Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ta po prawdzie to sprawa tych kurczaków ciągnie się już od pewnego czasu. Tu przyjeżdżają i tu się je rozbiera.  Dziwię się że dopiero teraz miłościwie panujący minister rolnictwa dowiaduje się o tym. Ale on wygląda na ogólnie mało zorientowanego co się w jego gospodarstwie dzieje. Dlatego nie będę się pastwił.

Opublikowano
8 minut temu, mirro napisał:

Ta po prawdzie to sprawa tych kurczaków ciągnie się już od pewnego czasu. Tu przyjeżdżają i tu się je rozbiera.  Dziwię się że dopiero teraz miłościwie panujący minister rolnictwa dowiaduje się o tym. Ale on wygląda na ogólnie mało zorientowanego co się w jego gospodarstwie dzieje. Dlatego nie będę się pastwił.

Miłościwie panujących to było wielu. Chłopu ciężko dogodzić . Jestem pełen szacunku do Ciebie ale ty zawsze chętnie chciałeś rozmawiać o wojsku ale widzę że ty nawet w rolnictwie orientujesz się lepiej jak minister rolnictwa  . Jak będziesz kandydował aby uzdrowić Polskę to będę głosował na Ciebie .

Opublikowano
52 minuty temu, jarecki napisał:

a to niety pisałes  ze mamy wiekszy imprt niz eksport  ? przed chwilą czytałem ze ukraincy wyeksportowali do polski 45 tys. ton kurczaka bez cła . ztąd te cwiartki po 2,8 za kg. znalezli luke w prawie . na pewno 500 plus ma wpływ na wzrost pkb . 

No i co że mamy wiekszy import? Co to ma wspólnego?

Tak jak napisałem dali kasę do przezarcia plus koniunktura światowa. Tu zadnyc cudów nie ma bo kraje naszej strefy mają podobne wyniki wzrostów.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ulman napisał:

No i co że mamy wiekszy import? Co to ma wspólnego?

Tak jak napisałem dali kasę do przezarcia plus koniunktura światowa. Tu zadnyc cudów nie ma bo kraje naszej strefy mają podobne wyniki wzrostów.

leni, złodziei, nie ma u władzy

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ale o czym ty znowu piszesz. Fakty są takie ze w 2015 było 3,6% i kraj był w ruinie a teraz wszystko jest fantastycznie i zakładają 3,8%. 

Piszesz pierdoly o leniach kurczakach i eksporcie bez żadnego powiązania z tematem. Może jeszcze napisz o asf i produkcji śliwek w Macedonii?

Pytanie jest proste

3,6% w 2015 to beznadziejnie a 3,8 % w 2019 to świetny wynik. Jak to możliwe?

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Pytanie jest proste

3,6% w 2015 to beznadziejnie a 3,8 % w 2019 to świetny wynik. Jak to możliwe?

taki światły człowiek i nie rozumie że porównuje wynik z przewidywaną prognozą na obecny rok

Opublikowano

chyba dla nie łuków fanatyków łopozycji

manipulator jesteś jak w mordę strzelił

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

chyba dla nie łuków fanatyków łopozycji

manipulator jesteś jak w mordę strzelił

Łuczony się znalazł😆 

Co jest zmanipulowane? Napisz  moze  ze to 3,6% z 2015  jest oszukane, albo było inaczej liczone albo że się PO postarała żeby  PIS miał dobry start po przejęciu władzy albo cos równie głupiego ale coś mniej wiecej na temat. Chcesz dyskutować ale nie masz żadnego wytłumaczenia bo liczby nie kłamia. Zostaja ci ucieczki do Łukowa , kurczaki lenie i eksport

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Łuczony się znalazł😆 

Co jest zmanipulowane? Napisz  moze  ze to 3,6% z 2015  jest oszukane, albo było inaczej liczone albo że się PO postarała żeby  PIS miał dobry start po przejęciu władzy albo cos równie głupiego ale coś mniej wiecej na temat. Chcesz dyskutować ale nie masz żadnego wytłumaczenia bo liczby nie kłamia. Zostaja ci ucieczki do Łukowa , kurczaki lenie i eksport

największy z ciebie ściemniacz w całym powiecie

Opublikowano

To po co zakładaja 3,8 a nie 5? Uwazasz ze aż tak nie potrafią liczyć że mozliwa jest 30% róznicy? Wiem ze to straszliwie niewygodna rzeczywistość ale zaprzańswo i pokretna logika tłumaczenia to kwintesencja PISu.

