Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

odnosnie szkodliwosci fal 5G ROMAN176 poto zyjemy w cywilizowanym swiecie zeby UE podnosiła dopuszczalne normy fal przyjmowanych przez człowieka na kg masy ciały . pojawił sie glifosat w zywnosci  unia podnoiosła dopuszczalne normy stezenia w produkcie finalnym i tak mozna wymieniac cały czas , jak ktos mysli ze telefon komurkowy w kieszeni nie szkodzi no cóz jestesmy młodzi i piekni i narazie sie nie przejmujmy tym  ale ......nawet oddychanie jest smiertelne  bo jest smog ale wez nieoddychaj

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Roman176 napisał:

pokaż mi te badania ze szkodliwe 

Nie bez przyczyny pisałem o mocy nadajnika. Jeżeli będą wykorzystywane Stacje Bazowe już istniejące. Ocena ryzyka powinna być już teraz, zanim stanie się krzywda ludziom. A jak chcesz dowodu to ręka do mikrofali i włącz START.

Opublikowano
PXNdxF3q_bigger.jpgMichał Szczerba @MichalSzczerba
ObserwujObserwuj @MichalSzczerba
Więcej

Zdecydowanie potępiam decyzję Ministra Środowiska i #PiSowskiego rządu! Skazują na zagładę niemalże całą populację dzików. Młode, ciężarne lochy oraz osobniki żyjące w parkach narodowych. Razem ponad 210 tys. zwierząt! Okrutne i całkowicie pozbawione podstaw naukowych. #dziki

Dwc8LvsXcAAeSMG.jpg

Szaleństwo przed Sejmem - nie zabrakło celebrytów. "PiS jest zły. Dzik jest dziki", "Ministrowie do odstrzału”

https://niezalezna.pl/253702-szalenstwo-przed-sejmem-nie-zabraklo-celebrytow-pis-jest-zly-dzik-jest-dziki-ministrowie-do-odstrzalu

DweDAgTXQAI5al0.jpg

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano

autor: PAP/BartÅomiej Zborowski

Pod Sejmem zebrała się spora grupa protestujących. Znaleźli się tam politycy SLD, PO, Partii Razem, a nawet działacze KOD. Co ich połączyło? Trudno w to uwierzyć, ale nagła troska… o dziki! To nie jest żart!

https://wpolityce.pl/polityka/428909-pis-jest-zly-dzik-jest-dziki-histeria-pod-sejmem

Mazguła wieszczy koniec świata: „najpierw PiS wybije dziki, potem…” Farsa to mało powiedziane!

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Jak wielokrotnie pisałem odstrzał dzików nic nie da. Ostatnio nawet pojawiły się głosy że po wystrzelaniu przy wschodniej granicy te ze wschodu beda jeszcze chętniej się do nas przenosić ze względu na wiecej zerowisk i mniejsze zagęszczenie populacji. Zresztą, dzik bytuje w takich miejscach do których zaden normalny mysliwy nie wejdzie. No ale niech będzie że wystrzelaja te 200 tys . ASF się ciagle rozprzestrzenia? Jakos ostatnio cicho o tym. Skoro nie to po cholerę odstrzał? 

200 tys dzików to jakies 20 tys ton mięcha do przerobu. Kto to skupi, przebada , oprawi a potem ew zutylizuje lub przerobi na kiełbasy? Wie to ktoś?

Ale dla mnie i tak to jest hit dnia https://www.money.pl/gospodarka/adam-glapinski-dostal-pytanie-o-kompetencje-jednej-z-wspolpracowniczek-odpowiedzial-krotko-6336734573057665a.html

Facet leży i robi pod siebie

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

sp***rzaj ! Możesz pisać i milion razy , a ja Ci mówię , że tańszego i bardziej skutecznego sposobu nie ma !

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

Masz kilku znajomych mysliwych? Pogadaj z nimi to cie oświecą.

Nie było odstrzału , nie ma płotu a asf się przestało rozprzestrzeniać. Co da w takim razie odstrzał?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

To że dzików będzie mniej . ASF przyhamował , bo już sporo dzików wybito . Mniej dzików , mniej roznosicieli . Zwykły rachunek prawdopodobieństwa . Mam swój rozum i nie muszę pytać myśliwych . Oni niby lepiej wiedzą czego ja potrzebuję ?

