Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, marekfarmer napisał:

Drożeje  energia   ale to zasługa  UE  i  ich   idiotyzmów   i wymuszanie haraczy  na walkę z globalnym ociepleniem  ale  kto  z tym walczy  i w jaki sposób  nie wiadomo a idą  na to  Miliardy  

Dlatego zgadzam się z JKM  i uważam jak  on że  ;  ,,Unia  Europejska musi być zniszczona,, 

Nie wiem czy wszystko można tłumaczyć Tuskiem i UE ale fakt że emisja CO2 jest coraz droższa jest oczywisty i ten kierunek będzie zachowany https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/budzet-domowy/podwyzka-cen-pradu-w-2019-roku-a-ceny/crdzzyn

No ale jak się chce mieć gospodarkę opartą na weglu tak jak 100 lat temu to takie są konsekwencje. 

Słuchałeś jak Morawiecki pomagał synalkowi Rysia Czarneckiego w przeniesieniu na inny odcinek koryta w państwowym banku. Popatrz jak fajnie ci ludzie z PO razem z prezesem  Mateuszem załatwiali sprawy dla posła PIS. To jest jedna swołocz jak zawsze twierdziłem.

Roman,  coś wczesnie dziś się doprowadziłeś do kiepskiego stanu. Jakaś okazja się trafiła?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Nie ważne że prąd drogi, nie ważne że będzie droższa i mniej konkurencyjna produkcja przemysłowa - ważne by pierony fedrowali wongiel i związkowcy  nie szumieli.  Z biegiem czasu będzie jeszcze gorzej bo jesteśmy w czarnej d*pie z innymi źródłami energii.Ani wsparcia dla OZE ani atomówki czy elektrowni wodnych nie planują. Ciekawe że w dostawach gazu odczuwają pilną potrzebę dywersyfikacji ale co do źródeł energii już nie . Wongiel , wongiel i jeszcze raz wongiel

Opublikowano
25 minut temu, Ulman napisał:

Nie ważne że prąd drogi, nie ważne że będzie droższa i mniej konkurencyjna produkcja przemysłowa - ważne by pierony fedrowali wongiel i związkowcy  nie szumieli.  Z biegiem czasu będzie jeszcze gorzej bo jesteśmy w czarnej d*pie z innymi źródłami energii.Ani wsparcia dla OZE ani atomówki czy elektrowni wodnych nie planują. Ciekawe że w dostawach gazu odczuwają pilną potrzebę dywersyfikacji ale co do źródeł energii już nie . Wongiel , wongiel i jeszcze raz wongiel

morze brak kasy 

23 minuty temu, marko-kolo napisał:

tylko niemiec  produkuje te co2 nie u siebie 😂 ...bo wyeksportowali  swoje  fabryki do innych krajów 

morze gdyby nie to to by było 20t co2 na łeb 🤣

Opublikowano (edytowane)

Według tych danych na rok 2016 na głowe naszego rodaka przypadało 8,3 tony CO2 a na niemca 9,8 . Nie wiem skad Roman miałes dane. 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_państw_według_emisji_dwutlenku_węgla_na_jednego_mieszkańca

Brak kasy? Raczej głupota

Przeciez na wszystko nas stać tyle jest w budzecie. Nie ma woli politycznej bo się ubzdurało że wegiel jest patriotyczny no i nieroby zwiazkowe na kopalniach maja wpływ na bardzo wielu głosujących więc rząd z nimi nie zadrze.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
32 minuty temu, Ulman napisał:

Według tych danych na rok 2016 na głowe naszego rodaka przypadało 8,3 tony CO2 a na niemca 9,8 . Nie wiem skad Roman miałes dane. 

Fakty są następujące - nasz zachodni sąsiad emituje do atmosfery ponad 2,5 razy więcej dwutlenku węgla niż Polska. Także w przeliczeniu na głowę jednego mieszkańca wynik Niemiec jest wyraźnie gorszy (na 1 Niemca przypada emisja 9,04 tony CO2 w ciągu roku, a na 1 Polaka - 7,15 tony CO2).  

http://niewygodne.info.pl/artykul8/04152-Kto-najmocniej-narusza-polityke-klimatyczna.htm

PKEE: Polska światowym liderem w redukcji emisji CO2

https://energetyka.wnp.pl/pkee-polska-swiatowym-liderem-w-redukcji-emisji-co2,262393_1_0_

Nasz sąsiad emituje najwięcej dwutlenku węgla w Europie

hjf293jecokrv42bjnj161h8dwym54wp.png

http://www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2014-05-09/nasz-sasiad-emituje-najwiecej-dwutlenku-wegla-w-europie_1604805/

z tym woglem to ci powinno być głupio

36 minut temu, Ulman napisał:

Przeciez na wszystko nas stać tyle jest w budzecie. Nie ma woli politycznej bo się ubzdurało że wegiel jest patriotyczny no i nieroby zwiazkowe na kopalniach maja wpływ na bardzo wielu głosujących więc rząd z nimi nie zadrze.

najtańszym źródłem energii  

Opublikowano (edytowane)

A Litwa pewnie 7 razy mniej jak my emituje? Co to za news że Niemcy 2,5 raza więcej jak Polska. O czym to niby mówi?

Roman , u nas prad tak zdrożeje jak w Bułgarii kiedyś,  tylko że nas wydoi wybrana przez nas władza a nie złe koncerny z Australii.  

