Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, marko-kolo napisał:

roman a o ile zdrożeje prąd i ogrzewanie jak będziemy  palić tylko polskim węglem ? dlaczego kupujemy rekordowe ilości od ruskich ? 

i bd dopiero drożał w 2019 zapotrzebowanie rynkowe ..  jakby po wygrała pani ewa tacher zafundowała by ci chrust z lasu a już o cenach nie gadam .. a czy wiesz ze mamy najtańszy pro w eu tylko bułgaria ma taniej więc nie majacz 

dlaczego rekordowe od ruskich ano proste nasz jest dużo lepszy i droższy .. a ruski gorszy i gorzej się pali  jak byś wiedział elektrowni kopalnia szykuje wegiel o takiej dysproporcji nie może być za mocny ani za słaby .. kiedyś albo jeszcze do teraz jak jest za mocny to miesza się z drobnym kamieniem pis nie sprowadza tylko elektrownie kapitału zagranicznego  efekt oszczędności stosunek 3p/7r   i tak z 5 ton zrobiło się 10  jest tego jeden minus nie wiem czemu ale w ruskim utleniają się najszkodliwsze pierwiastki 

tu masz zadowolonych klientów ru  

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?223379-Węgiel-dziwnie-się-spala-co-robię-źle-a-może-to-wina-węgla

Opublikowano

sceptycznie do takiej antyreklamy bo sporo w niej polityczno gospodarczej propagandy dla ruskiego węgla bo jak powstawał parędziesiąt milionów lat temu jeszcze nie było ustalonych granic Rosji.

Opublikowano
14 minut temu, dysydent napisał:

Ty... ten ...no .. bo nie wiem.
Przywrócili??
Tak to jest jak się nie czyta/słucha/ogląda wiadomości bieżących a mnie taka "hipsterka" dopadła bo i czasu i obrzydzenie i tylko czasem to forum a sporadycznie coś tam przypadkiem.
dobra, coś tam znalazłem https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1313362,sedziowie-sn-gersdorf-raczka-zablocki-odeslani-na-emerytury-przyszli-do-sadu.html
No dzięki "sub' leci :)

nie do końca pis już tam ma swoich.. 

a prop słyszeliście ze przychodzą ale nie chcą oddać odpraw emerytalnych 😎

Opublikowano
6 minut temu, Roman176 napisał:

i bd dopiero drożał w 2019 zapotrzebowanie rynkowe ..  jakby po wygrała pani ewa tacher zafundowała by ci chrust z lasu a już o cenach nie gadam .. a czy wiesz ze mamy najtańszy pro w eu tylko bułgaria ma taniej więc nie majacz 

dlaczego rekordowe od ruskich ano proste nasz jest dużo lepszy i droższy .. a ruski gorszy i gorzej się pali  jak byś wiedział elektrowni kopalnia szykuje wegiel o takiej dysproporcji nie może być za mocny ani za słaby .. kiedyś albo jeszcze do teraz jak jest za mocny to miesza się z drobnym kamieniem pis nie sprowadza tylko elektrownie kapitału zagranicznego  efekt oszczędności stosunek 3p/7r   i tak z 5 ton zrobiło się 10  jest tego jeden minus nie wiem czemu ale w ruskim utleniają się najszkodliwsze pierwiastki 

tu masz zadowolonych klientów ru  

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?223379-Węgiel-dziwnie-się-spala-co-robię-źle-a-może-to-wina-węgla

Najtańszy w kwotach nominalnych ale jak się ma do naszej siły nabywczej?

Wegiel, dziwnie się spala, wiele tańszy nie jest a ludzie się na tym nie poznali i coraz więcej kupują😷 Pierdu pierdu. Takie bzdety to może TVPis ciemnocie wciskać.. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Roman176 napisał:

nie do końca pis już tam ma swoich.. 

no to nie bardzo ci od PiS-u pomogli jeśli nadal sprawy się toczą tak jak opisałem na konkretnym przypadku który się do cytatu nie załapał bo edytowałem
o sądy chodzi bo z tego mojego posta trudno załapać

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, dysydent napisał:

sceptycznie do takiej antyreklamy bo sporo w niej polityczno gospodarczej propagandy dla ruskiego węgla bo jak powstawał parędziesiąt milionów lat temu jeszcze nie było ustalonych granic Rosji.

sam się kiedyś przekonałem chciałem czysto i workach skończyło się na zaasfaltowany piecu i kominie  ..  a 2 razy i ostatni wegiel kazachstański wybierałem kamienie dym jakbym opony palił chyba ze masz jakiegoś starego komino co wszystko strawi ja mam 5 klase 

1 minutę temu, Ulman napisał:

Najtańszy w kwotach nominalnych ale jak się ma do naszej siły nabywczej?

