Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, marko-kolo napisał:

......

sporo ludków ma puste galery i to chyba nie znaczy że nic nie mają ...osobiście za stary jetem i za leniwy żeby się w to bawić 

Ja kiedyś do galerii foto pola fasoli z opisem agrotechniki wstawiłem i później na "google obrazki" wyskakiwał obrazek że pryskałem zakazanymi środkami np Afalonem od chwastu to weź tu co wstaw bo jak Cię za traktor złomiasty nie wyśmieją to jeszcze co gorszego Ci z jakiej inspekcji przylezie :)

Edytowane przez dysydent
  • Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

Ja kiedyś foto do galerii foto pola fasoli z opisem agrotechniki wstawiłem i później na "google obrazki" wyskakiwał obrazek że pryskałem zakazanymi środkami np Afalonem od chwastu to weź tu co wstaw bo jak Cię za traktor złomiasty nie wyśmieją to jeszcze co gorszego Ci z jakiej inspekcji przylezie :)

Tu cie wyśmieją a gówno mają i tak jest prawda

Opublikowano (edytowane)

no i taki marecek dał właśnie popis biedy umysłowej ;)... bo gówno ma a innych wyśmiewa ...a ten tekst tym wschodem to stara bajka i zawsze używa jak nie ma argumentów :D

taki przodownik i taki postęp a złom tatusiowy to podstawa gospodarki ;)

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano
5 minut temu, GRZES1545 napisał:

No ja wiem że graty to Ty mosz konkretne ;)

Mnie ciekawi - skąd taka wiedza ?:P

Opublikowano

Aż zajrzałem do swojej galerii bo jeszcze czasem lubelką jakie nasienne małe ilości fasoli "pomłacam" i czy gdzie tam nie ma.... bo gdzieś - pamiętam - wrzuciłem :ph34r:
W galerii nie ma. uff

Gość marekfarmer
Opublikowano

17 minut temu, marko-kolo napisał:

zobacz tematy a zobaczysz że coś tam pisze i o jeleniach 5r ... ;)

sporo ludków ma puste galery i to chyba nie znaczy że nic nie mają ...osobiście za stary jetem i za leniwy żeby się w to bawić 

Tak  tak    masz    hehe zasiłek z MOPSU  

Nie  na daremno  usunęli  ci  poprzednie  konto  Kozulek  za pisanie  bredni   dziecięcych    teraz  ukryłeś  się  pod  innym  nickiem i myślisz  że   wszyscy o tym zapomnieli  

Opublikowano (edytowane)

jasne ...wmawiaj sobie co chcesz i tak niczego ci nie przybędzie od tego 

u nas mleczarstwo ...ludzie poszli do przodu że niektórych gospodarstw sam nie poznaje gdzie parę lat nie byłem 

ni masz jelenia to jesteś dziad i tyle ;) ...bo każdy ma prawie po dwa 

Gość marekfarmer
Opublikowano
25 minut temu, marko-kolo napisał:

jasne ...wmawiaj sobie co chcesz i tak niczego ci nie przybędzie od tego 

u nas mleczarstwo ...ludzie poszli do przodu że niektórych gospodarstw sam nie poznaje gdzie parę lat nie byłem 

ni masz jelenia to jesteś dziad i tyle ;) ...bo każdy ma prawie po dwa 

Tak tak  ty  masz  masz na pewno   hehehe kozulek  xD  xD  

Aż  dwa  razy  ci  żona rogi  przyprawiła  

Jesteś  lepszy  niż  twój  ,,profesur,, w tej kwestii  xD  xD  xD  

Opublikowano

to na podlasiu chyba norma bo już kolejna osoba ma taki styl

takie to mleko z podlasia że jak w biedronce z mlekowity  było to nie miało nawet tygodnia terminu i się psuło w lodówce że sie nie opłaciło kupywać i wywalać

na szczęscie w naszym regionie biedronkowym z powrotem wrócili do lokalnego producenta z krasnegostawu  i mleko ma prawie  2 tygodnie terminu przydatności i nic się już z nim nie dzieje

Gość marekfarmer
Opublikowano

Tak tak napisanie 2 postów   to posiadanie  ciągnika  dobre   zaraz  napisze coś w temacie fenda  i  co  to dowód że mam fenda  xD  xD    dobry  jesteś  xDxD  

