Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiekopomny sukces juz ma-dzisiaj na farmerze oglosil ze opanowalismy asf, nie wiem na jakiej podstawie ale nie bede wnikal w szczegoly😃

roman - pokaz te kopalnie ktore kupili niemcy ??? ciekawe czemu nie kupili jeszce zadnej kopalni,koksowni,huty a elektrownie chyba jedna kupili , kazdy normlny widzi ze to zaden biznes i bez dotacji nie pociagnie, kopalnie maja zyski- tona wegla za rok podrozala ok. 100 zl wiec wcale mnie to nie dziwi. slabe kopalnie polaczono z elektrownia i juz podwyzka cen dla przemyslu o 60 %

Opublikowano

Komisja Europejska dała Polsce zielone światło na pomoc publiczną na likwidację nierentownych kopalń węgla kamiennego. Chodzi o możliwość wydania na ten cel 8 mld zł do końca 2018 r., bo tylko do tego czasu Bruksela godzi się na zamykanie zakładów górniczych z pomocą pieniędzy państwa. Jednak my wydamy więcej i dopłacać będziemy dłużej – przynajmniej do 2020 r. To jednak nie dzieje się wbrew unijnemu prawu, a wynika z ustawy górniczej. Jeśli bowiem za zgodą UE likwidujemy część kopalń do 2018 

wykupili długi ? dali zastrzyk budżetowi kopalni ??😎

http://www.eecpoland.eu/2018/pl/wiadomosci/krzysztof-wilgus-silesian-coal-chcemy-wydobywac-trzy-miliony-ton-wegla-rocznie,324226.html

http://hms-ag.com/map_maps/poland/

http://www.eecpoland.eu/2018/pl/wiadomosci/krzysztof-wilgus-silesian-coal-chcemy-wydobywac-trzy-miliony-ton-wegla-rocznie,324226.html

https://tvn24bis.pl/surowce,78/silesian-coal-przedstawila-jsw-oferte-inwestycji-w-kopalni-krupinski,587871.html

kopalnie takie jak krupiński nie mogły już wydobywać ponieważ kopalnia polska a z łoza dookoła sprzedane hms ag  

https://gornictwo.wnp.pl/hms-bergbau-skorzysta-z-infrastruktury-kopalni-krupinski,327248_1_0_0.html

wszystko szykowane 

kierował wszystkim były minister 

Prywatna firma miała wydobywać węgiel dzięki szybom państwowej kopalni z JSW. Zamiast wspólnego interesu jest śledztwo prokuratury.

UMOWA Z SILESIAN COAL

Jak dowiedziała się „Rzeczpospolita", Prokuratura Regionalna w Katowicach prowadzi śledztwo w sprawie nadużycia uprawnień przez członków zarządu JSW, którzy w lutym 2015 r. zawarli umowę ramową o współpracy z prywatną spółką Silesian Coal (spółka celowa powołana przez niemiecką HMS Bergbau AG) przy eksploatacji złoża górniczego Orzesze. Podpisało ją dwóch wiceprezesów i dyrektor kopalni (dzień wcześniej dymisję złożył wieloletni prezes JSW Jarosław Zagórowski).

zły pis

Zyskiem kopalni Krupiński, która od dziesięciu lat przynosiła straty, miało być wynajęcie szybów i taśm kopalni prywatnej spółce, niemiecki inwestor posiadał bowiem koncesję na sąsiednie złoże węgla Orzesze. Znajduje się tam 680 mln ton 

Orzesze dawała dostęp do infrastruktury – przekonuje Jerzy Markowski, ówczesny prezes Silesia Coal.

spółka państwowa niemiec symbol ag 

12 minut temu, jacus napisał:

wiekopomny sukces juz ma-dzisiaj na farmerze oglosil ze opanowalismy asf, nie wiem na jakiej podstawie ale nie bede wnikal w szczegoly😃

roman - pokaz te kopalnie ktore kupili niemcy ??? ciekawe czemu nie kupili jeszce zadnej kopalni,koksowni,huty a elektrownie chyba jedna kupili , kazdy normlny widzi ze to zaden biznes i bez dotacji nie pociagnie, kopalnie maja zyski- tona wegla za rok podrozala ok. 100 zl wiec wcale mnie to nie dziwi. slabe kopalnie polaczono z elektrownia i juz podwyzka cen dla przemyslu o 60 %

co ty na to ?????????????????