Opublikowano

Guzik wybito. Mysliwi nie chcą tego strzelac bo za to nic nie dostaja a kłopotu z tym od groma bo nie zawozisz do normalnego skupu , wypatroszyć w lesie nie możesz, samochód powiieneś odkazić itd. Realny odstrzał dzików jest mniejszy niż w poprzednich latach bo mysliwi pozyskują głównie na własne potrzeby. 

Jesli chodzi o rachunek prawdopodobieństwa to róznica jest mniej więcej taka jakbyś miał w 300 osobowym samolocie zamiast trzech roznoszących ebola tylko jednego.  

Opublikowano (edytowane)

Taaa tylko ebola roznosi się inaczej . A jak przeliczysz to na samoloty , to prawdopodobieństwo że tym będziesz leciał już tak nie wygląda jak przedstawiasz . Nie mam żadnych danych , ale da się zauważyć po polach i łąkach że dzików mniej . Nie będę się sprzeczał . Ja na ten temat mam to samo zdanie od początku ASF i uparcie będę powtarzał że leczyć trzeba z choroby , a nie zapobiegać jedynie objawom .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Potraktuj ten samolot jako populacje dzika w Polsce. Czy będzie 1% zarazonych czy 3 to i tak się rozprzestrzeni tyle ze moze bedzie trwało to dłuzej.  Gdzie ty widujesz dziki za dnia? To typowo nocne zwierze i nie szwenda sie po polach jak sarna. 

Opublikowano

Ty z miasta czy ... ? Zryte kartofle widzę , to wiem czy dziki były , czy nie ... Taaaa , wiem , wiem . To na pewno nie były dziki tylko uchodźcy . Dobranoc , Niech Ci się przyśnią szczęśliwe dziki . Może jak kiedy przykurwisz samochodem w jakie stado , to zrozumiesz że dzików jest w Polsce za dużo .

Opublikowano (edytowane)

To najlepiej wybic też przy okazji  sarny jelenie i łosie .

A tak przy okazji -  moze dzików jest mniej nie dzieki mysliwym a asf?

Dobrej nocy

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

No pewnie . Bobry , lisy i wilki bym dodał . Za jakiś czas dojdzie do tego że i niedźwiedź będzie miał prawo jakąś krówkę skonsumować . No taka jego natura . Wszystko w przyrodzie potrzebne , ale zwierzyna w nadmiarze staje się szkodnikiem . Właściwie to tyle . kOLOROWYCH .

Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

Nie bez przyczyny pisałem o mocy nadajnika. Jeżeli będą wykorzystywane Stacje Bazowe już istniejące. Ocena ryzyka powinna być już teraz, zanim stanie się krzywda ludziom. A jak chcesz dowodu to ręka do mikrofali i włącz START.

czyli wszystkie wiatraki powinniśmy też zlikwidować ?

26 minut temu, zetorki12 napisał:

No pewnie . Bobry , lisy i wilki bym dodał . Za jakiś czas dojdzie do tego że i niedźwiedź będzie miał prawo jakąś krówkę skonsumować . No taka jego natura . Wszystko w przyrodzie potrzebne , ale zwierzyna w nadmiarze staje się szkodnikiem . Właściwie to tyle . kOLOROWYCH .

dokładnie widać to po rzepakach teraz jak śnieg leży 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Jak wielokrotnie pisałem odstrzał dzików nic nie da. Ostatnio nawet pojawiły się głosy że po wystrzelaniu przy wschodniej granicy te ze wschodu beda jeszcze chętniej się do nas przenosić ze względu na wiecej zerowisk i mniejsze zagęszczenie populacji. Zresztą, dzik bytuje w takich miejscach do których zaden normalny mysliwy nie wejdzie. No ale niech będzie że wystrzelaja te 200 tys . ASF się ciagle rozprzestrzenia? Jakos ostatnio cicho o tym. Skoro nie to po cholerę odstrzał? 

https://wiadomosci.wp.pl/niemcy-rekordowy-odstrzal-dzikow-w-sezonie-20172018-to-zabezpieczenie-przed-asf-6336672558811265a

http://www.agrofoto.pl/fakty/niemiecki-zwiazek-lowiecki-rekordowy-odstrzal-dzikow-w-sezonie-2017-2018,83230.html

Farmer

http://www.agrofoto.pl/fakty/unia-europejska/czechy-rekordowy-odstrzal-dzikow,75747.html

i tak dalej płot nie to nie 

ulman lecz się po bredzisz jak opozycja po ko 

• Like 4
Opublikowano

Ponad 350 tysięcy sztuk dzików odstrzelili myśliwi w całej Polsce podczas minionego sezonu łowieckiego 2017/18– dowiedział się reporter RMF FM Paweł Balinowski. W ostatnich latach taki odstrzał był na poziomie 200-230 tysięcy rocznie.

