Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kogo obchodzi treść pytania czy nawet odpowiedzi. Ja sam już nie pamiętam i muszę sprawdzić.
Pozorne drobiazgi też mogą wpływać. W tym przypadku przekłada się to na statystyki wyborcze bo jakiś ułamek procenta elektoratu "wyszedł" PiS-owi razem z Ministrem.

Z całkiem innej beczki.
Klimat ma wpływ na gospodarkę większy niż by się mogło wydawać. Te same prace zajmują mi teraz trzy czterokrotnie więcej czasu niż w cieplejszy czas. Dochodzą zwiększone koszty ogrzewania jak i nadzoru czy obsługi sprzętów i instalacji. Koszt się zwielokrotnia a i straty większe bo mi kilka worków fasoli odwilgło od nawianego nie wiem którędy śniegu i koszt dosuszenia a jeszcze fatyga. 
No same straty przez tę zimę a dodatkowo niektórych prac nie da się wykonać w mrozy np, remontowych lub budowlanych.
Północ (kraje północy) bogatsze niż południa mimo trudniejszych warunków gospodarowania. Jak to rozumieć?
W chłodnym klimacie nie ma "mańana" (jutro zrobię) i to rzeczy których w ciepłym robić nie trzeba. Poziom trudności stymuluje pracowitość, solidność i to o tyle że ci którym lżej zostają z tyłu.
Znaczy w raju by żadnego postępu nie było? 
Morał? - Kiedy jest zbyt dobrze to też jest źle.

No i sprawdziłem; chodziło o Europejskie Centrum Solidarności a właściwie o urwanie dotacji. No tutaj morał powyższy byłby wystarczający na odpowiedź w tym RMF-ie 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Zaraz dojdzie do tego, że jak zadasz w kasie PKP pytanie " o której pośpieszny do Gdańska", to Pani powie ze na temat Gdańska się nie wypowiada bo to traumatyczne przeżycie. Że nie wspomnę o cenie biletu, bo zapytać o nią to zbrodnia.:brawo::)

Ale nic to, Szykuje się niezły cyrk z tymi czterema Black Hawkami co Premier z MONem  kupują.  Wygląda na to że wojska specjalne dostaną wersję jak dla policji. Chyba popcorn będzie niezbędny.

Opublikowano
9 godzin temu, jarecki napisał:

zastanawiam sie czy Ulman wiesz co to jest wzrost gospodarczy ? zeby był duży wzrost miedzy innymi potrzeba pracowników a ztym jest kłopot , mamy jedne z najnizszych zarobków  w UE pracowników mozemy przyciągać wyzszymi zarobkami , ale zeby były wyzsze zarobki trzeba produkować drogie towary anie składac samochody ,na wzrost gospodarczy wystarczy wyprodukowanie jednego lamborgini zamiast 20 opli  ,wysokie zarobki generują nowe technologie a nie fabryki akumulatorow czy bateri czy pakowanie w amazonie na lini             tabela wzrostu pkb polski  lata 2005 -2007 przed kryzysem rzadził pis  PO przejeła dobry wzrost ale nadszedł kryzys i spowolnienie i wmare to ogarneła . ale jak by nieluka w vat to tą kase wpompowali by w gospodarke i wzrost mieli by jeszcze lepszy -pisze o PO ZE ONI BY WPOMPOWALI                                                     .    Znalezione obrazy dla zapytania wzrost gospodarczy polski na przestrzeni lat

Wzrost gospodarczy to zwiększanie wartości ogółu dóbr wytwarzanych w danej gospodarce.  Wyższe zarobki pracowników to banalna sprawa - obnizyć podatki o 30% i załatwione. Lamborghini? Weź chłopie przestań. Jaki jest na to rynek?Parę tysięcy sztuk rocznie w przeciwieństwie do Opla który sprzedaje się w setkach tysięcy. Ile osób może zatrudnić Lamborghini? Takie marki nie sa wcale dochodowe bo nie ma efektu skali. To raczej wizytówki koncernów. Jakby nie luka w vat to moze były by wieksze wpływy i mniejsze deficyty ale guzik by wpompowali.

7 godzin temu, jarecki napisał:

chyba cie niemijało lamborgini aventador :D dysydent  . wzrost gospodarki to tez luksus mieszkanie za 25 milionow w warszawie ostatnio sprzedane , szfajcarskie zegarki po 30 tys.  ,  sprzedanie pobytu w luksusowym hotelu  ,  pkb budują nie złodzieje tylko bogaci którzy dorabiają sie z produkcji swoich firm  anie z okradania budżetu  , myslisz ze ci którzy wyłudzali vat budują pkb czy kulczyk który produkuje  ? gosc który kradł samochodu czy cukiernia ?

