Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

To jest władza nadal niesamodzielna.
Trump sobie kumpla z tego tłuściocha z Korei północnej robi i nawet go po naszym Dudzie do Białego Domu zaprosił (doborowe towarzystwo) 
Po co? 
szykują sie na atak na Iran to muszą wygaszać innych a przecież Korea półncna obok Iranu była w USA wymieniana jako drugi biegun osi zła.
Ruskich wykończyła wojna w Afganistanie czy przypadkiem nie jesteśmy takim potencjalnym Afganistanem na wszelki wypadek na przyszłość. 
Ja mam głosować na te pionki co grają nimi jak chcą? dzięki. 
Jeszcze teraz "sukces w Brukseli" przeciwko Polakowi Tuskowi się głosowało choć to stanowisko to bardziej chorągiewka niż jakakolwiek władza a za Niemką (jeszcze nie wiem jak Jej tam ale na pewno mi na pamięć wbiją nie raz to nie szukam) to i sukces. 
Zachodził bym się ze śmiechu gdyby chodziło to o dowolny inny kraj ale nie swój a tak wszystko opada z nadzieją nawet na przyszłe pokolenia.
Nie wiem czy suwerenność Polski jest do obronienia.
katastrofalne braki kadrowe we władzy. nie ma na kogo głosować bo albo pajace na sznurkach albo oszołomy.

Nasza "bilbordoza" jest miarą kultury cywilizacji i plagą przydrożną co tylko szpeci resztki naturalnego krajobrazu. To cecha wschodnich kultur gdzie wygląd więcej znaczy od rzeczywistej przydatności a tu przykład z góry
https://drive.google.com/open?id=1-GoCFUAZGcVi6GX58oWOkiM1l5sOzda0
do usranej śmierci śmieci reklamowe będą wokół nas już chyba
taka już widać nasza "kultura"
Nie wazne czego się broni lub reklamuje, ważne aby KTOŚ INNY za to zapłacił. wszystko na sprzedaż i tak jest nadal i bez zmian.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

co było to było i to twardsze od diamentu zmienić się już nie da, co najwyżej jako instruktaż na unikanie tych samych błędow . Przyszłość tylko zmienna zależnie od działań. 
Dzięki czemu zachód wygrał z komuną? dzięki stworzeniu warunków do wymyślania nowych tranzystorów polowych,  mikroprocesorów, i nie tylko w elektronice co wszystkich gałęziach gospodarki gdzie twórca pomysłu ma zagwarantowane wysokie profity od zysku zależne tylko od skali sukcesu jego dzieła.
Opłacało się wymyślać nowe i nie tylko rynek konsumencki był w zasięgu co i obronność kupowała po cenach rynkowych technologie które wojsko uznało za najlepsze nie wnikając czy twórca za dużo się nie dorobi. Czemuż zatem się dziwić że tak gwałtownie przyspieszyła rewolucja technologiczna? 
a u nas co? była gospodarka planowa czyli z góry wykluczająca rzeczy jeszcze nieznane do wynalezienia bo jak zaplanować nieznane?
teraz mamy planowy i gwarantowany socjal sztywny a ja wolałbym jeśli już ten socjal to jako procent PKB i zmienny zależnie od koniunktury tak jak wydatki na zbrojenia no i te wydatki zbrojeniowe też może niech nie finansują obcej myśli technicznej bo przecież nikt rozsądny nie uzna że z kimkolwiek wojne wygramy ile byśmy nie nakupili efów dowolnych numeracji czy rur latających na wagę złota sprzedawanych.
w ten sposób finansujemy tylko nie nasze innowacje ... szkoda pisac bo mądry to doskonale sam rozumie a głupiec będzie swoje że szkoda klawiatury na argumentacje.
Mirro po edycji to ja też :) 
Nowe pokolenie nie będzie miało tak dobrych warunków bo błędy dzisiejsze mogą okazać sie katastrofalne w skutkach kolejny raz trzeba będzie dźwigać się z zapaści a nie ścigać z najlepszymi.
Czy wychowani na socjalu nie wyrosną na gnojasów roszczeniowych? czy ?... ja pare rzeczy w życiu zaniechałem z komentarzem - nie ma! nie zasługujecie na moją pracę z której mnie ograbicie i niechbym nawet nędzarzem na starość, siły do ręki wam pajace  nie dam boście świnie i wykorzystacie ją przeciwko mnie. Nadal twierdzę że dzisiaj największym wrogiem pracujących obywateli polskich nie jest żadna Rosja Chiny USA czy unia a nasze własne państwo. Im więcej zrobisz tym ci więcej zostanie odebrane.
Oczywiście są obrońcy jako to trzeba się dzielić z innymi 
to mnie jeden z drugim zmuś a za daleko się posuniesz to łeb rozwale ryzykując że mi rozwalisz ty ale wszystko mi jedno bo to ja chcę decydować na kogo pracuję a nie .... szkoda słów

