Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ale ja ci nie zarzuciłem ze bronisz ... tylko zostania wkręcona w jakąś grę polityczną ta sytuacja 

mogę się założyć ze prezydenci teraz bd mieli dodatkową ochronę i prawo coś się zmieni 

idę spać dobrej i spokojnej nocy 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dysydent napisał:

Nie mieszajmy haseł jakichś pospolitych głupków o dzikach z wartościami które dla nas samych trudne do oceny.

Podobieństwo  popędu seksualnego wśród istot dwupłciowych jest prawem wcześniejszym niż odpowiedzialność istoty myślącej za wrodzone popędy pierwotne i tutaj mamy przypadek popędu agresji przy tym zamachu. Tak jak odpowiedzialność za seksualny tak i za agresję istota myśląca ponosi większą niż bezmyślna bo odpowiedzialność egzekwuje całe jej środowisko społeczność. Kwestia dopuszczalności norm powszechnie uznawanych oraz niedopuszczalnych.
O wiele bardziej dopuszczalne jest eliminacja własnych genów w aborcji zanim pojawiła się świadomość osobnicza płodu niż eliminacja innego genotypu z ukształtowaną świadomością stąd bardziej dyskusyjna jest aborcja niż kara śmierci chociaż obie jeszcze nie raz znajdą się po obu stronach dopuszczalności w cywilizacji człowieka.

to jest prostsze do oceny niż ci się wydaje

ci co protestują w obronie aborcji, ratowania  pszczółek i przeciwko odstrzałowi dzików to są dokładnie ci sami ludzie a bynajmniej z tego samego środowiska

to jest dokładnie jak Bóg jest potrzebny dla nie wierzących  do przyjmowania imigrantów a przy aborcji już nie

ocknij się człowieku !!!!!!

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Roman - spirale? z kim popadnie? Na podobnych hasłach wypłynęło to co teraz mamy. Tzw. przywracanie godności, pochwała bezkrytyczna wyklętych, zero tolerancji itp. Tu idzie o radykalizację. Ministrem sprawiedliwości jest człowiek, który już wiele razy pokazał bezwzględną twarz rewolucjonisty. Cały rząd często nie ogląda się na innych a główne motto to naciągana ststystyka z wyborów - czyli poparcie suwerena. Sam reprezentujesz podobne podejście i brak u Ciebie istoty społecznego życia - zrozumienia. Trąci to socjopatią lub strachem przed wyłączeniem z jakiejś aspołecznej grupy. Może boisz się posądzenia o "lewactwo". Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy wypadkiem a celowym działaniem? Wyjaśniam: to nie scena przywaliła Adamowicza a bandyta ugodził go w serce. Jehowi rozumieją ewangelizację na swój sposób i są w tym natarczywi - jak szybko męczycie się ich towarzystwem?

Opublikowano

Racyl - dla jednych po hasłem aborcja mieści się swobodny dostęp do usuwania każdej ciąży i samo zamrożenie zarodków. Dla drugich to są jedynie konkretne w tym postulaty. Twoje uproszczenie wprowadza zamęt bowiem różnica ta wykorzystywana jest propagandowo. To jest proste do oceny tylko dla zamkniętego śwoatopoglądowo człowieka.

• Thanks 1
Opublikowano

Jakby nie patrzeć to te wszystkie porównania są dla mnie nieakceptowalne. Zwierzęta się zabija, a ludzi nie. Ogólnie w naszej kulturze źle się patrzy na zabijanie ciężarnych samic, tak samo jak źle się patrzy na wyrzucanie chleba.  Oczywiście, jak chleb spleśnieje to się go wyrzuca, ale ogólnie ludzie(szczególnie na wsi) zawsze starali się tego uniknąć.  

