Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja proponuję wersję dla mniej wyrafinowanego odbiorcy. Choć naszym jełopom  kazałbym to oglądać trzy razy dziennie a w piątek pisać elaborat z wnioskami.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 12zbyszko napisał:

Według was co by było lepsze . Podnieść najniższą krajową o 1000 zł czy dać 500+ .

Ulman. Idiotą to byłby jakby zagłosował na POKO  

Na ile znam z forum Ulmana to spoko, nie zagłosuje :D Średnia krajowa to średnia płac i jak ją można ustawowo podnieść? a minimalna jeśliby od razu tyle podniósł to by skasował wiele miejsc pracy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

@dysydent patrz co miałeś w tej muzyce wyskoczyło mi po ogladnieciu 

14 minut temu, Ulman napisał:

Jak będą żyć z cudzej pracy czyli 500x4 to dopiero jest patologia i zidiocenie. Jedyne zdrowe wychowanie polega  na wpojeniu że bez pracy nic się nie dostanie.

dziękuje ulman za komplement 

Opublikowano (edytowane)

Roman Google podpowiada Ci na podstawie historii przeglądarki, Twojej przeglądarki i tematycznie dopasowuje do najczęściej oglądanych tematów tak że to nie moja zasluga a Twoja że to akurat Ci wyskoczylo 

na marginesie to miło mi że teledysk się spodobal skoro obejrzałeś do końca :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

Roman Google podpowiada Ci na podstawie historii przeglądarki, Twojej przeglądarki i tematycznie dopasowuje do najczęściej oglądanych tematów tak że to nie moja zasluga a Twoja że to akurat Ci wyskoczylo 

Co ja pisałem . Średnia krajowa czy najniższa krajowa .

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

A ja proponuję wersję dla mniej wyrafinowanego odbiorcy. Choć naszym jełopom  kazałbym to oglądać trzy razy dziennie a w piątek pisać elaborat z wnioskami.

miruś najbardziej w twoim filmie podoba się muzyka ...   a oby 2 filmach pokazane są kominy z elektrowni których ani grama co się nie wydobywa ani nic szkodliwego 

ale ładnie i efektywnie wygląda ze tak się truje 😛

7 minut temu, dysydent napisał:

nie bo mam adblock plus i  Bitdefender  nie mogę załączyć takich stron jak onet wp i inne gówna 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Ano właśnie. Dobrze że przypomniałeś.

Jarecki , skąd się bierze ta darmowa kasa która napędza naszą gospodarkę?

nie rozmawiam z Toba o finansach ,2 razy probowałem ale to jak walenie głową w mur , niedawno przedstawiłem swoją analize kto zyska na obniżce podatków według moich wyliczen zyskają najbogatsi , to przedstaw najpierw swoją analize ze na obnizce podatków zyskają najmiej zarabiajacy i wtedy napisze skad sie bierze ta darmowa kasa która napedza gospodarke .       przypomne to wyliczenie    załóżmy stawkę 20 % podatku  pit , z wypłaty 10 tys płacisz 2 tys pit  , a z  wypłaty 3 tys płacisz  600 zł   pit. zmiejszamy stawke PIT  do 15 % z sumy 10 tys płacisz 1,5 tys. a z wypłaty 3 tys. płacisz 450 zł pit  pomijają zus i inne  bogaty zyskuje 500 zł a biedak 150 zł ,  dalej w torebce za 1 tys dla bogatego jest 230 zł podatku vat  a w torebce dla biednego za 100 zł  23 zł podatku vat  obnizmy stawke vat do 15 % bogaty zapłaci 150 zł vat z torebki a biedny 15 zł vat  bogaty zyska 80 zł a biedny 8 zł      niewchodze juz w progi podatkowe

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 12zbyszko napisał:

Według was co by było lepsze . Podnieść najniższą krajową o 1000 zł czy dać 500+ .