Wegiel, dziwnie się spala, wiele tańszy nie jest a ludzie się na tym nie poznali i coraz więcej kupują😷 Pierdu pierdu.

cena ceną bo zaraz zacznę pisać o unii jak nas zaorała a o zarobkach zapomniała ...

skład cie rucha I TYLE .. u nas tańszy splasz jakimś żarłokuu to ci odpowiada 

Opublikowano

Kupowałem i dobry ruski i zły polski węgiel już w życiu nie raz. Nawet paręnaście lat temu antracytu mi wcisnęli ruskiego bo akurat nic innego nie mieli to ruszt i drzwiczki poszły w piecu do wymiany zanim skapowałem co znaczy antracyt.
Zdarzyło mi się kupić z Bogdanki węgiel, ten to ma węglowodorów w sobie i to zależy od klasy a nie narodowości pokładów z jakich pochodzi. No może jedynie rzetelność dostawcy można kwestionować z czym się zgodzę bo ruscy czasami sami nie wiedzą co tam akurat sprzedali bo kto by tam badał? 

Opublikowano

nie no jak za PO był tańszy to było gorzej  i ludzie po chrust chodzili ...a teraz jak jest droższy to kupują i są zadowoleni że więcej płaca :D

jak by doliczyć te miliardy co społeczeństwo dołożyło z pomocy publicznej  to naprawdę coraz lepiej i taniej i chyba lasem polska zarośnie bo tylko  palić węglem taki on tani :D

a ruski gorszy i gorzej się pali i temu coraz więcej go kupujemy bo jest nie dobry ..ot ciekawe ,bardzo ciekawe O.o

tylu bzdur na raz to ciężko szukać ..ale roman jak zwykle nie zawiedzie i naplecie ile wlezie głupot z pod sufita :D

• Like 1
Opublikowano

Pierniczysz Romanek jak analfabeta. Gdy zarabiasz 10000 Pln  i kwh kosztuje 1 pln lub jak zrabiasz 2500 Pln a kwh jest za 0,5 Pln. Kto ma tańszy prad?

Oczywiście najlepszy wengiel nosz jest tylko pierony nie obaczyli i ruski kupuja. Cisnij takie bzdury komu chcesz. Wegiel się spala świetnie, nie kopci bardziej jak nasz i nie zatyka przewodów bardziej jak nasz. Nie ma żadnej róznicy ,  ludzie to wiedzą i  

Opublikowano
1 minutę temu, marko-kolo napisał:

jak by doliczyć te miliardy co społeczeństwo dołożyło z pomocy publicznej

komu gdzie ??

1 minutę temu, Ulman napisał:

Oczywiście najlepszy wengiel nosz jest tylko pierony nie obaczyli i ruski kupuja.

to się nazywa ekonomia chłopie ... tak i spalili do tej pory w lato 30 mln 😎  pamiętam 6 /8 lat temu ten sam zachwyt z czeskim jak moda została 

Opublikowano

Odkąd żyjemy górnictwo ciągle deficytowe było, teraz przycichło z deficytami bo liczą że "akcja promocyjna" polskiego węgla utrzyma ceny jego na poziomie wreszcie opłacalnym. Jeszcze akcyza i ...
Właściwie politykę drogiego węgla do pieców kaflowych (konsumenckiego) jeszcze przed PO rozpoczęto aby te klimatyczne różne ... tylko nikt nie rozwinął alternatywy i teraz dopiero przebąkiwali o piecach "eko" tylko jeśli oni tak te piece jak te sądy naprawią to ja buduję ziemiankę krytą liśćmi i taniej i cieplej tylko te krety ze ścian...

Opublikowano
6 minut temu, Roman176 napisał:

to się nazywa ekonomia chłopie ... tak i spalili do tej pory w lato 30 mln 😎  pamiętam 6 /8 lat temu ten sam zachwyt z czeskim jak moda została 

Kto jak kto, ale ty,  to o ekonomii nie powineneś sie wypowiadać. Po prostu jest jak w reklamie -skoro nie widać różnicy to po co przepłacać?

• Haha 1
Opublikowano

W kontekście informacji o coraz lepszych wynikach PGG zasadnym wydaje się być postawienie pytania - czy komuś przypadkiem nie zależało na stworzeniu sytuacji w której "prywatny inwestor" miał przejąć polskie kopalnie za stosunkowo niewielkie pieniądze? Wszak w latach 2014-2015 rzeczywiście miały one problemy finansowe i w tych okolicznościach scenariusz zakładający wykupienie zadłużonych po uszy kopalni przez prywatny kapitał, który "uratuje górnictwo przed upadkiem", mógł być na poważnie brany pod uwagę. Jeśli tak, to ciekawe do kogo dziś byłyby transferowane zyski?