Opublikowano (edytowane)

dlaczego dotuje się trupa ? daje się kasę żeby zamknąć mordy wiecznie ryczące że mało ?...ot cały sens topienia kasy  ?

po co i komu to potrzebne to nie wiem ..więc pytam gdzie ta kasa i komu korzyści przyniosła ...skoro przeciętny polak musi płacić coraz więcej i więcej ...to może lepiej piece na gaz rozdawać ? 

ile jeszcze będziecie doić z publicznej kasy ? ..kiedy to się skończy i kiedy oddacie tą kasę ?  

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano
22 minuty temu, marko-kolo napisał:

dlaczego dotuje się trupa ? daje się kasę żeby zamknąć mordy wiecznie ryczące że mało ?

jakiego trupa totują ??

22 minuty temu, marko-kolo napisał:

po co i komu to potrzebne to nie wiem ..więc pytam gdzie ta kasa i komu korzyści przyniosła ...skoro przeciętny polak musi płacić coraz więcej i więcej ...to może lepiej piece na gaz rozdawać ? 

ile jeszcze będziecie doić z publicznej kasy ? ..kiedy to się skończy i kiedy oddacie tą kasę ?  

jesteś tak samo tępy jak miastowy na rolnika nic nie robią tylko dotacje zbierają taki z ciebie przygłup ... nikt nikogo debilu nie dotuje państwo przejmuje i zamyka kopalnie 

żadna kasa nie idzie do kopalni na górnika....

po prostu tusk podpisał w 2015 co zrobi? ze wygasza  produkcję węgla o 40/50% a że mamy tępych polityków  że kopalnia musi być zrównana z powierzchni ziemi ... a to kosztuje  ...40/50ha zabudowań szybu kilometer otworu zacementować firmy pirotechniczne do tego parę milionów ton kamienia z hał musi być zrekultywowane po co niewiem  parę milionów   baniek zostało by gdyby kopalnia stała zamknięta na inne czasy 

a propo pamiętasz z cukrowniami ?? za tusia jak niemcy wykupywali cukrownie do zamknięcia ?? po co a właśnie po to zeby kasę skasować za wygaszanie produkcji 

co roku dostali ekwiwalent równy produkcji cukrowni i mocy przerobowej czyli za polskie cukrownie dostawali kasę bo kupili za grosze od tuska 

falmenco002.jpg

tu sie kasa trzeba zud cukier  

102166_1408524738_33811100.jpg

Połączenie w Südzucker

Miło nam poinformować, że 13 czerwca br. podjęty został ważny krok dla dalszej przyszłości spółki Südzucker w Polsce. W tym dniu nastąpiło połączenie działających do tej pory w Polsce pojedynczych spółek w jeden podmiot Südzucker Polska S.A.

Miło nam poinformować, że 13 czerwca br. podjęty został ważny krok dla dalszej przyszłości spółki Südzucker w Polsce. 
W tym dniu nastąpiło połączenie działających do tej pory w Polsce pojedynczych spółek w jeden podmiot Südzucker Polska S.A.

