Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jaki cennik opracować za koszenie Dominatorem 98sl 3.9m?

Takie pytanko do kolegi, znajomy ma takiego samego dominatora 98sl heder ok 4,5m czy trochę większy nie wiem dokładnie ale nie ważne. Wykosił mi ten znajomy wczoraj ok 2,8ha + - 5arów, a w kombajnie na liczniku pokazało 3,3 ha. I teraz się zastanawiam jak ten kombajn liczy hektary. Czy nie jest że ten kombajn liczy przejechane metry razy szerokość hedera?

Opublikowano

Chyba za dużo gazet czytasz.

Licznik ha to szerokość hederu x przejechana droga. Przekłamania wychodzą przy nie pełnej szerokości hederu, zbyt wczesnym i zbyt późnym podnoszeniem hederu.

Opublikowano

U nas do tej pory przeważnie bizon po 300zł za godzinę. W tym roku dziś zaczynaliśmy i się nawinął dalszy sąsiad claas tucano nówka sztuka wział po 350za hektar. W sumie wyszły praktycznie te same pieniądze za 3ha tyle że robota szybciej zrobiona. A co do tego licznika hektarów też z tego co mówił wyszło mu ciut wiecej niż pole miało. A za prasowanie biore po 12zł za balota. Moja siatka w tym. Prasa sipma łańcuchowa i landini 75km. 

Opublikowano

claas tucano 440 - przyrząd c600 - 330 zł/ha, prasa kuhn 2160 - belki 130cm - 12 zł z siatka Konkurencja duża to i cena są ok.

Opublikowano

A co ta słoma będzie warta po prasowaniu w nocy..... Myślę że 14-15 zł będzie ok. Skupujesz słomę? Ile płacisz za belkę? Mam na oku kawałek owsu + ekologia więc zwierzęta nie pogardzą tylko nie wiem ile można za to skasować na gotowo , pszenna już zbelowana 

Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiem o co Ci chodzi, u nas wszyscy nocami robimy oczywiście jak nie ma rosy, od 22 do 2 można robić... Ceny są różne, na razie co zamówione we wsi miesiąc temu po 35 z pokosa, poza wsią 30.
Teraz we wsi zamówiłem jeszcze, ale nie wie po ile brać 40 z pokosa to max co mogę dać. Mi potrzeba 400 kulek na rok, co da się taniej wyrwać to zrobimy na handelek jest gdzie kłaść pod dach.
Nie lubię przepłacać, kupiliśmy tira więc i ze świata się przywiezie...

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

Rosa - belki pleśnieją później. Chodzi mi o to ile jesteś gotów zapłacić za belkę 120 owsianki, pszennej/pszenżytniej, gotowa bela, zbita "uczciwie" mieszkam 80 km od Ciebie. U nas sporo osób sprzedaje z pokosu a cena jest niższa niż u was, więc i Ty i ja możemy na tym zarobić.... 

Opublikowano

Dlatego mówię o ile nie ma rosy, nawet w trakcie belowania się wychodzi sprawdza... Napisz do mnie na pw dokładna lokalizacja i cena ja nigdy nie cenię kupowanego towaru potem jedynie targujemy ;) po południu postaram się odp bo jestem w trasie. I gdzie tą słomę masz bo jutro naczepa idzie po nowe buty, po niedzieli też zawalone trasą dopiero gdzieś za tydzień jak już...

Opublikowano

na moim terenie ,claas tucano 440 -280zł/ha, claas Maxi 118,208 270zł/ha, New holland TC50** 250-240zł/ha wszytko bez sieczkarni z sieczkarnią 20-30zł więcej

Siew kukurydzy 100zł/ha ,schodzą nawet do 80zł/ha.

Prasa kulka słoma 120cm-10zł+2zł siatka, 180cm.-14+2zł siatka.  sianokiszonka 120cm-12zł+2zł siatka

Opublikowano

To u mnie 120 po 8 zł Bizon 250 za ha dla stałych klientów

Opublikowano

może to cena bez siatki i bez paliwa :D bo w innym przypadku koszt siatki+paliwo to przekracza cenę usługi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v