Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Usługi - owszem - tak jak napisałem im bardziej opodatkowane tym lepiej dla powrotu pieniądza. Jednakowoż ubranie, książki, samochody, jedzenie itp itd. Wszystko to razem to konsumpcja a to jest podobnie jak byś drukował złote w długim terminie. Skąd później wziąć na inwestycje? Trzeba będzie golić dzieci, których starzy teraz to pożytkują...

Opublikowano (edytowane)

Emerytury bardziej obciążają przyszłość, Gospodarkę trzeba odbudować i tak czyli nie do końca te emerytury zasłużone (ale sprawiedliwość nie istnieje i to normalne)  i jeśliby czymś dzieci obciążać na przyszłość konieczne to sprawiedliwiej kosztami z nimi związanymi.
Efekt uboczny nadmiernego fiskalizmu. Jeśli za dużo zabierzesz to musisz przynajmniej niektórym nieco oddać bo wyginą. 
Sposobów na refundację kosztów wychowania dzieci już PO zaczęło szukać i teraz tylko kłótnia co do formy, nie faktu. O opakowanie awanturą podzielili kraj na obozy czyli nie o zawartość tego opakowania chodzi a o stołki a ta awantura jest sztuczna.

Usłyszałem w radio o propozycji zniesieniu podatku PIT do 26-ego roku życia i trochę mnie .... Kościół na pewno poprze tę propozycję.
Jaki jest odsetek elektoratu PiS-u wśród wyborców z wyższym wykształceniem? ... 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jak masz 26 lat to jesteś ok rok zatrudniony. Studiować i pracować można ale nie każdy się do tego nadaje. Bardziej chodzi o ludzi ze średnim wykształceniem... Dysydent - to nie jest zamiast to jest dodatkowo.

Opublikowano (edytowane)

a    dysydent pomogłeś sąsiadowi traktor naprawić ?                            DTaras  z jakiego tyou hodowli w twoim gospodarstwi domowym jajek sie używa ? przyzagrodowe , czy fermowe ?                            o a to jako ciekawostka powrotu polaków :( jescze niewrucili a już  ttps://www.pb.pl/niemiecki-szpital-oferuje-prace-polskim-pielegniarkom-z-wielkiej-brytanii-954316

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Tak wam powiem , że jak ten PiS nowy program ogłosił , to tak se myślę , że Ony nie są takie złe ... Podobno i kradną mniej ... , i sukcesy mają .. :ph34r:

Opublikowano

Szkoda ze polskie szpitale nie proponują pracy tym pielęgniarkom. Jakoś żywotniej jestem zainteresowany ich obecnością przy naszych chorych niż przy niemieckich .:lol:

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jasne . Każdy kradnie , no kto by robił inaczej ? Inaczej to aż niemoralne ...

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

w malopolsce zlikwidowano 3 tys miejsc w szpitalach-podobno byly nie potrzebne, dziwnym trafem zbieglo sie to z wpowadzeniem nowych norm obsad pielegniarskich ..

wczoraj miano zlikwidowac oddzial polozniczy w proszowicach-jeszcze sie uchronil ale nie wiadomo jak dlugo

w szpitalu w wadowicach nie dziala pracownia rtg-nie ma kto pracowac

Opublikowano
9 godzin temu, ogarek napisał:

Psychiczny analfabeta lekarza potrzebuje , może mu zrzutkę zrobić by się nie męczył .Opętały go  ''wielkie ''myśli i walczy tylko szkoda że nie widzi że jest po prostu głupcem i pośmiewiskiem w tym temacie .

zacytuję @ulman brak argumentacji świadczy   o głupocie i i bezradności intelektu brawo ty

Opublikowano
20 minut temu, jacus napisał:

w malopolsce zlikwidowano 3 tys miejsc w szpitalach-podobno byly nie potrzebne, dziwnym trafem zbieglo sie to z wpowadzeniem nowych norm obsad pielegniarskich ..

wczoraj miano zlikwidowac oddzial polozniczy w proszowicach-jeszcze sie uchronil ale nie wiadomo jak dlugo

w szpitalu w wadowicach nie dziala pracownia rtg-nie ma kto pracowac

Serio, „Gazeta Wyborcza”? Nazywacie podwyżki dla pielęgniarek i nauczycieli „rozdawaniem naszych pieniędzy”? Porąbało was? Podwyżki, i to dużo wyższe, są konieczne. Bez nich padną usługi publiczne. Czy liberałowie będą dalej bajdurzyć o rozdawnictwie, gdy zabraknie pracowników? – napisał na Twitterze lider skrajnie lewicowej Partii Razem Adrian Zandberg.