Fuzja została zarejestrowana przez odpowiedni Sąd Rejestrowy we Wrocławiu. Jednocześnie wszystkie pozostałe 12 spółek (Südzucker Polska Sp. z o.o., na Śląsku: Cukrownia Cerekiew S.A., Cukrownia Chybie S.A., Cukrownia Otmuchów S.A., Cukrownia Racibórz S.A., Cukrownia Strzelin S.A., Cukrownia Świdnica S.A., Cukrownia Wrocław S.A., Cukrownia Wróblin S.A., na Wschodzie: Cukier Małopolski S.A., Cukrownia Ropczyce S.A., Cukrownia Strzyżów S.A.) zostało wykreślonych z rejestru spółek. Począwszy od tego dnia spółki te nie istnieją. 

nam również miło że de zniszczyło  ale my mamy tych ludzi jak marko kolo 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Roman - napisz proszę w końcu na jakich umowach pracujesz w soboty. Zacznijmy wreszcie ten komin od dołu rozbierać. Zeszłej zimy paliłeś polskim węglem kupionym w sierpniu to co Ty tu teraz? Dlaczego sprowadzany jest węgiel? Między innymi dlatego, że zapotrzebowanie na paliwo do kotłów V klasy przerasta możliwości wydobycia gatunków węgla potrzebnych do wyprodukowania tego paliwa w ilościach zaspokajających popyt. Ach jeszcze - udowodnij mi teraz, że bez sprzedaży czy połączenia ta cukrownia utrzymałaby się na rynku. Przy okazji speawdź po ile jest cukier.

Opublikowano
Energia elektryczna. Przetarg na przyszły rok ostatnio olała PGE. Zerwali współpracę w trakcie podpisywania umów. W efekcie: do końca roku płacę 219.70 miałem od początku roku płacić 310 a będę płacił 355. Netto za 1 MWh oczywiście. Zamiast pompować kasę w jakiś samochód mogliby pomyśleć nad pokryciem blokowisk peV i rozwojem systemów gromadzenia nadwyżki nocnej i z energii odnawialnej czy to w gazie generatorowym czy w wodorze, albo jakieś dodatkowe moce szczytowe i szczytowo - pompowe na zbiornikach retencyjnych... Ale to kosztyje i niema czego w Wiadomościach pokazać. Zamiast tego kolejny kryzys i budowanie poparcia na kanwie jego rozwiązywania. Pisałem niedawno, że może być ciekawie.
Opublikowano

Zakładam że zdajesz sobie sprawę że to o czym piszesz jest tak obce i odległe, choćby w kwestii pojmowania, dla większości naszych rodaków? A jak dla większości, to pewnie dla miłościwie panujących również.  

Opublikowano
7 godzin temu, Roman176 napisał:

a jeszcze jedno te sortowniki na składach  u was na każdym ...?? 

w pytaniu chodzi o składy węgla.
W zasadzie na każdym to może nie bo pojedyncza firma miewa kilka składów, ale większość firm tylko sortowany węgiel (teraz to chyba już wszystkie bo jakieś tam wymogi) i co najmniej dwa sortowniki w okolicy czynne widziałem w tym jeden na składzie prawie na pewno z ruskim węglem (bo jaki tuż przy LHSie by hałdami leżał?) Nie ma możliwości kupienia niesortowanego węgla mimo iż na pryzmie przed sortownikiem leży i nawet nie są w stanie powiedzieć dlaczego. Nie bo nie i już a mam piec w którym i miał idzie jak wyciąg włączę na kominie i taka mieszanka niesortowana dla mnie wszystko jedno bo i tak kupowałem nie raz sypany miał i jaki orzech na ten sam pojazd. Miał dłużej się pali wprawdzie mniej wydajnie ale wyspawałem sobie taki rodzaj pionowego kanału z drutów ustawiany w palenisku i doskonale to zdawało egzamin na utrzymanie temperatury w c.o, po uprzednim szybkim podgrzaniu wody jakim grubszym sortem lub suchymi polanami. Miał płomieniem wypalał się w palenisku na tym ruszcie ale teraz deliberują nad zakazem palenia miałem w małych piecach i stąd takie sortowniki zapewne koniecznością bo nie będzie wolno miałów i podobnych sortów w detalu sprzedawać.
Ja rozumiem; smog czy nawet nieefektywność takich paliw w zwykłych "kopciuchach"  ale w odpowiedniej konstrukcji pieca spalanie na tyle sprawne że niczym spaliny się nie różnią od tych z grubszych frakcji węgla. 
Z ogrzewaniem domów indywidualnymi piecami będzie coraz większy problem bo gaz to w Polsce głównie import a węgiel smog i więcej pomysłów niż "myślicieli" jak ma w tej kwestii przyszłość wyglądać tak że na razie nie ma jednolitej opcji w jakim kierunku to ma wszystko zmierzać ale jest określone jak ma nie być tzn odchodzenie od paliw stałych w indywidualnych instalacjach. Teoretycznie słuszne założenie ale praktycznie to tylko mamy burdel w planowaniu bo m. in.

