Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te liczby nic nie mówią. Trzeba je odnieść po pierwsze do PKB danego kraju a po wtóre do liczby ludności.

2 godziny temu, Ropuch napisał:

Przypomnij  sobie  jak  PO-PSL  zadłużyło   nasz  kraj   a gdyby nie kasa  z offe  to by było jak z tą gminą  a i  tak  masz  fanatyków   KO  nawet na tym  forum   :(  

Polska przestała by istnieć?  Kto ci tak powiedział? 

Opublikowano
27 minut temu, Ulman napisał:

Te liczby nic nie mówią. Trzeba je odnieść po pierwsze do PKB danego kraju a po wtóre do liczby ludnosci

art402921.pngmimo wszystko lepiej mieszkać w japonni  ?

Opublikowano

przeciez mielismy byc druga japonia i na pewno bedziemy😛, za kilkadziesiat  lat nawet ja przescigniemy- w 2017 r. liczba zgonow byla wieksza o 490 tys niz urodzin, japonczycy wydaja wiecej na pieluchy dla doroslych niz dla dzieci, wskaznik przestepczosci dla ludzi 65+ jest wiekszy niz dla nastolatkow, nie przyjmuja zadnych uchodzcow lub emigrantow zarobkowych oprocz-od niedawna- koreanczykow, cale rejony wiejskie sa bezludne,stoja puste domy do ktorych juz zaczeli przesiedlac emerytow, ci ktory wywedrowali do miast sa "delikatnie" naklaniani do powrotu w rodzinne strony...

Opublikowano

kazdy krakowiak jak dostanie troche wladzy to glupieje-ta zasada dotyczych tez czlonkow klubu jagiellonskiego😛[o adrianie juz nie bede wspominal,choc wczoraj obejrzalem na telewizji wp maraton 4 sezonu ucha prezesa😏. spora czesc kancelarii prezydenta wlasnie z tego srodowiska sie wywodzi...

"zadluzenie panstwa samo w sobie nie jest ani dobre ani zle"- bardzo ciekawa teoria, tylko nie wiem czy ja na szczurach sprawdzali😛,  moze jakis zwolennik pis-u dolaczy do grona milionow zadluzonych rodakow i na biezaco bedzie nam opisywal czy dobrze w nocy sypia😉

Opublikowano

ja tylko wkleiłem tabelki .,natomiast nic nie pisze ja czy to dobrze czy zle pytanie ile gospodarstw bierze pozyczki na nowe maszyny ale wazniejsze na jaki procent , bo jak na 2/3 % to ok. . w ubiegłym roku gdy agencje obnizyły rajting polski nagle skoczył % pozyczki , ato niemiało odzwirciedlenia w sytuacji . Dlatego uwazam ze obecnie opozycja przyczynia sie wzrostu wyceny długu a wiec szkodzi nam wszystkim .  obecne obligacje skarbowe przeznaczone na Polski rynek mają wycene do 1,75 % na rok w zaleznosci okresu na jak zostały wyemitowane , pewno na rynek zagraniczny mają lepszą oferte . 

Opublikowano

Jarecki a mógłbyś rozwinąć myśl dlaczego to opozycja przyczynia się do wyceny długu? Bo jeśli faktycznie ma to jakieś przełożenie na jego wysokość, to PiS był dość długo w opzycji.😀

Opublikowano

skarzenie sie do UE  wmawianie ze w Polsce nie ma demokracji ze polska jest zle zażadzana i jest mozliwosc poteznego wzrostu zadłuzenia doprowadziło do tego ze jedna z agencji rejtingowych obnizyła nasza wiarygodnosc      https://www.bankier.pl/wiadomosc/S-P-obnizyl-rating-dla-Polski-zloty-bardzo-mocno-w-dol-7295134.html  zobacz na kursy walut wtedy  . strata pewno dla polski była dotkliwa finansowo  

Opublikowano (edytowane)

Noooo to skoro nic nie znacząca opozycja może tak wpłynąć to co dopiero mogą rządzący. Tylko jakoś tego nie widać. Może im się niechce?