Opublikowano (edytowane)

O wiele lepszy gospodarz co na rekordowe plony nie liczy zanim posiał i planowanie budżetu pod niższy przyrost PKB zasługuje na pochwałę tak że tu akurat rząd zachowuje się jak najbardziej rozważnie. Pobożni czy nie ale na cuda nie liczą a jeśli niedoszacują ten wzrost to mniejszy kłopot niżby przeszacowali. 

Nie wszystko złe można PiSowi zarzucić ale też i PO zostawiła gospodarkę w lepszym stanie niż zastała to teraz można sobie planować w stabilnym środowisku.
Odrzucić co złe a najlepiej poprawić ale uznać i zasługi. 
Co do proniemieckości PO. Sami głosowaliśmy (ja nie głosując też jakoś tam głosowałem) w referendum akcesyjnym za wejściem do ue i było oczywiste że wzrosną wpływy niemieckiej gospodarki na polską jak i polityczne wpływy też i Niemiec na polską politykę. 
Gdyby nie było W. Brytanii w unii podczas tego przedakcesyjnego referendum nie wiem czy przebiegłoby jak przebiegło oraz czy do niego by doszło wogóle bo zaszłości historyczne duży wpływ mają i teraz jedynym argumentem na renegocjacje jakiekolwiek jest brexit a stawką przetargową również "polexit" czy to się komu podoba czy nie. Jedno już zaczyna być jawnie widoczne - PiS na takie negocjacje się nie odważy z własnej inicjatywy - a czy dobrze to czy nie? tego ja nie wiem.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

DxK7e_sW0AASZde.jpg

ostatnie zdanie "Otóż nie doczeka."

już drugi raz taka sytuacja się zdarza

…no, wie Pan, przyjdą wybory prezydenckie albo Prezydent gdzieś poleci i to się wszystko zmieni

– zapowiedział Marszałek Sejmu Bronisław Komorowski. I wszystko zaczęło się zmieniać…

stosując rozumowanie antypisu należy zapytać czy to były groźby? antypis każe wszystkim się tłumaczyć to niech najpierw sam się wytłumaczy

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Nie tylko mowa może nienawiść wywołać. Niemowa też.

.... z takim ministrem.
z komentarzy pod materiałem "jaka ładna kompromitacja gratuluję" 
Przyłączam się do gratulacji.
sam się prosił to się w końcu wprosił

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

zastanawiam sie czy Ulman wiesz co to jest wzrost gospodarczy ? zeby był duży wzrost miedzy innymi potrzeba pracowników a ztym jest kłopot , mamy jedne z najnizszych zarobków  w UE pracowników mozemy przyciągać wyzszymi zarobkami , ale zeby były wyzsze zarobki trzeba produkować drogie towary anie składac samochody ,na wzrost gospodarczy wystarczy wyprodukowanie jednego lamborgini zamiast 20 opli  ,wysokie zarobki generują nowe technologie a nie fabryki akumulatorow czy bateri czy pakowanie w amazonie na lini             tabela wzrostu pkb polski  lata 2005 -2007 przed kryzysem rzadził pis  PO przejeła dobry wzrost ale nadszedł kryzys i spowolnienie i wmare to ogarneła . ale jak by nieluka w vat to tą kase wpompowali by w gospodarke i wzrost mieli by jeszcze lepszy -pisze o PO ZE ONI BY WPOMPOWALI                                                     .    Znalezione obrazy dla zapytania wzrost gospodarczy polski na przestrzeni lat

