Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ludzie nie chodzi o to  chodzi tez o konkurencje stawki sa rózne w mojej okolicy w miare podobne  15 km dalej sa juz ponad 200 zł za  ha na ceny składa sie wiele czynnikow  wiec ogolnie nie ma reguły

Opublikowano

Nie  chodzi  tez  o  to żeby  zarobić tyle  co  na paliwo , ja  tam  jak  mam  zarobić  niewiele więcej  co  spali - to  wole  niech  stoi  w garażu .

Umie  w okolicy jest  chłopak  co  traktorem  typu 1224 i  jakimiś  5  pługami  , bierze po 150 zł  za  godz .Fakt że  wolno jeździ ,ale podobno  w  godzinę  hektar  zaorze... jak mi  jeden  gość  zaproponował żebym mu orał  za  ta kase  - to  go wyśmiałem , chociaż mam  mniejszy  traktor i mniejsze pługi [95 koni  i  4x40 cm]

Opublikowano

Dlaczego mam mu sie nie opłacic taka Renówka 110.54 spali 16-18litrów na hektar zaoranego pola a wiem ze mozna zrobic nia nawet 1.2 ha przez godzine ale przyjmijmy ze 1ha =1 godzina wiec 18litrów x 4.29 (moja cena z stacji ) masz 77zł czyli masz ta 100  za 1 godz pracy wiec chyba nie tak zle bynajmniej ja nie znam pracy by tyle w godzine zarobic

Opublikowano

Po pierwsze to nawet z twoich wyliczeń nie ma 100 , a po drugie to może spróbuj gdzieś wypożyczyć podobny sprzęt na tą godzinę  to się może zorientujesz jaki z tego zysk . A o amortyzacji sprzętu słyszałeś ?

Opublikowano

Nie  chodzi  tez  o  to żeby  zarobić tyle  co  na paliwo , ja  tam  jak  mam  zarobić  niewiele więcej  co  spali - to  wole  niech  stoi  w garażu .

Umie  w okolicy jest  chłopak  co  traktorem  typu 1224 i  jakimiś  5  pługami  , bierze po 150 zł  za  godz .Fakt że  wolno jeździ ,ale podobno  w  godzinę  hektar  zaorze... jak mi  jeden  gość  zaproponował żebym mu orał  za  ta kase  - to  go wyśmiałem , chociaż mam  mniejszy  traktor i mniejsze pługi [95 koni  i  4x40 cm]

Na godzinę ???? na godzinę to nikt już nie robi jam mogę pojechać takim np co w godzinę zaorze 0.5 i co za dwie godziny orki wezmę 300 zł za hektar ?? bierze się od hektara a nie za godz tak samo kombajn i wszystko inne

200 za ha to odpowiednia cena i konkurencyja

Opublikowano

Na godzinę , czy na hektar to zależ od tego co , czym i gdzie się robi , ważne żeby jakiś zysk był , a nie tylko zajęcie .

Opublikowano

Na godzinę ???? na godzinę to nikt już nie robi jam mogę pojechać takim np co w godzinę zaorze 0.5 i co za dwie godziny orki wezmę 300 zł za hektar ?? bierze się od hektara a nie za godz tak samo kombajn i wszystko inne

200 za ha to odpowiednia cena i konkurencyja

U mnie :

Kombajn (340 hektar)  na hektary

Orka(to zależy od areałów ale poniżej 200 na godzinę nie zchodzę), - na godziny.

Co innego orać czy siać duże kawałki a co innego małe kawałeczki gdzie więcej czasu na nawrotach schodzi. 

Reszta usług - oprysk,nawozy - 4x paliwo.

Opublikowano

Kolego u mnie sąsiad jeździ na usługi orki też ciągnik 100km plug zagonowka akpil 4x40 i za godzinę bierze 180 zł i robi hektar czasami mniej Ale to na wyjatkowo małych kawałkach o dziwnym kształcie. Sam mówił że mu się opłaci bo dłuta kupuje po 25 zł i wystarczają mu na 40-50 ha i wywala a lemiesze też najtansze po 40 czy 45 zl i jakoś nie narzeka Ale lepiej zarobić coś a nie siedzieć Ale widzę od dłuższego czasu każdemu się tu nic nie opłaci tylko by liczyli niewiadomo ile a jak ktoś poda w miarę rozsądna cenę to zaraz go linczuja

Opublikowano

Dlaczego mam mu sie nie opłacic taka Renówka 110.54 spali 16-18litrów na hektar zaoranego pola a wiem ze mozna zrobic nia nawet 1.2 ha przez godzine ale przyjmijmy ze 1ha =1 godzina wiec 18litrów x 4.29 (moja cena z stacji ) masz 77zł czyli masz ta 100  za 1 godz pracy wiec chyba nie tak zle bynajmniej ja nie znam pracy by tyle w godzine zarobic

Powiedz mi z jaką prędkościa trzeba jeżdzic i ile cm na raz zabrać aby zaorać 1.2 ha na godz.

Ja jezdząc obracanym 4*48 prędkościa 8,5/9 km/h  pole 310 m długie ha w godzine z poprzeczami i tylko dwoma słupami ledwo sie uwine

Opublikowano

to kolego zapraszam do mnie mam 70 ha przyjeżdzaj po 180 ci dam a ja w tym czasie pojade po 250 i ty będziesz zadowolony i ja 

widzisz i tu jest ten problem, sam chcesz zapłacić po 180 a ty byś chciał za usługę 250, skoro twierdzisz że za 250 się opłaca to po co ci pług, nie lepiej dać komuś te 250zł za robotę? i tak jak piszesz i ty byś był zadowolony i ten komu zapłaciłeś  

Opublikowano

widzisz i tu jest ten problem, sam chcesz zapłacić po 180 a ty byś chciał za usługę 250, skoro twierdzisz że za 250 się opłaca to po co ci pług, nie lepiej dać komuś te 250zł za robotę? i tak jak piszesz i ty byś był zadowolony i ten komu zapłaciłeś  

kolego czytaj ze zrozumieniem bo niepotrzebnie zamęt siejesz

Opublikowano

Kolego u mnie sąsiad jeździ na usługi orki też ciągnik 100km plug zagonowka akpil 4x40 i za godzinę bierze 180 zł i robi hektar czasami mniej Ale to na wyjatkowo małych kawałkach o dziwnym kształcie. Sam mówił że mu się opłaci bo dłuta kupuje po 25 zł i wystarczają mu na 40-50 ha i wywala a lemiesze też najtansze po 40 czy 45 zl i jakoś nie narzeka Ale lepiej zarobić coś a nie siedzieć Ale widzę od dłuższego czasu każdemu się tu nic nie opłaci tylko by liczyli niewiadomo ile a jak ktoś poda w miarę rozsądna cenę to zaraz go linczuja

A gdzie takie tanie lemiesze do akpila?? kuźwa ja kupuje po 150...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Yaokim
      Witam panowie, ile w tym roku bierzecie za koszenie bizonem z056 od hektara? 
    • Przez pio066
      Let her brighten up your night - No Selfie
      https://PrivateDates.live

[url=https://PrivateDates.live] She's not a bot [/url]
    • Przez Piotrpiotrek89
      I Dare You To Call Her. - No Selfie
      https://PrivateDates.live

[url=https://PrivateDates.live] She's real, she's ready, she's yours [/url]
    • Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez Kwiatek12
      Ile bierzecie za prasowanie sianokiszonki prasa łańcuchowa new Holland  i owinięcie folia plus transport ?
  • Dodaj nową pozycję...
v