Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie kombajnów w jednej gminie jest z 5 i od kilku lat cena wynosi 300-400 zł za ha, zależy od ilości ha i działek, sprzedaż kuku nie ma nic do rzeczy, po 500-550 to sieczkarnia bierze gdzie spalanie, koszt zakupu maszyny i eksploatacji jest kilkukrotnie wyższy

U mnie parędziesiąt do kukurydzy. Ceny różne, a cena 500zł/ha na takich zasadach jak podał icek jak najbardziej realna. 

300zł/ha za koszenie + tir + ciągnik z wozem przeładowczym tylko ze ziarko idzie do wykonującego usługę. 

Ile za orkę ciągnikiem 160km pług oborotwy 4x45cm, warunki wiadomo jakie (mokro) miejscami glina, działki 1-2ha.

250-300zł/ha czy ewentualnie w takich warunkach od godziny? 

Opublikowano

Co taniej zaladuje 400t kamienia na lodke, ciagnik z turem czy ladowarka? I ile warto za to zaplacic?

Zależy jaki kamień ,gruby czy drobny?To jest 16 patelek po 25 ton ,jesli z pryzmy bez jeżdżenia daleko z ładunkiem to na jcb 3 cx to jakieś10 godz.roboty po 100 zł za godzine

Opublikowano

za zaoranie 8 ha lucerny zgodziłem sie na max 2.4tys Pole gliniaste i gorzyste  w trzech kawałkach  Liczyłem ze 150 km i piątka kv zrobi to w max 10 godzin  Jednak fatalne warunki (za mokro) spowodowały zeszło ze 20 godz ciagnik 150 km padł i na koniec ciagalem jeden pług dwoma mniejszymi ciagnikami Prawdopodobnie calego zarobku bylo na kilka skrzynek piwa  :)

Tez niektore prace licze minimum3x paliwo

Opublikowano

też licze podobnie tzn orka (a gleby raczej ciężkie)250 zł na ha zresztą patrze na licznik godz. bo różnie bywa a że pali średnio 10l na godz. to podobnie

NH TD5050 95KM i ma co robić z obrotowymi 3-kami vogela i 1 ha nawet 2 godz. schodzi  zależy od kawałka a u nas raczej małe i to nieforemne na dodatek po kukurydzy więc głębiej pasowało a że mokro było(praktycznie w koleinach po kombajnie woda stała) nawet na blokadzie ciężko szło

mniejwięcej za mth czy jak tam jest z tym licznikiem liczyłem 100zł za mth przy tej cenie paliwa i podobnie na innych pracach cięższych

na przykład transport kukurydzy 120km w obie strony (oczywiście z powrotem na pusto) to mi spali ok 57l na tej trasie więc podobnie jak w polu a może nawet więcej bo gonie na pełnym gazie w transporcie coby szybciej objechać

Opublikowano

Ja ostatnio za transport 12 ton pszenicy 25 km w obie strony powiedziałam 130 zł

a cennik w tym sezonie był taki (mam już założoną firmę usługową :D ):

-Orka (ciągnik 180 km/pług 5 obr) 250 zł/godz

-siew agregat upr-siewny aktywny 3 m 220 zł/godz

-oprysk 40 zł/ha

-siew kukurydzy 100zł/ha

-koszenie zbóż / rzepaku 290 zł/ha

-koszenie kukurydzy 320 zł/ha

Opublikowano

Ja ostatnio za transport 12 ton pszenicy 25 km w obie strony powiedziałam 130 zł

a cennik w tym sezonie był taki (mam już założoną firmę usługową :D ):

-oprysk 40 zł/ha

-siew kukurydzy 100zł/ha

No z tym pługiem i ciągnikiem to zaprosiłbym Cię w moje strony. Ludzie by nie wyciągali swoich sprzętów. 

Dali by Cię na kawałek 25 ha i stawka na hektar wyszła by 125 zł bo byś 2 ha w godzinkę zrobiła 

Z sianiem to samo , a nawet taniej, bo 2,5 ha w godzinkę się zasieje 

Opublikowano

a cennik w tym sezonie był taki (mam już założoną firmę usługową biggrin.png ):

-oprysk 40 zł/ha

-siew kukurydzy 100zł/ha

normalne ceny, i wtedy opłaca się wziąć sprzęt na usługi i ludzi co chętnie skorzystają z usług było by więcej, tak to działa w Niemczech że firmy usługowe świadczą usługi w małych gospodarstwach, u nas niestety po 50 ha i każdy kredyt zaciąga na nowy kombajn czy pług za kilkadziesiąt tysięcy bo jak się cenią nie wiadomo ile to opłaca się kupić swój sprzęt na kredyt,  

Opublikowano

Orka 250zl/ha
Siew rzepaku 150zl/ha
Siew kuk 120zl/ha
Gleboszowanie 250zl/ha
Talerzowanie 120zl/ha
Gruberowanie 150zl/ha
Beczka 4tys l 50zl/szt
Obornik ladowacz rozrzutnik 8t 250zl/h
Wynajem samego ciagnika 109km 100zl/roboczogodzina
160km 150zl/roboczogodzina
Prasa john deere czy claas 12zl/bel 120x120
160x120 16zl
Zbior zboz 300zl/ha

Opublikowano

Drogo za ten wynajem. Na olx oferują wynajem nowych ciągników 95 koni 500zł/doba 160 koni 1000zł/doba bądź 6000/12000 zł miesiąc - myślę że jak ktoś ma roboty od groma - np usługowe cięcie QQ to i nie warto swojego katować 

Opublikowano

kilka lat temu jak nie było konkurencji to płaciłam za koszenie kukurydzy na ziarno 500 zł/ha suszenie tony kukurydzy 150 zł  siew kukurydzy 170 zł /ha za koszenie zboża 400 zl/ha  a teraz mam swój sprzęt i mam w d....e takie ceny

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez vojtas14
      Your city's hottest girls are here - No Selfie
      https://PrivateDates.live

[url=https://PrivateDates.live] Real girls, real moments, real now [/url]
    • Przez pio066
      Let her brighten up your night - No Selfie

[url=https://PrivateDates.live] She's not a bot [/url]
    • Przez Piotrpiotrek89
      I Dare You To Call Her. - No Selfie

[url=https://PrivateDates.live] She's real, she's ready, she's yours [/url]
    • Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez Kwiatek12
      Ile bierzecie za prasowanie sianokiszonki prasa łańcuchowa new Holland  i owinięcie folia plus transport ?
  • Dodaj nową pozycję...
v