Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, pawelol111 napisał:

Wawa 2zł na zieleniakach. Jak masz dobrego odbiorcę to da Ci 1zł zawiezie do wawy za 1.4zł i reszte zwinie sklepikarz.

sam detaluje po 1,50 w lublinie ale znjadzie i po 1,80 i wcale nie jest to o połowę taniej jak Ty podajesz  cene z wawy

w wawie co roku jest drożej niż gdzie kolwiek indziej. Z nie dalekiej okolicy doskonale o tym wiedzą i się nie wbijesz tam z dnia na dzień tak jak i w innych miejscach

I znowu to gadanie dobrego.

33 minuty temu, ZYLA napisał:

Gdzie te ceny, jak się dowiedziałem że mały sklep (Groszek) sprzedaje ziemniak po 1,20, kupuje go w hurtowni po 0.9 zł. To hurtownia po ile go kupuje? Zakładam że około 60 groszy. 

dokładnie tak.

Opublikowano
Dnia 1.09.2018 o 07:44, saszeta napisał:

sprzęt za miliony plonu nie zrobi. Niedaleko mnie mają Grimmy samojezdne a ziemniaki tragedia. Nawet tylko po myciu widać nie mówiąc już po obraniu.

na samym oborniku ( ale kurzaku) 40 parę ton bez problemu narośnie. Wiem z praktyki ale od paru lat kurzak idzie tylko pod przedplon u mnie. Na piachu musi iść żeby próchnicę utrzymać.

wąska redlina czyli jaka? Przy 75cm  60 ton anna przerabiała. Może nie za szybko ale da radę.

Na kurzaku tylko pod ziemiaka  boty dajesz pod przedplon to co innego ale prosto pod ziemiaka to on bedzie smierdział przy gotowaniu  ja mam polska sadzarke akpil robie te sersze żadki i przy 30 tonach to mam sporo a nawet duzo na wierzchu powypychane według mie zeby miec ładny ziemiak i wydajnosc to juz tylko te najwieksze   rzadki .

Opublikowano

No właśnie, sami kreujemy te realia oddając w roku historycznie wysokich cen w całej Europie w śmiesznej cenie. Jeszcze nie widziałem pośrednika czy sklepikarza który z własnej woli płaci więcej, niż chce producent. Firmy pakujące maja nadzieje na tani towar z polski bo z Francji w tym roku wychodzi im po300 euro . I oferują dalej polowe ceny ,a w kraju embargo informacyjne nikt nie mówi co się dzieje za granica żeby nie nakręcić cen. A rolnik daje się robić jak dziecko. No nic róbcie jak chcecie, ale proponuje poszukać sobie w internecie cen ziemniaków i sytuacji na zachód od Odry. 

Opublikowano

Hehehe głupoty wygadujesz. Dajemy kurzak na jesień od 20 lat i nie ma mowy żeby coś śmierdzialo. 

Plon po normalnej polskiej sadzarke w tym roku 42-43 handlowego.

W jakiej cenie idzie u was hurt z gospodarstwa.

Opublikowano

i co masz stałych odbiorcow ? czy sprzedajesz co roku komu innemu   . kilka lat temu do mie narynek najechało sie ciezarowek z tanimi ziemiakami  wiekszosc co kupiła to je zjadła ale były niedobre i smierdziały  kilku ,, smakoszy '' oddało je dla kurek .

Opublikowano (edytowane)

20 ton idzie zawsze w detalu. Większość to stali odbiorcy.... 

Dla jasności. ... dajemy obornik z kurniku (brojlery) nie pomiot

Edytowane przez DUCH1986
Uzupelnienie
Opublikowano

ja kurzaka stosuję tylko na wiosnę. Pomiot albo od brojlera. I zawsze tak stosowałem. Nigdy ziemniak nie śmierdział jak szedł bezpośrednio po gnoju. Teraz kurzak idzie pod kukurydzę na ziarno ( bo ta zostawia dużo resztek a to próchnica) a potem ziemniak na nawozie. I tylko takie zmianowanie mam bo nic innego nie uprawiam.

kiedyś formowałem redliny ale u mnie to się nie sprawdzało. Na piachu nie da zbić się redliny bo i tak się rozpłynie. Wolę głębiej posadzić i potem obsypywać dokąd tylko da się wjechać. Po kilku latach prób i błędów to się najlepiej u mnie sprawdza

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, DUCH1986 napisał:

Hehehe głupoty wygadujesz. Dajemy kurzak na jesień od 20 lat i nie ma mowy żeby coś śmierdzialo. 

