Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, jacus napisał:

co innego mozna bylo robic-stan wojenny,godzina milicyjna,zakaz podrozowania, 2 programy w telewizji, ciezkie zimy,wodka na kartki.

europa wymiera i nic na to sie nie poradzi.........przyroda nie znosi prozni-przyjda inni tak jak i my tu przyszlismy, 

dałbym tu "lajka" tylko jakoś nie wypada choć to prawda. Bardziej wymierają wcześniejsi właściciele Europy bo o wymarciu jako takim mowy być nie może gdyż na terenie europejskim nigdy w Historii tylu ludzi nie żyło co obecnie.
Ci inni już przyszli a my nic nie robimy bo jesteśmy coraz słabsi. Coraz więcej Ukraińców wokół i nawet nie raczą usiłować powtarzania polskich słów gdy się do mnie zwracają tak że niedługo to NAM tylko samobójcze ataki pozostaną w bezsilności do jakiej to wszystko doprowadzi. O jak dużo przykładów będzie z Historii w tych pomnikach seryjnie produkowanych.

Opublikowano
4 godziny temu, OnufryZagłoba napisał:

,,Ale  to nie był  protest  POlityczny,,

Nie  tak  dawno  wymagał  opieki   nie mógł  pracować  ani  nic  a tu  nagle  na  radnego  

3 godziny temu, DTaras napisał:

Marek opakowania plastikowe najwięcej obchodzą niemców więc powinieneś się cieszyć a po drugie to statki mają co omijać i nadrabiać z tego powodu.

Z  czego mam się  cieszyć  z kolejnego  zakazu  unijnego  chyba sobie  kpisz  

Mnie  obchodzą  plastikowe opakowania  bo  jak SOR  w szklanych będą   i co  cena w górę  

Pepsi  co  teraz w szklanych tylko będzie   jakie to  funkcjonalne    a tak  spadnie ci 2l  podniesiesz  i  cieszysz  się  dalej smakiem  a jak ci  spadnie  szklana  to  masz kupę  sprzątania 

Jak tam  dalej pójdzie  to  zakażą  produkcji  foli  i  czym    będziemy  kiszonki  przykrywać  ???

Opublikowano

Będą robić eko-plastik . No ale jak nic będzie drożej . No może opakowania zwrotne ? Ale przyznać trzeba , ze jednak tego plastiku za dużo wszędzie się zrobiło .

Opublikowano (edytowane)

Co z plastikiem będą robić i jak go produkować to raczej tylko sfera podejrzeń i domysłów ale na pewno "eco" będą DOPISYWAĆ.

- poproszę litrę Chwastoxu
- z kaucją czy bez?
- mam flaszkę na wymianę.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
59 minut temu, marekfarmer napisał:

,,Ale  to nie był  protest  POlityczny,,

Nie  tak  dawno  wymagał  opieki   nie mógł  pracować  ani  nic  a tu  nagle  na  radnego  

Z  czego mam się  cieszyć  z kolejnego  zakazu  unijnego  chyba sobie  kpisz  

Mnie  obchodzą  plastikowe opakowania  bo  jak SOR  w szklanych będą   i co  cena w górę  

Pepsi  co  teraz w szklanych tylko będzie   jakie to  funkcjonalne    a tak  spadnie ci 2l  podniesiesz  i  cieszysz  się  dalej smakiem  a jak ci  spadnie  szklana  to  masz kupę  sprzątania 

Jak tam  dalej pójdzie  to  zakażą  produkcji  foli  i  czym    będziemy  kiszonki  przykrywać  ???

Marek, ich habe eine frage. To przewidujesz że opakowania, te po 20 iltrów na ŚOR też  będą szklane robić? No weź mnie nie strasz. Przeca przepukliny jeszce dostanę.😁

Opublikowano
Zwrotne mają być. Kaucja jeden zł za sztukę, nawet Pepsi i odechce się wywalania. Bezzwrotne mają być zakazane. A tak przy okazji: w wodzie bada się zawartość mikroplastiku w różnych odmianach tak, że szkło to nic złego. Do ŚOR może być powlekana od wewnątrz plastikiem puszka żelazna...
Opublikowano (edytowane)

odwieczny problem powróci

to już kolejny.

1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

PiS ma moc uzdrawiania

wilkołaki jak ugryzą podobno też. oczywiście gdy stajesz się jednym z nich.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 godziny temu, mirro napisał:

Marek, ich habe eine frage. To przewidujesz że opakowania, te po 20 iltrów na ŚOR też  będą szklane robić? No weź mnie nie strasz. Przeca przepukliny jeszce dostanę.😁

Pretensje  do  ,,profesura,, kieruj  i  jego  kolegów  

Ale  co  z tymi firmami co  produkują  formy  wtryskowe  rozdmuchowe,   firmami  produkującymi  butelki  nakrętki   

Opublikowano (edytowane)

firmom tym co zrobić? no jak co? przecież to unia i oczywiste że subwencjonować restrukturyzację , czy jaki inny bełkot który oznacza tylko jedno - zrzucimy się wszyscy na nich za to że nam butelki podrożeją.

a poważniej to z całą moją pogardą dla możliwości urzędniczych móżdżków to jednak jest dziecinnie proste uwzględnić inny kierunek czyli bardziej restrykcyjny recykling bez zdejmowania z rynku w końcu jednych z najbardziej higienicznych form opakowań i pewnie wyjdzie coś "pośrodku" czyli - najrozsądniej bo wcale nie trzeba polimerów organicznych wycofywać drastycznie aby one nie trafiały do środowiska.