Bo w depreche popadniesz! 

Opublikowano (edytowane)

Czy spadek populacji w kraju po upadku komuny większy  (no przesadziłem) ; porównywalny ilościowo jak w czasie ostatniej wojny nie jest przejawem depresji?
wcale nie mojej bo ja mam czworo dzieci (już nie dzieci).
U mnie coś bardziej kreatywnego ale nie mile widziane przez władze - wściekłość i asertywność. dalekie to od depresji tylko dla niektórych typów tej władzy "niepożądane społecznie.

eee tam. alt mi się zacina i bedzie tego pisania bo ile razy można literówki "ogonkowe" poprawiać :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

no nie tylko "słodki" ale i szybki 
zanim poprawiłem (zreflektowałem się) wyłapał :) 
tak tak - przegiąłem ale tendencja ta sama.

jeszcze co do "danych" internetowych to linki mogą prowadzić do nie mniejszych bzdur niż teza dla których mają być dowodem.
zasada ograniczonego zaufania; już Kopernik ją znał i zastosował
a dane przecież z "bardzo wiarygodnego źródła" ale jakie czasy takie i źródła.
co zmiana wladzy to i "melioracja tych źródeł"

żeby nie było że nie czytalem wsześniejszych wpisów :P 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

o kim tak mówią? o tej co jeszcze Jej personaliów nie pamiętam co Timmermansa  Franca wygryzła?
... o, jaka fajna gra słów mi się udała

Pisałem po tych wyborach że to już trochę inna unia niż wcześniej.
dobre i to.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
26 minut temu, DTaras napisał:

Dysydencie - o niemce nie mówią niemka tylko matka siedmiorga dzieci. To taka odpowiedź na Twoje rozważania.

Właśnie matka polka a nie niemka! 

No w końcu ktoś zajarzył. 

Franca timermanca to alkohol wygryzł. 

Opublikowano

No to Juncker powinien być już dawno topielcem. 
Bez obaw jeszcze wypłyną. tam też mają (w Brukseli) "braki kadrowe" i za bardzo w tym cyrku nie ma chętnych na aktorów komedii.

Opublikowano

To najlepiej zarabiający klauni na ziemi. Z racji gaży zawsze się znajdzie jakiś chętny. 

Teraz będą forsować przepisy żeby dinozaury objąć ścisła ochroną co by ludzie kamieniami nie zabijali bo kopaczka do cyrku się załapała. Jeszcze załatwi może jakiś ukaz co by rolnicy orali pola na metr w głąb i najlepiej ruskimi pługami. 

Opublikowano (edytowane)

taki dziwny traf bo we Włoszech wygrał podobno Salvini co lewicy nie lubi a tu szefem Parlamentu Europejskiego zostaje jakiś socjalista 
Sassoli
wtf?
i jeszcze jak zaczyna?
https://natemat.pl/277707,pierwsze-przemowienie-szefa-pe-sassoliego-skrytykowal-polske-i-wegry
no czy to nie cyrk?
Resztki powagi traci to wszystko bo po co te wybory były jeśli? .... no ale Tusk też przegrał we własnym kraju a  ...
Jak stara szafa ta Bruksela co schodzone ciuchy tam tylko składują.
jeszcze tylko moli brak
albo tylko nie widać.
Robi to wrażenie właśnie z racji owych profitów nie jako centrum władzy europejskiej a składowisko tych co dobrze służyli ale się już wysłużyli.
tylko komu? 
politycy to marionetki biznesu a wybory to tylko parawan aby sznurki ukryć.

a miałem nic już nie pisać. tylko jak włączyłem sobie tv to tam jeszcze mniej ciekawie i nawet już nudno bo ciagle to samo u tych samych.
tyle rozrywki we wolnych choć lokalnych mediach społecznościowych czym na pewno af w tym temacie też jest