• Thanks 2
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

a    dysydent pomogłeś sąsiadowi traktor naprawić ?

tak, tylko gratisowo na ile potrafiłem i po za opodatkowaniem jakimkolwiek, Bardziej skomplikowanej naprawy nie ryzykuję nawet i odpłatnie bo aż tak się nie znam i mogę co popsuć więc tylko rozpoznawszy nieco usterek doradziłem lepszego fachowca bo on wart zapłaty a ja bym się tylko uczył co i drożej i partacko by wyjść mogło

.
Nawet zapomniałem już o tym sąsiedzie i jutro zapytam co tam wyszło?

1 godzinę temu, 12zbyszko napisał:

Bayer Full  teraz zagra Psl-owi ale na pogrzebie tej partii .

Lider tego zespołu podobno wypisał się z PSL-u (lub zamierza) jak do LGBT-owców przystali 

1 godzinę temu, 12zbyszko napisał:

Wszędzie kradną i wszędzie biorą to już jest wpisane w dna człowieka .

Czy chciałbyś zarabiać 6 tyś na miesiąc do ręki ?

Pytanie to padło w kontekście wakatów w polskiej służbie zdrowia i nie taką alternatywę ma personel w stawkach w zachodniej unii , chyba że Ci chodziło o € ...
Rysuje się coraz bardziej ten problem i służba zdrowia ale ta naprawdę profesjonalna już działa u nas na warunkach rynkowych tylko według regół szarej strefy. Jeśli by "przepisowo traktować czas pracy i wiek emerytalny lekarzy tak jak potraktowano handel niedzielny to już dziś nie ma komu leczyć.
To jest problem więcej niż polityczny.

Opublikowano
45 minut temu, jacus napisał:

miasto 5 tyś mieszkańców ? u nas na śląsku to takie wsie 

14 minut temu, mirro napisał:

Ukraińcy.:lol::lol:

tak dobrze płacisz ?

Opublikowano
4 godziny temu, DTaras napisał:

Jak masz 26 lat to jesteś ok rok zatrudniony. Studiować i pracować można ale nie każdy się do tego nadaje. Bardziej chodzi o ludzi ze średnim wykształceniem... Dysydent - to nie jest zamiast to jest dodatkowo.

Powiedz to mojemu najmłodszemu. Jak usłyszał o możliwości takiej  ulgi to pierwszy komentarz - "no to teraz tylko lenie i głupki pójdą na studia, lepiej biznes rozkręcić czy nawet do roboty to większa konkurencyjność" ... i jak ja mam go wygnać na studia teraz?! :) 
Może właśnie deficyt lekarzy pokazuje że warto się uczyć ale trzeba wiedzieć po co i czego ? tylko od kogo?... 

Opublikowano (edytowane)

powiedz synowi niech korzysta puki może , wszystko na koszt ojca dysydent                                                                                                                               gdzie jest granica  tolerancji  https://www.tvp.info/41493675/chlopak-ustanowil-rekord-w-biegu-dziewczat-oswiadczyl-ze-jest-transdziewczyna                                 wydaje mi sie ze pora aby michnik zrezygnował z bycia redaktorem ,, gazety wyborczej '' to co ostatnio drukują to jazda po bandzie nawet wycofali sie juz z tekstu o rozdawnictwie . trzeba wiedzie kiedy ze sceny zejsc 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Dzięki za rady ale - przyznacie - nieco takie coś jak ta ulga argument wytrąca i jeśli by zostało wprowadzone statystyki nieco zmieni.
No jeszcze mam rok czasu na argumenty a i DTaras  sporo ma racji. Chcesz to sobie zarabiaj a nawet firmę załóż na siebie co nie musi przeszkadzać stud.... sam nie bardzo wierze w to co piszę bo wolałbym obniżkę podatków powszechniejszą a nie takie coś.

Opublikowano

No i ktoś może w końcu zacznie łączyć zdobycze nauki z biznesem. Model na początku może nie idealny, ale obiecujący. Paradoksalnie może to przynieść korzyści, choć o takie intencje autorów tego pomysłu raczej nie posądzam.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, jarecki napisał:

odniose sie do produkcji . pkb to nie tylko produkcja bo ta ma coraz miejszy udział w pkb ale w obecnych czasach pkb tworzy sektor usług szeroko pojety , w niemczech sektor usług daje chyba pod 70 % pkb i stale rosnie .kiedys pisałem polska z lat 80 to były fabryki i ludzie tam pracujacy a teraz , poczawszy od usług typu ,basen , lodowisko ,kino , bar , fryzjer ,bankowosc , nawet przewozy TIR  takie dziedziny tworzą pkb nawet we wspomianych niemczech gdzie rodukcja samochodów ma wkład ogromny w pkb nie jest wiodącym czynnikiem wzrostu .                tak zastanawiam jakie fabryki ma warszawa   wedel .... i co dalej 

Produkt krajowy brutto może się kojarzyć z produkcją czyli produktem w fizycznej formie ale trzeba mieć duże braki by tak to rozumieć.