W poprzednich latach liczba odstrzelonych podczas sezonu łowieckiego dzików wahała się od 200 do 230 tysięcy - tym razem jest ponad połowę więcej. Powód jest jeden - Afrykański Pomór Świń. Choć wspomniany odstrzał sanitarny, polegający na eliminowaniu potencjalnie zakażonych osobników to tylko niewielki procent całości, większość pozostałych zwierząt również została zastrzelonych ze względu na ASF.

To działania prewencyjne, czyli eliminowanie dzików po to, by choroba się nie rozprzestrzeniała. Według unijnych zaleceń, w tym celu powinno się ograniczyć populację dzika do 0,1dzika/km2 na wschód i 0,5 na zachód od Wisły.

Niemcy prewencyjnie ubili 840tys. dzików i nikt słowa nie pisnął, ale jak chcesz uderzyć w znienawidzony rząd (który jednak coś robi) to zawsze jakiś dzik...tzn. kamień się znajdzie. Bo o to tylko tu chodzi.

• Like 4
Opublikowano

Może uznacie to za czarnowidztwo, ale po tym całym zintensyfikowaniu odstrzału problem ASF się nasili. Gdyby populacja dzika została ograniczona zanim pojawił pomór, to mogłoby to mieć sens. Teraz może to przynieść więcej szkody niż pożytku. Szczególnie, że koła łowieckie, nie będą przestrzegały reżimu sanitarnego, akcja nie jest w ogóle zorganizowana, a ministerstwo zachęca aby myśliwi strzelali na własną rękę do wszystkiego co się rusza.  

Opublikowano

Jeżeli normalnie strzelanki 200 tys szt w ubiegłym roku 350 tys a teraz ponownie 200 tys to co to da? Dzików im brakuje do odstrzału? Niestety jak to stwierdził już kiedyś minister Szyszko  , Polski.Zwiazek Łowiecki to strasznie zła instytucja, do tego postkomunistyczna wiec nie zdziwił bym się gdyby podawali poprawne dane  dla świetego spokoju. Rolnicy szumią Ardanowskiemu to dla świetego spokoju rzucili temat odstrzału.jest to sprytniejsze bo postępy w budowie płotu byłoby widać a w odstrzale nie.  Jak kilka lat temu mieli odstrzelić by zredukować trochę dzika to koło łowieckie samo określało ile jest dzika na terenie. Jak się chciało strzelac to wpisywali za populacja za duża a jak nie to okazywało się ze jest w sam raz. Ma ktokolwiek z was kontakt za środowiskiem myśliwych?

Roman , czemu ty tych fałszywych i znienawidzonych Niemców za przykład dajesz?

Opublikowano

po 1 -       opozycja krzyczy nie poto czy wybicie dzikow jest złe tylko poto zeby zwrucic uwage ze PIS chce cos zrobic  tak ogólnie , jak by PIS ogłosił iż populacje dzikow trzeba oszczedzić to by była afera odwrotna ze PIS niedba o rolnikow .wiec pominmi POKO BO ONI NIEMAJĄ ZADNEGO PLANU . jeddyne co moze pomuc to jeszcze wieksze sniegi i czesc zwierzyny  tej słabszej zdechnie . odnosnie kół łowieckich nastempuje powoli zmiana pokoleniowa ale nie trzeba tłomaczyc kto był mysliwym w czasach komunistycznych . znam 2 mysliwych ogólnie nie rozmawia łem z nimi na temat odstrzału ale tez oni nic mowili awiec przyjmuje ze podeszli do tematu odstrzału bez problemow .

• Like 5
Opublikowano

Nie mieszkam na wsi, więc dziki nie wchodzą mi w szkodę.
Mam jednak tam sporą część rodziny na i często nasłucham się ile szkód spowodowały. Odszkodowań brak lub wypłacane w postaci jałmużny. 
Straty na dużych obszarach liczone w dziesiątkach tysięcy.
Poza tym dziki roznoszą ASF.
Obecnie ludzie z miasta i bananowa elita z Warszawy protestuje przeciwko redukcji populacji, która nie mając naturalnego wroga w przyrodzie, wymknęła się spod kontroli.. ...

Zobacz więcej
Obraz może zawierać: 12 osób, na zewnątrz i tekst
  • Like 4
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v