Plon po normalnej polskiej sadzarke w tym roku 42-43 handlowego.

W jakiej cenie idzie u was hurt z gospodarstwa.

"42-43 handlowego " pierdoły wypisujesz i tyle. są odmiany co tyle nie mają nawet opisowego plonu a Ty w ciemno piszesz że w zwłaszcza suchym roku  każdy

Nikt Ci więcej nie da na wolnym rynku niż chodzi na olx w Twojej okolicy.

Kto by był taki głupi żeby płacić więcej niż może kupić po sąsiedztwie

1 godzinę temu, szarywilk napisał:

No właśnie, sami kreujemy te realia oddając w roku historycznie wysokich cen w całej Europie w śmiesznej cenie. Jeszcze nie widziałem pośrednika czy sklepikarza który z własnej woli płaci więcej, niż chce producent. Firmy pakujące maja nadzieje na tani towar z polski bo z Francji w tym roku wychodzi im po300 euro . I oferują dalej polowe ceny ,a w kraju embargo informacyjne nikt nie mówi co się dzieje za granica żeby nie nakręcić cen. A rolnik daje się robić jak dziecko. No nic róbcie jak chcecie, ale proponuje poszukać sobie w internecie cen ziemniaków i sytuacji na zachód od Odry. 

A to dobre  jaja

Jakby tak było że u nas za grosze to przecież nie brakuje przedsiębiorczych pośredników którzy by jezdzili po wsiach i skupywali ziemniaka że nawet ludzie by nie zdążyli na olx wstawiać

Czy TY jesteś tak naiwny że tani towar leżałby i się prosił o kupno

Edytowane przez Gość
Opublikowano

chcialem sie dowiedziec jaka jest cena w ok. krakowa-a tu nikt nic nie wie😂.... wczoraj sprzedalem stalym klientom tone i na razie nie placili bo nie wiem jak sie ksztaltuja ceny w detalu.

dawno nie bylo takich plonow, z tony 2 taczki drobnych. z wydajnoscia nie bede sie chwalil bo nie daje nawozu tylko obornik-u kolegi tajfun rozsadzal rzadki ale worki z saletry fruwaly po polach😃

Opublikowano

jechac 45 km zeby dowiedziec sie ceny- troche bez sensu. kiedys kuzyn bywal czesto ale zmienil profil i rzadko zaglada.

rozeznalem troche temat- rejon wadowice oswiecim, chrzanow ok 1 zl kg im dalej na wschod tym taniej.m ysle ze 80 w detalu to bedzie w sam raz, tym bardziej ze niedaleko jest duza hurtownia i zaniza ceny.....

Opublikowano
5 godzin temu, racyl napisał:

Jakby tak było że u nas za grosze to przecież nie brakuje przedsiębiorczych pośredników którzy by jezdzili po wsiach i skupywali ziemniaka że nawet ludzie by nie zdążyli na olx wstawiać

a niby skąd mają kupić jak ziemniaka po prostu w tym roku nie ma??

Opublikowano
9 minut temu, mszk8 napisał:

a niby skąd mają kupić jak ziemniaka po prostu w tym roku nie ma??

wejdz sobie na olx i zobaczysz ze są rejony w Polsce gdzie jest dużo poniżej złotówki

Opublikowano

na zachod od krakowa ziemniakow jest masa-kilka lat nie bylo takiego urodzaju, troche gnija ale u mnie malo, mam jeszcze do wykopania tajfuna, kaliber 15 +.

jak sie trafi handlarz to sprzedam hurtem po 70 gr, choc widze ogloszenia po 6 zl-15 kg........