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Racyl - dla jednych po hasłem aborcja mieści się swobodny dostęp do usuwania każdej ciąży i samo zamrożenie zarodków. Dla drugich to są jedynie konkretne w tym postulaty. Twoje uproszczenie wprowadza zamęt bowiem różnica ta wykorzystywana jest propagandowo. To jest proste do oceny tylko dla zamkniętego śwoatopoglądowo człowieka.

głupi żeś jak but wg tych ludzi nastolatka może decydować o przerywaniu ciąży a o rekcji religii rodzić bo jest niepełnoletnia.

to tak z choroby homoseksualizmu zrobiono normalność

pis nie równa się kościół bo jakby tak było byłby całkowity zakaz a tak nie ma

14 minut temu, Adrian_K_90 napisał:

Jakby nie patrzeć to te wszystkie porównania są dla mnie nieakceptowalne. Zwierzęta się zabija, a ludzi nie. Ogólnie w naszej kulturze źle się patrzy na zabijanie ciężarnych samic, tak samo jak źle się patrzy na wyrzucanie chleba.  Oczywiście, jak chleb spleśnieje to się go wyrzuca, ale ogólnie ludzie(szczególnie na wsi) zawsze starali się tego uniknąć.  

a poprzednich latach to co się niby robiło ? też się odstrzeliwało

nasza kultura jest głupia, zdziczała i tylko umie latać z konstytucją

niemiec tłucze dziki , wycina jeszcze strarsze lasy niż szae i się nie zastanawia tylko polaczek mądry po szkodzie jak przysłowie mówi.

Jak się wyskrobiesz będąc kobietą to nie bądż taki pewny że kogoś nie zabijesz

Jacy wyście puści nagle ludzie zaczeli jeść zakażoną wędlinę z białorusi ,zagryzać chlebem, jeżdzić koło lasu podczas jedzenia i ją wtedy wyrzucać

29 minut temu, Ulman napisał:

Analogia z dzikiem jest średnio trafiona. By było to zupełne odwzorowanie to trzeba by mówić o zabijaniu cięzarnych kobiet 

jak trafiona te same aktorzyny bronią: pszczółek przed herbicydami, dzika w lesie i prawa do aborcji nawet dla niepełnoletnich kobiet

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Strzelało się i nadal się będzie, gospodarka łowiecka prowadzona jest niezależnie od ustawy regulującej przerywanie ciąży.  Co do twej poprzedniej wypowiedzi("ci co protestują w obronie aborcji, ratowania  pszczółek i przeciwko odstrzałowi dzików to są dokładnie ci sami ludzie a bynajmniej z tego samego środowiska") też się nie zgodzę. W sprawie aborcji głownie rzeczywiście wypowiadają się różnego rodzaju organizacje lewicowe, a obrona pszczół głównie interesuje pszczelarzy. To głównie oni są pomysłodawcami wszelkich ograniczeń w stosowaniu środków chemicznych. Sprawa dzików zaś wypłynęła od samych myśliwych którzy obawiają się, że zabraknie im do czego strzelać w przyszłości.  

Opublikowano
14 minut temu, Adrian_K_90 napisał:

Tak samo zabija się zwierzęta jak i ludzi. Jeżeli postawisz sobie za cel zabicie jakiejś istoty żywej, to nie ma różnicy. Kończysz jej życie. Całe to tłumaczenie że coś jest gorsze to bzdura. Kwestia czy jesteś świadomy tego co robisz i czy potrafisz ocenić sytuację na zasadzie powstrzymania się od zabicia, Część zabijania to tylko odwet, część zaś to chęć przeżycia, przetrwania. 

Opublikowano
4 minuty temu, Adrian_K_90 napisał:

Strzelało się i nadal się będzie, gospodarka łowiecka prowadzona jest niezależnie od ustawy regulującej przerywanie ciąży.  Co do twej poprzedniej wypowiedzi("ci co protestują w obronie aborcji, ratowania  pszczółek i przeciwko odstrzałowi dzików to są dokładnie ci sami ludzie a bynajmniej z tego samego środowiska") też się nie zgodzę. W sprawie aborcji głownie rzeczywiście wypowiadają się różnego rodzaju organizacje lewicowe, a obrona pszczół głównie interesuje pszczelarzy. To głównie oni są pomysłodawcami wszelkich ograniczeń w stosowaniu środków chemicznych. Sprawa dzików zaś wypłynęła od samych myśliwych którzy obawiają się, że zabraknie im do czego strzelać w przyszłości.  