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

gdyby brac pod uwage etnicznych polakow to wiecej ich komuna i pis za granice wygnal niz niemcy zabili i to przynajmniej ze dwa razy-tyle ze czesc z nich juz wraca lub kiedys moze wrocic na ojczyzny lono. sam gierek przehandlowal ze 2 miliony za kredyty w dojczmarkach.z 1 milion za III rp. 1,5 mln za maxi-kazia i prezesa, 700 tys za donka, pol miliona za brozki i pinokia- kurna nasz kraj jest naprawde bogaty jak tak szasta obywatelami............

romus- nasza gmina tez myslala ze samodzielnie ustala plany zagospodarowania przestrzennego i tak z 10 lat sie bujaja-teraz robia po jednej wsi, bo to ludzie wnosza uwagi,lasy panstwowe, ocjhrona srodowiska a miesiac temu nagle skapneli sie ze jakies lotnisko jest w poblizu i ze ma nad terenem gminy trasy dolotowe i w tamtym roku zmieniono ustawe i trzeba bedzie zmieniac czesc juz uchwalonych planow-tak samo jest z terenami zalewowymi- mieszkam na takim, wiec jestem na biezaco w temacie,

moja dzialka na czerwono-calkowity zakaz i nijak nie moge zrozumiec czym rozni sie od dzialki sasiada pare metrow dalej gdzie mozna spokojnie budowac- ja na gorce i mam sucho a on w nizinie i plywa.

Opublikowano
11 minut temu, jacus napisał:

gdyby brac pod uwage etnicznych polakow to wiecej ich komuna i pis za granice wygnal niz niemcy zabili i to przynajmniej ze dwa razy-tyle ze czesc z nich juz wraca lub kiedys moze wrocic na ojczyzny lono. sam gierek przehandlowal ze 2 miliony za kredyty w dojczmarkach.z 1 milion za III rp. 1,5 mln za maxi-kazia i prezesa, 700 tys za donka, pol miliona za brozki i pinokia- kurna nasz kraj jest naprawde bogaty jak tak szasta obywatelami............

Sam sobie jacus nawaliłeś pod kopułę czy cyganka z tobołka pożyczyła??? 

Opublikowano

Ty w ogóle czytałeś te dane bo to co napisałeś ni jak ma się do tych danych GUS więc twierdzisz że nie z sufitu chociaż nie ze źródła które sam podajesz to jednak z sufitu. 

• Like 1
Opublikowano

nie wierzycie w to co mowi pan i wladca i jego eunuchy ??? co pare dni mowia o powrocie milionow polakow z zagranicy-pinokiowi to i ja za bardzo nie wierze😊, ale prezes klamie ???? to sa dane szacunkowe,jedni wyjezdzaja drudzy wracaja, samoloty  co 2 minuty to kogo woza ??? autokary na autostradzie sunace na niemcy stadami......jak liczyc chlopakow co na miesiac jada na budowe i wracaja na tydzien do domu ??? sa emigrantami czy nie ??sa firmy co zapewniaja busa raz na 2 tyg do polski na 2 dni i z powrotem

zapytajcie romana ilu ma krewnych w vaterlandzie, jeden kuzyn w norwegii,drugi niemcy, corka kuzynki wlochy, oni przyjezdzaja do kraju pare razy w roku , byc moze wroca na stale pewnie na emeryture....

ilu slazakow,kaszubow, mazurow, warmiakow wyjechalo  z polski- slyszeliscie o tym ???? klose,podolski , kerber,wozniacki-znacie takie nazwiska ????

https://www.dw.com/pl/emigracja-z-polski-do-niemiec-liczna-i-prawie-niewidoczna/a-16181647

u nas jest takie powiedzenie-mozesz tu byc tylko przestan piedolic glupoty...................