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A złodzieje nie pompują w gospodarkę? Nawet efektywniej niż urzędasy bo na te Lamborgini rynek tworzą (tak przewrotnie ujmując ale tylko nieco).
Przeceniamy wartość gospodarczą tych tzw. technologii przynajmniej niektórych bo ilość smartfonów tabletów i innego cyfrowego śmiecia po za pustym obrotem niczego wartościowego do tej gospodarki nie wnosi. Te szpanerskie samochody i inne zbędne snobow wydatki to przejaw bardziej degeneracji niż zdrowych relacji gospodarczych. 
Chyba dalej nie muszę rozwijać bo z grubsza wiadomo o co mi chodzi...

Wracając do tego profesora Glińskiego (to profesor??? od czego? rejterologii?) to już wiemy co będzie gdy kiedyś w końcu PiS straci władzę i następcy będą sobie poczynać z nimi tak jak oni ze swymi poprzednikami. Będzie kolejna fala emigracji.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

chyba cie niemijało lamborgini aventador :D dysydent  . wzrost gospodarki to tez luksus mieszkanie za 25 milionow w warszawie ostatnio sprzedane , szfajcarskie zegarki po 30 tys.  ,  sprzedanie pobytu w luksusowym hotelu  ,  pkb budują nie złodzieje tylko bogaci którzy dorabiają sie z produkcji swoich firm  anie z okradania budżetu  , myslisz ze ci którzy wyłudzali vat budują pkb czy kulczyk który produkuje  ? gosc który kradł samochodu czy cukiernia ?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Pieniądz jest pieniądz i nie ważne kto go wydaje ale jak i na co. Króluje powiedzenie jak zarobić pierwszy milion? kolejne już trzeba uczciwie bo złapią.
Zimno, kurzawica to sobie poczytać usiadłem a tu "kryzys literacki" to sam zaczynam no i pytam 
To co ja tu wypisuję o tym - Bogu dzięki - niedoszłym premierze to mowa nienawiści czy tylko cienkiej satyry?
Ostatnim przejawem starożytnego Egiptu były piramidy. "Strasznie gospodarczo wartościowe"

No i wróciła mi żona z zakupów. koniec mojego pisania bo "... śnieg na dworze" i szufla .... 
Czy wartościowe i gospodarczo uzasadnione z tym odśnieżaniem? Po niedzieli i tak się stopi. 
Co nazwać zdrową gospodarką? będę miał o czym myśleć przy odśnieżaniu :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

zalezy jak zdefiniować mowe nienawisci  ? wczroaj na komisji do badania wyłudzeń vat zasiadająca z ramienia psl  posłanka odmówiła udziału w zadawaniu pytań pszesłuchiwanej  bo potym co sie stało w gdansku zadawanie pytan bedzie odczytywanie  jako mowa nienawisci  czy jakoś tak  wiec to jest chore 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Oszołom. Oszołomienie może być stanem przejściowym, uleczalnym. Właśnie sam nieco oszołomiony wróciłem z mrozu. Jeszcze taki stan nienawiści nie wzbudza.
Nadzieję?
Nienawiści oszołomy u mnie nie wzbudzają ale ostrożność owszem. nie tylko u mnie i zapewne dla tego 

2 godziny temu, jarecki napisał:

........ wczroaj na komisji do badania wyłudzeń vat zasiadająca z ramienia psl  posłanka odmówiła udziału w zadawaniu pytań pszesłuchiwanej  bo potym co sie stało w gdansku zadawanie pytan bedzie odczytywanie  jako mowa nienawisci .......

Fakt; oszołomy mogą odczytać byle co wedle (brakujące słowo) uznania.  Tym brakującym słowem powinno być <własnego> tylko ilu ma dzisiaj własne zdanie? Minister nie miał odwagi, to co my - szaraczki?....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Tu chyba nie o odwagę chodziło. Bardziej o jakąkolwiek odpowiedź. Tak to faktycznie otworzył pole do spekulacji że może być coś na rzeczy. A tak jest jak jest.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v