Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jarecki, sytuacja była taka że nie mogli pomóc. Napisałem o dobijaniu 2 pancernej bo taki był układ sił. Niemcy byli jeszcze zbyt silni aby ruszyć z marszu i wyzwolić Warszawę.
 A tu poniżej cele  jakie przyświecały PW za Wikipedią, 

Okulicki broniąc AK i Polski w śledztwie i na „Procesie szesnastu” w Moskwie przedstawił 9 powodów do wybuchu Powstania Warszawskiego:
„1. Chęć opanowania Warszawy własnymi siłami przed wkroczeniem Armii Czerwonej celem zorganizowania władz państwowych, samorządowych i wojska i wystąpienie w charakterze prawnego gospodarza.
2. Udowodnienie przed całym światem naszej nieprzerwanej walki z Niemcami, ponieważ o dotychczasowej naszej (w Wilnie, Lwowie, okręgu lubelskim) nie było powiedziane ani słowa.
3. Przez walkę w dużych rozmiarach udowodnić naszą dobrą wolę wspólnego bicia Niemców razem z Armią Czerwoną i na tej platformie szukać rozwiązania zatargu polsko-sowieckiego.
4. Wziąć odwet na Niemcach za prawie pięcioletnie wyniszczenie Narodu Polskiego.
5. Sparaliżować działania niemieckie na wschodnim brzegu Wisły, których działanie opierało się prawie całkowicie na warszawskim węźle komunikacyjnym.
6. Przez to umożliwić Armii Czerwonej szybkie sforsowanie Wisły i w ten sposób uchronić Warszawę od zniszczenia. Nie pozwolić do ustabilizowania frontu na Wiśle, co w rezultacie musiałoby doprowadzić do zniszczenia Warszawy i w najbliższym czasie wyewakuowania ludności z Warszawy.
7. Ogłoszone przez Niemców [wezwanie] 100 000 mężczyzn z Warszawy do pracy nad budową umocnień niemieckich groziło rozbiciem naszej siły i naszych przygotowań i w rezultacie doprowadzić musiałoby do postawienia nas w całkowicie bierną sytuację.
8. Wzgląd na morale żołnierzy AK i społeczeństwa polskiego, które prawie przez pięć lat przygotowywane do walki z Niemcami przez nas samych mogłoby się załamać, gdybyśmy w tej decydującej i nadarzającej się sytuacji tej walki nie podjęli. Naród polski w takim wypadku musiałby nam postawić pytanie: po co była walka i ofiary, gdy do tego samego biernego oczekiwania na wkroczenie Armii Czerwonej można było ich uniknąć.
9. Uzasadniona obawa, że gdy huk dział zbliży się do Warszawy, nagromadzone elementy i ogólna chęć walki z Niemcami podejmą walkę samorzutnie bez naszego kierownictwa[69].”

Pogrubiłem cele których, według mnie , nie da się obronić wysyłając nieuzbrojonych do walki z uzbrojonymi. Pozostaje te trzy. I teraz niech ktoś mi powie że było to przemyślane i zaplanowane. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, mirro napisał:

5. Sparaliżować działania niemieckie na wschodnim brzegu Wisły, których działanie opierało się prawie całkowicie na warszawskim węźle komunikacyjnym.
6. Przez to umożliwić Armii Czerwonej szybkie sforsowanie Wisły i w ten sposób uchronić Warszawę od zniszczenia. Nie pozwolić do ustabilizowania frontu na Wiśle, co w rezultacie musiałoby doprowadzić do zniszczenia Warszawy i w najbliższym czasie wyewakuowania ludności z Warszawy.

w tych punktach liczono na pomoc ze strony rosyjskiej , i jezeli rosjanie mieli by inny plan niż dominacja puzniejsza w rejonie to powstanie przy pomocy rosjan zkończyło by sie zwycieztwem , rosjanie byli by wstanie wczesniej interweniować w warszawie                                                                                         , Gdyby nie ruscy wtedy to w niedługim czasie mogły by nateren polski wkroczyć alianci , ale i alianci byli przekonani co do działań armi czerwonej jako wykonywanie dobrej roboty ?   PYTANIE 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Jaką kuźwa pomoc? Front zatrzymał się na linii Radzymin - ST. Miłosna.  Mikołajczak dopiero później prosił Stalina o pomoc powstańcom. A ten wyśmiał go. Nic z nikim nie było uzgodnione operacyjne a tylko na zasadzie " bliskiego odgłosu artylerii".  

Opublikowano
12 godzin temu, dysydent napisał:

tacierzyński?

opieka na zoną  14 dni po porodzie 

6 godzin temu, zetorki12 napisał:

Rodziłeś ?

zetorki jak wiedza polityczna jest taka jak twoje pytania to się nie dziwie ....

6 godzin temu, zetorki12 napisał:

Dużo masz 500 plusów ?