rusinowa, cielecka i wielu innych nie należy do żadnej organizacji a na się i broni wszystkiego co się

zostawa organizacje pseudoekologów które się pojawiają tam gdzie im zapłacą

kornik tak jak dzik nie powinien mieć narodowości

a niestety ma

czyś ty nie z tej planety ?. pszeczelarzami, rolnikami żadne medium się na taką skale nie zainteresuje do puki nie przyłączą się znane nzwiska

Opublikowano

Racyl - wg Ciebie jestem głupi potem bełkoczesz coś o nastolatkach, następnie kobietach. Jakieś szczątkowe myślenie gdzieś tam dostrzegam. To dobry objaw. Przeanalizuj dalej temat a przekonasz się, że to nie są jednak proste problemy. Roman poszedł dalej. Jego "spirala" to świadectwo jakiegoś zacofania. Przede wszystkim świadczy o głupocie myślenia, że to kobieta steruje własną płodnością. Idąc dalej usłyszymy pewnie, że z gwałtu nie ma dzieci a jak są to nie był gwałt. Można tak długo a skończyć należałoby pytaniem: jak facet ma sobie tę spiralę założyć? Ta metoda zapobiega zagnieżdżeniu zarodka a nie jego powstaniu czyli de facto będzie to w niektórych kręfach aborcja. Poza tym ten drut co służy do wyciągnięcia zwyczajnie kłuje ale mniejsza o to. Tylko zmanierowany osobnik będzie temat upraszczał aby wyprzeć go z kręgu ważnych dla siebie i tego co robi. To niestety prowadzi do otępienia.

Opublikowano

a kto powiedział ,, dorżniemy watache '' mysliwy stał sie zwierzyną , a tak na serio kazdego dnia tyle ludzi w bezmyslny sposób ginie w Polsce puki co Pawłowicz nikogo nie zaatakowała  , a Nitras miał jakieś  przepychanki .   Ulman uczepiłes sie tego orlenu ale sprawdziłem stacja o której napisałem jest zarządzana i prowadzona przez  ORLEN  zdaje misie ze wczoraj od rana szukałes chaka na pis bo w co 2 poscie wymieniałes PIS  ale nietety to niedziałcz pis ale pewno to podwazysz .

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, DTaras napisał:

Racyl - wg Ciebie jestem głupi potem bełkoczesz coś o nastolatkach, następnie kobietach. Jakieś szczątkowe myślenie gdzieś tam dostrzegam. To dobry objaw. Przeanalizuj dalej temat a przekonasz się, że to nie są jednak proste problemy. Roman poszedł dalej. Jego "spirala" to świadectwo jakiegoś zacofania. Przede wszystkim świadczy o głupocie myślenia, że to kobieta steruje własną płodnością. Idąc dalej usłyszymy pewnie, że z gwałtu nie ma dzieci a jak są to nie był gwałt. Można tak długo a skończyć należałoby pytaniem: jak facet ma sobie tę spiralę założyć? Ta metoda zapobiega zagnieżdżeniu zarodka a nie jego powstaniu czyli de facto będzie to w niektórych kręfach aborcja. Poza tym ten drut co służy do wyciągnięcia zwyczajnie kłuje ale mniejsza o to. Tylko zmanierowany osobnik będzie temat upraszczał aby wyprzeć go z kręgu ważnych dla siebie i tego co robi. To niestety prowadzi do otępienia.

ciemnota u ciebie piszczy wszędzie

prosta rzecz nie obchodzi się dnia dziewczyny tylko dzień kobiet .

jest w postulatach tych środowisk typu nowacka że o przerywaniu ciąży może decydować sama niepełnoletnia kobieta bodajże od 15roku a jak ostatnio gadali o uczęszczaniu w  lekcji religii ma decydować rodzić to gdzie tu logika

co TY pieprzysz, mięszasz normalną antykoncepcję z gwałtem na co przysługuje aborcja w obecnych przepisach których nikt nie zmienia

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Rusz saganem a nie będzie problemu "co ja pieprzę". Skoro prawo kanoniczne zezwala na zawarcie małżeństwa poniżej 15 roku życia to co widzisz za problem? Żadna ponadto 15 latka nie zostanie skierowana do aborcji bez wiedzy opiekuna. Przepis jak mniemam ma zobowiązać do uzyskania świadomej opinii u zainteresowanej aby aborcja nie była wynikiem przymuszenia ze strony środowiska w tym rodziców. Zaistnieje także ochrona i obowiązek opieki psychologicznej jak przy przesłuchaniu nieletnich - rodzic stoi za szybką.

