Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

ulman ja wiem i rozumiem , pisałem dolar był po 2 zł jest 4 zł ale pytam dlaczego rosja rozlicza sie w dolarach PUTIN  by wolał inną walute a i merkel by moze wolała rozliczac sie w euro , napisałem ze sa rozwazania na pszejscie niektórych krajów na juana ktory jest  co prawda sztucznie utrzymany do dolara  .jak płacimy za gaz np. 80 dolarow to jest sporo wachan na dolarze i 20 gr i wokresie miesiecznym . niemcy gdyby płacili w euro to mieli by stałął cene ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

ja pamietam czasy jak za dolara kupil flaszke czy paczke malboro- srednia wyplata to bylo 30 dolarow, byl nawet kurs bankowy i cinkciarski😏..

dyskutowac na forum rolniczym o swiatowych kursach walut i spekulacjach walutowych-nie podejmuje sie, gdybym wiedzial ile bedzie kosztowal dolar za rok juz bym siedzial na bora-bora.........

Opublikowano (edytowane)

Dolar jest mocny bo stoi za nim silna gospodarka która ciągnęła za sobą resztę świata w technologii i kontrolą przepływu największej ilości towarów nawet pod kuratelą karabinów. Dolar ma pokrycie w towarach ale coraz mniejsze bo tam też dodrukowali dla zniwelowania tej ilości którą Chiny sobie odłożyły w nadwyżce
Ja się pytam dlaczego złotówka jest tak silna w zestawieniu z dolarem bo polska gospodarka ... ? Złotówka jest wasalem euro i tylko to ją utrzymuje w jako takiej stabilności a dolara utrzymuje mało zdecydowana postawa Chin. Jeśli tam będą mieli głowę na karku to dni dolara policzone jak tylko Trumpowi uda się izolacja gospodarcza USA. to dzięki otwartości amerykańskiej gospodarki dolar jest walutą uniwersalną.
Powoli osiągnięcia technologiczne i zdolności produkcyjne stanów stają się w pełni zastąpialne przez inne rejony planety a to tylko krok do usamodzielnienia się tych rejonów również walutowego.
Jako rolnik wolałbym handlować w walucie kraju nie dla którego sprzedaję a w którym zamierzam wydać pieniądze na zakupy... jeszcze trochę Chińczykom brakuje ale juz coraz mniej abym wolał juany bo amerykanie oferują drożyznę niewspółmierną do coraz mniej różniącej się od chińskiej jakości.
Kolokwialnie - Żydów Chinczykom brakuje w kręgach finansjery bo już by dolar miał poważne problemy.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
47 minut temu, jarecki napisał:

ulman ja wiem i rozumiem , pisałem dolar był po 2 zł jest 4 zł ale pytam dlaczego rosja rozlicza sie w dolarach PUTIN  by wolał inną walute a i merkel by moze wolała rozliczac sie w euro , napisałem ze sa rozwazania na pszejscie niektórych krajów na juana ktory jest  co prawda sztucznie utrzymany do dolara  .jak płacimy za gaz np. 80 dolarow to jest sporo wachan na dolarze i 20 gr i wokresie miesiecznym . niemcy gdyby płacili w euro to mieli by stałął cene ?

Błądzisz kolego. To nie jest jakieś chłopskie widzi mi sie,  tak jak teraz PISowi się wydaje że zmienia porządek swiatowy.  Putin moze i wolał by mieć inna walutę a najlepiej taką na jaka ma wpływ ale jest za cienki w uszach. Cała ropa i gaz na swiecie jest sprzedawana i kupowana za dolary i Władimir nic z tym nie zrobi podobnie jak Chiny, Niemcy czy Auatralia. Tak jest od dziesięcioleci  i zmian nie widać. Na dolarze są wahania zawsze będą  bo tak jest na wszystkich walutach ale jego pozycja nie jest  zależna tylko od banku federalnego USA le też od reszty swiata która ma go w rezerwach. Tym sposobem mamy pewność że pojedyncze głupie działania nie rozdupcą całego systemu na świecie. Gdybyś chciał przejść na juana to nim zarządza Bank Chin i może zrobic rozpierduchę jesli tylko zechce. Nikt nie będzie opierać długofalowego biznesu na łasce politycznych decyzji pojedynczych ludzi  Za komuny były sztywne państwowe kursy wymiany i wszystko sie rozdupcyło

Co do Iranu -  chodzimy na smyczy USA tak jak oni sobie tego życzą i nawet najgorsze głupoty bedziemy wykonywać. W najblizszym sąsiedztwie jesteśmy pożarci ze wszystkimi, w Europie mało kto został życzliwy więc teraz trzeba się konfliktować dalej. Z arabami się szarpać jak najbardziej polityczne bo to islam itd i mozna ludowi pokazać jak dzielnie bronimy chrzescijańskiej europy . USA to tez na rękę bo hodują sobie bałwanów którzy pluja na Rosje i arabów więc po rope zgłoszą się do nich i zapłacą ile będzie trzeba by udowodnić że wrogów nie będziemy dorabiać. 