2 dziecko mi się urodziło ale jeszcze nic nie mam ... zazdrościsz ??   jak tak to daj namiar mam we wsi taka brzytwą też by chciała dzieci i chłopa poznam cie 

• Like 3
  • Haha 2
Opublikowano

Fajny fragment Jarecki z Twojego linku.
"Kiedy 1 sierpnia 1944 roku w Warszawie wybuchło powstanie, delegacja polskiego rządu na czele z premierem Stanisławem Mikołajczykiem już od dwóch dni przebywała w Moskwie, a jej głównym celem było przedyskutowanie ze Stalinem i Mołotowem kwestię uznania rządu polskiego przez Związek Radziecki. Premier Mikołajczyk zwlekał nawet z rozmowami, gdyż według Wandy Wasilewskiej oczekiwał na wiadomość o powstaniu w Warszawie, co miało mieć znaczący wpływ na rozmowy z Stalinem. Tymczasem z powodu awarii radiostacji Armii Krajowej, dopiero 2 sierpnia radio Londyn podało oficjalny komunikat rządu polskiego stwierdzający, że w Warszawie toczą się walki Armii Krajowej z Niemcami. Wkrótce Mikołajczyk spotkał się z Wasilewską, informując ją o wybuchu powstania w Warszawie, a ta natychmiast przekazała tą informację Mołotowowi i Stalinowi, który stwierdził jednoznacznie":

Czyli wiadomości o "planowej" awarii radiostacji zdają się potwierdzać. Bo kiedy w Londynie dowiedzieli się o rozkazie i kompetencjach , którego nie wydali, starali się odwołać ratować sytuację. Ale łączność wysiadła i nic nie docierało do dowodzących tu w Polsce.

Opublikowano (edytowane)

ale tak zgadzam sie i wzasadzie niewiem w czym jest problem , nie napisałem nic o zasadnosci wybuchu powstania ani o  niezasadnosci , jedyne  napisałem że ruscy czekali aż powstancy się wykrwawią , ot i tyle .  a Mirro i Dtaras opiewacie iż armia czerwona nic wiecej nie mogła zrobić dla walczącej warszawy choćby chciała  ?

Edytowane przez jarecki
  • Like 3
Opublikowano

Mogła bo pokazywała że im na niczym nie zależało wiele razy. A jak nie mogła to wystarczyło aby pomogła w dostawach. Pomijając wszystko. To jak się zakończył marsz bolszewików ba zachód pomiędzy 13 a 25 sierpnia, dodaj do tego losy komunistów w niemczech po I i tuż przed II wojną światową to wizja europy czerwonej była aktualna i dodatkowo nabrzmiała. Tam nie było miejsca na polskość a Stalin urobił sobie i Churchila i Roosvelta.

• Thanks 1
Opublikowano

Jarecki a wyobrażasz sobie że sowieccy dowódcy lecą na pomoc powstańcom bez wyraźnego błogosławieństwa Stalina? Inne wyobrażenie co do ewentualnej Polski miał Stalin a inne rząd w Londynie. Zachód chyba w ogóle chyba nie zaprzątał sobie głowy naszym istnieniem a PKWN już w lublinie działało. Nie było żadnych umów międzynarodowych co do kształtu Polski.  Alianci lecieli tylko na traktacie mówiącym że strony zobowiązują się walczyć z faszyzmem i ( tu najważniejsze) nie naparzać się między sobą, gdyby nagle tłuczenie Niemców się komuś znudziło.
Gdyby Holendrzy w Jugosławi nie oddali muzułmańskich mężczyzn na przechowanie, to tez nie byłoby masakry. Mogli nie oddawać a oddali.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nie mogli by tego zrobić w centrum kraju to bym pojechał i zobaczył jak się młodzież bawi a nie na drugim końcu Polski.

Ten festiwal to niby podziękowanie dla wolontariuszy za zbiórkę Orkiestry a robią go pod Niemcami i chyba dla Niemców żeby sobie pod...ali nasze stuknięte co niektóre no wiecie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 godziny temu, OnufryZagłoba napisał:

Polecam serdecznie ...jeździłam na 'Owsiak Fest' zaczynając od Żarnowca, Żary, Kostrzyn...piękny 3-dniowyh biwak pod namiotem. W jednyhm miejscu poznaje się ludzi z całego świata...Amerykanów, Australiczyków, Hindusów....Niemców nie miałam okazji. Interesujących wykładów można posłuchać, podebatować, pośmiać się; zobaczyć zespoły z całego świata, a to wszystko za darmo. Przyjeżdżają tam całymi rodzinami. Dla Bogobojnych ustawiona jest specjalna scena 'Jezus'.

Kto nie był niech słucha sobie propagandy...

Ogólnie ludzi złych wszędzie można spotkać i takich po prostu omija się łukiem, jak w życiu codziennem....nawet na takim biwaku :)

Opublikowano (edytowane)

Oprócz dużej sceny jest kilka mniejszych (ostatni raz byłam bodajże w 2005 roku), był również osobny duży namiot z techno.

W 2012 byli obecni tam prezydenci Polski i Niemiec spotkać się z młodzieżą....jednakże tak naprawdę w większości młodzież nie interesuje się polityką.

