Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ile jest obecnie gospodarstw produkujących na rynek ?  . łacznie z dopłatami na  wies trafiło w 2018 r.  ze 20 mld. zł  jest 1300000 gospodarstw uprawnionych do dopłat a produkuje pewno ze 300 tys.  jaki procent z tych 20 mld trafia tam   gdzie niepowinno , wszelkiego rodzaju ptaszki ,na łakach jest chore . sam miałem sporo strączkowych dla dopłat .z drugiej strony czy jestesmy psychicznie przygotowani na 2 razy wieksze dopłaty np . 2,5 tys zł do hektara 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jarecki napisał:

jest 1300000 gospodarstw

nie można było słowami? muszę teraz zera liczyć a mieni mi się w oczach :D
Policzyłem. milion trzysta tys.
"psychicznie przygotowani" (dobre) ? bo jak nie to co? szajba? a że tych zer liczenie.... to bardziej okulistycznie
Jest jeszcze produkcja zwierzęca i tu dopłaty do hektara nie pomogą.

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Oj to szkoda bo mogli dłużej by pożyć o ile nie kupowali z przemytu. Emerytura unijna a akcyza do polskiego budżetu.
Ci byli hepatologicznie nie przygotowani? 

Wracając do dopłat to właśnie tak są celowane aby do towarowej produkcji relatywnie mniej trafiało. Przykład definicji "system dla małych gospodarstw" z ARiMR.

Czy można stymulować rolnictwo odgórnie? Może by co podpatrzył tam https://www.igrit.pl/artykul/rosyjski-eksport-zboz-2019-70

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Ulman napisał:

Pewnie ze powinna być szlachta. Przynajmniej głupku nie miały by głosu. Roman możesz ciężarówka lub wagonami przwieżc gaz i składować go na hałdzie

dobrze się dzisiaj czujesz ??

6 godzin temu, Ulman napisał:

Prostackie. Równie dobrze mogła by tam być podobizna Lecha Kaczyńskiego i napis Św Lech patron radzieckich samolotów pasażerskich. Wtedy dopiero byłby lament  i zgorszenie.

czyli jkm znów kłamał? podobna myśl prostackie dla peowca   ..........  jkm jak to w Polsce bywa teraz bd kult bohatera i męczennika miał racje 

Opublikowano (edytowane)

Czuje się doskonale. Trzeba. być głupkiem by porównywać uzależnienie od gazu płynącego rura do której jesteśmy podłączeni , do węgla który byle statkiem przytarga z drugiego końca świata i pod. chmura przechowa pare lat,

o JKM nie wiem o ci chodzi ale pewnie ty tez tego nie wiesz. Uważasz ze to co kolega  wkleił było dowcipne? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Ulman napisał:

Czuje się doskonale. Trzeba. być głupkiem by porównywać uzależnienie od gazu płynącego rura do której jesteśmy podłączeni , do węgla który byle statkiem przytarga z drugiego końca świata i pod. chmura przechowa pare lat,

o JKM nie wiem o ci chodzi ale pewnie ty tez tego nie wiesz. Uważasz ze to co kolega  wkleił było dowcipne? 

Twoim planem jest doprowadzenie odpowiedniego środowiska, które poprowadzi politykę zgodną z linią Berlina,bo tylko w ten sposób ruszy projekt Islamizacji Polski 

Edytowane przez Alamo
Opublikowano
59 minut temu, Ulman napisał:

dowcipne nie ale cała otoczkę co zrobili szopka noworoczna ale co jak co ale nie ciebie to oceniać bo sam jesteś wielkim chamem i niewiele lepsze wystawiałeś o tragedii pis i innych 

Opublikowano (edytowane)

Szczyt bezczelności cynizmu ...... zaspany jestem i tyle szczęścia bo mi odpowiednich inwektyw zbrakło ale jest powiedzenie "pluj świni w oczy to powie że deszcz pada". 
Powinno wywołać śmiech a u mnie wściekłość z rana na taką wypowiedź -"Jacek Sasin o odwołaniu Kurskiego: Budziłoby to wątpliwości co do niezależności TVP"
Więcej: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24404153,jacek-sasin-o-odwolaniu-kurskiego-budziloby-to-watpliwosci.html
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24404153,jacek-sasin-o-odwolaniu-kurskiego-budziloby-to-watpliwosci.html