Opublikowano

Wszyscy rozliczają się w dolarach. A wiadomo do kogo należą największe amerykańskie banki. Jak libia i Syria wyraziła chęć przejścia na inną walutę to sami wiecie co im się przytrafiło. Chociaż w Syrii to jeszcze inny temat poszedł. Długo by pisać...

Opublikowano (edytowane)

No tak. nie tylko Chiny rezerwy walutowe mają w dolarach. Ulman słusznie zauważył.
Dla Amerykanów surowce są celem a dolary środkiem dla "Władimira" i podobnych odwrotnie i tu główna różnica bo za dolary mają dostęp do produktów wysokiej technologii jakich u siebie nie mają szans wytworzyć. Japonia mimo iż spełniła i ten warunek to machlojki bankierskie i jej zaszkodziły ale tam też Żydów brak (Żydów czytaj ludzi potrafiących skutecznie zarabiać na spekulacjach)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

REZERWY WALUTOWE W DOLARACH MAJĄ WZYSTKIE ,,CYWILIZOWANE '' kraje . co stoi na pszeszkodzie zeby kraje które operują euro płaciły rosji w euro   ?  niemcy sie boją dlaczego  ? 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Bo Rosja woli w dolarach a jeśli już musi w euro to po gorszym kursie.
Jeszcze wrócę do Chińskiej waluty i jej siły czy względnej słabości. Wynika ona w dużej mierze też z wrodzonego izolacjonizmu tej nacji na przestrzeni dziejów a jedno pokolenie otwartości gospodarczej to za mało, a gdzie jeszcze do otwartości politycznej.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A po cholerę Rosji euro skoro gaz i rope wszyscy zawsze sprzedają się za dolary? Nałykaja się tego euro i co potem? Beda mogli je wydać tylko w europie bo w ameryce południowej czy nawet w azji to załoze się że wolą dolara. Jak sprzedaja za dolary to maja walutę ogólnoswiatową i uniwersalna więc jest to wygodne . Nie wiem czego tu nie rozumiesz

Opublikowano

ale te pieniadze ktore przeplywaja nie sa materialne-to tylko zapis na serwerze, wiec w sumie co za roznica jak i tak nikt tego nie ma w rekach.. a kursy walut to juz wyzsza polityka-spekulacje,gry na znizki i zwyzki, 

Opublikowano
8 minut temu, dysydent napisał:

Bo Rosja woli w dolarach a jeśli już musi w euro to po gorszym kursie.

no nie zupełnie bo chciała wyjsc z dolara i spszedała zboze w bitcoinach ale niemoze znalezć kontrachenta kto jej zapłaci w innej walucie . jest spora wymiana rosja - niemcy  wiec sprzedali by w euro i w euro kupili . chyba cos jest czego nierozumiemy 

Opublikowano (edytowane)

Nie wszystkie pieniądze od Niemiec za surowce Rosja by chciała wydać w unii a dalej 

11 minut temu, Ulman napisał:

A po cholerę Rosji euro skoro gaz i rope wszyscy zawsze sprzedają się za dolary? Nałykaja się tego euro i co potem? Beda mogli je wydać tylko w europie bo w ameryce południowej czy nawet w azji to załoze się że wolą dolara. Jak sprzedaja za dolary to maja walutę ogólnoswiatową i uniwersalna więc jest to wygodne . Nie wiem czego tu nie rozumiesz

no mniej więcej dobrze to ujął.
Najśmieszniejsze jest to że Chińczycy preferują zakupy w dolarach nad juany (na podstawie własnych doświadczeń zakupów elektroniki bezpośr, z Chin)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Chiny cały system handlowy mają w dolarach bo duuużo eksportują. Ali działa w europie na dolarach abyśmy to my płacilu za transfery. Rosja miała kiedyś rubla transferowego aby doić kraje euroazjatyckiej unii gospodarczej. Dlaczego frank podrożał? Bo przez lata inflacja w polsce była po wielokroć wyższa niż w UE czy Szwajcarii. Gospodarka w naszym kraju rosła i musiało się to zmienić. Dlatego widząc nieuchronne w perspektywie czasu spłaty zdecydowałem się nie brać pod uwagę franka. Wielu jednak widziało tylko większą zdolność kredytową.
Opublikowano

Dobrze by było Niestety  nasze kolejne rządy doprowadziły do tego że to my jesteśmy dla nich rynkiem zbytu a nie na odwrót. Teraz złapaliśmy strasznego chińskiego szpiega więc drób świnine i jabłuszka ciężej będzie im sprzedać. 

Jak myslicie będzie dziś  kolejny rekord u Owsiaka?   

