (poznaliśmy się rok temu w temacie fasoli) dlatego cytuję twoje posty bo z sensem odpowiadasz. Co do tych "darów losu" to poprostu wkur.. mnie to bo np. My musimy zapie.... żeby coś mieć. A pod gsem chu... stoją i się śmieją bo oni za darmo mają. I naprawdę gmina Skierbieszów (gops) o nic się nie pytali, o żadne dochody. No to o co to chodzi? Są tutaj ludzie z Izbicy, Stary Zamość Miaczyn itd. Mogą też coś na ten temat powiedzieć że ja nie kłamie.

1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Taaaa , zupełnie przypadkiem ...

Ty nie ale Zetorki to pociągnąłem pomysł bo czasami każdy może mieć do czynienia z podobnymi instytucjami i rzeczywiście warto poznać ich działanie i przeznaczenie choćby i "dla jaj" bo rzeczywiście czasem bywają ostatnią deską ratunku.
Jest spory margines  ... (brak mi słowa) niejednoznaczności czy sensu pomocy przez nich udzielanej a przez to można mieć zastrzeżenia co do takiej a nie innej ich decyzji ale na ich miejscu też nie raz bym nie wiedział co zrobić i lepiej dać za dużo niż za mało jeśli mieści się to w dopuszczalnych możliwościach.
Słyszałem kiedyś opinię matki o swym niepełnosprawnym synu.
- nie wiem po co On żyje ale pewnie coś ma do zrobienia (przeżył ciężką operację) może kogoś ma zabić a może komuś życie uratować a może zostawiono Go dla przykładu?...

To że ktoś nienależnie korzysta z jałmużny? taka natura jałmużny przecież.
Miarą jego godności tylko czy godzi się z niej korzystać jeśli nie musi?
wplotło się to nieco w kościelne tematy aż nazbyt brutalnie ale że u mnie ... to nawet i dobrze.

33 minuty temu, jacus napisał:

teoretycznie to rada parafialna i biskup powinni zezwolic na sprzedaz majatku parafii czy diecezji

a może wyłączne pierwszeństwo w decydowaniu powinni mieć fundatorzy czyli parafianie?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

Słyszałem kiedyś opinię matki o swym niepełnosprawnym synu. - nie wiem po co On żyje ale pewnie coś ma do zrobienia (przeżył ciężką operację) może kogoś ma zabić a może komuś życie uratować a może zostawiono Go dla przykładu?...

To masz tak samo z przepisami w AF. Teraz powinienem dostać bana za cytowanie poprzedniego postu.(chyba że ktoś mnie wyprzedzi z postem) No ale mam go przepisywać, czy kopiować i wklejac? To jest utrudnianianie życia użytkownikom. Wracając do tego co cytuję to nie wiem jak to rozumieć? Ogólnie mało co rozumiem z tego co tutaj piszecie. Kiedyś odpisałeś mi na post że wolisz pisać krótko i na temat. Zapomniałeś o tym czy jak? Co do tego socjalu to mam poglądy konserwatywne, więc nie zawsze będziemy się rozumieć.

Opublikowano (edytowane)

cytowanie selektywne (fragmentu posta) dopuszczalne :) 
Konserwatywne to znaczy jakie? bo dzisiaj to już nie jest takie jednoznaczne.
A o co mi chodziło z przykładem obdarowanego nienależnie?
powiem tak - coś trzeba z nadprodukcją zrobić i te "dary unijne" to wykup najczęściej nadprodukcji głównie żywności (a może tylko bo nie wiem) i jest to efekt uboczny dotowania produkcji rolnej.
Nadprodukcja jest też i w innych towarach niekoniecznie dotowanych i jest to rodzaj utrzymania sztucznego zdolności produkcyjnych na dodruk pieniądza pokrywającego ową nadprodukcje mimo iż nikt tego pieniądza nie zarobił to towar jest i trzeba rozdać albo ... statystyki wzrostu gospodarczego szlag trafi a i jeszcze co słabsi czy nawet leniwsi będą w niedostatku ..
stary już amerykański pomysł na stymulowanie gospodarki a wymyślony po wielkim kryzysie z początków dwudziestego wieku 
Dodruk pieniądza pokrywającego barierę zbytu; na razie działa ale coraz słabiej

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

dysydent napisał: cytowanie selektywne Fragmentu posta) dopuszczalne   Miałem dzisiaj z kuzynem pszenicę siać ale rano było biało. A że mam Br. Grzegorza to dzień nie był nudny. Ale o godz. Ok16ej moje posty się nie wszystkie pokazują. Nie wszystko chyba jednak dopuszczalne? Chyba że to wina apki?

Opublikowano (edytowane)

albo słabego sprzętu lub wolnego neta bo każda aplikacja oczekuje na odpowiedź systemu lub serwera określoną ilość czasu nie otrzymawszy jest wygaszana (zabijana - określenie z linuksa)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Możliwe. Napisalem posta i go nie ma. :( a tak się starałem. To cos lgbt czy jak to tam istnieje jako? Stowarzyszenie czy co? Jeżeli tak to kto to zaleagizowal? @dysydent moje posty nie pokazują się tylko w niektórych (nie wygodnych dla kilku userow tematach). Pisałem do Jacka że mam ten problem. A może tak jak piszesz ale wątpię. Tel mam w t-mobile i zasięg mam z tej sieci najlepszy... Teraz w TVP info o masturbacji Dzieci mówili, ten trzaskoski niech idzie się leczyć na nogi bo na głowę zapozno. To cos lgbt czy jak to jest w Polsce zarejestrowane jako co? Edit. Drugiej części posta nie było i o niego mi chodziło teraz w pierwszej części. Dziwne rzeczy się dzieją na AF.

