Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko ze wyniki OFE są podawane netto i owe 3,5 % są już ujete w ostatecznym wyniku a nie odejmowane od tego co podaja. A w ZUSie to nie zarabiaja mimo ze to ciągle na minusie? Tak samo za nasze pieniądze tam pracują. Co to za różnica? A jakie koszy ma ZUS przy tych wszystkich wypasionych siedzibach i tysiącach ludzi?

Opublikowano (edytowane)

jak wpłacasz do OFE  to pobieraja wtedy od razu  i dopiero z tej kwoty po pobraniu prowizji wyliczają zysk  z inwestycji ;.                             . .                                                 Oczywiście przy porównywaniu oszczędzania w ZUS i OFE trzeba podkreślić, że w okresach dobrej koniunktury gospodarczej, a z taką mamy obecnie do czynienia, fundusze ze względu na swoje agresywne inwestycje wypadają znacznie lepiej. Gdy jednak na giełdach skończy się hossa i nadejdzie bessa, w OFE możliwe jest nawet uszczuplenie konta przyszłych emerytów. ZUS gwarantuje zaś zawsze minimalny zysk. Skąd te dodatkowe pieniądze, to już oddzielny temat do dyskusji     Powszechne towarzystwa emerytalne (PTE), które zarządzają otwartymi funduszami emerytalnymi (OFE) zarobiły w 2011 roku 616 milionów złotych. Ale to wcale nie efekt wyjątkowych zysków funduszy. Bo te straciły straciły nieco ponad 11 miliardów złotych. Ani jeden OFE nie zamknął roku nad kreską.    

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

A w ostatnich latach ile zarobili urzednicy ZUSu mimo że nie wygenerowali żadnego zysku i ciagle się do nich dokłąda? Przed 2014 OFE inwestowały w papiery dłużne skarbu państwa bo to mało ryzykowne i względnie rentowne. Gdy im tego zakazano tak jak wczoraj pokazałem zaczeli inwestować w akcje państwowych monopoli bo wiadomo że państwo zawsze o nie zadba i jest to w miarę bezpieczne i mał0o ryzykowne. Akurat była koniunktura i dobre wzrosty na giełdach więc i wyniki OFE dobre. Wczoraj marudziłeś że słabe zwroty z OFE a dziś twierdzisz że wyniki dobre bo inwestycje ryzykowne . Doczytaj jak to naprawdę jest i wrócimy do tematu https://www.rp.pl/Ubezpieczenia/301109891-Wyniki-OFE-najlepsze-w-historii.html

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

z tą inwestycją w siebie wydaje mi sie ze chodziło o fajne zycie  ,  fajny samochód , zwiedzać swiat itp .. miałem okazje spróbować  osławionej osmiornicy kiedyś ,  miała być jak cielecina na ale nie dałem rady zjesc nawet kesa bo mi przez gardło nie przeszła  . w sklepie na warszawskim brudnie  mały dzieciek kszyczał taki ze 2 lata ze chce kawior - byłem swiadkiem   pewno wczesniej tam mu ojciec kupował  .  .

Właśnie tak jak napisałeś . Ulman to już wszędzie widzi leni  gołodupców . Co mam mu napisać że jest parobkiem w swoim gospodarstwie . Czy gburem . 

Może za dużo pije . Ale jedno wiem , że chyba działam mu na nerwy .

Ja się na niego nie denerwuje . Jak chłopinie ulży takie pisanie to niech pisze . 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

13 minut temu, Ulman napisał:

A w ostatnich latach ile zarobili urzednicy ZUSu mimo że nie wygenerowali żadnego zysku i ciagle się do nich dokłąda? Przed 2014 OFE inwestowały w papiery dłużne skarbu państwa bo to mało ryzykowne i względnie rentowne. Gdy im tego zakazano tak jak wczoraj pokazałem zaczeli inwestować w akcje państwowych monopoli bo wiadomo że państwo zawsze o nie zadba i jest to w miarę bezpieczne i mał0o ryzykowne. Akurat była koniunktura i dobre wzrosty na giełdach więc i wyniki OFE dobre. Wczoraj marudziłeś że słabe zwroty z OFE a dziś twierdzisz że wyniki dobre bo inwestycje ryzykowne . Doczytaj jak to naprawdę jest i wrócimy do tematu https://www.rp.pl/Ubezpieczenia/301109891-Wyniki-OFE-najlepsze-w-historii.html