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Energia elektryczna. Przetarg na przyszły rok ostatnio olała PGE. Zerwali współpracę w trakcie podpisywania umów. W efekcie: do końca roku płacę 219.70 miałem od początku roku płacić 310 a będę płacił 355. Netto za 1 MWh oczywiście. Zamiast pompować kasę w jakiś samochód mogliby pomyśleć nad pokryciem blokowisk peV i rozwojem systemów gromadzenia nadwyżki nocnej i z energii odnawialnej czy to w gazie generatorowym czy w wodorze, albo jakieś dodatkowe moce szczytowe i szczytowo - pompowe na zbiornikach retencyjnych... Ale to kosztyje i niema czego w Wiadomościach pokazać. Zamiast tego kolejny kryzys i budowanie poparcia na kanwie jego rozwiązywania. Pisałem niedawno, że może być ciekawie.

1 godzinę temu, mirro napisał:

Zakładam że zdajesz sobie sprawę że to o czym piszesz jest tak obce i odległe, choćby w kwestii pojmowania, dla większości naszych rodaków? A jak dla większości, to pewnie dla miłościwie panujących również.  

rzeczywiście nie jest to takie proste do odgórnego zaplanowania a niedopuszczalne tu z urzędniczego założenia mechanizmy rynkowej selekcji bo "oni wiedzą lepiej" ale na razie tylko co jest złe bez wskazania alternatywy. Z resztą nikt od urzędnika nie oczekuje umiejętności rozwiązywania rzeczywistych problemów (do tego już doszło bo "przyzwyczaili")
Żebyś nie wiem co robił i tak urodzisz się z grzechem pierworodnym i bez błogosławieństwa urzędnika np dotacji na jakieś pokraczne pseudousprawnienia w instalacjach samemu ci nie wolno eksperymentować no chyba że pod auspicjami totalnego nadzoru wdrażania "innowacyjności" też koniecznie dotowanej a jeszcze płatnie certyfikowanych uprawnień do takich poczynań. Totalna inwigilacja i to jeszcze inwigilatorem głupszy w temacie od inwigilowanego
To wszystko nie tak powinno być bo wystarczy sprawdzić na kominie jakość spalin na co technologia analizatorów pozwala bez problemu a nie wnikania jak kanały w piecu pospawane czy jaką frakcją i jakiego rodzaju węglem czy czym tam innym palone bo nawet w "pismach napisane - "po owocach ich poznacie" - a jakoś nigdzie - "po konstrukcji..".
Temat jest poważny i trudny bo jeszcze i spaliny motoryzacyjne czyli tutaj urzędniczy aparat na siebie odpowiedzialności nie weźmie zbyt trafnie oceniając własną nieudolność tylko tę odpowiedzialność zrzuci na konsumenta i biznes. 
DTaras ; jeżeli sądzisz że urzędnik zdolny pojąć tak techniczne aspekty energetyki to gratuluję Ci zaufania do tej "kasty" a Mirro słusznie tylko że - bez względu na "maść" tych niekoniecznie miłościwie bo najczęściej doraźnie (aby dziś) panujących i nie tylko obecnych.
Nie ma pomysłów na utrzymanie nawet, obecnego komfortu energetyczno surowcowego cywilizacji i po raz pierwszy statystyki jednoznacznie wróżą następnym pokoleniom gorzej niż jest obecnie.

