Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Oddaje za 52gr mam 11 krów kl. ekstra, 4tyś l, białko 3,2 tłuszcz 3.7, parametry troche słabe bo paszy brakuje, gdyby dali dobrą cene to i na pasze by było. Większym +30tyś l płacą około 90 groszy. Grupy na cysterne nie zbiorę, z małych w okolicy tylko ja zostałem a reszta to +30tyś l. Kierowanie gospodarstwem wydaje sie proste gdy tata wszystko ogarnia a ty od czasu do czasu porobisz w polu nowym jd, jednak to nie takie proste w dodatku w niesprzyjających warunkach. Gdybym miał 1zł za l to na wszystko by starczyło i można by produkcję rozwinąć lub przejść stopniowo na inną. Jeśli ktoś nakupywał kilka nowych ciągników, maszyny za setki tyś nową oborę za mln to nic dziwnego że 1zł to mało. Najlepiej jak by mleko było po 2zł i te wszystkie sprzęty zwróciły sie w rok a w następne lata czysty zysk aby można było kupić kolejny nowy ciągnik tym razem największy na wsi. Ja już niedługo i zwijam mleczny "interes" bo w takiej sytuacji mleczarnia zabiera połowę zysku.

Opublikowano

O ile różnią się wam wyniki z federacji od tych z mleczarni bo chyba za ostro mnie skubią . Z federacji tłuszcz 4,6 białko 3,2 a z mlekovity tłuszcz 3,8 a białko 2,9 , co robicie w takich sytuacjach ?

U mnie wygląda to następująco: białko się zgadza, natomiast tłuszcz w federacji wychodzi 4,4-4,6% a w mleczarni średnia na fakturze nie przekracza 4,00%. Wystosowałem pismo do laboratorium mleczarni wraz ze sprawozdaniem okresowym z federacji z prośbą o wyjaśnienie skąd biorą się tak znaczne różnice. Mleczarnia zasłoniła się wynikami z kontroli laboratorium przez jakąś wyższą jednostkę i według wyników odchylenia w próbach są w normie. Grzecznie zapytałem i dostałem grzeczną odpowiedź. Nic się nie zmieniło.

Cena za kwiecień 0,92 zł brutto przy 12 000l w miesiącu. Cena bez zmian kolejny miesiąc, dobrze że chociaż nie spada.

Opublikowano

@bartek Ułom jesteś ? jakbyś czytał ze zrozumieniem, to dotarło by do cb. to co napisalem wczesniej, ze nie zajmuje sie produkcja mleka. No faktycznie, 95 gr. za litr to tylko calowac w dupe zarząd w podziękowaniu.

Opublikowano

wilhelm skoro nie zajmujesz się produkcją mleka to skad możesz wiedzieć jaka jest opłacalność? Skoro piszesz że przy 95 gr jesteś w stanie całować w D*** to co byś zrobił za 1,10? Jesteś trolem i to nie forum dla Ciebie... 

Opublikowano

Opłaca się, jak się własnej pracy nie liczy. Przy takiej cenie nawet minimalna nie wychodzi, jak się wszystkim domownikom ,,zapłaci". My z mężem sami zasuwamy i przy 1,14 zł/l na ilości 11 tys l bez kredytów zostaje ze 2-3 tys, jak się rachunki poopłaca. Oby nic nie chorowało itp. Resztę idzie na pasze, nawozy, opryski, usługi itp. Więc szału nie ma. Za 50 gr to lepiej krowę sprzedać i na paszach zaoszczędzić...

jak doliczysz fakt ze jestes panem samego siebie to bezcenne c na dodatek

a ci z miasta niech sie uzeraja i traktuja ludzi jak traktuja

Opublikowano

Czlowieku, zrozum w koncu ze wypowiedzialem sie na temat posta, w ktorym ktos napisał ze mleczarnia "płaci" mu 52 gr/l. Tu nie mowa o opłacalnosci, tylko o czystym, polskim skurwysynstwie i jawnym oszustwie.. Oczywiscie w majestacie prawa, jak wszystko w tym katolicko-zlodziejskim kraju.

Opublikowano (edytowane)

to dużo czy mało bo w sklepach jakoś nie widać obniżki cen .jak tak dalej to pracownicy mleczarni dostana duże premie bo rentowność wzrosnie

Edytowane przez Anetka1
Opublikowano

Czy oby na pewno ?

Mlekovita możliwa podwyżka... no ciekawe, ciekawe.

raczej obnizka na 99% dostalem dzis cennik  z mleksu oni skupuja dla mlekovity i 5 gr w dol za maj a zawsze tak jest ze u nas miesiac wczesniej jak w wysokim wiec za czerwiec poleci u was

Opublikowano

Szablowski w tamtym tygodniu na spotkaniu mowil ze w tym i nastepnym miesiacu obnizki nie bedzie takze w mlekovicie raczej jak na razie bez zmian

Opublikowano

Szablowski w tamtym tygodniu na spotkaniu mowil ze w tym i nastepnym miesiacu obnizki nie bedzie takze w mlekovicie raczej jak na razie bez zmian

no moze to tylko ten nasz pazerny posrednik na cenniku jest napisane mlekovita wys maz ustala cene dla dostawcow mleksu

Opublikowano

Ale w mlekovicie są różnice nawet pomiędzy oddziałami a u pośredników to są wgl. całkiem inne ceny...

Opublikowano

no moze to tylko ten nasz pazerny posrednik na cenniku jest napisane mlekovita wys maz ustala cene dla dostawcow mleksu

A ty myślisz, że Księżak z Mleksu, to za co buduje swoje budowle których ma tyle rozpoczętych. Żeby mieć tyle kasy co miesiąc musi rżnąć rolników.

Opublikowano

z tą podwyżką to jeszcze do  końca nie powiedziane;p bo to niby widzą dobre symptomy na rynku mleka;p moim zdaniem w Lacpolu na czerwiec bedzie 2gr podwyżki albo w cale;p ja h,ji juz troche znam

Opublikowano

A ty myślisz, że Księżak z Mleksu, to za co buduje swoje budowle których ma tyle rozpoczętych. Żeby mieć tyle kasy co miesiąc musi rżnąć rolników.

o tym wiemy wszyscy ale mimo to partrzac na rynek to cena nie jest jeszcze  tragiczna po 1.15 dostalem za kwiecien niektore mleczarnie przetwarzajace skupione mleko placa mniej a nawet jesli cos nie pasuje w postepowaniu mleksu to w obecnej sytulacji ciezko jest sie gdzies przeniesc gdzie lepjej by placili

Opublikowano

Nie jestem producentem mleka, tylko bydła opasowego, ale czytajac posty o obecnej cenie białego surowca jestem zatrwizony...
Kupuje cieleta z okolicznych gospodarstw i słyszę, że ci którzy maja kredyty boją się o jutro...
Natomiast ci którzy dalej robia c360 c330 i kupywali tylko tanie używane maszyny za gotówkę śpią spokojnie. Zawsze jakas ta wyplata zostaje.Bank nie zabiera ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v