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacus napisał:

jestes tu nowy wiec pamietaj ze ja  nie podaje danych z sufitu- 

ale z portalu ONET  a to tak jakby ,, z sufitu ''               ja bym jeszcze dodał  ,, słuchajcie i sie uczcie , bo wiecznie żył nie będe '';)

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Opublikowano
21 godzin temu, Roman176 napisał:

jak wytłumaczysz mi ze Balcerowicz podniósł kredyty o 100% zeby Polacy się nie bogacili do tego cło na nasze rodzime auta a na używane zagraniczne zniósł jak to miało istnieć ?? sam byś się nie zadłużał tylko w tamtych czasach ludzie umieli silniki od podstaw rozbierać i składać nie jak ulman serwować w internecie 

Ustawa o uporządkowaniu stosunków kredytowych (z grudnia 1989), dzięki której z rynku miał być ściągnięty „nawis inflacyjny”. Uchylono postanowienia umów kredytowych dotyczących przywilejów i preferencji w zakresie dostępu do kredytów i ich oprocentowaniaponiżej inflacji. Wprowadzało „zmienne” progi oprocentowania zamiast umownych (w już zawartych umowach kredytowych) – w rezultacie, w warunkach istniejącej hiperinflacji, banki z dnia na dzień mnożyły swoje wierzytelności wobec kredytobiorców

latach 90. doprowadził on do załamania popytu wewnętrznego, zalania rynku krajowego importowaną produkcją, upadku zadłużanych polityką finansową przedsiębiorstw państwowych i wyprzedaży najlepszych z nich w ręce głównie kapitałów państw zachodnich, silnej pauperyzacji większości społeczeństwa i skokowego wzrostu bezrobocia. Przesądzającym wszakże na pokolenia skutkiem planu było stworzenie możliwości przeprowadzenia prywatyzacji majątku państwowego w formule latynoamerykańskiej w postaci wyprzedaży, aż do skali rozbioru gospodarczego, enklaw nowoczesności i rentowności zagranicznym korporacjom za 4,5-5% ich wartości odtworzeniowej[13].

A TERAZ TORT NA WIŚIENCE  NAWET WIKI ZMIENILI ZE NIE BYŁO ŻADNEGO PLANU BALCEROWICZA 

Czego ty w tych kredytach nie rozumiesz? To jest tak oczywiste jak budowa gwoździa. Pisanie takich głupot swiadzczy tylko i wyłącznie o dramatycznym poziomie świadomości co do skutku i przyczyny.  Banki były państwowe i dawały kredyt na 20% a inflacja wynosiła 40% więc bank ponosił stratę . Wtedy wystarczyło wziąć kredyt , kupić dolary, po roku dolery sprzedać kredyt spłacić i zarobić kilkadziesiąt procent. To było nienormalne i musiało być zmienine ale ludziska byli przyzwyczajeni że oddaja mniej niż pozyczali a  jak sie urealniło, to zdziwko ze trzeba całość z odsetkami spłacać.

Jakie cła wprowadził Balcerowicz na nasze samochody? Jak można wprowadzić cło na własna produkcję?

Silniki rozkłądali i skłądali bo nie było tam grama elektroniki. Teraz tez możesz rozłożyc i złoyć ale pewnie bez komputera nie uruchomisz.

Doprowadził do zalania importowanymi produktami? Toż to ludziska chcieli wszystkiego co zachodnie. Sami kupowali , przywozili, handlowali. Nie chcieli socjalistycznego , zacofanego wyrobu. Jakby nie wpuscili importu to byłoby dokładnie jak za komuny i rozumiem ze tak wg ciebie powinno być.

Ale żeś odkrył sPISek z tym planem Balcerowicza, Każdy  dzieciak wie że główny wkład wniósł Sachs.  To faktycznie był tort na wisience🤣

No ale my tu gadu gadu a podobno osiągneliśmy wielki sukces w rozdawaniu stołków w UE. Co takiego wygraliśmy?

Opublikowano

jacuś - posumowałeś szacunki roczne. Szacunek jednego roku jest obejmowany także w następnym bo właśnie część wraca a inni tam żyją i nie wszyscy umirają. Zwróciłem tylko uwagę, że sumowanie to błąd. Słodki ma rację natomiast nie zmienia to jego punktu skupienia. Słodki pozostaje słodkim i jacus proponuję abyś w słodkiego się nie zamieniał.

Opublikowano

Jakby to nie oglądać to jednak Jacuś ma sporo racji. Obywatele nam się rozleźli po świecie i tak realnie gdyby zadać pytanie czy na wypadek wojny " dla Ojczyzny ratowania wrócił się" np od Niemca, to przypuszczam iż wynik mógłby być zatrważający, 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v