Gość marekfarmer
Opublikowano
11 godzin temu, Ulman napisał:

TVPis ludowi wytłumaczy że nie wazne że zabrali ale ważne że dali. 

Wersje są 3.

1 - Nie podniosą cen a zrekompensują

2. Podniosą cenę ale zrekompensują

3. Zabiorą jak zwykle więcej niż dadzą.

Pierwsze dwie wersje sa dla wyborców PIS. 

No i co to się stało z tą ustawą o SN? Przywrócili w ekspresowym tempie do roboty wszystkich emerytów pod dyktando TSUE? Najpierw żydzi im ustawe podyktowali a teraz UE. Zaprawdę wstali z kolan

Gdyby  PO-PSL  wynegocjowało  większy  limit CO2   to by nie było podwyżki  

albo  gdyby  nie sprzedali  za bezcen  Hiszpanom  części limitu  

w 2014  roku  PiS  już o tym mówił że  będą podwyżki  z powodu niskiego limitu CO2

No widzisz to jest  najlepszy dowód  na to że  PiS  jest  pro  Unijne   a nie   że  doprowadzi do  POLEXITu 

Trzeba  stworzyć  partię   i wygrać  wybory   i  zrobić  porządek  w tym  Kraju  bo  PiS  za bardzo  cię  cacka  z tym całym  ,,tałataństwem,, 

Opublikowano

"Stworzyć partię" powiadasz Marku. Kiedy mnie i wielu nam podobnych polityka nie interesuje a rozwiązywanie problemów rzeczywistych bez względu na polityków z nimi czy wręcz wbrew nim.
PiS chęciami i deklaracjami przekroczyło nie tylko własne możliwości ale i niejednej nawet jeszcze nie stworzonej partii. Zbyt trudne problemy do rozwiązania aby wiarygodnie obiecać że się uda. A "banda" zawsze jakaś będzie "do rozegnania" tylko to jak z okami na rosole rozdzielisz największe w jednym miejscu to połączą się w innym. 

Opublikowano

Miał to normalny węgiel i o ile go nie spierniczą flotami pyłami i innymi duperelami to nie generuje smogu pobprawidłowym przeprowadzeniu spalin. Teraz mam taki opał, który korkuje komorę spalania. W zeszłym roku był gorszy od poprzednich ale w tym to już tragedia. Z ciekawości popłukałem i mułów tam ok połowy. Zakład przeróbczy polskiej kopalni... Do jego spalenia musiałbym spłycić warstwę i popędzić łańcuch ale mam tylko kocioł zasypowy... Kicha. Nawet moczenie celem uzyskania kawern i kanalików powietrznych nie pomaga. Mareczku - w kwestii co2 i tałataństwa masz kogoś konkretnego na myśli?

Opublikowano
28 minut temu, marekfarmer napisał:

w 2014  roku  PiS  już o tym mówił że  będą podwyżki  z powodu niskiego limitu CO2

No widzisz to jest  najlepszy dowód  na to że  PiS  jest  pro  Unijne   a nie   że  doprowadzi do  POLEXITu 

Trzeba  stworzyć  partię   i wygrać  wybory   i  zrobić  porządek  w tym  Kraju  bo  PiS  za bardzo  cię  cacka  z tym całym  ,,tałataństwem,, 

E , ty , Mundry . A powiedz czyja to wina że ON aż tyle droższy od benzyny ? Też Kalinowski źle wynegocjował ? Ten twój pis to wyprowadzi , ale co najwyżej ludzi na ulicę . Nawet najwięksi wioskowi zagorzalcy , albo przestają PiS chwalić , albo zaczynają zauważać , że to taka sama banda jak i poprzednicy .

Opublikowano
10 godzin temu, marekfarmer napisał:

mało tego zrobił polakom wielki przekręt 

Tusk: Pakiet klimatyczny to o 90-proc. droższy prąd

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, marekfarmer napisał:

Możesz wyjaśnić co w mówieniu że będą podwyzki  świadczy o prounijnosci PISu?