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

Rusz saganem a nie będzie problemu "co ja pieprzę". Skoro prawo kanoniczne zezwala na zawarcie małżeństwa poniżej 15 roku życia to co widzisz za problem? Żadna ponadto 15 latka nie zostanie skierowana do aborcji bez wiedzy opiekuna. Przepis jak mniemam ma zobowiązać do uzyskania świadomej opinii u zainteresowanej aby aborcja nie była wynikiem przymuszenia ze strony środowiska w tym rodziców. Zaistnieje także ochrona i obowiązek opieki psychologicznej jak przy przesłuchaniu nieletnich - rodzic stoi za szybką.

wcale nie obserwujesz za czym oni protestują i o co tak naprawdę chodzi, gadasz byle gadać, nie trzeba mieszać kościóła małżeństwa do aborcji na życzenie żeby to zrozumieć

w tych projektach, postulatach chodziło o to by każda nie pełnoletnia kobieta tak jak dorosła mogła zrobić to sama

świadomość 15 latków jest na poziomie że za pierwszym razem się nie zachodzi to co ty chcesz do tego mieszać kościół.

A od kiedy nie wierzący sie przejmują kościołem ? nie uczestniczą w życiu kościoła to po cholerę go w to wciągają

żyjesz w kompletnym ciemnogrodzie, to już nie są tamte czasy że jak się pojawiło dziecko to trzeba się żenić. nie wiem gdzieś ty przespał tyle lat

Opublikowano

Jak zrobić sama skoro inny przepis tego zabrania? Może to tylko inny pogląd i błędny lecz odczytuję to jedynie jako obronę niezależności decyzji. Ta jak wiadomo może być podyktowana. Zbiegło się do jednego wątku. Inne pozostawiasz? Taką np. "chorobę homoseksualizmu" mógłbyś szerzej omówić.

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

świadomość 15 latków jest na poziomie że za pierwszym razem się nie zachodzi to co ty chcesz do tego mieszać kościół.

A od kiedy nie wierzący sie przejmują kościołem ? nie uczestniczą w życiu kościoła to po cholerę go w to wciągają

Skoro kościół chce brać aktywny udział w życiu państwa, drzeć japę w sprawie przedmiotów nauczanych w szkole, być autorytetem w sprawach alkowy to niestety musi brać gospodarstwo z całym dobrodziejstwem inwentarza. Nasza przestrzeń publiczna jest duża i miejsce dla tego typu działań znajdzie się z pewnością. Aczkolwiek stanie na stanowisku "nie i ch*j" nie przynosi zamierzonych korzyści. 
Pewnie świadomość 18 latków dużo większa nie jest. Podział na kobiety i dziewczyny jest chyba na tyle płynny i umowny że stosowanie go w tej sytuacji raczej zaciemnia przekaz niż coś wyjaśnia.

Opublikowano

Dziewczyna to też kobieta - tyle, że młodsza. Świadomościv15 nie znam bo jestem już za starym koniem. Pamięć mam jednak dobrą i wiem od czego ona zależy. Pamiętam również, że dziewczyny bały się wody w wannie jako czynnika sprzyjającego zajściu. Ogólnie jedt tak, że jak by nie kozaczyła to jak przychodzi co do czego wątpliwości rozwiew napalony partner więc pierniczenie o antykoncepcji jako domenie kobiecej to zupełne gówniarstwo. Sam pamiętam jak tak postąpiłem i było to impulsem do rozszerzenia perspektywy. Ale przecież jestem głupim butem i nic niewiem.

