Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Ulman napisał:

Żeś sie science fiction naogladał. A z czego komponenty do tej żywności wytwarzanej w fabrykach będą brać?

Zbychu, moze i w innej kwestii ale nadal nie moge sie dowiedzieć czy Tusk i Morawiecki robił/robi dobrze czy obaj robili źle.?

Co się dzieje z Romanem? Dostał bana za wybitną osobowośc czy świetuje że na pierwsze pińcet dostanie?

To nie takie sciencefiction jak nam się wydaje. Prace są prowadzone i efekty są. Na razie wychodzi to bardzo drogo, więc jeszcze nam taka konkurencja nie grozi, ale nie wiadomo co przyniesie przyszłość. To jest taka sama technologia jak przy produkcji organów na przeszczep przy pomocy komórek macierzystych, więc żadne rządy tego nie zakażą,  a do tego jeszcze hojnie finansują.  

Opublikowano

Najpierw są filmy na ten temat . Pamiętacie film gwiezdne wojny dawno temu lata 80 . Kto sobie wtedy wyobrażał że dzisiaj będziemy rozmawiać i widzieć się na wzajem jak w tym filmie . 

Dobra inwestycja to inwestycja w siebie . Ziemi do grobu się nie zabierze . Żeby tak nie było , że ty będziesz kupował całe życie ziemię a syn czy córka będą sprzedawali . Tak było koło mnie . Rodzice zbierali ziemniaki a córka na zbierała koszyk i mówi . Mnie na zimę starczy . Ziemię rozkupili sąsiady bo nie miała z czego pożyczki oddać .

Pewnie nie wszędzie się tak dzieje .

• Thanks 1
Opublikowano

etam żaden  kozak taniej jak polak nie wyhoduje kuraka czy swiniaka w laboratorium  , ostatnio napiłem sie jogurtu chyba roslinnego tego co ma zastapić jogurty z mleka ,nie polecam , obecnie weganizm  to bardziej moda chwilowa niż stały trend  ,  ziemi cały czas ubywa  ze wzgledu na różne inwestycje ale rosnie wydajnosc z ha. inwestowanie w ziemie ma sens ale za rozsądną cene .     https://sciaga.pl/tekst/67893-68-dlaczego_media_sa_czwarta_wladza

Opublikowano

Polak jest nauczony że jak coś urośnie trzeba zebrać . Nie ważne czy się wyżóci czy upadnie w kopcu czy uhowa zwierzaka i pośrednik zgarnia cały zysk . Pomalutku to już się kończy . Rolnicy się starzeją a młodzi idą do roboty i biorą 500 . I to im wystarczy aby chętnie sprzedać ziemię sąsiadowi . 

Opublikowano

Ziemi nie przybywa jak ja to mówię... Niestety wokół mojego poletka miasto rośnie i mam to samo. Nadzieja w dennym planie zagospodarowania, który powytyczał drogi po miedzach. Jak się sąsiedzi nie dogadają to nic z tego nie będzie i byćmoże ziemia w postaci okrojonej ale do sprzedaży pójdzie. Najlepsze jest to, że budują się bo cisza, ptaszki, łany zbóż i jednocześnie wycinają drzewa i tworzą podwórka. Niewiem czy w tym roku bażant przyjdzie. Pal licho.. Za każdym razem, gdy mają chrapkę na OFE rusza kampania i ta dyskusja to jej pokłosie. Zwróćcie uwagę, że jednocześnie proponuje się nowy twór - PPK. Kasa ma być przeniesiona do budżetu i w teorii stworzyć zabezpieczenie do udziału w PPK. W praktyce coś kupią: jak nie czas to głosy. Nikt jeszcze tego nie porównał ale pieniądz realny na sto procent zmieni się w hipotezę. A mieli zamykać za kreatywną księgowość.

Opublikowano (edytowane)

zyski w OFE  w ciagu 20 lat sami ocencie czy jest taki zysk ? http://www.rankingofe.com.pl/          opłata 3,5 % od składki mozecie kliknąć w linku  - opłata całosciowa - i zaczerpnąć innych danych dla mie osobiscie niektóre firmy mają zwrot ponizej inflacji . Po odliczeniu  3,5 % ze składki na prowadzenie funduszu w najlepszej opcji jestesmy na zero  a w sredniej ofe jestesmy na minus reasumując stracilismy .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

zonie niedawno przyslali- gdyby pracowala do usranej smierci to dostanie 200 zl miesiecznie wiecej niz gdyby dzisaj zostawila prace............

jestem na chorobowym wiec ogladam sporo telewizji- zebyscie sie nie zdziwili gdy za parenascie miesko prosto z fabryki pojedzie do stonki😛, w sumie mieso to c,n, h,o i niewiele wiecej..............

u mnie wlasnie uchwalaja plany zagospodarowania- w sumie ponad 2 ha bede mial budowlane- gdyby wziac pod uwage  ceny to zostane milionerem😊-za pare lat, gdy nie trzeba bedzie podatkow placic, choc realnie myslac -gdy te setki hektarow budowlanych wejda na rynek to watpie zeby mial kto to kupic  i zaplacil godziwa cene.