A jak złodziej jest bogaty to co?  Myslisz że co on z pieniędzmi zrobi? Tak samo wyda jak bogaty i tak samo wydając zapłaci podatki i pensje ludzi w tych produktach zawarte. Ekonomicznie nie ma zadnego znaczenia kto wydaje kasę , wazne by sie kreciło. Ilosc pieniądza na rynku jest stała tylko rózne są proporcje pomiedzy tym co maja obywatele a co rząd.  Jak to kiedyś powiedział JKM " nie kradnij - rząd nie lubi konkurencji.

Jednak cała dyskusja nie idzie w kierunku wyjasnienia mojej rozterki

Jak to jest że w 2015 przy wzroście 3,6% Polska była w ruinie i wszystko było źle a na ten rok zakładają 3,8 i jest to świetny wynik a nasza gospodarka jest najlepsza na świecie. 

7 godzin temu, dysydent napisał:

Pieniądz jest pieniądz i nie ważne kto go wydaje ale jak i na co. Króluje powiedzenie jak zarobić pierwszy milion? kolejne już trzeba uczciwie bo złapią.
Zimno, kurzawica to sobie poczytać usiadłem a tu "kryzys literacki" to sam zaczynam no i pytam 
To co ja tu wypisuję o tym - Bogu dzięki - niedoszłym premierze to mowa nienawiści czy tylko cienkiej satyry?

Gliński nie pierwszy raz ciśnienia nie trzyma. Dla mnie to dziwne ze proferor nie może sobie dac rady z prostym pytaniem redaktora z radia.  Dziwne to wszystko  bo jeśli ma takie punkty zapalne to powinien mieć przygotowaną argumentacje na każde działanie swojego resortu. 

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

a jak złodziej jest bogaty to kupi kubańskie cygara , garnitur od armaniego a kanape z francji . zadałes pytanie o nizszy wzrost pkb w załozeniach na ten rok   a relacja import - eksport ma wpływ na wzrost pkb . JAK jestes bogaty to kupujesz towary bardziej luksusowe importowane , biedny chłopek kupi ursusa i rozrzutnik cynkomet np .   a bogaty chłopek kupi john dere i rozrzutnik leboulch  i który tworzy pkb polski  ? napiszesz bogaty bo na drozszy sprzet musi wiecej wyprodukować swojego towaru i sprzedać biednemu polakowi bo bogaty kupi ser parmezan z włoch i kawior z rosji i granaty zamiast jabłek i łososia zamiast karpia     a i jeszcze o lamborga  jego tworzą  za 15 tys wypłaty a opla na tasmie  kleją  za najnizszą krajową 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

A jak jest bogaty a nie jest złodziejem to ekskluzywnych rzeczy nie będzie kupował? Pisałeś że złodziej nie generuje wzroztu a bogaty przedsiębiorca tak. Jesli i jeden i drugi może wydawać na wysokopodatkowane dobra to co za różnica? Pewnie tylko taka że haraczu rzadowi nie zapłacił. Co ma do tego relacja import eksport? Co się takiego wielkiego zmieniło że prognoza pkb jest tak niska względem 2018. Nie rozumiesz istoty wzrostu - to nie tylko przedmioty materialne wytworzone w  Polsce. Z tego co piszesz to najlepiej jakby wszyscy byli dziadami bo by nasze kupowali.  No i nawet niech kupią te Ursusy. Zmontowane to w 90% z zachodnich komponentów i jedyny pożytek taki że ktoś to poskręcał u nas. Przy JD musisz mieć jakąś firmę która sprzeda , serwis obsługę zapewni, czesci dostarczy. Ludzie maja prace , powstaja firmy, serwisanci muszą mieć samochody które spalają wysoko opodatkowane paliwo i wszystko się kreci i generuje wzrosty pkb. Handel kawiorem też generuje miejsca pracy . Więcej zarobisz na tym niz na dziadach co jedzą karpia i pewnie sobie go sami złowią . Zawsze i w każdym systemie jest lepiej gdy obywatel ma więcej pieniędzy. 