Ulman. Idiotą to byłby jakby zagłosował na POKO  

Ani jedno ani drugie. To są socjalistyczne bzdury. Centralne , nakazowe sterowanie ekonomią. W takim układzie nawet najgorszemu idiocie musisz zapłacić to minimum bo inaczej sie nie da. Jęsli masz drugiego o wiele lepszego pracownika który zasługuje na lepszą płacę to nie masz mu z czego dołożyć bo przepłacasz idiotę. 

1 godzinę temu, Roman176 napisał:

nie bo mam adblock plus i  Bitdefender  nie mogę załączyć takich stron jak onet wp i inne gówna 

to znaczy że większość linków z tych które wielu z nas zamieszcza u ciebie się nie otwiera? To bardzo dziwne bo nie raz o nich dyskutowałeś przecież😋

38 minut temu, jarecki napisał:

nie rozmawiam z Toba o finansach ,2 razy probowałem ale to jak walenie głową w mur , niedawno przedstawiłem swoją analize kto zyska na obniżce podatków według moich wyliczen zyskają najbogatsi , to przedstaw najpierw swoją analize ze na obnizce podatków zyskają najmiej zarabiajacy i wtedy napisze skad sie bierze ta darmowa kasa która napedza gospodarke .

Nie dziwię się że unikasz tematu ale sam go zacząłeś co widać poniżej. 

Jesli to co przedstawiłeś nazywasz analizą to nie dziwię się że nie rozumiesz. Otórz twoje odkrycie polegało na tym że jeśli obniżą podatki o 10/% to zarabiający 100 tys zapłaci 10 tys mniej a 50 tys 5 tys mniej więc ten zarabiający 50 jest pokrzywdzony. Co zatem powiesz na fakt że ten zarabiajacy 100 tys dostarcza do budzetu 2x wiecej podatków niż ten który  zarabia 50 tys? Czemu jest dyskryminowany i więcej mu zabierają? Ten fakt ci nie przeszkadza?

Najmniej zarabiający zyskaja na obnżeniu podatków tyle samo co ludzie dobrze zarabiający. To wynika z najprostszej matematyki. Oczywiście kompletny baran może to traktować w ujęciu kwotowym ale to juz byłby intelektualno arytmetyczny dramat

9 godzin temu, jarecki napisał:

To pewno dlatego 2 kadencje rzadziła PO  . Ale weszło pokolenie w wiek wyborczy młodych po szkole i dlatego wygrałoPIS  :D. Ale na nowej obietnicy PIS i ty skorzystasz bo dostaniesz 13 emeryture , moze zrokenpensuje to tobie obnizenie emerytury ubeckiej  . a darmowa kasa napedza gospodarke  i swoim rozumkiem tego nie zmienisz . 

Skąd się berze ta darmowa kasa? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Ale tu nie chodzi, w tej gonitwie, ani o tego co zarabia 100 czy 50 tyś. Tu poluje się na prawdziwego rekina i wroga, A jest nim ten co ich zatrudnia. Upssss zjadamy własny ogon?:lol:

Opublikowano (edytowane)

dopytam o te podatki jeszcze Ulman czyli wedłu ciebie stawka podatku pit powinna być kwotowa np .2 tys . czy zarabiasz 20 tys  czy 4 tys jedna kwota np . 2 tys . i według ciebie to jest ok . to nawet jesteś  lepszy od balcerowicza ,i petru oni na taki pomysł by niewpadli .    ale tak jak według ciebie powinno być sprawiedliwie to jest na ukrainie , w Rosji gdzie oligarchowie nie płacą podatków a reszta tych najbogatszych  na swiecie  zatrudnia dobrych adwokatów badz doradców dzieki którym unikają wysokiego opodatkowania. sumując według mie podatki płacą mało i srednio  zarabiający 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Zwróć cie uwagę, że zaczyna się dyskusję o pensji dla każdego w imię: czy się stoi czy się leży... Warunek jest jeden: masz sobie dać radę czyli albo dorób albo wegetuj bo Państwo nie chce być zbyt opiekuńcze - to duże koszty dodatkowe. Nie piszę tu o Polsce bo u nas jak tu ktoś napisał: głupi ten co nie potrafi przekonać. Tylko przekonać a kupić to dwie sprawy oddzielne i jak to świadczy o społeczeństwie? Jest jeszcze jedna sprawa: gdyby z nagła do urn trafiło 80% ludzi uprawnionych to wszystkie sondaże trzeba by wsadzić do niszczarki...

