Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ale pisałeś że wzrost cen jest  przez sprywatyzowane PKP energetyka bo taniego pradu nie można dostarczyć przez pazernego posrednika. Wiec jak to jest ? To posrednika wina czy przez wegiel i CO2 ? Moze ty sam jestes durny  skoro nie wiedziałeś skąd wynikaja podwyżki tylko jakies pierdoły pociskasz jako komunista uprzedzony do własności prywatnej.

Opublikowano

przecież baranie oni nie produkują prądu tylko rozdzielają a biorą z naszych polskich elektrowni na pgnin i inni nikt nic nie dźwignął gdyby nasz rząd byłby sprytny to za to doj**ał by mu 60% za to ty ani ja nie zapłacimy tylko pasażerowie i pkp kolej 

• Like 1
Opublikowano
Roman - biorą z sieci. Czyli hu wie skąd bo nawet w PSE są w stanie to tylko oszacować. PKP ma koncesję na handel energią i mało tego ma też sieć. Uważaj co piszesz - może szybko wrócić czkawką.
Opublikowano

Znowu bania?  Że o co tobie znowu chodzi? Masz napisane dokładnie że nowe kontrakty dla odbiorców szczególnie premysłowych znaczaco juz podrożały. A sorry zapomniałem, my za to nie zapłacimy tylko ci przedsiębiorcy. Jak tak to spoko. 

Bbuuuucchhhhaaaachaaaa jaki głupek. O.o

Rząd powinien centralnie wszystkim sterować i ustalać dla dobra ludu nawet wbrew ekonomii? Jesteś klasycznym  komuchem mimo ze masz się za prawicowca. To trudne ale  pogódź się z tym

Opublikowano
Łopata wbita, palik sterczy. Nawet jak to wykopią to co ma tam pływać? Zatoka płytka a pod mostem pontonowym w Nowakowie tak czy siak kajakiem przepłyniesz. Niby inwestycja a jednak fanaberia?
Opublikowano (edytowane)

@nie, to akurat jest oczywiste i nie wiem czemu Roman tego dotąd nie załapał. Może dlatego że z nim coraz gorzej

Taras, - nie ważne co bedzie pływać ale jak już wpłynie to bedzie pływać suwerennie i patriotycznie. Ekonomia i sens nie ma znaczenia - jak za głebokiej komuny. JKM ma racje ze wymyslają olbzymie inwestycje bo wtedy mozna wiecej ukraść. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
15 minut temu, DTaras napisał:

Roman - ile energii produkuje się w Polsce z węgla kamiennego.

nie wiem sprawdz sobie w internecie 

19 minut temu, Ulman napisał:

Znowu bania?  Że o co tobie znowu chodzi? Masz napisane dokładnie że nowe kontrakty dla odbiorców szczególnie premysłowych znaczaco juz podrożały. A sorry zapomniałem, my za to nie zapłacimy tylko ci przedsiębiorcy. Jak tak to spoko. 

Bbuuuucchhhhaaaachaaaa jaki głupek. O.o

Podobnie sytuacja wygląda w przypadku dominujących sprzedawców prądu w danym regionie, oni również nie spieszą się z ogłoszeniem podwyżek. Na przykład warszawskie Innogy podkreśla, że stale monitoruje ceny energii na rynkach hurtowych, które już w tym momencie są wyższe nawet o 50 proc., jednak wszystkie decyzje dotyczące zmian w cennikach zostaną podjęte pod koniec roku.😎

17 minut temu, nie napisał:

podwyżki cen prądu zawdzięczamy eu i tuskowi

pewnie znowu gdzieś w kuluarach  powiedział ch*j z polakami teraz to nawet mogą płacić 100X tyle   jak po wygranych wyborach wygrałem teraz może być po 7 

Minister gospodarki z PSL jest "zbyt prorosyjski", "kopalnie należy wygasić" - TVP Info publikuje "nową taśmę Grasia"

Minister gospodarki z PSL jest "zbyt prorosyjski", "polskie kopalnie po wyborach należy wygasić", a W. Kosiniak-Kamysz "przeprowadził dwie najgorsze historie w wolnej Polsce” – takie stwierdzenia, jak ujawnia we wtorek TVP Info, padają podczas spotkania Jana Kulczyka i Pawła Grasia.

https://www.wnp.pl/parlamentarny/spoleczenstwo/minister-gospodarki-z-psl-jest-zbyt-prorosyjski-kopalnie-nalezy-wygasic-tvp-info-publikuje-nowa-tasme-grasia,34140.html

ulman jak widać brak myślenia brak logicznego i konstruktywnego działania ... twoje myśli nawet ci na tacy podają z papką 

• Like 1
Opublikowano

Poczekaj, poczekaj, jak cie zaczną doić to przez kieszeń poczujesz. Chociaż w sumie to moze i tego nie zauważysz bo liczyć nie potrafisz.

Prąd podniosa pasażerom PKP, transportom wegla, paliwa i generalnie wszystkiego co się koleja wozi, podniosa przedsiębiorstwom a tobie nie i cie to nie dotyczy. To jest dopiero  wyzszy poziom swiadomości ekonomicznej i logiki. W sam raz na dozywotnie bycie operatorem koparki recznej w kopalnii i wyborcą PIS. 

Opublikowano

pomijając absurdalność walki z co2 bo wiemy, że chodzi tylko o wyciągnięcie kasy, eu chce być światowym liderem walki z co2 i wyznaczyła sobie bardziej restrykcyjne normy niż wynikające z Kioto, Tusk w 2008 zgodził się na pakiet energetyczno-klimatyczny dotyczący redukcji co2, w którym zmieniono Polsce rok bazowy z 1990 na 2005 i ta zmiana jest kamieniem młyńskim u szyi Polski, gdyż większość redukcji co2 przeprowadziliśmy przed zmienioną datą.