Opublikowano

A co by miało się wliczać do tych 200 tysięcy i w jakim kontekście pytasz? Sporo ostatnio miłościwie panujący mieszają w tym temacie, ale herbata  od mieszania słodsza nie będzie. Powiedz co Cię gryzie w tym temacie to postaram się odpowiedzieć.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarecki napisał:

a i jeszcze o lamborga  jego tworzą  za 15 tys wypłaty a opla na tasmie  kleją  za najnizszą krajową 

o czym ty chłopie piszesz? 

http://moto.pl/MotoPL/1,88389,19537230,lamborghini-pobilo-w-2015-roku-swoj-rekord-sprzedazy.html

3000 samochodów i 1300 zatrudnionych osób. 

Opel tylko w Polsce  3370 zatrudnionych (wikipedia) i 165 000 aut tylko z Gliwic w 2017  https://motoryzacja.wnp.pl/opel-zmniejszyl-produkcje-w-gliwicach-ale-sie-nie-przejmuje,316184_1_0_0.html 

Ilu naszych rodaków pracuje w zakładach Lamborghini?

A po cholerę nam 200 tys wojska jak oni tego co jest, nie maja za co uzbroić?  4 helikoptery na 4  lata rzadów😷 i nawet nie wiadomo czy nie przepłacone, bo to tajne   

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
8 godzin temu, nie napisał:

nie uważasz, że 100tys. żołnierzy wystarczy a więcej pieniędzy przeznaczyć na uzbrojenie i szkolenia?

Problem jak zwykle jest najprostszy i lezy w ludziach. Co z tego żezaplanujemy 200 tysięcy skoro nie ma chętnych do tej roboty. Stany ukompletowania w ludzi w jednostkach WOT nie są porażające. Przy okazji formowania wyciągnięto zawodowych z jednostek bojowych.  Przed nami formowanie kolejnych jednostek WOT centrum i na zachodzie kraju a wśród rekrutów bida. Nie ma z kogo.  Wczoraj posłuchałem w paru miejscach tego co opowiada minister Błaszczak przy okazji kontraktu stulecia na śmigłowce. I powiem tyle, jak chłopie ci się nie chce albo nie umiesz to daj sobie spokój. Pan minister ogłasza sukces bo wydał rozkaz o formowaniu nowej dywizji. Pytanie z kogo, z czego i po kija? Przywiezione Leopardy pod Warszawę czyli gotowość bojowa Brygady Żagańskiej żadna osiągnięcie gotowości tak za jakieś 2 lata. Że nie wspomnę iż stoi to pod chmurką i gnije bo nie ma miejsc garażowych a o namiotach przypomnieli sobie w grudniu. Swoją drogą to same te namioty kilka milionów maja kosztować. 
Powiem tyle żadne z działań naszego rządu nie zmierza do podniesienia faktycznej jakości naszej armii. Możemy wykazywać w tabelkach ilu to WOTowców przyjęliśmy, możemy tworzyć nowe jednostki, nadawać im patriotyczne tradycje i patronów, nic to nie wnosi. Dalej podstawowym sprzętem jest T72 i BWP1. Dalej Cudujemy z Mi24 do których nie ma ani pocisków, ani amunicji, ani częśći do karabinu. MON to tylko kroplówka dla naszej zbrojeniówki bo inaczej przy takim zaangażowaniu już dawno by poległa. 

A wracając do śmigłowców, to minister bazuje na tym że ludzie myślą iż S-70i to to samo co MH60. Więc spieszę wyjaśnić iż nie to samo. MH60 produkuje się tylko w Stanach, więc pewnie przywiezione zostaną tu w skrzyniach i złożone w Mielcu aby pokazać sukces najpolszych zakłądów.  Ale będą to tylko śmigłowce bez wyposarzenia potrzebnego wojsku, czyli łączność nawigacja, uzbrojenie, doposarzenie w systemy obrony. Na to potrzebna jest zgoda kongresu. Więc znowu je rozmontujemy i wyslemy do USA na doposarzenie. Ale to już będzie po uroczystym przekazaniu armii , więc po szampanie i uściskach rąk. Zabulimy za takie działanie jak za zboże.

Opublikowano

Widzisz Jarecki jest takie powiedzenie " we wojsku się bywa zołnierzem jest się zawsze". Rozpoznanie i piechota to cięki kawałek chleba i pojęcie, dla własnego dobra, trzeba mieć dość znaczne. Choćby o tym na jakie wsparcie możesz liczyc. Teraz to już nałog.😀

Opublikowano

Ja jak byłem na komisji wojskowej to był żołnierz stopnia nie pamiętam ale wyżej jakoś już to nie zapomnę jego strachu w opowieści przed armią Rosji 😀dosłownie siedział z nami w sali gdzie czekaliśmy i klepał nam jak to szans z ruskimi nie mamy 😀prawdę mówił tylko co to miało na celu to nwm młody siur byłem i wstyd było pytać 🙄

Opublikowano
Dnia 24.01.2019 o 14:48, PRIMO napisał:

A ty co z tym TVNem? 