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, jarecki napisał:

dopytam o te podatki jeszcze Ulman czyli wedłu ciebie stawka podatku pit powinna być kwotowa np .2 tys . czy zarabiasz 20 tys  czy 4 tys jedna kwota np . 2 tys . i według ciebie to jest ok . to nawet jesteś  lepszy od balcerowicza ,i petru oni na taki pomysł by niewpadli .    ale tak jak według ciebie powinno być sprawiedliwie to jest na ukrainie , w Rosji gdzie oligarchowie nie płacą podatków a reszta tych najbogatszych  na swiecie  zatrudnia dobrych adwokatów badz doradców dzieki którym unikają wysokiego opodatkowania. sumując według mie podatki płacą mało i srednio  zarabiający 

A skąd ty to wydedukowałeś? Gdzie tak napisałem?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
18 minut temu, jarecki napisał:

dopytam o te podatki jeszcze Ulman czyli wedłu ciebie stawka podatku pit powinna być kwotowa np .2 tys . czy zarabiasz 20 tys  czy 4 tys jedna kwota np . 2 tys . i według ciebie to jest ok . to nawet jesteś  lepszy od balcerowicza ,i petru oni na taki pomysł by niewpadli . 

To się nazywa podatek pogłówny (od łebka) i nawet częściowo jest praktykowany jak np opłaty za śmieci administracyjnie egzekwowane czy abonamenta różne (te akurat jakoś cienko ze ściągalnością) jeszcze by coś tam znalazł. Podatkiem pogłównym była pańszczyzna ...

Stawki progowe i tak najbogatsi mogą obejść inwestując ale tylko stawki własnych podatków bo już własnych pracowników nie mogą choć sami je rozliczają i na obniżce stawek budżet straci najwięcej nie z podatków najbogatszych a tych przecietniakow i biedniejszych bo to oni stanowią najbardziej bezbronną przed tymi podatkami grupę i przy tym przytłaczająco najliczniejszą.
Jeszcze cenotwórcza rola podatków a to najbiedniejsi są najbardziej wrażliwi na podwyżki jakiekolwiek bo jadą na bieżąco. Podnosząc podatki podnosisz ceny a obniżasz dochody gdzie egzystencjalnie biedniejszy bardziej odczuje utratę i tych ośmiu złotych bardziej niż ośmiuset bogaty.

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, szmergiel napisał:

https://youtu.be/WigyowM8yH0

jedzicie wy lepiej na jakies wakacje a nie politykujecie i uj z tego ,najlepiej na takie jak z linku

Lemingi nie zapadają w sen zimowy bo mają kuku namuniu,będą żerować przez całą kadęcję, w dzień i w nocy. Pomiędzy sobą tworzą obłęd udzielony

Opublikowano

Którzy wyborcy są głupi niedouczeni i ciemni . Trzeba to poddać głosowaniu w sejmie i będziemy wiedzieć . Polacy nie dajcie się aby lemingi robili wam pranie mózgu . Demokratycznie biznes wlazł do naszego kraju i demokratycznie trzeba ich deportować . Czy Niemcom  będzie zależało na Polsce aby się rozwijała ? W każdym kraju można wspierać rodziny a w Polsce nie a dlaczego . Przecież wszyscy będą dostawać czy bogaty czy biedny to o co chodzi ? Chodzi o to że nie będą mieli taniej siły  roboczej . Ulman . Jak chcesz dobrych i pracowitych fachowców to zatrudnij swoich rodaków . 😁😁😁

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, Alamo napisał:

Lemingi nie zapadają w sen zimowy bo mają kuku namuniu,będą żerować przez całą kadęcję, w dzień i w nocy. Pomiędzy sobą tworzą obłęd udzielony

45 minut temu, szmergiel napisał:

https://youtu.be/WigyowM8yH0

jedzicie wy lepiej na jakies wakacje a nie politykujecie i uj z tego ,najlepiej na takie jak z linku

jakos mnie nie dziwi ze milosnicy prezesa marza o wakacjach w tajlandii ,tak sie zastanawiam w ktorej partii jest wiecej milosnikow serka homogenizowanego u biedronia czy w pis-e ???????? choc pewnie kleru nie przebija , wg badan tam prawie polowa ...........episkopat usa niedawno zabronil przyjmowac klerykow o teczowej orientacji,  i zaraz musieli dodac ze "czynnych " bo braklo powolan ,ciekawe jak to sprawdzaja.....

Opublikowano (edytowane)

Jacus - film Spotlight 2015r 

30 minut temu, 12zbyszko napisał:

Którzy wyborcy są głupi niedouczeni i ciemni . Trzeba to poddać głosowaniu w sejmie i będziemy wiedzieć . Polacy nie dajcie się aby lemingi robili wam pranie mózgu . Demokratycznie biznes wlazł do naszego kraju i demokratycznie trzeba ich deportować . Czy Niemcom  będzie zależało na Polsce aby się rozwijała ? W każdym kraju można wspierać rodziny a w Polsce nie a dlaczego . Przecież wszyscy będą dostawać czy bogaty czy biedny to o co chodzi ? Chodzi o to że nie będą mieli taniej siły  roboczej . Ulman . Jak chcesz dobrych i pracowitych fachowców to zatrudnij swoich rodaków . 😁😁😁

Biznes nie kieruje się demokratycznymi zasadami a skutecznością rynkową i tutaj jeżeli mamy demokratycznie cokolwiek to nie kupować od niemieckich pośredników (tylko czego tylko niemieckich a nie np. amerykańskich?) tylko że nie mamy wiele własnej alternatywy a atak na duże (nie nasze) sieciówki jakoś nie zadziałał bo mają się nieźle nadal.
Nie żebym zaraz złą wolę podejrzewał bo to coś gorszego - nieskuteczność; kryterium gospodarki bo nie należy do jej kryteriów demokracja.
Nie tylko zatrudniać swoich ale i współpracować ze swoimi na ile to tylko możliwe no ale kraj podzielony na wrogów i przyjaciół to kto tu w końcu "swój"?
Dał nam przykład resort MON-u gdzie kupować mamy?...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, 12zbyszko napisał:

Z niemocy jakieś apele i odezwy uskuteczniasz? Sejm nic nie przegłosuje bo jest wybrany przez tych ciemniaków i niedouków.i takie same barany tam siedzą jak ci którzy ich wybrali. Jak zatem maja taki temat rozstrzygnąć? Deportujesz biznes? mCo ty komunista czy niespełna rozumu? Nawet premier Morawiecki złym Niemcom z Daimlera dał łapówkę by fabrykę postawili. 

Wspierać można ale czemu za darmo wszystkim po równio bez żadnych warunków. Jakby był choć warunek pracy zawodowej to już było by mądrzejsze. 

Żeby zrobić na złosć Niemcom to podnieśmy płącę minimalną do ich poziomu i załatwione. Nie będziemy ich dorabiać przecież🤣

Co insynuujesz co do mojej narodowości? Nie masz żadnych inteligentnych argumentów?

Opublikowano

Ulmanku  wyrzuć te słowa ciemnota niedouków ,barany ... i te ostanie jakiś obrażalski się zrobiłeś 

24 minuty temu, Ulman napisał:

Wspierać można ale czemu za darmo wszystkim po równio bez żadnych warunków. Jakby był choć warunek pracy zawodowej to już było by mądrzejsze. 

to zapomnij o 2 dzieciach i więcej 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v