Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, 12zbyszko napisał:

Jaki kabaret ? Nie siej popeliny .Nic nowego . Tylko przeczytaj artykuł do końca wraz z komentażami . Teraz mają szansę udowodnić że działali w słusznej sprawie . Ciekawe czy syn Samuela też przyjedzie walczyć w sądzie .

To jest oczywisty kabaret bo PISiaki zam sobie zaprzeczają. Główna teza było to ze wszyscy SB y są źli i trzeba zastosować odpowiedzialność zbiorowa. Oczywiscie jest to postawione na głowie bo nikt nikomu nie udowodnił winy a teraz trzeba udowadniać swoją niewinność. Teraz się okaże ze połowa SBkow. była dobra bo wyniosła jakiś papierek dla opozycjonistów. Tylko teraz rosi się pytanie - czy jak wynieśli coś dla np Borusewicza to tez dobry uczynek czy tylko dla takich jak Wyszkowski się liczy?  A  czy jak pomagał kościołowi ale w międzyczasie lał pała jakiś studentów i i palce łamał to dobry jest czy nie? Względnie myślący elektorat PIS bardzo się zdziwi czemu komuchom przywracają świadczenia skoro wszyscy byli źli a wśród części elektoratu bezmyślnego nie wzbudzi to żadnej refleksji.bo lyka wszystko jak leci.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 godzinę temu, 12zbyszko napisał:

Jaki kabaret ? Nie siej popeliny .Nic nowego . Tylko przeczytaj artykuł do końca wraz z komentażami . Teraz mają szansę udowodnić że działali w słusznej sprawie . Ciekawe czy syn Samuela też przyjedzie walczyć w sądzie .

Kolego, prawo nie może działać na tak subiektywnych ocenach jak działanie w słusznej sprawie lub nie. Poza tym w całym cywilizowanym świecie udowadnia się winę, a nie niewinność. Prawidłowo to każdemu komu ustawa miała odebrać emeryturę, to przedtem prokuratura powinna postawić zarzuty i przed sądem udowodnić winę, jak nie byłaby w stanie to do widzenia, i koniec. 

Opublikowano (edytowane)

Bo to nie jest cywilizacja, a dzicz z najdalszych stepów Azji. 

Edytowane przez Adrian_K_90
Opublikowano

Czyli zaczyna się znowu spełniać moje proroctwo. Niech tylko ruszy reszta spraw, wtedy będzie jazda.   Yyyyyyyyy zaległe świadczenia z odsetkami?

Opublikowano

Mirro - nie tylko Twoje. Biorąc pod uwagę jakiś spisek powstaje hipoteza, że Ustawa służy sprytnemu zwaloryzowaniu świadczeń "dobrym ubowcom" - "swoim ubowcom". Analogia do sposobu zapłaty za usługi w sprawie Twin Towers. Ciekawe czy czy w przypadku wygranej w wyborach na następną kadencję nie pójdzie to w kierunku dobra i dziedzoctwa narodowego i inwestycja nie zostanie zrealizowana publicznie na gruntach "srebrnej". Mniejszy ale stały dochód...

Opublikowano (edytowane)

nietety albo stety polska była w takim ustroju jakim  była i tyle , wiekszosc tych  którzy przebijali sie przez sejm lub senat w 3 RP  mieli szanse zrobić z postokuną porzadek  ale w latach 90 nie zrobili tego  i wiele spraw bedzie sie ciągło za polską zarówno tusk  przez schetyne po kaczynskiego  teraz to troche zapózno .na tyle osób którym obnizono emerytury weryfikacja trwała by długo bo trzeba byłoby udowodnić ze dział na szkode ludzi .  kolejnym przykłade za premiera tuska było pozbawienia  drugiej  emerytury ludzi którzy pracowali w jakis rocznikach nie pamietam sprawa trafiła do strazburga nie dawno a tam to już grube miliardy bedą w razie przegranej .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Pytanie jakie powinno się zadać, to czy to w ogóle było potrzebne? Jakie mamy z tego wymierne zyski poniesione kosztem ciągłości prawa, burzeniem pewnych jego fundamentów, takich jak np. niedziałanie prawa wstecz? 