Opublikowano (edytowane)

pewnie że jest. w moim rejonie nie widać że jest na co 5tym polu a cena jest niższa

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, racyl napisał:

A to dobre  jaja

Czy TY jesteś tak naiwny że tani towar leżałby i się prosił o kupno

Widzisz, świat nie kończy się na Twojej okolicy, są dalsze rejony Polski a nawet państwa leżące poza jej granicami. Istnieją też inne kanały sprzedaży niż olx, giełda, lokalna hurtownia czy sklepik. Mówisz że pośrednicy jeździliby i skupowali ziemniaki po wsiach, no na Rumunię to mogą tak jeszcze zrobić ale nie na zachód, tam potrzebny jest towar jednolity, odpowiedniej odmiany, luzem i dobrej jakości. Kolega miał właśnie coś takiego i dlatego dobrze popchnął, a teraz niech odezwie się ktoś kto ma choćby 400 ton jednej odmiany, ale nie Vinety czy Lorda bo oni tego nawet za darmo nie wezmą i wykopanej bez obić. Kto z Was ma taśmociąg z rękawem aby szybko załadować wywrotkę tak aby nic nie uszkodzić. Drobni plantatorzy skazani są na ceną jaką im zaproponuje jakiś handlarzyna a będzie co raz gorzej bo giełdy już się skończyły, sklepiki też, cały obrót przeniósł się na markety.

Na zachodzie naprawdę jest mało ziemniaków, ich nienawadniane plantacje fiknęły już w połowie lipca, te które przetrwały wtórnie porosły, tak jak kolega pisał poziom cen jest tam historycznie wysoki, i pewnie nieprędko się powtórzy. Zresztą 12 września koło Hannoveru są europejskie dni ziemniaka, w sumie niedaleko 4 godziny od granicy, kto chce może skoczyć i pogadać z ludźmi z branży i zapoznać się z sytuacją.

Edytowane przez mikad
litrówka :)
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, mikad napisał:

Widzisz, świat nie kończy się na Twojej okolicy, są dalsze rejony Polski a nawet państwa leżące poza jej granicami. Istnieją też inne kanały sprzedaży niż olx, giełda, lokalna hurtownia czy sklepik. Mówisz że pośrednicy jeździliby i skupowali ziemniaki po wsiach, no na Rumunię to mogą tak jeszcze zrobić ale nie na zachód, tam potrzebny jest towar jednolity, odpowiedniej odmiany, luzem i dobrej jakości. Kolega miał właśnie coś takiego i dlatego dobrze popchnął, a teraz niech odezwie się ktoś kto ma choćby 400 ton jednej odmiany, ale nie Vinety czy Lorda bo oni tego nawet za darmo nie wezmą i wykopanej bez obić. Kto z Was ma taśmociąg z rękawem aby szybko załadować wywrotkę tak aby nic nie uszkodzić. Drobni plantatorzy skazani są na ceną jaką im zaproponuje jakiś handlarzyna a będzie co raz gorzej bo giełdy już się kończyły, sklepiki też, cały obrót przeniósł się na markety.

Na zachodzie naprawdę jest mało ziemniaków, ich nienawadniane plantacje fiknęły już w połowie lipca, te które przetrwały wtórnie porosły, tak jak kolega pisał poziom cen jest tam historycznie wysoki, i pewnie nieprędko się powtórzy. Zresztą 12 września koło Hannoveru są europejskie dni ziemniaka, w sumie niedaleko 4 godziny od granicy, kto chce może skoczyć i pogadać z ludźmi z branży i zapoznać się z sytuacją.

Coś z twoją głową jest nie tak, jak nie ma towaru to każdy wezmą. Do puki jest to mają w czym przebierać a jak się skończy to  będą brać co popadnie jeśli jest taka susza tam. Jak to ktoś powiedział że ludzie muszą coś jeść a zakładów nie pozamykają

Vineta to jest typowo niemiecka odmiana nawet nasze gospodarstwa produkujące sadzenika kupuja od niemców vinęte czy belarose bo jest lepsza

Znawca co nie wie skąd przyszła Vineta do Polski😁

Masz te swoje 400 ton jednolitego towaru w naszych hipermarketach gdzie ktoś kto widział ziemniaka z polskiej wsi nawet by nie dotknął tego z biedronki.

