Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Powiedz mi z jaką prędkościa trzeba jeżdzic i ile cm na raz zabrać aby zaorać 1.2 ha na godz.

Ja jezdząc obracanym 4*48 prędkościa 8,5/9 km/h  pole 310 m długie ha w godzine z poprzeczami i tylko dwoma słupami ledwo sie uwine

około   7,6  km/h pługiem  4 x40  nie  licząc  przerw  na  nawracanie . 

damianos95

nie  rób  za  adwokata  sąsiada,  chce  to niech  sie  wypowiada  sam .

Ty  wypowiadaj  sie  za  siebie

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano

ja wiem że za sam serwis na godzine pracy ciągnika musze zapłacić ok 6 zł nie licząc amortyzacji ciągnika zużywających sie elementów pługa w tym roku w czasie suszy 15 ha i wymiana dłut a za każde płace 90 zł podróba overum w normalnej pogodzie 50-100 ha starczały więc nie widze sęsu robić za 180 /ha ok 200-250 to rozsądna cena 

Opublikowano

Nie no już 12 ha przeżyły i 3 kamienie i dużo małych 2 były wielkości wiadra 10 litrów i 1 jak 5 litrowe wiadro tylko troszkę się ścierają Ale jeszcze z 20-25 przeżyją może wiecej
Nie no już 12 ha przeżyły i 3 kamienie i dużo małych 2 były wielkości wiadra 10 litrów i 1 jak 5 litrowe wiadro tylko troszkę się ścierają Ale jeszcze z 20-25 przeżyją może wiecej

Opublikowano

Panowie siew pszenicy zetor forterra11441 wal z przodu plus agregat unia bierny 3m i siewnik poznaniak ile za ha usługi można zapłacić warunki dość dobre do siewu kolega mi sial i nie wie ile ze mnie wziąć a ja nie chcę skrzywdzić tylko adekwatnie do roboty zapłacić

Opublikowano

Ja za hektar orki 190-210 zł/ha. Orka Zetorem 16145 + phx 5. Wiecie może ile zapłacic za koszenie trawy  ? Rotacyjna 1.6m, chce nająć do koszenia znajomego i zastanawiam sie ile mniej wiecej biorą za to O.o 

Opublikowano

Zależy jakie działki itd. ogólnie paliwa u mnie w kosiarkach 2x 3,2m valtra 220km spala 4,5-5,5l/ha przy prędkości 12-15 km/h, działki od hektara do 4ha, więc 120 zł/ha to zarobek dobry i stratny na pewno usługodawca nie będzie

Opublikowano

50,- tona czyli w 60m wejdzie 120 ton wychodzi 6 klocków???

Jeśli tak to identycznie mi zaproponowano ale na metry tzn 6 tysi za rękaw z załadunkiem-60m

kolego a jaka średnica rękawa  i cena jest plus kwas czy z kwasem lub jakimś zakiszaczem a może bez zakiszaczy bo też tak robią 

Opublikowano

Nie wiem jaka średnica mówił mi,że w 60 wchodzi 120 ton

Usługa obejmuje napełnienie rękawa kukurydzą +zakiszacz+rękaw

Ja za hektar orki 190-210 zł/ha. Orka Zetorem 16145 + phx 5. Wiecie może ile zapłacic za koszenie trawy  ? Rotacyjna 1.6m, chce nająć do koszenia znajomego i zastanawiam sie ile mniej wiecej biorą za to O.o 

No orka u nas standard a koszenie to biorę 100/ha

Opublikowano

ktoś cie chciał oszukać że wejdzie 120 ton w 60 m gdyż kukurydza jest tylko w ok 56m reszta musi być marnowana na początek i na koniec i jest po ok 2 m puste 

a chyba nie ma rękawów średnicy 160 jest 150 to właśnie tam wchodzi 4 łyżki ładowacza płaskie w ok jeden metr rękawa 

nie wiem może średnica jest ok 2,1 m ale  jest wyższe od człowieka 

średnice rękawów są w stopach i są co 30 cm tzn 4 stopy to rękaw 120 cm średnicy 5 to 150 cm ( średnica przybliżona )

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v