Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak nie można kupować płodów rolnych? To skąd są na rynku? Zwrot akcyzy nie może być wyższy niż akcyza. Ile kilometrów latasz po drogach? Dlaczego tych opłat nie ruszają? Skoro paliwo dla rolnictwa niech będzie inna na nie stawka VAT. Reakcja na suszę to jakiś pozorny ruch bo wprowadzenie stanu klęski umożliwiłoby uruchomienie szerokiej pomocy. Sprawa dzików regulowana przez rząd? Od kiedy? Gaz ziemny nie jest jedynym składnikiem nawozów bo niby jak z węgla i wodoru zrobić fosfor? Cement także wymaga mnóstwa energii i jakoś ceny nie powalają. Pawlakowi nikt do tej pory zresztą zarzutów nie postawił - nikt oprócz TVP. Gazoport ma przyjmować gaz z USA a USA flirtuje z Rosją i niedługo cała Europa będzie miała gaz w tej samej, wyższej cenie. LNG wymaga mrożenia więc tanim gazem nie będzie. Ustawy się piszą... Jak na razie w sprawie sądów tylko. Staruszek nawet już nie ukrywa, że muszą zmienić sądy aby wprowadzić wszystkie zmiany które są niezbędne. Czytając od końca brzmi to mniej więcej: aby móc robić co nam się podoba należy rozpierniczyć władzę sądowniczą. Ot co...
Opublikowano (edytowane)

Pytanie.  Jeżeli gazoport nam daje takie możliwości to dlaczego Grupa Azoty już krzyczy że będą podwyżki nawozów ze względu na ceny gazu? A to co? Nie wierzą w ten super tani gaz od wujka z USA?
Pytanie drugie. Czy ktoś już zetknął się z kontami do odprowadzania Vat i wie że nie wolno będzie tknąć pieniędzy z tego konta dopóki naczelnik US nie potwierdzi że można odebrać Vat? 
Czy ktoś z piewców "Dobrej Zmiany" wie już ile będzie kosztowała obsługa firmy pod kątem RODO.? 
Co daje sprzedaż bezpośrednia od rolnika w przypadku plantacji towarowych?

W zasadzie mój wpis bezprzedmiotowy po wpisie Tarasa. Nie widziałem go wcześniej.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Nie chodzi tylko o tańszy gaz z USA, chodzi też o lepszą pozycję negocjacyjna z Rosją. Tak jak pisałem dzięki temu Litwa wynegocjowała gaz od Rosji tańszy o 30%.

Tak, po owocach ich poznamy, tamtych z po już poznalem

• Haha 1
Opublikowano

Tylko nikt nie jest doskonały i obecnych uważnie obserwować a nie bezkrytycznie cytować bo może im się udać walka ze złodziejstwem w jedyny możliwy sposób; kiedy nie będzie co kraść.

Opublikowano

No powiem wam że Ardanowski nawet do rzeczy gada . Dobrze żeby bardziej ukierunkował się na rozwiązaniach które ułatwią rolnikom robotę , bo takie zwiększanie zwrotu akcyzy , to bardziej pod publikę po mojemu . No ale np usłyszałem że zlecił już kontrole jak to germańska żywność staje się polską . To dobry krok . Jeszcze jak by zwiększył środki na odstrzał dzików , to moje poparcie zdobyte .B|

Opublikowano

Zelus123 - to jednak upatrujesz oparcia w rosyjskim gazie? Bo cały cyrk rozkręcony została aby wyrugować Rosjan z naszego rynku.
Zetorki - czytałem ma Farmerze. Potarzam więc pytanie tam zadane. Co daje holding bez zakładów przetwórczych i rynków zbytu?

Gość marekfarmer
Opublikowano
14 minut temu, DTaras napisał:

Jak nie można kupować płodów rolnych? To skąd są na rynku? Zwrot akcyzy nie może być wyższy niż akcyza. Ile kilometrów latasz po drogach? Dlaczego tych opłat nie ruszają? Skoro paliwo dla rolnictwa niech będzie inna na nie stawka VAT. Reakcja na suszę to jakiś pozorny ruch bo wprowadzenie stanu klęski umożliwiłoby uruchomienie szerokiej pomocy. Sprawa dzików regulowana przez rząd? Od kiedy? Gaz ziemny nie jest jedynym składnikiem nawozów bo niby jak z węgla i wodoru zrobić fosfor? Cement także wymaga mnóstwa energii i jakoś ceny nie powalają. Pawlakowi nikt do tej pory zresztą zarzutów nie postawił - nikt oprócz TVP. Gazoport ma przyjmować gaz z USA a USA flirtuje z Rosją i niedługo cała Europa będzie miała gaz w tej samej, wyższej cenie. LNG wymaga mrożenia więc tanim gazem nie będzie. Ustawy się piszą... Jak na razie w sprawie sądów tylko. Staruszek nawet już nie ukrywa, że muszą zmienić sądy aby wprowadzić wszystkie zmiany które są niezbędne. Czytając od końca brzmi to mniej więcej: aby móc robić co nam się podoba należy rozpierniczyć władzę sądowniczą. Ot co...