Nie ma to nic wspólnetgo z poparciem.....wroga/przyjaciela należy kulturalnie/dyplomatycznie poznawać.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

jarecki - nikt tam nie jedzie specjalnie dla polityków. Pozwala się tam za to wypowiedzieć każdemu. Wiesio powinien się jakoś ogarnąć moim zdaniem albowiem rozprawia o czymś gdzie ani był ani niema pojęcia. Ten portal źle się nazywa - "niezależna".

Opublikowano
16 godzin temu, jarecki napisał:

ale tak zgadzam sie i wzasadzie niewiem w czym jest problem , nie napisałem nic o zasadnosci wybuchu powstania ani o  niezasadnosci , jedyne  napisałem że ruscy czekali aż powstancy się wykrwawią , ot i tyle .  a Mirro i Dtaras opiewacie iż armia czerwona nic wiecej nie mogła zrobić dla walczącej warszawy choćby chciała  ?

Każdy mógł zrobić więcej lub mnej ale jest to całkowicie bez znaczenie. Oczywiście u nas będzie wersja że to nie powstanie było bez sensu tylko nam ruscy i alianci  nie pomogli i to przez nich.

W tym co Mirro wkleił masz napisane jak to należy udowodnić całemu światu, wziąć odwet a bić się trzeba bo morale spadnie a do tego nie wiedomo co społeczeństwo powie. To sa jkieś emeocjonalne i ambicjonalne farmazony zupełnie odklejkone od twardej kalkulacji. Punkt o tym że chcieli ustanowić swoje struktury władzy było kompletnie bez szans. W każdym z miast które ruscy wyzwalali pozostawał przez nich namaszczony i lojalny aparat wojskowo urzędniczy więc tu też nie byloby inaczej.

Opublikowano

i  teraz zacytuje ,, Mądry polak po szkodzie'' teraz patrzymy na to z perspektywy czasu , wiele ludzi gdyby wiedziało co ich postepowanie niesie pewno zmienili by decyzje , sam hitler  pewno inaczaj by postąpił . tak do każdej przegranej potyczki czy bitwy można podejsć , po co było walczyć ? a co z wygranymi bitwami , one też niosą smierć po stronie zwycieżców , nikt nie rozpatruje pod tym kontem bitwy pod grunwaldem ,  czy bitwy warszawskiej  które dla wygranych też były krwawe . a gdyby Powstanie Warszawskie  zakonczyło sie sukcesem ? 

Opublikowano
14 godzin temu, OnufryZagłoba napisał:

Na festiwalu trup ścieli się gęsto ale to Schetynie , Tuley i Owsiakowi w lansowaniu się w ogóle nie przeszkadza . 

PO trupach do celu .

• Thanks 3
Opublikowano
2 godziny temu, Ywa napisał:

Oprócz dużej sceny jest kilka mniejszych (ostatni raz byłam bodajże w 2005 roku), był również osobny duży namiot z techno.

W 2012 byli obecni tam prezydenci Polski i Niemiec spotkać się z młodzieżą....jednakże tak naprawdę w większości młodzież nie interesuje się polityką.

Nie ma to nic wspólnetgo z poparciem.....wroga/przyjaciela należy kulturalnie/dyplomatycznie poznawać.

nie ma nic wspólnego z polityką 😂 szczególnie  jak jedzie tam przemawiać człowiek co kazał lać sie dechą 🤣

Ty wiesz w ogóle z kim masz swoje dzieci ?

Opublikowano

po trupach do celu- od prawie 10 lat to znane powiedzenie, pewni politycy oglupiaja tym swoich wyznawcow,  dobrze ze sa tacy ktorzy urodzili sie glupi bo ich nie trzeba przekonywac ze "biale jest biale a czarne jest czarne" co slychac w podkomisji ?? juz niedlugo 10 jakies nowe "fakty"

taka ciekawostka -bor-komorowski mieszkal w krakowie przy ul smolensk. okulicki to tez chlop spod krakowa

Opublikowano

forma pytająca, jakby ci okularki z nosa spadły

dość już tych obłędnie zauroczonych co nie wiedzą skad sie co bierze

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Ywa napisał:

Polecam serdecznie ...jeździłam na 'Owsiak Fest' zaczynając od Żarnowca, Żary, Kostrzyn...piękny 3-dniowyh biwak pod namiotem. W jednyhm miejscu poznaje się ludzi z całego świata...Amerykanów, Australiczyków, Hindusów....Niemców nie miałam okazji. Interesujących wykładów można posłuchać, podebatować, pośmiać się; zobaczyć zespoły z całego świata, a to wszystko za darmo. Przyjeżdżają tam całymi rodzinami. Dla Bogobojnych ustawiona jest specjalna scena 'Jezus'.

Kto nie był niech słucha sobie propagandy...

Ogólnie ludzi złych wszędzie można spotkać i takich po prostu omija się łukiem, jak w życiu codziennem....nawet na takim biwaku :)

ciekawe te interesujące wykłady w takim miejscu 😄

trzeba zobaczyć przyjezdnego obcokrajowca żeby wiedzieć jak dalej żyć

Edytowane przez racyl
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v