nie są  wcale rentowne  2 % na rok przy inwestycji na 2 lata obligacje skarbowe to jest pewne przetrzymanie gotówki , ponizej poziomu inflacji  jak zabiorą 3,5 % a kupia obligacje  skarbowe z oprocentowaniem 2 % to jak wyliczysz zysk ? według mojego kalkulatora jest strata 1,5 %  na start 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

jeszcze nie wiadomo co zrobią więc trudno oceniać, a poprzedni rząd gdyby nie zajumał pieniędzy z ofe musiał by ogłosić bankructwo, taki był fachowy i za to tusk powinien ponieść karę, a nie być bohaterem i aspirować na urząd prezydenta 

• Like 1
Opublikowano

Obligacje były róznie oprocentowane bo inwestowali w nie od 1999 roku a były emitowane w róznych momentach i o różnym okresie zapadalności - to po pierwsze.

Po drugie  - w portfelu mieli ok 50% obligacji więc nie tylko na ich podstawie  możesz obliczać stopę zwrotu. 

Po trzecie  - 3% pobueraja jednorazowo a nie co rocznie a krótkie obligacje stanowiły margines ich portfela. Jesli masz obligacje 2%/rok na 10 lat i jednorazowo 3% to jaki bedzie wynik?

Czy ktoś wie czemu Morawicki chce zajumać kasę z OFE jak Tusk?

Opublikowano (edytowane)

Tusk nigdy nie będzie prezydentem Polski . Większe szanse ma w Niemczech .

Na pewno wie Ulman  Jackowski i Morawiecki .😁😁😁

Edytowane przez 12zbyszko
Nie skończona myśl
  • Like 1
Opublikowano

No tak, ale czy ogłoszenie bankructwa wywołałoby zadowolenie wśród obywateli? Może też po to wybieramy rząd aby w sytuacjach awaryjnych podejmował pewne kroki, decyzje pomijając aspekt ogólnospołecznej debaty w temacie czy się to komuś podoba czy też nie? Brak działania w tamtej sytuacji dawałby podstawę do karania bo mielibyśmy ewidentny skutek. A tak po chwili strachu wszyscy odetchnęli z ulgą, otarli pot z czoła. 

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Według propagandy PISu jest dokłdnie tak jak naPISałes.

Co żle napisałem ? Morawiecki napewno wie . Jackowski też coś powie a ty coś wymyślisz . 

Opublikowano

Ulman Jednym z powodów może być to że na wypłatę tej trzynastki faktycznie może zabraknąć jakieś 10 miliardów. Czyli korekta budżetu? Komuś zabrać? Podnieść deficyt o te 10 miliardów? Ale wtedy sukces nie będzie już tak wielki. 
Można zakreślić właściwe.

Opublikowano

Stan konta ZUS-u = ZERO a jego rola polega na zdzieraniu na bieżąco z gospodarki ile się da składek oraz bilansowanie niedoboru podbieraniem jeszcze z podatków dla pokrycia wypłat wszelkich świadczeń i rzeczywiście tę rolę może spełniać kilka komputerów na starych jednordzeniowych procesorach bo to proste przeliczenia na arkuszu kalkulacyjnym. Ani tylu urzędasów ani takie pałace do tego nie potrzebne a już po za granicą śmieszności była by posada strażnika skarbca tej instytucji. ZUS to największa znana piramida finansowa i do tego legalna.
OFE były próbą urzeczywistnienia idei emerytury jako zysków z kapitału wypracowanego podczas całego życia wieku produkcyjnego i jeśliby miała taka idea działać potrzebna jest uczciwość w zarządzaniu czyli szerzej ujmując - uczciwość przyrodzona naturze ludzkiej ale na tym zalożeniu właśnie wywrócił się komunizm bo - niestety - jest ono mżonką.