Nie można było sprzedawać  swoich wyrobów   z gospodarstwa    do czasu aż  PiS  to nam umożliwił.  PO-PSL twierdziło że Unijne przpisy na to nie pozwalają  a jednak   można  B|

Zwiększone będą  limity  paliwa do hai wprowadzone do 1 szt DJP   a nie  akcyza   czytaj i słuchaj ze zrozumieniem.

Ty    jesteś  rolnikiem ????

11 minut temu, mirro napisał:

Czy ktoś z piewców "Dobrej Zmiany" wie już ile będzie kosztowała obsługa firmy pod kątem RODO.? 
Co daje sprzedaż bezpośrednia od rolnika w przypadku plantacji towarowych?

Ty jakio Piewca  POprzedniej zmiany  i UE  powinieneś wiedzieć że RODO  to  Unijne  pomysły    więc pytanie do zwolleników  Juncerów  timemarsów i  ,,profesura ,,   kieruj xD  xD  xD 

Opublikowano

RODO przez dwa lata leżało w szufladzie bo nasi rządzący nie mieli czasu się tym zająć i ogryźć przepisów aby dostosować je do naszych warunków. A po to Unia dała te dwa lata okresu przejściowego. 

Gość marekfarmer
Opublikowano

I co mieli zmienić przepisy RODO  czy co  xD  xD  xD  

Opublikowano

Chyba dość jasno pisałem po co był okres przejściowy?  Olali nasze spojrzenie na RODO i wrzucili do realizacji dwie ryzy papieru A4 przysłane z Brukseli. Trzeba było opisać jak my to widzimy, jak to będzie realizowane i robić to. Ale chyba nie do końca zrozumieli.

Gość marekfarmer
Opublikowano

To trzeba było robić jak był prace nad RODO  a nie po    xD  xD  xD  

Opublikowano

RODO dotyczy zjawisk nigdy wcześniej nie znanych a przynajmniej w takiej skali jaką umożliwia informacyjna sieć globalna. Wiele zapisów całym pakiecie przestała być aktualna już w momencie ich uchwalenia bo dotyczy kwestii technologicznych a te w informatyce szybciej się zmieniają niż Prawo.
Prawne opanowanie wszystkich zjawisk w sieci jest niemożliwe jeśli ma być ta sieć wolna tak że kontrola przepływu danych osobowych prawnie zapisana jest trudna technologicznie do zrealizowania bo NIKT nie sprawuje wystarczającej kontroli nad siecią i Bogu Dzięki.
dużo by jeszcze pisać ale tu...

6 minut temu, mirro napisał:

to nie ma sensu. Zdrowia życzę.

Przyłączam się do życzeń.

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

mirro    No nie ma bo opowiadasz bzdury próbujesz przypisać PIS   unijne dyrektywy i to  wydane w kwietniu  2016  roku 5 miesięcy  po objęciu przez nich rządów. I jakim cudem miał ktoś z PiS zmieniać cokolwiek w RODO po jego wejściu w życie. xD  xD  xD   żebyś  potem grzmiał że łamane jest prawo unijne  xD  xD  xD 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Marek ja nie przypisuję PiS unijnych dyrektyw tylko krytykuję bezczynność rządu w tym zakresie i liczenie że jakoś to będzie.
Niestety pomimo szansy na zmianę podejścia przez obecnie rządzących( łudziłem się że jednak potrafią dostrzegać nadciągające problemy bo poprzednikom już się nie chciało), nie widzę możliwości aby ktoś tam patrzył szerzej na napotkane zasadzki.
Nasuwa się jedno stwierdzenie. "Jakim mnie Boże stworzyłeś, takim mnie masz". Dotyczy też ministra Jakiego.

