Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie dziwi mnie duża różnica między bi a tl,ketozy raczej nie mam bo dostaja srutowane ziarno qq oraz pelnoporcjowke o podwyzszonym poziomie energii... tłuszcz w przedziale 4.70-5.10 mam od XX lat natomiast białko waha się w zależności od żywienia 3.20-3.50.

Opublikowano

Mi oferują z mlekowity 1.46 przy niecałych 30 tys litrów 3.3 białko 4.1 bez tłuszcz bez vatu oddział wysokie maz ale widzę że ta cena to tylko żeby przejść a potem to już sporo w dol

Ciekawe jak wyliczyli ci tą cenę bo na pewno nie z cennika, nawet po listopadowej podwyżce 5 gr to i tak o 10 gr zawyżone
Opublikowano

Ciekawe jak wyliczyli ci tą cenę bo na pewno nie z cennika, nawet po listopadowej podwyżce 5 gr to i tak o 10 gr zawyżone

Cel to przejąć dostawce a aby to zrobić to trzeba go zachęcić ceną. Od jakiego litrażu w waszych mleczarniach zaczyna sie przedział "uzgodnienia indywidualne"? I na jaki "dodatek" z tego tutułu można liczyć? W lacpolu to przedział powyżej 30 tys a wynegocjować można ok 5 groszy. Jak jest u was? Dodam że cennikowy ostatni próg cenowy kończy sie na "powyżej 15 tys litrów".

Opublikowano

to za październik? myślałem że Mońki płacą więcej. Mlekpol przy takich parametrach i ilości, tylko tłuszcz 4,6% i płacił 1,39brutto. Jak masz możliwość to się przenieś. Niby Mońki mają coś podnieść, ciekawe tylko ile. Jaką miałeś najniższą cenę od czasu zniesienia kwotowania?

Opublikowano

Mlekovita mogłaby przejąć Mońki to mleka by im wystarczyło do nowej proszkowni.;)

Opublikowano

Dobry żart Mlekovita i przejęcie niech się póki co skupią na uporządkowaniu tego co mają bo chaos totalny i mleka by im nie wystarczyło a biada temu co  przejmuje mleczarnie i zamyka produkcje aby pozyskać surowiec. 

dobrze wam płacą!!!
MSM Mońki niecałe 1.2 zł.ponad 10000 litrów białko3,6 ,tłuszcz4.9.
paranoja.

Wypłata w terminie? 

Opublikowano

Dlatego napisałem z przymrużeniem oka. O jakim bałaganie piszesz?

Opublikowano

Od 1.12 10 groszy w górę

Wiesz już Od kiedy zacznie obowiązywać u was zakaz stosowania śrut GMO?
Opublikowano (edytowane)

sacz ostro w gore :)   mnie nie interesuje cena ponizej 1.50 za litr.....poprostu mnie nie interesuje

w osm limanowa z tego co mi mowili zakaz gmo jest od zawsze .tam mleko ma byc tylko z traw i ze zboza.

wiec moze wkrotce wszyscy beda mieli zakaz gmo

Edytowane przez marju12
Opublikowano (edytowane)

Z traw i ze zboża chcą to niech przynajmniej płacą jak za ekologiczne bo cena słabiutka , specyfika jest inna na terenie Powiatu Limanowskiego bo jest dużo małych dostawców(do 10sztuk) a nawet bym rzekł większość , ale to nie zmienia faktu ze cena śmiesznie niska jak za mleko którego produkcja jest kosztowna bo specyfika terenu i ziemia dają popalić.Zakaz GMO na skale całej Polski raczej nie możliwy bo sprowadzamy soję w wększośći GMO , a bez pasz wysokobiałkowych duża wydajność raczej nie możliwa.

Edytowane przez Artek84
Opublikowano

Możecie podać jakieś ceny bo mam znajomego z powiatu gorlickiego i Bobowa czy  jakoś tak płaci mu śmiesznie jak mi mówił 7 tys białko około 3,4% tłuszcz 4,1% i miał chyba 1 zł brutto . W Limanowej też taka cena ? A Marju12 ten sącz to ile płaci takim dostawcą masz jakiś cennki i jaka ta podwyżka z 1 zł na 1,10 czy z 1,40 na 1,5 zł :) Dzięki z góry :) 

Opublikowano

Daniel parametry ładne ale cena jeszcze lepsza... ;)

Cena głównie jest zależna od parametrów. Ilość nie gra większej roli, bo między progami 5,10,15,20,25... jest tylko 1gr różnicy ;)

Od marca. Wtedy podobno podniosą cenę w granicach 10-30gr, ale nie byłbym takim optymistą, bo niełatwo będzie w 100% zastąpić soję krajowym białkiem

Opublikowano

Przecież w sprzedaży są gotowe granulaty NON GMO jak i sama sojowa. Są tylko droższe od zwykłych.

Opublikowano

Z traw i ze zboża chcą to niech przynajmniej płacą jak za ekologiczne bo cena słabiutka , specyfika jest inna na terenie Powiatu Limanowskiego bo jest dużo małych dostawców(do 10sztuk) a nawet bym rzekł większość , ale to nie zmienia faktu ze cena śmiesznie niska jak za mleko którego produkcja jest kosztowna bo specyfika terenu i ziemia dają popalić.Zakaz GMO na skale całej Polski raczej nie możliwy bo sprowadzamy soję w wększośći GMO , a bez pasz wysokobiałkowych duża wydajność raczej nie możliwa.

nie wiem jak placi limanowa ale podobno dobrze i moze cos w tym byc bo szukaja mleka na gwalt po okolicy wiec cena idzie w gore w takich sytuacjach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v