Opublikowano

Nie - W pewnych sytuacjach to kwestia przetrwania państwa, albo zapobieżenia kolejnemu okresowi wygrzebywania się z mułu. To ta mniej widowiskowa strona rządzenia albo dowodzenia,

Opublikowano (edytowane)

w tym przypadku była to skrajna nieudolność w zarządzaniu lub celowe działanie lub jedno i drugie razem: piniędzy nie ma i nie będzie :); deficyt z ponad 50mld zrobił się nagle zerowy (uwzględniając programy socjalne)

Edytowane przez nie
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, 12zbyszko napisał:

A czy ty rozumiesz co piszesz ?

Oczywiście.    A  ty nie? 

21 minut temu, mirro napisał:

Ulman Jednym z powodów może być to że na wypłatę tej trzynastki faktycznie może zabraknąć jakieś 10 miliardów. Czyli korekta budżetu? Komuś zabrać? Podnieść deficyt o te 10 miliardów? Ale wtedy sukces nie będzie już tak wielki. 
Można zakreślić właściwe.

I dlatego będzie z OFE. Przeniosa kase do ZUS czyli do budzetu i nie bedzie tam te 180 mld lezeć na żadnych kontach tylko pójda na wydatki socjalne i przekopy mierzei czy inne dzieła. Zapewne i ten i poprzedni rząd uznał że niemoralne jest by tyle kasy spokojnie sobue leżało poza budzetem a przecież, cytując klasyka, te pieniądze im sie należą. 10mld na emerytury zostanie zrealizowane z ZUSu i jakos tak sie składa że akurat ta firma dostanie zasilenie z OFE. Finalnie może się okazać że deficyt właśnie im spadnie o te 10 mld . Jesli maja zaplanowane w budzecie 10 mld na emerytury a zostana one sfinansowane z OFE które stanie się ZUSem to nie będą musieli tego deficytu realizować.  No i bedzie kolejny sukces rządu który wydał a jednoczesnie oszczędził. Taki fenomen😂

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

Słuchałem w radio dzisiaj lub wczoraj jakiejś baby i to z profesorskim tytułem (nie chce mi się szukać audycji o ile to w ogóle możliwe)
Według niej OFE było finansowaniem gospodarki ze środków socjalnych a to nie jest według niej pożądane bo to dwie różne sfery.
No żesz! Tak jak by pieniądz socjalny był czymś innym od pieniądza gospodarczego.. chyba dalej rozwijać nie muszę.
Kto tym baranom tytuły profesorskie rozdaje bo niedługo bardzo podejrzanie trzeba będzie na takich patrzeć i profilaktycznie kogoś z dopiskiem "prof." trzeba będzie prof-ilaktycznie tabliczki mnożenia odpytać czy aby warto jakikolwiek dyskurs z "okazem naukowym" zaczynać.

Coraz głośniej się mówi nawet w rządowych kręgach o przewidywanym spadku wzrostu gospodarczego w następnych latach oraz wzrostu inflacji a nawet dopuszczalności zamierzonej takiej inflacji.
Czy to wszystkiego nie tłumaczy o czym tu dyskutujecie. 
W porze karmienia trzeba paszy pożyczyć a by w żłoby własne położyć co by jak najwięcej baranów przyciągnąć a co później? a no po karmieniu (wyborach) trzeba za paszę oddać, a z czego? no z wełny od tych baranów. 
Inflacja pokryje nadwyżkę pieniądza wydaną na paszę.
Sprytne ale trochę .... podłe (z punktu widzenia baranów)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Podczas przygotowań do przekopu Mierzei Wiślanej przeprowadzono badania na obecność bursztynu. Wyniki potwierdziły przypuszczenia z 2016 roku. Ministerstwo Środowiska analizuje jak duże są złoża i ile mogą być warte - informuje wnp.pl. Trzy lata temu wartość ewentualnych złóż szacowano nawet na 880 mln złotych.

może kopalnie otworzą :)

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, nie napisał:

Podczas przygotowań do przekopu Mierzei Wiślanej przeprowadzono badania na obecność bursztynu. Wyniki potwierdziły przypuszczenia z 2016 roku. Ministerstwo Środowiska analizuje jak duże są złoża i ile mogą być warte - informuje wnp.pl. Trzy lata temu wartość ewentualnych złóż szacowano nawet na 880 mln złotych.

może kopalnie otworzą :)

To może od razu Amber Gold nazwać,  ewentualny kandydat na prezesa też pod ręką i dostępny 24h/dobę.:D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v