Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość marekfarmer
Opublikowano
8 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Protest rolników na A2, Ardanowski nie był zadowolony z rozmów z Rolnikami, Ale ja się nie dziwię rolnikom, sytuacja coraz gorsza na rynku świnek a z Zachodu towar jedzie na całego zalewając Zakłady mięsne.

Wolny   rynek   do nas  jadą  ich  świnie   a  od nas   jadą   do  nich  nasze   byki    także.....

Jeszcze  6-7 lat  temu  Polscy  Rolnicy gardzili   polskim prosiakiem  tylko duńskie i duńskie  a  teraz  co   jak się  zesrało  to  już  duńska  świnia nie smakuje 

Opublikowano

Jak dobrze , to po co protestować ? Skoro ktoś czuje się pokrzywdzony i oszukany , to protestuje . W czym macie problem ? Strach że ukochana zmianę ktoś krytykuje ? Po cholerę więcej obiecują jak mogą ? Nikt nie będzie patrzył że mogło być gorzej , tylko pyta dlaczego nie jest lepiej .

Opublikowano

Jak masz propagandę ze państwo opiekuńcze,  socjal trzeba dawać, i lekarze dostali, policjanci dostali, Rydzyk dostaje itp. Kasy w budzecie niebywałe ilosci, to trzeba protestować i może coś się wyrwie. Najważniejsze żeby drzeć morde jak najgłośniej  i wtedy powinno sie udać. Niestety konsekwencją takiego dawania jest ponoszenie dodatkowych kosztów a idąc dalej podnoszenie podatków by to sfinansować. Jak sa wyzsze podatki to rosna koszty życia i znowu się komuś coś nie opłaca i nie spina. I co  wtedy? Ano znowu trzeba iść peotestować by rząd dał.

Opublikowano
27 minut temu, Ulman napisał:

Dostosowanie polega zawsze na dopasowaniu produkcji, usług do wymagań rynku na którym się funkcjonuje i umiejętności efektywnego zaspakajania jego potrzeb. 

Żeby deserowe było droższe to niech jeden z drugim PISowczyk przeprosi się ze wschodem albo dogada z arabami i sprzeda nadwyżki z rynku. A jak nie to ze 30 % upadnie w ciągu 10 lat i się samo wszystko wyreguluje.

właśnie tak myśli jak ty przez te znaczące 90 lata i mamy teraz efekty.

sprzeda i sprzeda, tylko że najwięcej kasy zarabia się na przetwórstwie a to w zagranicznych łapach

Opublikowano

co ulman ?????🤣

1 minutę temu, racyl napisał:

właśnie tak myśli jak ty przez te znaczące 90 lata i mamy teraz efekty.

sprzeda i sprzeda, tylko że najwięcej kasy zarabia się na przetwórstwie a to w zagranicznych łapach

oooooooooooo wyjąłeś mi to z ust 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Ulman napisał:

Jak masz propagandę ze państwo opiekuńcze,  socjal trzeba dawać, i lekarze dostali, policjanci dostali, Rydzyk dostaje itp. Kasy w budzecie niebywałe ilosci, to trzeba protestować i może coś się wyrwie. Najważniejsze żeby drzeć morde jak najgłośniej  i wtedy powinno sie udać. Niestety konsekwencją takiego dawania jest ponoszenie dodatkowych kosztów a idąc dalej podnoszenie podatków by to sfinansować. Jak sa wyzsze podatki to rosna koszty życia i znowu się komuś coś nie opłaca i nie spina. I co  wtedy? Ano znowu trzeba iść peotestować by rząd dał.

