Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przy tegorocznych kukurydzach nie zszedłbym z dowozem poniżej 900 zł/ha, oczywiście bez ugniatania, jak z to +100 zł/ha

A rok temu zszedłeś do 500zł jak QQ słabe były? U nas konkurencja duża to i za 700zł tną jak pole blisko, niektórzy krzyczą i po 900 ale jeszcze nie wyjechali  :)

Opublikowano

Jeszcze nie widziałem wariata który brałby po 500 zł/ha i to jaka kukurydza by nie była, ale po 650-700 przy słabej kukurydzy owszem, a jak u ciebie są cymbały i biorą po 700 zł przy 3-3,5m kukurydzy to powodzenia życzę w zarobku, do pierwszej awarii lub sprzedaży wyeksplatowanej sieczkarni

Czy ktoś wykonuje wsiew nasion trawy w trawę już istniejąca,prosiłbym o plusy i minusy tego eksperymentu,kiedy to wykonać,i jak pole przygotować,czy musi być jakiś określony rodzaj nasion [ rozmiar, kształt,mieszanie] no i cena za usługę [ilość,ha. godziny]

Nasiona składające z życicy, trawa musi mieć max 4-5 lat, chyba że wymarznięta darń i jest niezbyt gęsta to może być w starszą(ogólnie chodzi o to że w starą, gęstą darń jak wsiejesz to stara trawa i jej korzenie nie pozwolą nowej rosnąć) , przygotowanie pola ogranicza się do włókowania tuż przed siewem i ewentualnego wałowania po, wszystko zależy od tego jak wilgotna gleba i od ziemi, podsiew to taki sam termin jak siew
Opublikowano

Czy ktoś wykonuje wsiew nasion trawy w trawę już istniejąca,prosiłbym o plusy i minusy tego eksperymentu,kiedy to wykonać,i jak pole przygotować,czy musi być jakiś określony rodzaj nasion [ rozmiar, kształt,mieszanie] no i cena za usługę [ilość,ha. godziny]

160 zł/ha z wiosennych podsiewów każdy zadowolony. Nie ma znaczenia rozmiar nasion, a gatunek trawy zależy od tego co kto sobie życzy.

Opublikowano

u mnie też za podsiew/siew czymś pokroju apv/vredo biorą po 200 zł/ha, oczywiście mowa o ilościach 2-3 ha, za 30  ha każdy będzie się inaczej cenił...

Opublikowano

Jeszcze nie widziałem wariata który brałby po 500 zł/ha i to jaka kukurydza by nie była, ale po 650-700 przy słabej kukurydzy owszem, a jak u ciebie są cymbały i biorą po 700 zł przy 3-3,5m kukurydzy to powodzenia życzę w zarobku, do pierwszej awarii lub sprzedaży wyeksplatowanej sieczkarni

Nasiona składające z życicy, trawa musi mieć max 4-5 lat, chyba że wymarznięta darń i jest niezbyt gęsta to może być w starszą(ogólnie chodzi o to że w starą, gęstą darń jak wsiejesz to stara trawa i jej korzenie nie pozwolą nowej rosnąć) , przygotowanie pola ogranicza się do włókowania tuż przed siewem i ewentualnego wałowania po, wszystko zależy od tego jak wilgotna gleba i od ziemi, podsiew to taki sam termin jak siew

Jak ktoś miał 2 rozrzutniki z ha to tak brali i nie sądzę że im się nie opłacało.... Przy tej cenie paliwa 700zł to opłacalna stawka, paliwo było po 5.5zł i robili za 800zł i nie narzekali. A najtańsze są firmy z nowym sprzętem, im starszy grat tym drożej - taka polityka, jak z cięciem zbóż. Okoliczny dealer JD ma nową sieczkarnie i kombajn na usługach i są nie do przebicia w cenie ale nie porównuj ich kosztów do swoich, 

Opublikowano

jak robisz ładowaczem to spali ci 10l/h czyli masz 40 zł/h koszta paliwa+30 zł/h robocizna, + jakiś zarobek więc 100-120 zł/h

Opublikowano

a ile według ciebie spali ciągnik przy podgarnianiu kukurydzy?

Opublikowano

Ciekaw jestem jak u Ciebie wygląda ugniatanie pryzmy :D U mnie pryzma ma 15-20m, przyczepy cienko rozrzucają towar, ciągnik chodzi na niskich obrotach, delikatnie równając nierówności. Gdzie tu te "pitolenie" sprzęgła ?

Opublikowano

Jak ci przyczepą rozwali na całej pryzmie to ten tur jest prawie zbyteczny, mowa o rozgartaniu a nie równaniu...

Opublikowano

Teraz się dowiedziałem że kolega taką starszą mengelą ze 40m3 z wałkami za wożenie kukurydzy od sieczkarni 50 zł od przyczepy brał.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Piotrpiotrek89
      I Dare You To Call Her. - No Selfie
      https://PrivateDates.live

[url=https://PrivateDates.live] She's real, she's ready, she's yours [/url]
    • Przez pio066
      Let her brighten up your night - No Selfie
      https://PrivateDates.live

[url=https://PrivateDates.live] She's not a bot [/url]
    • Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez Kwiatek12
      Ile bierzecie za prasowanie sianokiszonki prasa łańcuchowa new Holland  i owinięcie folia plus transport ?
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?

Czy sami korzystaliście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?

Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?

A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v