Mój Boże. Oni potykają się o własne nogi a robili wrażenie mądrzejszych. Przecież nikt uczciwie myślący nie ma żadnych wątpliwości co do zależności mediów publicznych od partii rządzącej w Polsce. Wielu to tylko akceptuje i uznaje za normalne.
Lepiej przyznać się do głupoty po takim stwierdzeniu niż upierać przy swoim bo o jeszcze gorszych cechach charakteru to świadczy. (no zapomniałem słowa na określenie takiej postawy)

To ja "Wam" coś doradzę panie Sasin. 
Argumentem do odwołania J Kurskiego ze stanowiska jest powszechne wrażenie o  zależności mediów publicznych od jednej opcji politycznej. (nie tylko TVP)
Czy zostanie odwołany czy nie to już kwestia nieistotna.
Jeden z moich nauczycieli mawiał - kiedy już jakiś rządzący napsuje co miał napsuć i nauczy się jak nie psuć więcej czyli nabył doświadczenia i wiele by już naprawił to go odwołują i dają drugiego który musi się uczyć od nowa na kolejnych błędach.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Słowo "musi" jest tu najważniejsze, choć lepiej by było dla TVP aby " uczył się na błędach poprzednika".  Ale tak nie będzie, sam musiałby być troszkę choć niezależny aby wydrapć sobie troszkę przestrzeni na ewentualne manewry. 

Opublikowano

wczoraj w telewizorze były embrion z ,, parti biedronia '' zarówno  W wizjikur jak i republice ,media prawicowe promują biedronia bo wiedzą ze odbierze głosy PO  tylko po tym co słyszałem to z 4 % odbierze i PIS . Ciekawe kiedy schetyna zorientuje sie ze z bojkotem tvp raczej niewygra wyborow ,ale jak dla mie bez udziału PO lepiej jestr ogladac publicystyke jest spokojniej a propo ,,embriona '' spokojna rozmowa nawet mie troche uspił gadał bez sensu ale tym  spokójem troche glosow opozycji zgarnie . 

Opublikowano
27 minut temu, Andrzej28 napisał:

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/aktualnosci_/agropowstanie-w-poniedzialek-rolnicy-zablokuja-drogi-na-6-lutego-zaplanowano-oblezenia-warszawy/

Rolnicy nie odpuszczają i bardzo dobrze.Tylko znowu będzie,po co strajkują i zamykają drogi itd.

Co nieco z tego artykułu który cytujesz wynika po co strajk. Jakieś sprawy personalne z których minister się rzekomo nie wywiązał a po za tym tylko propagandowy bełkot i hasła pod którymi i kółka różańcowe mogą protestować bo im obce wyznania konkurencję robią....
Nie jestem ani zwolennikiem ani przeciwnikiem tej akcji bo nie wiem o co w niej chodzi. Oskarżanie kogoś przez ministra że chce być przywódcą rolników może być tylko oponenta pochwałą że Mu się cokolwiek chce tylko ze ten oponent nie potrafi z tego skorzystać w pełni i nie artykułuje konkretów które dla mnie/nas i być może ze mną/nami chce wynegocjować a jeśli negocjacje zwodzą to wywalczyć.
Jest jeszcze kilka dni czasu na sprecyzowanie żądań bardziej jednoznaczne bo nie bardzo warto ryzykować narażenia się na miano zadymiarzy którym nie wiadomo o co chodzi bo już przysłowiowe stały się przedwiosenne protesty rolnicze ustające z pierwszymi pracami polowymi.
Chcemy coś zmienić zróbmy to porządnie lub nie róbmy wcale bo jednak szkoda mi i tych którym przeszkodzimy w pracy destabilizując chociażby płynność ruchu drogowego. 
Ja oczekuję na doprecyzowanie celów bo na razie oprócz zadymy nic tam konkretnego nie ma ponad ataki personalne i ogólniki i rzeczywiście może to potrwać tylko do pierwszych prac polowych.
Bardzo łatwo te protesty zdyskredytować i spełzną na niczym stąd oczekuję podniesienia poprzeczki bodaj zapytaniem kto decydował o pozwolenia na inwestycje obcego kapitału bo to też pozwolenia na zakup nieruchomości etc. żądanie o celowanie subwencji tylko do obywateli i firm opodatkowanych w kraju w którym te subwencje dostają, coś trzeba wymyślić aby ograniczyć marże pośredników bodaj towarów na rynek wewnętrzny i najlepiej aby to były mechanizmy rynkowe mieszczące się w gestii dopuszczalnego interwencjonizmu. To podałem dla przykładu co mi akurat do głowy na już przyszło.
Tak. Trzeba przysiąść fałdów i popracować to wtedy wiarygodność będzie bezsprzeczna bo na razie .... rynek nam pomógł bardziej i susza dla tych których nie dotknęła niż "ministry" i protesty.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Alamo napisał:

Twoim planem jest doprowadzenie odpowiedniego środowiska, które poprowadzi politykę zgodną z linią Berlina,bo tylko w ten sposób ruszy projekt Islamizacji Polski 

No i rozszyfrowałeś mnie. Ta , taki mam plan. Oprócz tego są także pewne środowiska rebeliantów które walczą z imperium. W tym tygodniu spotykam się z Hanem Solo i wtedy dowiem się więcej. 

8 godzin temu, Roman176 napisał:

dowcipne nie ale cała otoczkę co zrobili szopka noworoczna ale co jak co ale nie ciebie to oceniać bo sam jesteś wielkim chamem i niewiele lepsze wystawiałeś o tragedii pis i innych 

Jaka szopka noworoczna? Czemu nie mnie oceniać?  Może tylko ciebie można oceniać ? 

No zacytuj co takiego strasznego PISałem?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Wiecie, ciekaw jestem co pogmerają w przepisach aby rockowa impreza WOŚP się nie odbyła. Pretekst mają niezły. Na razie mocno spóźnione aresztowania kozłów ofiarnych. Dlaczego dopiero teraz? Myślę, że sprawa jest prosta.

Opublikowano (edytowane)

Że aresztowania kozłów ofiarnych (bez cudzysłowu bo się zgadzam) teraz to dla mnie rewelacyjnie szybko a nie późno zważywszy lotność umysłów urzędniczych.
Co "pogmerają" to sami jeszcze nie wiedzą z tego samego powodu.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

No to już trzeba pisać - Bartłomiej M.

16 minut temu, DTaras napisał:

Myślę, że jest to jednak działanie według potrzeb.

Aresztowania wokół WOŚP przede wszystkim po to że władza coś robi. Potrzeby raczej się nie zmieniły a to tylko wykorzystanie okazji, właściwie to jeszcze nie wiadomo czy tę okazję wykorzystać czy tylko wskazać na możliwość i jej zaniechać w imię czegokolwiek co by lepszy obraz dało niż wrażenie mściwości. 
To już może wymyślą. Na razie jeszcze chyba w pełni nie docenili wagi tej okazji i działają na wyczucie. Powtórzę że stosunkowo szybko według mnie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

No to jeszce tylko poczekajmy na dokończenie sprawy za nocne wejście do CEK NATO i mamy gościa z głowy. Przyroda jednak jest cierpliwa.  Aaaaaa no to chyba drugi ulubieniec Pana Antoniego dłuuuugo do kraju przodków nie przyjedzie.😉

Opublikowano (edytowane)

A ja kupię paczkę popcornu i poczekam na rozwój sytuacji. Misiek młody jeszcze, cela pewnie mu się nie podoba, więc pójdzie na współpracę. A jak poopowiada to możemy jeszcze nie raz się zdziwić, albo i nie. Może coś wylezie na temat kulis uwalenia przetargu na śmigłowce. Tylko pytanie czy takie wiadomości są porządane dla miłościwie panujących? Oczywiście nie biorę pod uwagę moliwości że coś mu się może stać.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

Bardziej prawdopodobne że chodziło o "zamknięcie" tych informacji razem z Nim bo ciekawi nie są czegoś co lepiej wiedzą od Niego wszak współuczestniczyli i nadal podtrzymują słuszność uwalenia przetargu. 
Bardziej o ciszę może chodzi i popcorn na darmo... :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Eeeee tam Pani Mazurek ogłosiła sukces bo niczego nie ukrywają. Tylko co z tego, kiedy miliony poszły się grzmocić. 

Alamo chyba będzie musiał otworzyć nową listę przestępstw, tym razem miłościwie panujących, albo tylko pod odpowiednimi sprawami poprzedników dopisywać innym kolorem.😄 

Ale najciekawsze jest to że mieli zamykać poprzedników a cały czas zamykają swoich. Aż się boję wysnuwać wnioski.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v