Jak ci te złe pisiory znowu zabiorą to ci dam dopłatę do  chleba

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Ulman - raczej nie daj sobie wciskać, że macie zły węgiel. Ujowy do wydobycia ale nie zły. Przebieg granicy w Lubelskim pokazuje jak ją ustalano i w oparciu o co. Przyjrzyj się na mapie a znajdziesz strzał z ekierki. Węgiel jest także wokół Wałbrzycha. Zajebisty węgiel. Tylko pokłady to warstwy grubości od pół do półtora metra. Tych rewelacji nikt ni ukrywa a autor zachowuje się jakby archiwum tajne zhakerował.
Opublikowano

@Ulman

4 minuty temu, DTaras napisał:

Ulman - raczej nie daj sobie wciskać, że macie zły węgiel. Ujowy do wydobycia ale nie zły. Przebieg granicy w Lubelskim pokazuje jak ją ustalano i w oparciu o co. Przyjrzyj się na mapie a znajdziesz strzał z ekierki. Węgiel jest także wokół Wałbrzycha. za***isty węgiel. Tylko pokłady to warstwy grubości od pół do półtora metra. Tych rewelacji nikt ni ukrywa a autor zachowuje się jakby archiwum tajne zhakerował.

tylko że na lubelszczyżnie wolą śląski od tąńszego z bogdanki.

Przed chwilą, Roman176 napisał:

każdy wegiel jest beeeeeeee

smoooooooooooooooooog 😁

tylko gdzie on był prze tyle lat się schował

Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

A mądrzej odpowiedzieć się nie dało?

o żesz ty zboczeńsu jeden!

Tobie to chyba nic nie dali bo jęczysz że aby zabierają tylko

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

smoooooooooooooooooog 😁

tylko gdzie on był prze tyle lat się schował

przyjechał z niemiec najlepsze to że na śląsku musimy teraz nawozić siarką taki wielki smog teraz 

Opublikowano

Kto i gdzie miał isc?

8 minut temu, DTaras napisał:

Ulman - raczej nie daj sobie wciskać, że macie zły węgiel. Ujowy do wydobycia ale nie zły. Przebieg granicy w Lubelskim pokazuje jak ją ustalano i w oparciu o co. Przyjrzyj się na mapie a znajdziesz strzał z ekierki. Węgiel jest także wokół Wałbrzycha. za***isty węgiel. Tylko pokłady to warstwy grubości od pół do półtora metra. Tych rewelacji nikt ni ukrywa a autor zachowuje się jakby archiwum tajne zhakerował.

Począwszy od Kryłowa po drugiej stronie Bugu działaja kopalnie w najlepsze  i tak aż do  Sokala . Tak zasadniczo to zmiana granic w 1951 roku miała na celu utrzymanie działajacych już wtedy kopalń po właściwej stronie.

Opublikowano
23 godziny temu, Roman176 napisał:

Uwaga ! Ważne! Wiedzcie musoliny że w razie czego w Polsce będziemy smarować kule do naszych Polskich nowych samopowtarzalnych pistoletów VIS 100 świńskim łojem..... A na wasze głowy będziemy zakładać świńskie łby.......

No i żeś wykrakał. Tyle że te świńskie łby to dla władzy a nie dla muzłumanów https://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Mazowieckie-protest-rolnikow-na-A2.-Policja-wzywa-do-odblokowania-trasy

Opublikowano

bracia karnowscy chca dostac na nowe media dobrej zmiany 250 mln kredytu z pekao sa- jesli kupia radio bzdet to imperium skok-ow wzrosnie, tylko ciekawe jak skoncza sie reklamy panstwowych firm z czego go splaca ???

swinia-jak to wyglada ??? znam wsie gdzie takie zwierzatko nie wystepuje☺️,     masarnia kupuje poltusze po 7,2 zl,  wiec ubojnia powinna placic 5,8-6,2 zl za wbc- kazda inna cena to zwykle zlodziejstwo i okradanie rolnikow, slonina po 8 zl, parowki 20,99 zl[niedawno podrozaly] zywiecka 26, szynkowa 24, wiejska -24.pasztet -18 zl, boczek gotowany-30 zl- pol swini to spokojnie mozna w dwoch reklamowkach wyniesc.....................