Czyżby bardziej cię pociągał TVN niż TVP ?

a nic taka stacja multimiliardera ni to polskie ni eu  coś jak za komuny pracują tam ludzie od psychologi-przekazu jak tu coś bardziej zrobić bardziej jak z gówna zrobić bicz 

ani własnego kraju nie broni ... bierze się speców od prawa dziadków taki +70/80 i ekonomi wiec sam ustrój mewi sam za siebie komuno wróć 

Rekordowy budżet TVN
idą wybory ciekawe kto i jak płaci zeby tych i tak promować ?

patrzcie to jest nius ?????????????

amerykańska spółka Salvatorska Ventures LCC należąca do funduszu Media Development Investment Fund (MDIF). Fundusz ten, wspierany finansowo przez George'a Sorosa, w połowie 2016 roku kupił 5,35 mln akcji Agory stanowiących 11,22 proc. kapitału zakładowego spółki i dających 8,26 proc. głosów na jej walnym zgromadzeniu.

po co w zamian prywatyzacja ???????? kto mi wytłumaczy to nie za darmo ?

W połowie ub.r. Agora ogłosiła swoją strategię na lata 2018-2022. Zapowiedziała wtedy, że przeznaczy prawie 500 mln zł na przejęcie, m.in. w sektorze marketingu internetowego i e-commerce. We wrześniu poinformowała, że za 4,4 mln euro kupi 25 proc. akcji czeskiej spółki ROI Hunter oferującej platformę marketingową umożliwiającą firmom z branży e-commerce promowanie i sprzedaż produktów za pośrednictwem Google’a i Facebooka.

TVN zmienia zasady aktywności dziennikarzy w social media. „Nie polemizować z politykami” Wszyscy dziennikarze informacyjni Grupy TVN otrzymali nowy regulamin postępowania w social mediach. - To jest aktualizacja istniejących już zasad aktywności w mediach społecznościowych. Powstała w odpowiedzi na dynamicznie rozwijający się świat tych mediów - tłumaczy Joanna Górska, PR manager Grupy TVN Discovery.

Czytaj więcej na: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/tvn-zasady-aktywnosci-dziennikarzy-w-social-media-regulamin-nie-polemizowac-z-politykami

myślałem ze po ma swoich hejterów ?

@ulman to ta twoja agencja daj linka i podaj kryterium zatrudnienia płacą ??

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/krrit-uzasadnia-kare-dla-tvn24-stronniczy-goscie-zachecali-do-protestow-straszono-zamachem-stanu

pamiętacie gównoburza 

Służba Więzienna odpowiada publicystom i RPO: w zakładzie karnym Stefan W. miał dostęp do TVN24, mógł wybierać co ogląda

Wymieniono też kanały dostępne w tym zakładzie karnym. Na liście są m.in. cztery główne stacje, a wśród kanałów informacyjnych - są TVN24 i TVN24 BiS, natomiast nie ma TVP Info.

Czytaj więcej na: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/stefan-w-wiezienie-skazany-pawel-adamowicz-smierc-sluzba-wiezienna-mial-dostep-do-tvn24

Czytaj więcej na: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/stefan-w-wiezienie-skazany-pawel-adamowicz-smierc-sluzba-wiezienna-mial-dostep-do-tvn24

Opublikowano

Romuś ale żeś się naprodukował a ja tylko dla zabawy se pisał hehe. 

Opublikowano (edytowane)

teraz to troche zapużno pierwszy przekaz wyborczej poszedł ze to tvp miał wpływ na stefana z gdanska i mało kogo to juz bedzie obchodziło narracja była kłamliwa i tyle trzeba czekać jak kurski pozwie za wałszywe oskarzenia wyborczą , zawsze kto pierwszy ten lepszy , ale teraz to co by niemówili to i tak zostanie ze to kurwizja nawet niektórzy na forum są przekonani do tej pory ze to przekaz pis do tego doprowadził , nikt nie bierze pod uwage choroby bo sie z nią mało kto zetknął i niewie jakie są objawy i jak ludzki mózg moze być nieprzewidywalny .  teraz to juz nawet ludzi ten temat  z gdanskiem nie  interesuje 

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v