Opublikowano

Zakładam że nie sami go złapaliśmy, tylko dostaliśmy cynk od amerykanów. Jeżeli tak było to w życiu nam już nic nie powiedzą bo chyba sami nie liczyli na taki obrót wypadków. Ciekawe tylko jakie to ciężkie winy im teraz udowodnią? A jak dobrze pójdzie to pewnie jakieś zawiasy dostaną. Potem oddamy Chińczyka z naszymi zawiasami Chinom i gościu wróci do swojego domku. Naszemu też się pewnie poszczęści bo udowodnić mu raczej nic nie mogą. 
Ciekawe jaki mózg wymyślił że sprawa jest warta zawiasów dla dwu ludzi i zgrzytów miedzy nami a Chińczykami. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Dobrze by było Niestety  nasze kolejne rządy doprowadziły do tego że to my jesteśmy dla nich rynkiem zbytu a nie na odwrót. Teraz złapaliśmy strasznego chińskiego szpiega więc drób świnine i jabłuszka ciężej będzie im sprzedać. 

Jak myslicie będzie dziś  kolejny rekord u Owsiaka?   

umie zbiórka była wczoraj o dziwo na ORLENIE w srodku przy kasie   i w markiecie dzisiaj markety nieczynne stad pewno wczoraj mie naciogneli . na te chwile rosja podobno sama se za kilka lat naprodukuje swinek , jabłek itd . mysle ze jak by oddali wrak samolotu to ukrainę  mozna olać  , ale napewno to juz nie bedzie ta rosja i ten kraj co łykał towary i niezle płacił chyba mozna o Rosji powoli zapomiec jezeli chodzi o normalny łatwy chandel bez  posrednikow 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

to byla jakas zbiorka ???a rzeczywiscie w dzienniku w 15 minucie z pol minuty- z podkresleniem ze nie wszystkie pieniadze z poprzedniej zbiorki wydano-czytaj owsiak ukradl miliony, za to 3 min na temat wyrzucanych choinek-moze temu ze autorka materialu nazywa sie fatima bouo ....-musialbym przepisac z materialu bo nie umiem powtorzyc.no i laurka na temat kurwizji-jakto rosnie ogladalnosc-tyle ze bez liczb tylko procenty,jak sie lezy na dnie to latwo isc w gore.....

w kronice krakowskiej w 11 min parenascie sekund z rynku, w tle byli zolnierze ale nie wiem czy prawdziwi, za to dluzej dali kazanie arcybiskupa o niczym

taki jest obraz podlej zmiany-prawdziwa twarz pis-akow bo takich-tu wstaw dowolnie obrazliwe slowo- nie mozna nazwac polakami.......

50 zl oczywiscie do puszki.

z ostatniej chwili

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/pawel-adamowicz-dzgniety-nozem-na-scenie-podczas-finalu-wosp/cgyjrqs

Edytowane przez jacus
Opublikowano

Budynek Orlenu nie jest Orlenu a jakiegoś Kowalskiego który jest franczyzobiorca

Ukrainę od zawsze trzeba było olewać a wrak tam zostanie bo naszym włądzom jest to na rekę.

Niestety zarówno my jak i cała durna UE wprowadzając różne embarga spowodowała że  wewnętrzny rynek rosyjjski rozwijał sie w warunkach braku konkurencji ale z dostępem do zachodnich technologii. Ukraina nie była warta utraty nawet 1% rosyjskiego rynku. 

Opublikowano (edytowane)

orlen posiada stacje firmowe i natakiej była prowadzona wczoraj w sobote zbiórka  WOŚP , według mie stanie przy kasie to niejest zbiórka a naciąganie tak samo jak w markiecie pakowanie klientowi zakupów do reklamówki 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Nie wiem czy Orlen ma jeszcze jakieś stacje. Może w spadku po CPN. To co widzisz dokoła to blisko 100% franczyzy , czyli Kowalski działa pod szyldem Orlenu, za ich zgodą i na ich warunkach.

Opublikowano

Stacje Orlenu to w większości franczyza . Mogą mieć kilka stacji własnych z racji spadku po CPN ale nie wiem czy ich nie wydzierżawili franczyzobiorcom bo rak sie robi.  Otóż Romanie drogi,  działa to tak. Pań Kowalski chce mieć stacje benzynową ale działać pod swoją nazwą  (Kow -Benz?) jest ciężko. Może więc działać pod marką Orlen. Aby to zrobić musi podpisać umowę, dostosować się do wymogów , Kupować określone ilosci paliwa co miesiąc , brać udział rozmaitych akcjach wymyślonych w koncernie itd. Generalnie jest prywatnym przedsiebiorcą działającym na własny rachunek ale pod dyktando Orlenu. Tak samo jest z BP, Shell, Mc Donalds, Pizza Hut. Identycznie jest z salonami samochodowymi  czy dilerami np  NH czy JD

Jakiś PISowski ortodoks wziąła się za Adamowicza? Propaganda już tak zdegenerowała słąbe umysły że teraz będą z nozami latać?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v