u mnie w latach 70 szukali wegla- nie znalezli,ale moze mieli kiepska technologie, wiec kiedys znajda, pod oswiecimiem juz 3 lata buduja prywatna kopalnie ale jeszcze  nawet slupka nie wkopali😛

no za co,za co mnie chcecie odwolac- pamietacie wotum nieufnosci brozki ???? a dzisaj pinokio tez pieknie przemawial, za 3 dni go prezes odwola ?????-historia lubi sie powtarzac,tyle ze jako farsa☺️

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

o żesz ty zboczeńsu jeden!

głodnemu chleb na myśli 😛

2 minuty temu, jacus napisał:

bracia karnowscy chca dostac na nowe media dobrej zmiany 250 mln kredytu z pekao sa- jesli kupia radio bzdet to imperium skok-ow wzrosnie, tylko ciekawe jak skoncza sie reklamy panstwowych firm z czego go splaca ???

Jeden z najbogatszych Czechów, właściciel kopalni Silesia, kupił aktywa radiowe w Polsce, Czechach, Rumunii i na Słowacji. Daniel Kretinsky po przejęciu Eurozet staje się właścicielem takich rozgłośni radiowych jak Radio Zet, Antyradio, czy Chillizet.

Sprzedającym jest francuska Grupa Laga gość wyrzucił całe axel springer z czech i inne media obcokrajowe z czech właściciel kopalni silesia 

4 minuty temu, jacus napisał:

swinia-jak to wyglada ??? znam wsie gdzie takie zwierzatko nie wystepuje☺️,     masarnia kupuje poltusze po 7,2 zl,  wiec ubojnia powinna placic 5,8-6,2 zl za wbc- kazda inna cena to zwykle zlodziejstwo i okradanie rolnikow, slonina po 8 zl, parowki 20,99 zl[niedawno podrozaly] zywiecka 26, szynkowa 24, wiejska -24.pasztet -18 zl, boczek gotowany-30 zl- pol swini to spokojnie mozna w dwoch reklamowkach wyniesc.....................

ekspansja niemiecko duńska chyba nie muszę gadać ci za kogo ..

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, racyl napisał:

Inaczej gadałbyś jakby jasiek był po 1,50zł. tak jak dla sadownika jablko za 0,10zł

(jasiek fasola z cytatu) 
A no był niedawno niewiele więcej bo ledwie ponad  2 ale jak dopłaty na motylkowe i fasoli dawali, zabrali ze dwa lata temu i do tej pory huśtawka cen się nie zatrzymała a te 3zł/kg bez dopłat jeśli komu ok 2t/ha (plon średni) to nie taki cymes bo rzepak czy nawet pszenica da podobny przychód. 
Właśnie ta trójka to granica sensu uprawy tylko czego mam chcieć od rządu w ew. proteście? zwłaszcza jak wiem że Ukraina może jeszcze tę cenę obniżyć ale na razie jakoś stamtąd nie napływa. no może właśnie żądaniem było by uprzedzanie faktów - nie wpuszczać co i tak nie wiele da bo fasola towar eksportowy i nasz a konkurowała by z Ukraińską na rynkach, zewn no najazdu bym nie śmiał żądać bo diagnoza pewna - idiota.
Tak, rząd niewiele może i całkiem poważnie postanowiłem fasoli uprawę ograniczyć do minimum koniecznego na zachowanie nasion i ew detal lokalny bo tu rząd nie pomoże na procesy przekraczające jego... a tylko blokować jaką szosę to kłopotu jeszcze użytkownikom zrobię bo co najwyżej dopłat przywrócenie wywalczę a wtedy ja i tak na tych polach bez dopłat... Zarzucić całkiem mi szkoda bo kwiatki ładne zwłaszcza odm Kontra no i lubię w garnku :P
Pamiętam jak dopłaty obszarowe do zbóż rosły i ceny zbóż też rosły bo wpięte w rynek światowy najbardziej z płodów rolnych i tutaj też rząd niewiele może bo mimo dopłat chleb podrożał w tym roku u nas ok 30%. i po co te dopłaty? no tak podrożał by jeszcze więcej ale czy na pewno?

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v