Opublikowano (edytowane)

Pewnie zabranie emerytur jest moralnie uzasadnione . Z drugiej strony może to więcej szkód zrobić niż kożyści .  Pis robi co uważa bo wygrał wybory .

Moim zdaniem lepsza słomiana zgoda jak złoty proces . 

Adrian piszesz o cywilizowanym świecie . Czy UE należy do cywilizowanego świata ?

Jeżeli tak to czemu nie interweniował PE ? Tylko interweniowali np w sprawie skrócenia wieku sędziów .  Co było ważniejsze ? 

Prawo nie działa wstecz . To jak miałem dowód osobisty wydany bezterminowo to dlaczego mi ten przywilej zabrano .

Edytowane przez 12zbyszko
Nie skończona myśl
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

, ,12zbyszko   nie zapomnij o OFE . prawo zadziałało wstecz łatajac dziure budrzetowa pieniedzmi  obywateli , i wtedy nikt nic niemówił poza nielicznymi wyjkatkami .chociaz to ofe to i tak był przekret . Adrian_K_90 z tą dziczą masz racje takie akcje w sejmie jak PO I NOWOCZESNA  okupując mównice sejmową a potem .. ..........  brak okreslenia mam  , tylko w ukrainskim sejmie i w tajlandi tam tak sie tylko posłowie tak mogą zachowac 

Edytowane przez jarecki
  • Like 3
Opublikowano

Okupowanie mównicy to raczej taki sejmowy folklor. Pozostałe zaś działania to raczej już inny kaliber. Jeżeli użyto OFE do ratowania budżetu, w którym pieniądze i tak należą do ludzi bo przecież od nich wyrwane, to pół biedy. Jeżeli wtedy wisiały realne sankcje za nietrzymanie limitów to w jakiś sposób tego uniknięto. Podejrzewam że po jakimś tąpnięciu na rynku OFE i tak poszłoby się walić . Czyli budżet który jest własnością narodu uratowano pieniędzmi obywateli, których i tak by nie zobaczyli. 

Ciąg dalszy wielkiego sukcesu pod nazwą "Skup interwencyjny". Jak można spierdzielić nawet najlepszą idee? Ano właśnie tak. 
http://www.sadyogrody.pl/przetworstwo/105/interwencyjny_skup_nadal_bez_wyplat_dla_skupow,17114.html
"Branża obsługująca odbiór od sadowników części jabłek z zeszłorocznego urodzaju ciągle nie dostała 60 mln zł - podaje Puls Biznesu".

Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

Czyli budżet który jest własnością narodu uratowano pieniędzmi obywateli, których i tak by nie zobaczyli. 

Ciekawa koncepcja . Tworzenie OFE to z góry było planowaniem oszukania ludzi ? . Jak ktoś nie umie rządzić to niech się nie bierze . Najpierw OFE póżniej wydłużenie lat pracy. O zgrozo . Sprzedawać każdy umie gożej z budowaniem no chyba za czyjeś .  

• Like 2
Opublikowano

kazdy chyba zdaje sobie sprawe ze najwieksza piramida finansowa to zus i krus-jak to predzej czy pozniej sie zawali[jak kazda piramida] to bedzie bol-niestety nasze pokolenie na tym straci najwiecej- placimy skladki a nie dostanieny emerytury[chyba ze glodowa] ofe to jest drobiazg w porownaiu z tym ze na kontach zus powinnno byc ze 2 biliony zeby spokojnie myslec o wyplacie amerytur

Opublikowano

Jacus trochę masz racji . Jak nie dostaniemy to wyjdziemy na ulicę , będziemy kłaść się pod samochodami  blokować sejm , palić świeczki jeszcze nie wiadomo pod czyim domem Kaczyńskiego czy Schetyny .

A co do OFE to pewnie Morawiecki w tym temacie lepiej się zna niż Tusk .  

