Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja i moi rodzice od zawsze mieliśmy pod górkę start od 1 krowy poprzez kwotowanie było ich 6 potem ciagłe dokupowanie kwoty itp jest moment na prow nie moge złożyć bo jestem za biedny . Jest kolejny mogę złożyć ale na to co mnie nie interesuje . Lata ostatnie młody rolnik ok fajnie nastepnie chce prow nie moge bo gospodarstwo za małe rozbite na dwa 11 ha i teraz 9 ha krów przybywa roboty też a ja dalej chodz pracowity człowiek nie mogę starac się o dotację bo dla tych małych jestem za bogaty dla tych dużych za biedny. I jak Np znajomy kupił sprzet np za 50 tyś teraz zwrot 50 % czyli 25000 sprzedał stary tez z prow co był za około 15 000 dołożył do nowego 10  i jeszcze zwrot podatku jczyli nowy sprzet za max 10 000zł i jak tu zyc i być konkurencyjnym ? Jak taki normalny ma połozyć 100% kwoty  a ten wiekszy chodz ma lepiej lżej to mu dają by miał jeszcze lżej a ty masz chyba zamknąć wszystko błedne koło .

Miała być podwyżka w Mlekovicie ale cisza jak makiem zasiał .

Nie martw się, ja też jestem w podobnej sytuacji. :P 

Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisaliście podskoczyły % i to tak dużo że głowa mała białko 3.5 z 3 tłuszcz z 3.9 na 4.4

Edytowane przez Gość
Opublikowano

I od razu ze 3 grosze więcej po takim skoku. Jak pisałem u mnie też wzrosło, ale nie aż tyle.Podwyżki nie trzeba. :D

Opublikowano

nie wiem jak we włoszczowie ale polser siemiatycze w pażdzierniku podskoczył o 10gr +5gr premii w listopadzie ma być +5gr i to nie koniec

za pażdziernik faktury jeszcze nie mam ale za wrzesień wyszło 1.05zł netto przy 3.00białko .teraz białko większe to myśle że 1.3zł będzie netto

Opublikowano (edytowane)

Przede wszystkim za parametry, w takiej mlekovicie liczą tylko do białko 3.6 i tłuszcz 4.5 więc za wiele się nie zawojuje...

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Zgadza się. Za parametry, bo ilość nie gra wielkiej roli. Co 5tys jest jeden tylko jeden grosz różnicy. Dopiero chyba od 30tys w górę są większe różnice.

No tłuszcz w tym miesiącu prawie rekordowy, zabrakło 0,02%. 

To w Mlekovicie nie mam czego szukać, poniżej 4,6% nie spada ;) A duże macie różnice cenowe w ilości? 

Opublikowano

W Mlekovicie do 4,5% tłuszczu płacą, ale i tak wynik trudno osiągalny.

Opublikowano (edytowane)

Fakt, w mlekovicie do 4,5 płacą, już poprawiam :)
Co do ilości to w mlekovicie największy próg to 30+ tysięcy

Edytowane przez PATr
Opublikowano

W kole za listopad podwyżka, maksymana cena to 1,4 wszystko ładnie pięknie tylko tu niby dodają a za plecami kradną, nie dość że w litrach oszukują to i białko baaaardzo w dół. 

W grudniu podobno następna podwyżko-zniżka 

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej napisał, niby cena idzie w górę, ale najczęściej podwyżki dotyczą białka i tłuszczu. I teraz pytanie - jak ma być dobrze skoro przed podwyżkami parametry były 4,2-4,3 i 3,2, a teraz 3,7-3,8 i 2,9-3,0.

Opublikowano (edytowane)

W Kosowie miało być 6 gr jest 12 podwyżki próg do 20 tyś.
Białko 3.58%
Tłuszcz 4.90%
Wychodzi 1.30
Przy takich samych parametrach w mlekowicie by wychodziło 1.37
Między przedzialem do 20tys. A powyżej 20 tyś jest różnicy 2 gr.
Tylko kosow nie przerabia nawet 200 tyś dziennie pewnie na chwilę obecną Holland najlepiej płaci

Edytowane przez xzzz
Opublikowano

OSM Sierpc  . Premia 3 gr do litra za okres od 1 stycznia do 31 października . 

Opublikowano

Białko 3.58%

Tłuszcz 4.90%

Wychodzi 1.30

Tylko kosow nie przerabia nawet 200 tyś dziennie pewnie na chwilę obecną Holland najlepiej płaci

Zmieli zdanie czy parametry ci skoczyły i w sumie wyszło 12 dla ciebie?

Opublikowano

Białko 3.58%

Tłuszcz 4.90%

Wychodzi 1.30

Kosów walczy o poziom skupu surowca. Płacą nadzwyczaj nieźle jak na podmiot takiej wielkości. Czy ich na to stać? Czy nowy prezes na tyle zmienił strukturę i działalność mleczarni, że można sobie na to pozwolić? Czy marża osiągana na obecnym asortymencie jest wystarczająco duża? Nadal uważam, że podmioty tego kalibru muszą szukać inwestora zewnętrznego (konsolidacja) ponieważ jest to powolne umieranie. Na siłę nie zmienimy tendencji na rynku a ekonomia jest ekonomią.

Opublikowano

W małych mleczarniach takich jak kosów wzrost i spadek ceny zawsze jest szybciej odczuwalny z racji takiej że oni nie mają żadnych umów z marketami, więc jak taki kosów np. sprzedaje najwięcej masła a cena masła poszła ostatnio mocno do góry więc i od razu u nich ten produkt podrożał,zapewne stąd mają pieniadze na podwyżki, taka np. mlekovita sprzedawała do biedronki 2 miesiące aż w końcu rozwiązała umowę bo bardziej opłacało się zapłacić karę umowną i podpisać nową umowę z wyższą ceną niż sprzedawać po takich cenach...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v