Najlepiej jakbys stworzył partię komunistyczno narodowo katolicką  i upaństwowił fabryki, huty i Ursusa. Urychomił FSO, stocznie, wznowił produkcję Żuka i Nysy no i oczywiście wystąpił z UE.I co  dalej?

Jak to się stało że nasz dzielny rząd przywrócił panią Gersdorf na stołek w trybie ekspresowym? Najpierw by było normalnie,  złą Gośke popędzili a teraz ją przywrócili by było dobrze. Ona zła ta Gerdorf w końcu jest czy  już nie ?  

Roman , weź się zdecyduj - wczoraj pisałeś że mamy najtańszy prad a podwyżki są przecież po 3 latach rządów PIS a nie za Tuska

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
14 godzin temu, DTaras napisał:

Roman - napisz proszę w końcu na jakich umowach pracujesz w soboty. Zacznijmy wreszcie ten komin od dołu rozbierać. Zeszłej zimy paliłeś polskim węglem kupionym w sierpniu to co Ty tu teraz? Dlaczego sprowadzany jest węgiel? Między innymi dlatego, że zapotrzebowanie na paliwo do kotłów V klasy przerasta możliwości wydobycia gatunków węgla potrzebnych do wyprodukowania tego paliwa w ilościach zaspokajających popyt

skąd te bzdury to my mamy najlepszy wegiel w eu ...  za mało wydobywamy + zamykanie kopalń z tego jest jeszcze 40% węgla koksowego który w całości idzie na import do german 

Jaki typ węgla w której kopalni

• typ 31.1 — Sobieski, Janina
  • typ 31.2 — Piast, Piekary, Ziemowit
  • typ 32.1 — Chwałowice, Bobrek, Wesoła
  • typ 32.2 — Wujek, Staszic, PG Silesia, Siltech, Bogdanka, Jankowice
  • typ 33 — Marcel, Sośnica, Śląsk, Staszic, Halemba, Pokój, Brzeszcze, Bielszowice
  • ruski jest bardzo słaby 
  • węgiel rosyjski, czy szerzej: zza wschodniej granicy — tu panuje pełna dowolność, ponieważ węgiel może pochodzić tak z Białorusi, jak i z Kazachstanu czy drugiego końca Syberii. Przeważnie jest tańszy od polskiego, jednak jakiej jakości paliwo się dostanie — trudno przewidzieć. I właśnie ta większa niepewność co do parametrów jest głównym problemem tych węgli, ale jeśli trafi się ładny, twardy, smoliście czarny węgiel w dobrej cenie, to nie ustępuje on niczym węglom z polskich kopalń.
  • http://czysteogrzewanie.pl/opal/kup-pan-wegiel-tani-czy-dobry/
21 godzin temu, Ulman napisał:

Wegiel, dziwnie się spala, wiele tańszy nie jest a ludzie się na tym nie poznali i coraz więcej kupują😷 Pierdu pierdu. Takie bzdety to może TVPis ciemnocie wciskać.. 

http://czysteogrzewanie.pl/opal/kup-pan-wegiel-tani-czy-dobry/

wszyscy ostrzegają a ty swoje trucicielu 

11 godzin temu, dysydent napisał:

w pytaniu chodzi o składy węgla.
W zasadzie na każdym to może nie bo pojedyncza firma miewa kilka składów, ale większość firm tylko sortowany węgiel (teraz to chyba już wszystkie bo jakieś tam wymogi) i co najmniej dwa sortowniki w okolicy czynne widziałem w tym jeden na składzie prawie na pewno z ruskim węglem (bo jaki tuż przy LHSie by hałdami leżał?) Nie ma możliwości kupienia niesortowanego węgla mimo iż na pryzmie przed sortownikiem leży i nawet nie są w stanie powiedzieć dlaczego. Nie bo nie i już a mam piec w którym i miał idzie jak wyciąg włączę na kominie i taka mieszanka niesortowana dla mnie wszystko jedno bo i tak kupowałem nie raz sypany miał i jaki orzech na ten sam pojazd. Miał dłużej się pali wprawdzie mniej wydajnie ale wyspawałem sobie taki rodzaj pionowego kanału z drutów ustawiany w palenisku i doskonale to zdawało egzamin na utrzymanie temperatury w c.o, po uprzednim szybkim podgrzaniu wody jakim grubszym sortem lub suchymi polanami. Miał płomieniem wypalał się w palenisku na tym ruszcie ale teraz deliberują nad zakazem palenia miałem w małych piecach i stąd takie sortowniki zapewne koniecznością bo nie będzie wolno miałów i podobnych sortów w detalu sprzedawać.
Ja rozumiem; smog czy nawet nieefektywność takich paliw w zwykłych "kopciuchach"  ale w odpowiedniej konstrukcji pieca spalanie na tyle sprawne że niczym spaliny się nie różnią od tych z grubszych frakcji węgla. 
Z ogrzewaniem domów indywidualnymi piecami będzie coraz większy problem bo gaz to w Polsce głównie import a węgiel smog i więcej pomysłów niż "myślicieli" jak ma w tej kwestii przyszłość wyglądać tak że na razie nie ma jednolitej opcji w jakim kierunku to ma wszystko zmierzać ale jest określone jak ma nie być tzn odchodzenie od paliw stałych w indywidualnych instalacjach. Teoretycznie słuszne założenie ale praktycznie to tylko mamy burdel w planowaniu bo m. in.

panie sortownik jest po to zeby z gówna zrobić kasę ..  kupujesz na kopalni wegiel to ma stało granulacje eko orzechy i inne 

kupuje się nataszy ruski sortuje powstaje eko który nie powinien być nazwany eko i orzech byłem raz w górach świętokrzyskich tam w składzie rolniczym węgiel był sprzedawany jako polski 

http://czysteogrzewanie.pl/opal/kup-pan-wegiel-tani-czy-dobry/

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

czyli potwierdzasz że  polska energetyka to truciciel bo kupuje rekordowe ilości niedobrego węgla z Rosji...to dlaczego dodają ruski żeby   wyrobić normy  emisji ?...potrafisz to wyjaśnić filozofie od wungla ? ....wczoraj pisałeś że dodają bo polski jest za dobry, tylko dlaczego na polskim normy nie wychodzą ?nie jest ładny i czarny ,czy jak ? ...siarka - mówi ci to coś ?

Opublikowano
19 godzin temu, marko-kolo napisał:

przecież rozdają ale piece a szkoda ze nie gaz 

7 minut temu, marko-kolo napisał:

czyli potwierdzasz że  polska energetyka to truciciel bo kupuje rekordowe ilości niedobrego węgla z Rosji...to dlaczego dodają ruski żeby   wyrobić normy  emisji ?...potrafisz to wyjaśnić filozofie od wungla ? ....wczoraj pisałeś że dodają bo polski jest za dobry, tylko dlaczego na polskim normy nie wychodzą ?nie jest ładny i czarny ,czy jak ? ...siarka - mówi ci to coś ?

podobno mają filtry w elektrowni w rybniku kupują opony zniszczone i palą bo mają specjalne filtry ... niewiem dlaczego może zamiast samolotu przywiozła wegiel 

reszta tu http://czysteogrzewanie.pl/opal/kup-pan-wegiel-tani-czy-dobry/

wczoraj pisałeś że dodają bo polski jest za dobry, tylko dlaczego na polskim normy nie wychodzą ?

chodzi o kaloryczność za mocny 

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Ulman napisał:

Możesz wyjaśnić co w mówieniu że będą podwyzki  świadczy o prounijnosci PISu?