Tylko dziwnym trafem redukcja co2 ma dotyczyć  instalacji przemysłowych np. zakładów produkujących prąd (Niemcy mają z wiatru a francuzi z atomu) a nie dotyczy np. co2 pochodzącego ze środków transportu!!, bo gdyby to uwzględnić to Niemcy produkują 2,5 raza więcej co2 niż Polska (komin elektrowni truje mniej niż rura wydechowa)

Najwięksi światowi truciciele (producenci co2) mają w pompie takie protokoły jak ten z Kioto.

Dodatkowo od przyszłego roku kończą się darmowe prawa do emisji co2 i będziemy musieli wszystkie kupować (wiemy dlaczego tak mocno drożeją ostatnio), a najlepsze jest to, że nie musimy redukować emisji co2 wystarczy, że kupimy odpowiednio dużo praw do tejże emisji, taka to jest walka o klimat. Polska powinna jak najszybciej wypowiedzieć pakiet klimatyczny eu bo to właśnie eu jest najbardziej odpowiedzialna za wzrost cen prądu.

• Like 2
Opublikowano

Proponuję reaktory i paliwo z Francji.

Ale przecież Trump to nasz przyjaciel od serca więc pewnie coś podrzuci. Nie to jednak źle brzmi a nawet źle się kojarzy w jego przypadku.

Opublikowano

,,W marcu 1990 roku jako Wojewoda Wrocławski zatrudniłem Pana jako swego asystenta z przekonaniem, że jest Pan uczciwym i wartościowym człowiekiem. Dzisiaj widzę człowieka i politycznie i moralnie i mentalnie zdegradowanego, niegodnego pełnienia jakiekolwiek funkcji publicznej,,

http://wdolnymslasku.com/2018/10/16/alez-cios-byly-pracodawca-pisze-do-schetyny-po-slowach-o-pisowskiej-szaranczy-dzisiaj-widze-czlowieka-moralnie-zdegradowanego/

Opublikowano
Mirro - spodziewałem się tego. Francja importuje bardzo dużo uranu z Rosji. Jest to jednak przykład pragmatycznego podejścia - sama wzbogaca paliwo i przetwarza zużyte pręty do ponownego użytku. We Francji większość energii czerpie się z tego typu systemów. Posiadanie elektrowni atomowej zobowiązuje do zagospodarowania odpadów. I tak np w chłodniach kominowych, nie tylko elektrowni atomowych, jest takie nagromadzenie niebezpiecznych bakterii, że zburzysz elektrownię a chłosnia postoi jeszcze 50 lat z tabliczką "biohazard". Jest popiół, osady kominowe, siarkowodór rozpuszczony w wodzie... Z elektrowni atomowej masz zużyte paliwo, którego nie można w nieskończoność przetwarzać (nie mniej odpady z przed 30 lat okazały się paliwem). Cez, grafit, części. Gdzieś to trzeba upchać. Mamy gdzie bo na żuławach jest taka bryłka soli, że magazyn jak ta lala. Może być tak że zrobią sobie z naszej elektrowni śmietnisko - wiesz oni jednak jedzą płazy...
Opublikowano

,,To są przykłady, gdzie ja mogę jednak powiedzieć, że na Tuska większy wpływ ma artykuł w „Fakcie” niż opinia Konfederacji Pracodawców czy Komisji Trójstronnej. (…) Dzisiaj oddziaływanie mediów, które są pod kontrolą różnych międzynarodowych koncernów, jest dużo większe na polski rząd niż wszystkich przedsiębiorców razem wziętych.,,

https://www.tvp.info/39502588/niemcy-kupili-sobie-fakt-newsweek-onet-zeby-miec-wiekszy-wplyw-na-tuska-portal-tvpinfo-ujawnia-nowa-tasme

Opublikowano

Taras- dlatego pisałem że chcę reaktory i paliwo. Jak się komuś nie podoba to wysiedlić np Ząbkowice Śląskie i ryć do woli. Coby nie mówić, to oprócz tego że jedzą żaby i mają problemy z widelcem, to jest parę fajnych spraw których już się dopracowali a my potrzebujemy. Że wspomnę tylko o satelitach, okrętach podwodnych, śmigłowcach, reaktorach jądrowych, ogniwach paliwowych. Jest z kim współpracować i od kogo ciągnąć technologię. 

Ale widzę że pozostaniemy w sferze taśm i obrzucania się błotem zamiast patrzeć w przyszłość. Taka stabilizacja jaką lubi np. Marek. Własne ciepłe bagienko.

Opublikowano

Taśmy  pokazują  jak  ,,profesurem,,  sterowały  zachodnie koncerny medialne  

Opublikowano

Jak tam marek , przeczytałeś już książkę ? Musi być straszny gniot , bo jakoś żadnego cytatu nie wstawiłeś . 🤣🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Taśmy  pokazują  jak  ,,profesurem,,  sterowały  zachodnie koncerny medialne  

Taśmy pokazują że Kulczyk miał plan i przyszedł z nim do rządu. Pokazują też kierunek działania i czyje interesy były zagrożone. Jak zwykle Gazpromu. Tak samo jak w przypadku Syrii gdzie Katarczycy zdestabilizowali sytuację, bo rząd Syryjski pilnował interesów Gazpromu i nie godził się na rurociąg do Europy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v