😎tusiu

Jeszcze do 2008 roku Polska była traktowana jako światowy lider ograniczania emisji CO2. Wszystko pozmieniało się kiedy władzę przejęła ekipa PO, która dość bezrefleksyjnie zaakceptowała unijne propozycje, aby poziom redukcji emisji CO2 liczyć nie na bazie danych z roku 1988 (wynikających z Protokołu z Kioto i stawiających Polskę w korzystnej sytuacji), ale na bazie danych z roku 2005 (korzystnych dla państw "starej UE"). Efekt? Koszty produkcji prądu w Polsce są właśnie windowane do niespotykanych poziomów.

Głównym czynnikiem, który dziś winduje koszty produkcji prądu w Polsce jestunijny "podatek" związany z emisjami CO2 do atmosfery. Tak zwane "uprawnienia do emisji" 1 tony CO2 (funkcjonujące w ramach europejskiego obszaru wspólnotowego) w ciągu ostatnich kilku miesięcy podrożały o ok. 500 proc., z poziomu 5 euro do poziomu 25 euro.

Polskie kopalnie do końca roku będą miały 400 mln zł zysku. A jeszcze 2 lata temu chcieli je zamykać i sprzedawać Niemcom...

http://niewygodne.info.pl/artykul8/03762-Gornictwo-znowu-przynosi-zyski--400-mln-zl-dla-PGG.htm

8 minut temu, marko-kolo napisał:

gdzie napisałem że dalej fedruje ...no ile szydło wam wypłaciła  za milczenie ? 

czyli komu pomogli ??

Opublikowano (edytowane)

My tu pitu-pitu a sejm samoistnie suwerennie , z podniesionym czołem wycofał się z wysłania Gersdorf na emeryturkę co sprowadza się do oddania SN specjalnej  kaście i układowi. Hańba!!!

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

rozumiem że teraz z tych zysków oddacie tą kasę ? 

no komu pomogli ?   nic nie zamknęli ? no romanek wytłumacz na co poszła ta kasa ?  

znaczy jak węgiel drożeje to koszty maleją ? to czemu ruski kupują ? 

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano (edytowane)

wiem że "spóźniony refleks" bo temat nowy już się pojawił ale napisałem i puszczę żeby się nie zmarnowało .
Jak tak sobie przypomnę to węgiel dla detalistów w Polsce prawie zawsze był na różne sposoby towarem "luksusowym". Dawniej nie do kupienia jak wiele innych towarów a teraz drogi bo droższy od pszenicy a niewiele tańszy od cukru. 
Venezuela ropą na pewno jeszcze gorzej gospodaruje ale tożsame to porównanie.
Czy polskie kopalnie nie są deficytowe to się okaże na końcu gdy fala protestów płacowych obejmie ten obszar bo że do tego dojdzie to pewne, kwestia tylko kiedy? tak z doświadczenia i po zachęcie jaką podwyżki dla policjantów i tylko czekać a prowodyrów pełno potencjalnych. Nie wierzę aby dwa lata bez górniczych protestów wytrzymało.

w piecu napalone suchym drzewem stąd "dyżur' mam bo podkładać często i "po trochu" trzeba ale piec zamykam jak i dzisiejszą tu wizytę.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, marko-kolo napisał:

rozumiem że teraz z tych zysków oddacie tą kasę ? 

no komu pomogli ?   nic nie zamknęli ? no romanek wytłumacz na co poszła ta kasa ?  

znaczy jak węgiel drożeje to koszty maleją ? to czemu ruski kupują ? 

komu co dali napisz 

52 minuty temu, marko-kolo napisał:

nie no jak za PO był tańszy to było gorzej  i ludzie po chrust chodzili ...a teraz jak jest droższy to kupują i są zadowoleni że więcej płaca :D

jak by doliczyć te miliardy co społeczeństwo dołożyło z pomocy publicznej  to naprawdę coraz lepiej i taniej i chyba lasem polska zarośnie bo tylko  palić węglem taki on tani :D

a ruski gorszy i gorzej się pali i temu coraz więcej go kupujemy bo jest nie dobry ..ot ciekawe ,bardzo ciekawe O.o

tylu bzdur na raz to ciężko szukać ..ale roman jak zwykle nie zawiedzie i naplecie ile wlezie głupot z pod sufita :D

hihi no patrz jaki inteligentny .. ja nie dostaję węgla też muszę kupić ... po co miałbym przepłacać ... wszyscy w ch*ja mnie robią tusk piece defro na komputerze ...   

mam dość 🤣

a jeszcze jedno te sortowniki na składach  u was na każdym ...?? 🤣

image-3.jpgjj

jak kamień na chłodzie polski opał bhuaaaaaa hahaha 🤣

Edytowane przez Roman176
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v