Opublikowano
Marek - jak wprowadzali ghp i hacp to też zamiast przeanalizować sprawę przepisali dyrektywę. Nic nowego. Potem się obudzili dopiero. Właśnie dysydencie niewiem co zmienili - tu coś wypisują. Kupujący wystawiał papier a sprzedający legitymował się regonem i było pochodzenie załatwione. Tak trudno działalność założyć? Większoś jak po zdjęciach widać i tak pozakładała bo maszyn nowych do czorta. Ale niewiem - czekam na jakieś informacje.
  • Thanks 1
Opublikowano
Mirro - mi pasuje. Jak mnie pytali co zrobię z łysym kawałkiem (gryka siana w popiół) odpowiadałem: spoko, popada - na żniwa zawsze pada... To całe RODO wszyscy znają od strony kar finansowych i przeciw temu się buntują. Wielkich mecyj tam niema - fakt od ciula papierów. Natomiast np jak Ci teraz zadzwonią jacyś sprzedawcy niechciani masz prawo wszystkiego się dowiedzieć o swoich danych i wypowiedzieć żądanie ich usunięcia z bazy. Przedtem nie było to takie jednoznaczne. Najwyższe kary są za nieupilnowanie baz czyli wycieki a nie za ich potencjalne wystąpienie.
Marek limit ok. Nie napisałem że akcyza wzrośnie tylko, że nie mogą więcej zwrócic niż ona wynosi bowiem zelus raczył napisać: wyższy zwrot akcyzy. Wszędzie widzisz wrogą reakcję?
Opublikowano

To że nasi nie wiedzieli co może się stać i jedyne co do nich dotarło to tabelka z karami( przedrukowana bezkrytyczni) to jeszcze mogę zrozumieć, bo tu o zdrowy rozsądek raczej nikt nie dba. Ale to że doszło do takich absurdów jak u lekarza, w szpitalach czy szkołach to już na przepisy unijne raczej ciężko zrzucić. To teraz już lekarz nie może wyjść i powiedzieć, Pan Kowalski proszę do gabinetu.  Ktoś nie pochylił się zawczasu nad tym problemem i są to konkretni ludzie.

Opublikowano (edytowane)

W całej tej polityce wszyscy dobrze się bawią i to za pieniądze podatników! Co to za wożenie ludzi do sejmu w bagażniku? To już nie są politycy ,którzy prezentują nas zwykłych obywateli...to są ludzie którzy powinni pracować w cyrku i to jako zastepcy małp :ph34r:

Edytowane przez Ansja
Opublikowano (edytowane)

A to już chyba był ostatni sposób aby obywatelowi udało dostać się do sejmu.:D To też pokazuje jak zmieniła się dostępność tego gmachu. Jeszce trochę i posłowie też przestaną tam być wpuszczani. 
Inna sprawa że gdyby chodziło o happening  to taki sposób transportu jest do przyjęcia, Natomiast w tym przypadku to chyba troszkę żenujące,

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, DTaras napisał:

Tak trudno działalność założyć?

Wiele płodów rolnych pochodzi z małych gospodarstw które nigdy nie staną się firmą w pełnym tego znaczeniu. Dla niektórych rolnictwo nie jest jedynym zajęciem i zawsze będzie jakaś ilość płodów rolnych po za ovatowanym obiegiem na poziomie producenta a trzeba to do obiegu legalnego rynku jakoś wprowadzić stąd wymyślili RR aby przynajmniej można było źródło pochodzenia ustalić w oparciu o istniejący system fiskalny bo innych o tak powszechnym zasięgu nie ma a co jak co żywność wymaga mechanizmu namierzania . 
zamierzałem tu jeszcze o sprzedaży bezpośredniej ale na jednego posta to wystarczy
chociaż nie bo dopisali coś takiego;

25 minut temu, Ansja napisał:

To już nie są politycy ,którzy prezentują nas zwykłych obywateli...to są ludzie którzy powinni pracować w cyrku i to jako małpy :ph34r:

no tak, człowiek jako małpa może zostać zatrudniony, nigdy odwrotnie.
Może ten cały parlament to już tylko pokazowy cyrk a Władza sprawowana jest całkiem innymi narzędziami? Wtedy by się nawet zgadzało. z braków kadrowych czort wie kto tam rzeczywiście zatrudniony.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Dysydent - wiem co to jest ryczałt. Pytanie brzmi: tak trudno to założyć? Do ZUS od razu nie przechodzisz boś nadal ledwie rolnik. W czym problem? A pochodzenie żywności i dokumenty na to rzecz istotna. Szczerze - chcę się dowiedzieć o co biega...
Patrząc z perspektywy jeszcze Z przed płotu zauważam, że z tą flagą budynek do złudzenia przypomina cyrkowy namiot.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v