A kto niby zaopatruje te Polskie markety jak nie Polscy plantatorzy co mają wytyczne by dostarczać ten badziewiasty towar do nich taki jak na zachodzi. Mało to było w tym roku promocji w marketach gdzie ziemniak był po 0,89zl. To gdzie masz te 1zł za kilogram za dużą ilość tego samego towaru ?

Tobie się wydaje że Polacy to świnie i każde byle jakie opasowe są tylko dlatego że jest na nie popyt za granicą

Owszem jest tam technologia lepsza ale to jest nastawione na ilość a nie jakość konsumencką.

To że tam plantacje fikneły to jest sytuacja jednoroczna i się tak nie podniecaj bo się na pewno nie powtórzy tak prędko i zostaniesz skazany na Polskie realia.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Ziemniaka na zachodzie bardzo brakuje szczegolnie frytka i czips i moze handlarze ktorze wysyłają na zachod nie zapłaca 1000zl za tone ale 700-800 zl jest bardzo mozliwe. Oczywiście najlepiej z fito. 

Nie wiem jak w waszych okolicach ale u nas znalazło by sie kilka osób ktore maja po 300 ton odmiany. Załadunek na polu w ok 3godziny takze mysle ze powinno byc w miare ok ze sprzedaza

Edytowane przez pala92
Opublikowano
5 minut temu, pala92 napisał:

Ziemniaka na zachodzie bardzo brakuje szczegolnie frytka i czips i moze handlarze ktorze wysyłają na zachod nie zapłaca 1000zl za tone ale 700-800 zl jest bardzo mozliwe. Oczywiście najlepiej z fito. 

Nie wiem jak w waszych okolicach ale u nas znalazło by sie kilka osób ktore maja po 300 ton odmiany. Załadunek na polu w ok 3godziny takze mysle ze powinno byc w miare ok ze sprzedaza

Jak brakuje to każdego. To wg ciebie oni tam jedzą tylko frytki chipsy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez farmer1111
      Poszukuje ziemniaków paszowych  lubelskie
    • Przez Szydre
      Witam! 
      Nie wiem czy w dobrym dziale piszę to pytanie. Macie jakieś sposoby na przetrzymywanie ugotowanych ziemniaków dla świń? Mam 4 świnie i ugotowałem dla nich parnik ziemniaków, jak je przetrzymywać żeby nie skisły? Zostawiłem je w skrzynce wystudzone w ciemnym, chłodnym garażu. 
    • Przez warchest
      witam sprzedam obsypnik do ziemniakow 3 rzedowy stan dobry lokalizacja powiat płocki , nr tel 728 381 453 lub 728 563 090 

• Przez MarcinSp10
      Potrzebuje od specjalistow rady na temat ziemniakow czym najlepiej spryskac ziemniaki od chwastow zawsze przed wschodami dawalem roundupem ale potem i tak zarastaly. Polecono mi na nastepny rok spryskac Srodkiem titus 25wg tydzien po posadzeniu . Czy warto tym pryskac??
    • Przez topfarmer
      Cześć
      Mam problem z moim kombajnem grimme lk650 i nie wiem jak go rozwiązać.
      Podczas kopania ziemniaków i przejechaniu dosłownie kilku metrów pod plastikową rolkę podchodzi kamień ( około 3 cm) i blokuje całą taśmę boczną podajnikową. Sprawdzałem w katalogu wszytko jest na swoim miejscu , rolki praktycznie nowe. W załączniku przesyłam zdjęcia.
      Czy ktoś z posiadaczy tego modelu spotkał się z takim problemem?
      Dodam że ogólnie w tamtym miejscu gromadzi się bardzo dużo łęcin, ziemi itp. Czy jest to normalne?

• Dodaj nową pozycję...
v