Najlepiej jakbys stworzył partię komunistyczno narodowo katolicką  i upaństwowił fabryki, huty i Ursusa. Urychomił FSO, stocznie, wznowił produkcję Żuka i Nysy no i oczywiście wystąpił z UE.I co  dalej?

Jak to się stało że nasz dzielny rząd przywrócił panią Gersdorf na stołek w trybie ekspresowym? Najpierw by było normalnie,  złą Gośke popędzili a teraz ją przywrócili by było dobrze. Ona zła ta Gerdorf w końcu jest czy  już nie ?  

Roman , weź się zdecyduj - wczoraj pisałeś że mamy najtańszy prad a podwyżki są przecież po 3 latach rządów PIS a nie za Tuska

Co by nie mówić Pani Gersdorf wytrwała na stanowisku i wykazała się charakterem. Teraz mogą jej buty pucować. Może nadać jej przydomek "Niezłomna"?
Jedna kobieta rozwaliła system, a taki miał być doskonały. Całość działań w tej sprawie miłościwie panujących można skwitować krótkim acz treściwym stwierdzeniem mojego nauczyciela matmy z podstawówki, który nie zdzierzył kolesia po raz kolejny robiącego ten sam błąd podczas rozwiązywania tego samego równania. " Na ch*j mnożysz, kiedy możesz dodać"?😂

Opublikowano (edytowane)

aha... czyli nasze barany zarządzane przez pis kupują tony kamieni zamiast nasz polski wungiel który jest zbyt kaloryczny i zbyt dobry 

Wiceminister energii Grzegorz Tobiszowski pytany o to w TOK FM stwierdził, że nie można łączyć zmniejszonej produkcji ze zwiększonym importem.

- Zacząłem się zastanawiać w zeszłym roku, skąd się bierze ta nadwyżka. I ktoś powie: no to chłopie, to ty rządzisz, a nie wiesz? No właśnie, niekiedy jak się rządzi i się wie, to się właśnie nie wie dlaczego. Bo ja wiem, że nie wiem – stwierdził.

pogubiony kaczyński ...karki go zostawiły biedaka samego :D

Opublikowano
10 minut temu, mirro napisał:

Co by nie mówić Pani Gersdorf wytrwała na stanowisku i wykazała się charakterem. Teraz mogą jej buty pucować. Może nadać jej przydomek "Niezłomna"?
Jedna kobieta rozwaliła system, a taki miał być doskonały. Całość działań w tej sprawie miłościwie panujących można skwitować krótkim acz treściwym stwierdzeniem mojego nauczyciela matmy z podstawówki, który nie zdzierzył kolesia po raz kolejny robiącego ten sam błąd podczas rozwiązywania tego samego równania. " Na ch*j mnożysz, kiedy możesz dodać"?😂

Zastanawia mnie to jest że nikt z wielbicieli Jarosława nie kwapi się skomentować.tego wiekopomnego zwycięstwa nad SN. Jako w pełni suwerenna władza nie zrobili tego przecież pod żadnym naciskiem. Przed zmianami było bardzo źle a po zmianach jest bardzo dobrze mimo po całej operacji nic sie nie zmieniło. Ot taki fenomen.

Marko, cała sprawa jest dosyć prosta. Za złego PO powstały duże zapasy wungla na hałdach. Koszty wydobycia poniesiono a sprzedaży nie było wiec zamykało sie to na minusie. Po przejeciu władzy zapasy upłynniono. Kiedyć był plan że zapasy zakupi agencja rezerw materiałowych ale nie wiem czy to doszło do skutku. Jeśli tak to państwo kupiło zapasy od kopalni i te wykazały zysk. Niestety po wyprzedaży zapasów widać że są braki i dlatego rośnie import z Rosji. Kopalnie połaczone z elektrowniami pewnie nadal będą  jakieś zyski wykazywać kosztem tych drugich i na papierze wszystko sie zgodzi. Koniunktura dopomaga a jak sie coś spieprzy to się zwali na zaniedbania 8 lat rządó PO i sprawa załatwiona

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v