Polska jest liderem w redukcji emisji CO2 bo od 1988 szlag trafił przemysłowe wydumki komunistów. Jest to napewno zamierzone działanie PIS i ich sukces😷

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

a kiedy skoncza sie poklady ??? za ile czasu szkody gornicze przewyzsza zyski z wydobycia???ilu gornikow zginie zanim sie zastanowia czy warto jeszcze glebiej kopac. jak bedziesz chcial pracowac do emerytury-tej normalnej a nie gorniczej bedziesz musial kolo mnie fedrowac-jesli kiedys w koncu kanadyjczyczy ja zbuduja,

w radiu plakali ze u was zablokowano wydobycie miliona ton wongla po tym tapnieciu, twoja kopalnia ma tylko 20 lat ?-czy znowu cos pokrecili w radiu dobrej zmiany ???

syn richarda chenrego fransisa chcial zarobic i sie nie napracowac-ja tez bym tak chcial, chyba sie do pis-u zapisze, bede musial zapuscic brode bo jak sie ogolic bez lusterka ??? bo lustro musze rozbic bo jak sobie w oczy spojrzec.......chyba ze wezne przyklad z pinokia czy adriana-widac da sie...........

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

tylko że nas wydoi wybrana przez nas władza a nie złe koncerny z Australii.  

Znaczący udział w niemieckiej produkcji prądu grają elektrownie jądrowe – w 2009 roku ich udział wynosił 23%. Co prawda udział odnawialnych źródeł energii systematycznie rośnie, rośnie też jednak udział węgla.  Kiedy w 2011 roku w wyniku trzęsienia ziemi w Japonii doszło do poważnej awarii w elektrowni jądrowej w Fukishimie, Niemcy zdecydowały się odejść od atomu. Do 2022 roku kraj zamierza całkowicie zrezygnować z energetyki jądrowej. Nie ulega wątpliwości to, że tak radykalne ograniczenie energetyki jądrowej w średnim horyzoncie czasowym spowoduje wzrost udziału węgla.

Udział węgla brunatnego w 2012 roku wzrósł do 25,6% z 22,7% dwa lata wcześniej. Węgiel kamienny to kolejne 19,1% – jego udział też wzrasta. Niemcy planują wybudowanie 26 nowych elektrowni węglowych,co jest decyzją kontrowersyjną, jeśli weźmie się ekologiczne ambicje tego kraju"

3 minuty temu, jacus napisał:

a kiedy skoncza sie poklady ??? za ile czasu szkody gornicze przewyzsza zyski z wydobycia???ilu gornikow zginie zanim sie zastanowia czy warto jeszcze glebiej kopac. jak bedziesz chcial pracowac do emerytury-tej normalnej a nie gorniczej bedziesz musial kolo mnie fedrowac-jesli kiedys w koncu kanadyjczyczy ja zbuduja,

oj ani ty ani twoje dzieci ani twoje wnuki tego nie doczekają

4 minuty temu, jacus napisał:

w radiu plakali ze u was zablokowano wydobycie miliona ton wongla po tym tapnieciu, twoja kopalnia ma tylko 20 lat ?-czy znowu cos pokrecili w radiu dobrej zmiany ???

70lat dzięki szybu bzie  

Opublikowano

Niemcy robią wszystko odwrotnie i nie nalezy ich naśladowac tak jak w przypadku Nord stream II.  Po wypadku w Japonii zdecydowali sie przestawić z atomu na wegiel? Kto w to uwierzy? Co za debil to pisał? Takie rzeczy im przeciez nie zagrazają bo trzęsień ziemi u niech nie ma.

Opublikowano

Przeciez ci napisałem że Niemcy się myla i robią źle. Nie słuchasz naszej władzy?  

Popatrz jacy oni głupi. Potrzebują coraz wiecej wegla i kupują zamiast wydobywać. Podpowiedz im ze się w ten sposób uzależnią

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Popatrz jacy oni głupi. Potrzebują coraz wiecej wegla i kupują zamiast wydobywać. Podpowiedz im ze się w ten sposób uzależnią

ja bym troche to inaczej nazwał coraz więcej potrzebujemy a jednocześnie nic nowego wręcz przeciwnie zamykamy 

Opublikowano

oni nie likwiduja 5 kopaln-oni je wygaszaja😁,wczoraj gdzies na pasku mignelo mi ,ile wydamy na likwidacje kopaln w najblizszych latach -cos kolo 15 miliardow.

janina libiaz przy obecnym wydobyciu ma poklady na 400 lat- ale juz cos mowia o otwarciu szybow w okolicach wiec pewnie wydobycie szybko wzrosnie a okoliczne wsie zaczna sie szybciej walic- w lokalnych media czesto slychac o tapnieciach.

kurna prorocy czy co ??? wczoraj pisaliscie o zamachu w metrze a tu dzisiaj rano w warszawie zamach na polakow-tyle ze to schody[pewnie chinskie] ruchome zaatakowaly 😅

znowu  w oswiecimiu wladza zaszalala,tym razem na przejsciu dla pieszych,dobrze ze chlopiec tylko lekko ranny, 

niemcy zamykaja wszystkie elektrownie atomowe i cos musza miec w zamian, wegiel sprowadza z australii lub wenezueli, maj potezne porty i tory wodne ,tanio moga rozwiesc po calym kraju..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v