Opublikowano
2 godziny temu, 12zbyszko napisał:

Ulman tak się  zestresowałeś  , że zaczołeś błędy robić . A śmiałeś  się ze mnie . 

na niezaradność i brak argumentów szukanie dziury w całym 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, niesmiertelny88 napisał:

Możliwe. Napisalem posta i go nie ma. :( a tak się starałem. To cos lgbt czy jak to tam istnieje jako? Stowarzyszenie czy co? Jeżeli tak to kto to zaleagizowal?

@dysydent moje posty nie pokazują się tylko w niektórych (nie wygodnych dla kilku userow tematach). Pisałem do Jacka że mam ten problem. A może tak jak piszesz ale wątpię. Tel mam w t-mobile i zasięg mam z tej sieci najlepszy... Teraz w TVP info o masturbacji Dzieci mówili, ten trzaskoski niech idzie się leczyć na nogi bo na głowę zapozno. To cos lgbt czy jak to jest w Polsce zarejestrowane jako co?

Jeżeli napiszesz dużo jakiegoś tekstu w jakimś komentarzu i boisz się że może nie pójść  to zanim wyślesz skopiuj ten tekst do jakiegoś notatnika czy czegoś podobnego albo pisz w notatniku a kopiuj gdy masz gotowy w okno edytora np na AF i próbuj wysłać. Jeśli nie pójdzie to masz ten tekst w notatniku nie utracony nieudanym wysłaniem i możesz próbować do skutku. Ja tak często robię na innych portalach bo AF akurat u mnie niezawodne ale co dłuższe wpisy sobie nieraz i stąd skopiuję zanim wyślę ... tak na wszelki wypadek :D bo bywało kilka razy że kliknę nie to co trzeba I pisanina kilku minut poooszła ...
no to wtedy kopiuję i próbuję ponownie.
Co do treści to rzeczywiście obowiązują normy ale mi nie zwrócono tu jeszcze uwagi po za jednym rzeczywiście głupim screenem gdzie sam "wielki admin" (nie Jacenty" wytknął mi błąd czy delikatne przekroczenie reguł umieszczania obrazków w galerii. Nigdy nie miałem problemów z tekstami ktore w tematach rolniczych raczej sa na temat i w miarę rzeczowe i proste, tutaj jest nieco inaczej bo sprawy na granicy zrozumiałości a polityczne zagrywki często mają kilka warstw i nie jest latwo w kilku linijkach ująć cały kontekst zjawiska ... no i czasami celowo ograniczoną zrozumiałością wypowiedzi adresuję tylko do tych którzy są zdolni pojąć bo wiele prawd jest w polityce zbyt brutalnych aby pisac o nich otwartym tekstem

No i co? Po twym wpisie "Zetor" się tak przejął aż się popłakał .... o tam - 
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/89483-obecna-sytuacja-polityczna-w-polsce/?page=1315&tab=comments#comment-2585687 :o

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, OnufryZagłoba napisał:

odznaki krzyża jak uratujesz człowieka kogo k**wa ona uratowała ?? chyba ryli od wypłat 

2 godziny temu, Ulman napisał:

spór o'mnie 😎

1 godzinę temu, jacus napisał:

ttp://www.agrofoto.pl/prawo/nieruchomosci/90-tys-ha-przekazano-nieodplatnie-kosciolom-z-zwrsp-od-1992-roku,84390.html

trzeba farmer wpisac

w tych czasach nikt nie chciał  ziemi Bronek k  generał sprzedał najlepszą czarną ziemie 1 klasy kombinat głupcze za przysłowiową flaszkę 15tyś ha potem się zaczęła wojna

z rolnikami palenie kombajnów itp .. a Bronkowi dali medal przyjazny przecie-biorcom zagranicznym 🤣

Znalezione obrazy dla zapytania top farms komorowski

https://nto.pl/bandyci-terroryzuja-kombinat-w-glubczycach/ar/4560539

Dnia 10.03.2019 o 21:19, Ulman napisał:

to kabaret ???????????????   kabaret patologi polskich sądów 

https://nto.pl/paczkomaty-inpost-do-rozbiorki-inpost-zaskarzy-kontrowersyjny-wyrok-sadu-12-marca-2019/ar/13925264#strefa-biznesu

• Nominacje w XVIII, XIX i XX edycji konkursu Teraz Polska[7].
  • Tytuł "Ten, który zmienia polski przemysł 2012" miesięcznika Nowy Przemysł i portalu Wnp.pl[8].
  • Tytuł "Superbrands Created in Poland 2013" w kategorii Dostawcy mediów i usług, przyznany przez GK Polonia[9].
  • Nagrody w międzynarodowym konkursie World Mail Awards: Innovation (2011), e-Commerce (2011), Customer Service (2013,2016)

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v