Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeważnie bizony super albo jakies pomniejsze clasy typu mercator itp. Ci co maja wieksze kombajny raczej po uslugach nie chodzą. W słomie pojade szybciej ale osobiście wole siano, bo mimo ze jade wolniej to i tak praktycznie balot na balocie wychodzi.

Opublikowano

Zwykła sipma classic łańcuchowa 120x120. Sianokiszonki nie robiłem jeszcze i nie wiem czy bede bo u nas w okolicy raczej nie widziałem aby ktoś robił.

Opublikowano

Ja za prasowanie biore 12zł krone kr moja siadka i za owijanie 6zł od balota plus folia:) A za grabienie, przewracanie i koszenie łaki to po 50 zł za ha 

Ale nie mam duzo roboty bo tym sie nie zajmuje czasem koledzy dzwonia zeby ich poratowac bo maszyna skapitulowała to takie stawki sobie ustawilismy;)

Opublikowano

załóżmy 10 ha

folia do bel koszt 2500

zbiór przyczepą 2000 + 500 na folię

wychodzi na to że w ogóle nie opłaca się kupować prasy (doliczyć trzeba też mniejsze zużycie ropy przy mieszaniu paszowozu)

Zbiór trawy w pryzmę zawsze był i będzie tańszy i to sporo, na dodatek trawa w pryzmie jest bardziej pocięta niż w belce i paszowóz ma łatwiej rozwalić kostkę z trawy niż zawiniętą belkę, problem polega na tym że przyczepa jest dużo droższa w zakupie niż prasa, a usługi jak to usługi, jesteś zdany na kogoś

Opublikowano

dodatkowo prasa posłuży nam do słomy, a taka przyczepa zbierająca już niebardzo, więc coś za coś, prasa na takie typowe gospodarstwa jak najbardziej sprawdzi się niż przyczepa;)

Opublikowano

Witam, a ile u was biorą za robienie śruty ze zbóż? (jęczmień, pszenica, żyto, owies). Bo robię sąsiadowi co jakiś czas i tak naprawdę nie wiem ile brać.

A nigdzie nie mogę znaleźć ceny za taką usługę. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Witam, nie wiem czy ten temat był już poruszany, ale chciałbym się dowiedzieć jak chodzą ceny za usługę opryskiwaczem i od czego ta cena zależy ?

Połączone

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Kiedyś czytałem forum na temat cen za takie uslugi rozbierznosci były duże ja biorę 100 zł od hektara jak trzeba daleko jechać to za paliwo sobie doliczam .Niech jeszcze inni rolnicy sie wypowiedzą

Opublikowano

100 za 1 ha to rewelacja jak ktoś tak płaci. To bym z  2,5-3  godziny z 2200 zł zarabiał  a spalił bym za 100 zł. A dziennie  z 80 ha spokojnie ha machnę. Norma to 20-30 zł z 1 ha.

Opublikowano (edytowane)

No bez jaj, gdzie zarobie 600 zł za 3 godziny a wydam 80-100.  Ciągnik pali 4 l godzinę.

U nas tak biorą. Osobiście prawie nie robię usług.

Opryskiwacz  ponad 4 tyś litrów 24 metry, normalnie 20 ha to w 1,5 godziny pryskam, plus 1 godzinę na zalanie i dojazd.

Edytowane przez tomek73
Opublikowano

Tomku ja za taka cenę 20 -30 zł to ciągnika nie odpalę sory że tak powiem ale taka jest prawda ty mówisz ze masz taki duży opryskiwacz bo i masz duże gospodarstwo i to inaczej widzisz  ale jechać komuś usługę zrobić czas poświecić trzeba wszystko liczyć czas sprzęt wszystko kosztuje za to mówiłem że są duże rozbierznosci w cenach 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v