Opublikowano

Co tu dużo gadać . Nóż w kieszeni się otwiera . 

Skoro Politechnika miała wieczyste użytkowanie potem została właścicielem to pewnie musiała płacić podatki od tego gruntu chyba ,że było innaczej .

Płacenie podatków i użytkowanie jak swoje jest argumentem do uwłaszczenia . 

Uniewinniony prokurator za jazdę po pijanemu czy uniewinniony sędzia który zaje...ł 50 zł . Już mnie nic nie zdziwi .

Pewnie się kasą podzielili i tyle .    

Wolne sądy💪💪💪konstytucja ✌✌✌ i są efekty nietykalności .

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, nie napisał:

co zrobił morawiecki? 

Likwiduje OFE by tak jak Tusk przenieść srodki do ZUS lub jakiś innych tworów czyli de facto do budzetu. Bedzie kolejna grabierz OFE

9 godzin temu, Adrian_K_90 napisał:

To nie takie sciencefiction jak nam się wydaje. Prace są prowadzone i efekty są. Na razie wychodzi to bardzo drogo, więc jeszcze nam taka konkurencja nie grozi, ale nie wiadomo co przyniesie przyszłość. To jest taka sama technologia jak przy produkcji organów na przeszczep przy pomocy komórek macierzystych, więc żadne rządy tego nie zakażą,  a do tego jeszcze hojnie finansują.  

No ale z czego to sztuczne mieso będzie powstawać? Z powietrza czy z ropy naftowej?

8 godzin temu, 12zbyszko napisał:

Dobra inwestycja to inwestycja w siebie . Ziemi do grobu się nie zabierze . Żeby tak nie było , że ty będziesz kupował całe życie ziemię a syn czy córka będą sprzedawali . Tak było koło mnie . Rodzice zbierali ziemniaki a córka na zbierała koszyk i mówi . Mnie na zimę starczy . Ziemię rozkupili sąsiady bo nie miała z czego pożyczki oddać .

Pewnie nie wszędzie się tak dzieje .

Zainwestujesz w siebie , zostaniesz zamożnym przedsiębiorcą i co zrobisz z kasą? Wiem że takie rozterki nie dotyczą niepracujących beneficjentów socjalu ale wypadało by sie zastanowić. Tekst o niemozności zabrania ziemi do grobu słyszałem nie raz pod sklepem gdzie lokalni dzentelmeni raczyli się od rana a  opowieści że dzieci rozsprzedadzą sa integralna cześcią tych wywodów.  . Tak mówią gołodupce dla których się nic nie opłaca. A samochód, rower, mieszkanie, telewizor czy kosztowności do grobu zabierzesz? Idąc ta logiką to najlepiej być leniem i dziadem bo i tak nic sie na tamten świat nie zabierze.

7 godzin temu, jarecki napisał:

zyski w OFE  w ciagu 20 lat sami ocencie czy jest taki zysk ? http://www.rankingofe.com.pl/          opłata 3,5 % od składki mozecie kliknąć w linku  - opłata całosciowa - i zaczerpnąć innych danych dla mie osobiscie niektóre firmy mają zwrot ponizej inflacji . Po odliczeniu  3,5 % ze składki na prowadzenie funduszu w najlepszej opcji jestesmy na zero  a w sredniej ofe jestesmy na minus reasumując stracilismy .

A jakie masz zyski w ZUS?  Fundusze nie moga zbyt wiele inwestować w ryzykowne i potencjalnie dobrze zyskowne instrumenty bo tak stanowi ustawa.   http://www.rankingofe.com.pl/a/ofe-w-co-inwestuja/40,3.html  

W całym tym bałaganie nie chodzi o to że sa rentowne czy nie rentowne,  tylko o to żeby rząd przytulił jednorazowo 180 mld i utrzymał sie przy korycie dajac kolejny socjal. Za ileś lat to nie oni sie bedą martwić co  zrobić.