Opublikowano

Podejrzewam że Twoje plany co do leżenia przed domem Kaczyńskiego grzeją go po całości. Facet po prostu wie że nie dożyje tej chwili. Pewnie też wie że nie on będzie się z tego wszystkiego tłumaczył. Cały nasz rząd stara się jak może aby ukręcić bat na własne dupsko. A jeżeli jedyną alternatywą na uniknięcie katastrofy będzie właśnie podwyższenie wieku emerytalnego to co? 

Opublikowano

To im wmówią że tak jest patriotycznie i że dostana większe emerytury dzieki temu.

50 minut temu, 12zbyszko napisał:

A co do OFE to pewnie Morawiecki w tym temacie lepiej się zna niż Tusk .  

Może i lepiej ale robi to samo. Tusk zagrabił kasę z OFE a Morawiecki robi to samo. Też grabi czy juz nie? 

Opublikowano

Ależ skąd.  Morawiecki Premier próbuje tylko zabezpieczyć resztę kasy przed ewentualnym powrotem Tuska i dokończeniem grabieży.😂 Tak jak Tusk próbował zabezpieczyć przed nastpcami.

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, Ulman napisał:

To im wmówią że tak jest patriotycznie i że dostana większe emerytury dzieki temu.

Może i lepiej ale robi to samo. Tusk zagrabił kasę z OFE a Morawiecki robi to samo. Też grabi czy juz nie? 

Trzeba się zapytać SN .Bo on jest najwyższy ciekawe czy najmądrzejszy .

Screenshot_20190311-190852_Chrome.jpg

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

BARDZO DOBRZE !!!!!!!!!!!!!!! niewiem jak w innych krajach ale OFE jest z góry skazane na porazke ,pieniadze ofe były lokowane chyba na giełdzie wiec w razie krachu z góry skazane było  zmiejszenie salda , po tylu latach działalnosci kilka lat ostatnio  jest na plusie . pierwsze 10 lat to przepadek lokat w ofe poprzez złe inwestycje gigantyczne zarobki menadzerów funduszy  itd .....  to zgóry według mie było nabicie kieszeni zaiteresowanym osobom .

Opublikowano

Czyli Tusk też  dobrze zrobił? O.o

Coś tam słyszałeś o OFE ale pojecie masz bardzo mgliste. OFE inwestowało w obligacje skarbowe skarbu państwa i inne instrumenty rzadowe. Ryzykowne aktywa były w bardzo niewielkich ilosciach.

9 minut temu, 12zbyszko napisał:

Trzeba się zapytać SN .Bo on jest najwyższy ciekawe czy najmądrzejszy .

No patrz, a ja myslałem że ty  coś wiesz skoro takie odważne tezy stawiałeś. Niestety okazało sie że to ten sam syf ale tego przyznac nie można  bo przecie PIS najlepszy jest i basta a co złe to wina  Tuska

Opublikowano

A co ja siedzę e głowie Morawieckiego . Po prostu mu wierzę . Tusk już nie raz oszukał tak jak Trzaskowski . Pożyjemy zobaczymy .

Czemu nie skomentowałeś wyroku za jazdę po pijanemu .

Opublikowano

Bo nie chce  zmieniać tematu tak jak ty.

Tusk oszukał a Morawiecki robi to samo i mu wierzysz? To jakiś fenomen  pokrętnej  PISowskiej logiki. Chyba to trochę schizofreniczne - nie uważasz? 

Opublikowano

Ulman przeczytałem jeszcze raz jeden tych artykułów co wklejałeś bo dziś rozmawiałem z kumplem co ma dylemat. Kupić kawałek ziemi czy kasę lokować właśnie w jednym z takich funduszy gdzie jako bezpieczne podaje się papiery korporacyjne. Z tego co mówił to szału na oprocentowaniu ta nie ma, ale podają że ma to być bardzo stabilna i bezpieczna lokata. Czy w świetle tego co przeczytałem w tym pierwszym artykule kiedy znikną OFE inwestujące w te papiery nie będzie przesadą kiedy powiem że lokaty mogą piznąć na łeb i szyję? Czyżby to co planuje nasz rząd nie było tykającą bombą a skutki mogą przerosnąć czarne sny?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v