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Jak drożeje gaz to wina Tuska i Putina, drożeje prąd to wina Tuska i UE, spada ranking i obniża sie wartość złotego - wina  opozycji i Tuska,   Ten nasz rząd jakiś ubezwłasnowolniony jest 

Opublikowano
29 minut temu, jacus napisał:

ciekawe czy to prawdziwe dane-jarecki sprawdz

https://www.wiocha.pl/1558713,Ale-rzad-i-tak-obraca-to-w-sukces#comform

wszyscy analitycy finansowi w najwiekszych swiatowych instytucjach finansowych czytaja tylko gw , ogladaja tvn i sluchaja tok-fm i temu mamy przejsciowe trudnosci. ale najlepsza dobra zmiana tysiaclecia te problemy szybko rozwiaze najdalej w trzeciej kadencji....

giełda wymaga chyba troche wiecej przemyslen jak by było tak łatwo ze cały czas rosnie to kazdy by był inwestorem giełdowym no sory  

Opublikowano

ale nasz najukochanszy rzad mysli ze gospodarka bedzie ciagle rosla,  podatki rosly,inflacja rosla, pensje rosly, stopa zyciowa rosla itd.itp..

tylko nie wiem jaki maja scenariusz jak zacznie spadac ??? co sie stanie u nas gdy sytuacja gospodarcza zacznie przypominac -grecka,hiszpanska,wloska czy francuska ????prosperity nigdy nie trwa wiecznie, gdy przyjdzie taki kryzys jak w 2008 r -beda podobnie zadluzac kraj jak po ??? druga zielona wyspa???- historia zawsze powtarza sie jak parodia. 

Opublikowano

Plan jest taki. Jak wszystko piźnie ogłaszają przedterminowe wybory, przegrywają je i stają się konstruktywną opozycją gotową wspierać rząd w ratowaniu RP.
:lol:

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, Ropuch napisał:

Przypomnij  sobie  jak  PO-PSL  zadłużyło   nasz  kraj   a gdyby nie kasa  z offe  to by było jak z tą gminą  a i  tak  masz  fanatyków   KO  nawet na tym  forum   :(  

Tak, tak, a obecnie to zadłużenie na pewno zmniejsza się.

Opublikowano

Tylko o tym nikt się z PISowskich mediów nie dowie. Było powiedziane że jest kolejny sukces, materiał z ministrami nakręcony , wielokrotnie pokazany i obgadany przez  propagandę. Obrazki i narracja wtłoczona do ludzkich głów a co się dzieje potem nikt nie mówi bo po co?

Opublikowano
10 godzin temu, jacek1296 napisał:

Tak, tak, a obecnie to zadłużenie na pewno zmniejsza się.

Taka  jest prawda  PO-PSL  zadłużało  nasz  kraj  na potęgę   nawet  UE  uruchomiła  im     swoje  instrumenty  przy  nadmiernym deficycie.  Obecnie  PiS mimo  gigantycznego  rozdawnictwa   zadłużenie spada  

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Ropuch napisał:

Taka  jest prawda  PO-PSL  zadłużało  nasz  kraj  na potęgę   nawet  UE  uruchomiła  im     swoje  instrumenty  przy  nadmiernym deficycie.  Obecnie  PiS mimo  gigantycznego  rozdawnictwa   zadłużenie spada  

Spada, chyba Ty spadłeś na głowę? Wpisz w google "licznik zadłużenia" to zobaczysz jak spada.

W-ce ministrem cyfryzacji Andruszkiewicz, chodzący deficyt inteligencji.

Edytowane przez jacek1296
  • Haha 1
Opublikowano

To przy tej okazji można i aferę w SKOK przekuć na sukces. Powiedzieć tylko że uczestniczyły w wyrywaniu naszego długu z łap lichwiarzy (oczywiście wiadomego pochodzenia) ale siły sterowane przez niechętnych Polsce polityków Unijnych doprowadzily do ich upadku. Wskazać delikatnie na Glapińskiego jako ostatnią zaporę przed atakiem na polską walutę i dwie afery zamykamy za jednym zamachem. 😎

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v