Pomysły na legislacyjne rozwiązania mogą przyjść nawet od biznesu bo gospodarka odpadami jeśli racjonalna i przemyślana niejednemu przysporzyła milionów a szczególnie to widać nad złomem metali którego stosunkowo mało "po rowach" bo surowcem dla hut jest pożądanym. Podobnym surowcem mogą być polimery tylko potrzeba metod czystszego ich zbierania to nawet mogą mieć cenę skupu jak złom, chyba nawet już mają co lepiej wysortowane frakcje.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Chcieliście  UE  to  teraz  będziecie mieli   

Ja mam nadzieje  że  taka durnota  nie  przejdzie   i w końcu  się  z tego  wycofają  

Opublikowano

Marek , na ale tak poważnie . Sądzisz że przyszłość nas wszystkich , to walające się i tworzące sztuczne wyspy , góry plastikowych odpadów ? Może to faktycznie zły kierunek był ?

Opublikowano (edytowane)

.. bez cytowania dopisuję do posta Marka
Przynajmniej złagodzą bo pozostawienie tego w obecnym stanie też raczej nieco zbyt liberalne chociaż gdyby zbieranie śmieci komunalne działąło tak jak w teorii powinno to nie było by problemu już teraz.
Bez cywilizacyjnego "cofnięcia" nie da się całkowicie zrezygnować z tworzyw sztucznych bo czy kto wyobraża sobie wycofanie rur kanalizacyjnych instalacyjnych, izolacji kabli, opakowań na substancje na tyle grożne że szkło zbyt ryzykowne a metal zbyt reaktywny chemicznie i kilka stron tego forum wypisywania podobnych przykładów.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

O nie. Ja chcę plastikowych wiader. Żądam pełnego nieograniczonego dostępu do tego utensylium, albowiem jak nalać karmy w koryto jeśli nie wiadrem. A może to jest sposób na oderwanie od koryta? Nagły brak karmy spowodowany trudnościami obiektywnymi.

Opublikowano (edytowane)

Jaka  to wolność  w tej UE  

Jak  same  zakazy  są   

Obornika nie wywieziesz  w listopadzie  czy grudniu  bo  UE  zakazuje  

Bydlaka  w domu  nie  zabijesz   bo nie wolno   za PRL  ludzie  zabijali  i  jakoś  nikomu  się  nic nie stało  

i  tak można   wymieniać  bez  końca  

Więc   droga  jest  tylko   jedna  

tak  jak  mówi  JKM  

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Ja mam swoje i nie zawsze nadążam ale gdzieś niedługo mają być jakieś wybory do tej UE i może okazać się zmiana kierunku może nastąpić bez destruowania tego monstrum a przynajmniej nie od razu albo sam nie wiem co ale liberalizacja przepisów unijnych już nieco postępuje bo coraz więcej krajów zaczyna je zwyczajnie olewać  i tak może dojść do samoistnej i bezrewolucyjnej dezintegracji z zachowaniem jakichś związków bo jednak razem łatwiej niż przeciw sobie.

... o  już nie mam czasu bo wyjazd i tyle mej pisaniny na dzisiaj 
na ra.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
13 minut temu, marekfarmer napisał:

Jaka  to wolność  w tej UE  

Jak  same  zakazy  są   

Obornika nie wywieziesz  w listopadzie  czy grudniu  bo  UE  zakazuje  

Bydlaka  w domu  nie  zabijesz   bo nie wolno   za PRL  ludzie  zabijali  i  jakoś  nikomu  się  nic nie stało  

i  tak można   wymieniać  bez  końca  

Więc   droga  jest  tylko   jedna  

tak  jak  mówi  JKM  

O jakiej ty wolności piszesz jak socjalizm i sprawiedliwość społeczną popierasz  a komunę dobrze wspominasz? 

Ty jestes przeciw ue a nie za wolnością a to dwie różne sprawy. 

Temat plastiku nie jest mi za mocno znany ale wydawało mi sie że mają zakazać jednorazowych kubków, talerzykówi  sztućców a nie butelek wiaderek czy opakowań na chemię o których tu było pisane. Tak w sumie to patyczki do uszu bedą z drewna, sztućce z jakiejś pulby celulozowej i włókien roslinnych a talerzyki i kubki papierowe. No i co się stanie? Jedno co może byc ciekawe to fakt że drewna bedzie potrzeba dużo a my mamy spore zasoby jak na europę. Może będzie zapotrzebowanie na uprawe jakiś konopi włóknistych czy innego lnu jako komponent do opakowań eko? Rolnicy może bedą coś z tego mieć bo z produkcji plastiku mamy cały guzik

Premier będzie dementował pół prawdę w TV czy wyrok tylko gazet dotyczył?

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

O jakiej ty wolności piszesz jak socjalizm i sprawiedliwość społeczną popierasz  a komunę dobrze wspominasz? 

Ty jestes przeciw ue a nie za wolnością a to dwie różne sprawy. 

Przed  UE  nikt nie zakzywał wywozu obornika  w listopadzie  czy grudniu

Lub  ubijania świniaka  czy  bydlaka  w gospodarstwie  

Bądź  wypalania ścierniska   czy słomy  na polu  

Więc  pod  żelazną kurtyną  było  więcej  wolności  jak  pod  Unijną  kurtyną  mamy 

Opublikowano
Kuźwa. Wszystko w plastiku ma być z kaucją a nie, że niema być wcale. Wiadra nie podlegają a poza tym coś trzeba z plastiku po przetworzeniu robić. Wszystkie opakowania po ŚOR przecież są usankcjonowane to co Wy z tym robicie.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v