Opublikowano

Temat elektroniki w pojazdach a właściwie informatyki jest łatwiejszy do opanowania jeśli w praktyce i można sobie do jakiego taniego laptopa dokupić przystawkę - interfejs do odczytu i przestawienia parametrów elektroniki (komputer w pojeździe to zbyt szumne określenie ale tak to dalej nazywajmy dla uproszczenia) Koszt takiego zestawu (laptop plus kontroler, interface, przystawka różnie to nazywają) nie raz i tych 500zł nie sięgnie jak też nie zawsze nowicjusz sobie poradzi ale zakup ciągnika na wiele lat i warto nieco się nauczyć albo jakiego młodego pasjonata podszkolić bo niejednokrotnie oszczędzi to serwisu które za przestawienie kilku kontrolek w programie liczą jakby widłami pięć rozrzutników gnoju ręcznie narzucili.
Jest tu też i chyba już polityczny aspekt niedostępności dokumentacji (te rożne ACTA i inne prawa autorskie), czy nawet aplikacji serwisowych przez wielu producentów i rozumiem laptop jednorazówka ale nie ciągnik jednorazówka bo tajemnica technologiczna to już nie żarty.
Ja do JD się nie podepnę bo akurat tego typu "z bliska nie widziałem" ale samodzielne diagnostyki i regulacje a niekiedy zwykłe omijanie zabezpieczeń czy zamiana elektronicznych na mechaniczne automatyk mamy z moimi elektronikiem i informatykiem chłopakami "na sumieniu" i zaręczam - można się wiele nauczyć samodzielnie tylko trzeba ten "interfejs" sobie zmontować. Będzie coraz więcej poradników w necie tylko szukać.
Brak dokumentacji i narzędzi problem większy niż ograniczenia umysłowe przeciętnego człowieka a to za dobrze tym serwisom robi, za dobrze.

Opublikowano
25 minut temu, soltys48 napisał:

on nie z podlasia tylko z kuj-pom

chodziło mi o @marko-kolo

1 minutę temu, dysydent napisał:

Temat elektroniki w pojazdach a właściwie informatyki jest łatwiejszy do opanowania jeśli w praktyce i można sobie do jakiego taniego laptopa dokupić przystawkę - interfejs do odczytu i przestawienia parametrów elektroniki (komputer w pojeździe to zbyt szumne określenie ale tak to dalej nazywajmy dla uproszczenia) Koszt takiego zestawu (laptop plus kontroler, interface, przystawka różnie to nazywają) nie raz i tych 500zł nie sięgnie jak też nie zawsze nowicjusz sobie poradzi ale zakup ciągnika na wiele lat i warto nieco się nauczyć albo jakiego młodego pasjonata podszkolić bo niejednokrotnie oszczędzi to serwisu które za przestawienie kilku kontrolek w programie liczą jakby widłami pięć rozrzutników gnoju ręcznie narzucili.
Jest tu też i chyba już polityczny aspekt niedostępności dokumentacji (te rożne ACTA i inne prawa autorskie), czy nawet aplikacji serwisowych przez wielu producentów i rozumiem laptop jednorazówka ale nie ciągnik jednorazówka bo tajemnica technologiczna to już nie żarty.
Ja do JD się nie podepnę bo akurat tego typu "z bliska nie widziałem" ale samodzielne diagnostyki i regulacje a niekiedy zwykłe omijanie zabezpieczeń czy zamiana elektronicznych na mechaniczne automatyk mamy z moimi elektronikiem i informatykiem chłopakami "na sumieniu" i zaręczam - można się wiele nauczyć samodzielnie tylko trzeba ten "interfejs" sobie zmontować. Będzie coraz więcej poradników w necie tylko szukać.
Brak dokumentacji i narzędzi problem większy niż ograniczenia umysłowe przeciętnego człowieka a to za dobrze tym serwisom robi, za dobrze.

do samochodów łatwo jest kupić na aliexpres czy naszym allegro ale do ciagników już raczej gorzej znajść coś

prawie 500zł sam interfejs to do samochodów renault mnie kosztował

Opublikowano (edytowane)

To też wyznacznik jakości sprzętu - jego serwisowalność i przed zakupem i ciągnika warto też ocenić. bo wiecznie na łasce czy niełasce serwisu to ja dziękuję.

Oh zdążyłem i obeszło się bez cytowania. :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

To jest element sprzedaży nowego sprzętu. zarówno  samochodu czy ciągnika.

Nie kasują cie tylko w momencie sprzedaży nowego sprzętu

Opublikowano (edytowane)

desydent... można to robić z menu serwisowego na pulpicie ciągnika ...tylko to dłuższa droga i więcej kroków co rodzi ryzyko że coś pokręci 

nawet serwis woli podpiąć kompa i uruchomić diagnostykę i kliknąć napraw niż  czytać instrukcję i robić krok po kroku bo to czasochłonne 

wszystko jest opisane w instrukcji tylko to już nie te czasy żeby się w tym grzebać ...coś tam można dostosować ale znaleźć konkretne rozwiązanie bez kompa i programu to ciężka sprawa 

jak nie masz dostępu to fabrycznego oprogramowania  i wiedzy to możesz sobie tylko narobić bigosu w'' głowie'' ciągnika 

Opublikowano

Z mojego punktu widzenia (nieco i informatyka) troche to inaczej wygląda bo reset do ustawień fabrycznych lub wgranie systemu od nowa ale to już kwestie techniczne i nie na to forum. 
Rolnik jeszcze informatykiem nie był no to.... do tego przyszło

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v