Opublikowano (edytowane)

z tą inwestycją w siebie wydaje mi sie ze chodziło o fajne zycie  ,  fajny samochód , zwiedzać swiat itp .. miałem okazje spróbować  osławionej osmiornicy kiedyś ,  miała być jak cielecina na ale nie dałem rady zjesc nawet kesa bo mi przez gardło nie przeszła  . w sklepie na warszawskim brudnie  mały dzieciek kszyczał taki ze 2 lata ze chce kawior - byłem swiadkiem   pewno wczesniej tam mu ojciec kupował  .  .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Jakby kiedyś trafiła Ci się puszka z zawartością określaną w spisie jako "Salceson saperski" to ośmiornicę łykałbyś jak kaczka kluchy. A na krewetki wołałbyś "Delicje szampańskie".🤣

Opublikowano

Kawior jest świetny ale osmiornica to takie gumowe gówno. Tak w sumie to dobra ryba jest sporo drozsza od osmiornicy więc to żaden ekskluzywny przysmak ale w zbiorowej świadomości nieswiadomych  hasło " ośmiorniczki" funkcjonuje doskonale.  Zgadzam się że trzeba wiele oglądać zwiedzać próbować bo raz się żyje a obecne czasy tworzą nam mozliwości by to realizować. Najgorsze jest gdy gamoń siedzi na d*pie i cały  świat tak jak i swiatopoglądy ma z telewizora i gazet. Wtedy rodzą się demony ciemnoty i ograniczenia.

Opublikowano

jeszcze nic nie zlikwidował

a co do sztucznego mięsa: powstaje z komórek macierzystych pobranych z tkanki zwierząt i wyhodowania ich do postaci mięśni

Opublikowano (edytowane)

to co jesz: białko, węglowodany itp., obecnie jest to bardzo droga zabawa (chociaż Izraelczycy i amerykanie już coś tam wytwarzają), ale za 10 lat kto wie

Edytowane przez nie
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

No ale z czego to sztuczne mieso będzie powstawać? Z powietrza czy z ropy naftowej?

Z pożywki, na razie takiej na bazie naturalnej, ale z czasem nie wiadomo. Liczą, że pochłonie to mniej energii niż takie tkanki hodowane tradycyjnie. Krowa czy świnia zużywa jej dużo na same procesy życiowe, do tego na budowę takich tkanek uznawanych za odpady. Na dobrą sprawę to w samym powietrzu znajdą się składniki do tego potrzebne. Rośliny przecież wyłapują CO2 z atmosfery aby budować swe tkanki. Ropa naftowa to również energia pochodząca od różnych związków węgla. 

55 minut temu, Ulman napisał:

Kawior jest świetny ale osmiornica to takie gumowe gówno. Tak w sumie to dobra ryba jest sporo drozsza od osmiornicy więc to żaden ekskluzywny przysmak ale w zbiorowej świadomości nieswiadomych  hasło " ośmiorniczki" funkcjonuje doskonale.  Zgadzam się że trzeba wiele oglądać zwiedzać próbować bo raz się żyje a obecne czasy tworzą nam mozliwości by to realizować. Najgorsze jest gdy gamoń siedzi na d*pie i cały  świat tak jak i swiatopoglądy ma z telewizora i gazet. Wtedy rodzą się demony ciemnoty i ograniczenia.

Smak w pewnym sensie mamy zakodowany w głowie, i najbardziej smakuje nam to co już znamy. Takie jajka z zarodkami mogą być nawet dobre, ale większości z nas zrobiłoby się niedobrze na sam widok. Zaś Chińczycy wcinają jak głupi. Ktoś kto by jadł całe życie ośmiornice, to schabowego nazwałby jakimś suchym gównem.  

Opublikowano (edytowane)

No to Magda Gesler pewnie popełni samobójstwo jak o tym się dowie. Wniosek z tego taki. Jesteśmy Chemią, wpieprzamy chemię a udajemy że Ekologia to nie chemia.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

A skąd będą te białka, weglowodany , cukry  pozyskiwac do tej pozywki? 

Za 10 lat nic się znacząco nie zmieni tak jak i przez ostatnie 10 lat nie było jakiś przełomów cywilizacyjnych. Istnieje jeszcze jeden najważniejszy powód dla którego zadnego sztucznego mięsa nie będzie - rolnictwo i zywność to jest najwiekszy interes na swiecie i zbyt duzo osób z tego zyje by robić rewolucje. Sztuczne mięcho to moze w misjach kosmicznych będą sobie produkować.

50 minut temu, nie napisał:

jeszcze nic nie zlikwidował

No dobra to inaczej. Uważasz że plany by zrobić to co zły Tusk sa słuszne?

Opublikowano (edytowane)

ja ja ja tak uwazam Ulman .za 3,5 % składki menadzerowie ofe sobie dobrze zarabiają , bez wzgledu czy fundusz zarabia czy traci , jedyne co moze płatnik zrobić to zmienić fundusz  , te 3,5 % jest wiecej jak srednie roczne  zyski za 20 lat OFE jak nadejdzie kryzys to znowu minus 50 % a mendzerowie te same 3,5 % zgarną z wpłaty 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

Noooo a w misjach kosmicznych to pewnie będą gwiezdny pył na mielonego przerabiać.  Kurna żeby tylko jakiego obcego nie wessało do maszyny bo nam tu jesień średniowiecza z odbytów uczyni.:D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v