Opublikowano (edytowane)

Jesteśmy jedynie zbiorem doświadczeń. Jeżeli potrafimy wyciągać z tego jakieś wnioski to raczej samobiczowanie nie nie jest konieczne. Choć stwierdzenie " wiem że nic nie wiem" jest w dobrym tonie. To tylko świadczy o otwartości na świat i dawce niezbędnej pokory. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano
12 godzin temu, Agrest napisał:

Faktem jest że męczennik jest opozycji potrzebny. Będzie się działo.

No opozycja nie omieszka by to wykorzystać takie to już człowieki zioną nienawiścią tylko

Opublikowano

Na razie, to w związku z tym incydentem Pani Pawłowicz znalazła winnych oblania farbą grobu jej rodziców. Wskazała fanów Owsiaka jako pewnych sprawców i wzywa aby wyeliminować Owsiaka z życia publicznego. Jakąż miłością zionie ta strona.

Opublikowano

Mirro - miało to mieć wydźwięk sarkastyczny. Nie mniej, tak jak prezydent, ja się ciągle uczę. Małżeństwo to też "chodzenie" - tylko starsze ;-P Ale *bał to pies. W kontekście otwartości napiszę, że dopóki na szczytach nie znajdą sposobu aby zapytać jeden drugiego o drogę w dół to są w stanie jedynie się stamtąd z hukiem zj zwalić. Z perspektywy dołu będzie to wciąż tylko problem na którą stronę zwiać aby mięchem nie oberwać.

Opublikowano
38 minut temu, mirro napisał:

Na razie, to w związku z tym incydentem Pani Pawłowicz znalazła winnych oblania farbą grobu jej rodziców. Wskazała fanów Owsiaka jako pewnych sprawców i wzywa aby wyeliminować Owsiaka z życia publicznego. Jakąż miłością zionie ta strona.

A że tak spytam ile Owsiak wczoraj zarobił?

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/mbank-przekazuje-na-rzecz-wosp-dziela-sztuki-ze-swojej-kolekcji-ale-to-nie-wszystko/2g2tsv8

To  pewnie teraz oprocentowanie podniosą?

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Jak zrobić sama skoro inny przepis tego zabrania? Może to tylko inny pogląd i błędny lecz odczytuję to jedynie jako obronę niezależności decyzji. Ta jak wiadomo może być podyktowana. Zbiegło się do jednego wątku. Inne pozostawiasz? Taką np. "chorobę homoseksualizmu" mógłbyś szerzej omówić.

co nie rozumiesz ?. dochodzą do władzy jak nowacka realizują aborcję po swojemu (to co obiecali) i prawo doprowadzają do stanu jaki im pasuje i który jest zgodny z pozostałymi.

jak można takich rzeczy nie kumać

homo było kiedyś na liście chorób. nikt nie każe tego eliminować, niech to sobie żyje jak dotąd. nie ślini się po ulicach, robi hepeningów . po co to ktoś ma oglądać

2 godziny temu, DTaras napisał:

Dziewczyna to też kobieta - tyle, że młodsza. Świadomościv15 nie znam bo jestem już za starym koniem. Pamięć mam jednak dobrą i wiem od czego ona zależy. Pamiętam również, że dziewczyny bały się wody w wannie jako czynnika sprzyjającego zajściu. Ogólnie jedt tak, że jak by nie kozaczyła to jak przychodzi co do czego wątpliwości rozwiew napalony partner więc pierniczenie o antykoncepcji jako domenie kobiecej to zupełne gówniarstwo. Sam pamiętam jak tak postąpiłem i było to impulsem do rozszerzenia perspektywy. Ale przecież jestem głupim butem i nic niewiem.

znowu majaczenie doskwiera.

mowi się dziewczyna na nastolatkę, 20-to kilolatkę i po 30 też

To co proponują to odwracanie skutków swoich czynów tylko że np skutków wypadku drogowego czy innego co też bardzo krótko trwa i rzutuje na całe następne życie nie da się odwrócić

Jak się można nauczyć być odpowiedzialnym bez ponoszenia skutków swoich czynów

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v