A po co fabryki w Warszawie? Najwyższe koszty funkcjonowania i fabrykę byś tam umiejscowił?

3 godziny temu, zetorki12 napisał:

Tak wam powiem , że jak ten PiS nowy program ogłosił , to tak se myślę , że Ony nie są takie złe ... Podobno i kradną mniej ... , i sukcesy mają .. :ph34r:

Nie pisze się mają tulko majo albo majom

3 godziny temu, 12zbyszko napisał:

Wszędzie kradną i wszędzie biorą to już jest wpisane w dna człowieka .

I dlatego nikt nigdy nikogo nie rozliczy i do paki nie pośle.

3 godziny temu, zetorki12 napisał:

Jasne . Każdy kradnie , no kto by robił inaczej ? Inaczej to aż niemoralne ...

.......a potem w kościele zajmują pierwsze ławki i modlą sie jak nikt

1 godzinę temu, Roman176 napisał:

miasto 5 tyś mieszkańców ? u nas na śląsku to takie wsie 

W promieniu 10 km masz pewnie z 15 tys ludzi. Tamte rejony to jedna wielka wieś

1 godzinę temu, dysydent napisał:

Powiedz to mojemu najmłodszemu. Jak usłyszał o możliwości takiej  ulgi to pierwszy komentarz - "no to teraz tylko lenie i głupki pójdą na studia, lepiej biznes rozkręcić czy nawet do roboty to większa konkurencyjność" ... i jak ja mam go wygnać na studia teraz?! :) 
Może właśnie deficyt lekarzy pokazuje że warto się uczyć ale trzeba wiedzieć po co i czego ? tylko od kogo?... 

Teraz biędzie bardzo prosta sprawa - każdy kto ma dzieciaka w wieku 18 + będzie rejestrował działalność na niego Napewno słupy w wieku poniżej 26 lat bedą bardzo poszukiwani.  Ustawowo dostaną patent by zarabiać na firmowaniu cudzego biznesu. Nie wiem kto to wymyslił. Stworzą swoistą kastę.

Bardzo jest ciekawe że fani PISu  bardzo się cieszą z tej propozycji że ktoś nie będzie płacił podatku. Z drugiej strony ci którzy nie płacą podatków są wrogami ludu i haniebnie uszczuplają budzet państwa dający socjal za poparcie.  Dodatkowo mamy teoretyczne zrozumienie że jak nie będzie podatku to nakręci to buznes a z drugiej strony mamy ciągłe podnoszenie dann jakby na rozwoju im nie zależało. 

Obstawiam że z tym zwolnieniem będzie tak jak z podniesieniem kwoty wolnej od podatku - będą takie obwarowania że nikt na tym ne skorzysta. Tyle tylko że przez telewizor powiedzą ludowi że zrobili ulge czyli dobre som. Ostatnio jednemu gamoniowi wyliczyłem że wyższa kwota wolna od podatku jest tak skonstruowana że nikt nie skorzysta a wiele osób straci Licztył sparawdzał, powtarzał że napewno coś jest źle bo to niemożliwe że tak jest. Racji nie przyznał bo PISowska hgodność mu ne pozwoliła ale gały mu sie zrobiły okrągłe jak spodki

Edytowane przez Ulman
  • Thanks 1
Opublikowano

No toś mnie Ulman jednak załamał. Faktycznie pole do rejestracji na słupa dość szerokie.  Chyba że to " amerykański sen" oglądany na rewersie. Najpierw prezes a potem pucybut. Czyli ogłaszamy sukces. W kategorii najgłupsze pomysły wyborcze the winner is.............:lol:

Opublikowano

No i o to chodzi aby czarna strefa się ujawniła . To tak jak gra w trzy kubki . Najpierw dają wygrać a potem przegrajesz wszystko . Może o to chodzi Kaczyńskiemu aby wszyscy wpadli na taki pomysł jak Ulman .

Mirek nie załamuj się .👏👏👏 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v