Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sean się czepiasz zdania kogoś innego kto jest moim zdaniem bardziej bystrzejszy. Gdyby znaleziono w pobliżu Twojego gospodarstwa dzika z ASF to ciekawe co wtedy byś powiedział... pewnie ze ktoś Ci go przywiózł specjalnie ale dzik nie winny bo tylko ze wschodu przywieziony a tam choroba może panować. A co do prosiat z nieznanych źródeł to było dość głośno skąd pochodziły i nie obwiniaj rolników ze wschodu bo ciekawe jak Ty byś się zachował gdybyś miał świnie do sprzedania i nikt ich nie chciał a one rosną, jedzą i zaczynają być przerostami i na koniec dostaniesz po 3.50zl a na dodatek ktoś obwinia Cie za chorobę...

Opublikowano

A co powiesz Sean gdy znajdą padniętego dzika niedaleko ciebie?

Na ścianie wschodniej co jakiś czas znajdują padnięte.

W promieniu 3 km wybijają wszystkie świnie by chorubsko się nie rozlazło dalej

Opublikowano

Sean się czepiasz zdania kogoś innego kto jest moim zdaniem bardziej bystrzejszy. Gdyby znaleziono w pobliżu Twojego gospodarstwa dzika z ASF to ciekawe co wtedy byś powiedział... pewnie ze ktoś Ci go przywiózł specjalnie ale dzik nie winny bo tylko ze wschodu przywieziony a tam choroba może panować. A co do prosiat z nieznanych źródeł to było dość głośno skąd pochodziły i nie obwiniaj rolników ze wschodu bo ciekawe jak Ty byś się zachował gdybyś miał świnie do sprzedania i nikt ich nie chciał a one rosną, jedzą i zaczynają być przerostami i na koniec dostaniesz po 3.50zl a na dodatek ktoś obwinia Cie za chorobę...

Weź przeczytaj dokładnie co pisałem a potem baw się w adwokata, właśnie chciałem się tylko dowiedzieć skąd były te prosięta i jakoś nie uzyskałem odpowiedzi.     :)

Opublikowano

Detektywa wynajmij , albo lepiej - do wróżki pójdź :P .  Ale tłumok . Na pewno na to pytanie zna też odpowiedź Maciarewicz , a jak nie to specjalną komisję powoła . :P:D :lol:

Opublikowano

No wczoraj pokazałeś że jesteś tylko przemądrzały tłumok.       :)

Opublikowano

Poległeś we wszystkim , koledzy potwierdzają . :P    Jak można obwiniać kogoś za coś , kto nie miał z tym czymś do czynienia i jeszcze żądać od niego podania adresu sprawcy ?Zastanów się o ile zrozumiałeś . :D  A najlepsza w twoim wydaniu jest tzw odpowiedzialność zbiorowa - żal B) .

Opublikowano (edytowane)

Człowieku walnij się w ten głupi łeb         2glowawmur.gif               i przeczytaj co napisałem   ;[  wiem co się dzieje w promieniu 3 km. jak znajdą padłego dzika chorego na ASF, a także w strefach zapowietrzonych, tylko chodziło mi o to, że dziwnym trafem we wszystkich gospodarstwach w których wykryto chorobę były prosięta niewiadomego pochodzenia, więc zachodzi duże prawdopodobieństwo że została zawleczona właśnie z tymi prosiętami do tych gospodarstw. Możesz to w końcu zrozumieć, czy to jest za trudne dla ciebie? i przestań mnie prowokować do kłótni, bo rozmowa z tobą, to żadna rozmowa.    ;[    

A odpowiedzialność zbiorowa to jest właśnie teraz i to za tych którzy nie dopełniali formalności z tymi prosiakami, w postaci świadectw, kolczyków  i kto wie co jeszcze wprowadzą, więc nie róbcie z siebie tylko ofiar.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

no tak były z tą chorobą.. prokuratura wszczęła już dawno sprawę i jeśli nie wiesz to poszukaj w necie a nie powtarzasz to samo o tych prosietach i piszesz to samo tylko trochę inaczej ujęte.

Opublikowano (edytowane)

Podałem tylko przykład z tymi prosiętami że mogło to być jedno z źródeł zakażeń, a jeśli już przytaczasz śledztwo prokuratury to prokuratura nie stawia zarzutów  dzikom, jak tu niektórzy starali się mi wmówić, że tylko one winne, tylko ludziom, za świadome rozszerzanie tej choroby i poświadczenia nieprawdy, więc coś było na rzeczy.     

Edytowane przez Gość
Opublikowano

W zeszłym tygodniu sprzedałem po 6.47 za E w tym tygodniu powinno być trochę lepiej ale zobaczymy. Ciekawe co pokaże jutrzejsza giełda, na przyszły tydzień mam dwa  pełne zestawy na sprzedaż. 

Opublikowano

Detektywa wynajmij , albo lepiej - do wróżki pójdź :P .  Ale tłumok . Na pewno na to pytanie zna też odpowiedź Maciarewicz , a jak nie to specjalną komisję powoła . :P:D :lol:

kto to ten Maciarewicz?

Poległeś we wszystkim , koledzy potwierdzają . :P    Jak można obwiniać kogoś za coś , kto nie miał z tym czymś do czynienia i jeszcze żądać od niego podania adresu sprawcy ?Zastanów się o ile zrozumiałeś . :D  A najlepsza w twoim wydaniu jest tzw odpowiedzialność zbiorowa - żal B) .

obwinia wszystkich którzy kupowali prosięta z ASF-em. I ma rację. Gdyby od początku obowiązywały świadectwa to dosyć szybko by doszli do źródła. A cierpią na tym wszyscy i to jest właśnie odpowiedzialność zbiorowa

Oczywiste jest że to dzik zawlókł tę chorobę do kraju. Ale do chlewni to już ludzie

Opublikowano

Człowieku walnij się w ten głupi łeb         2glowawmur.gif               i przeczytaj co napisałem   ;[  wiem co się dzieje w promieniu 3 km. jak znajdą padłego dzika chorego na ASF, a także w strefach zapowietrzonych, tylko chodziło mi o to, że dziwnym trafem we wszystkich gospodarstwach w których wykryto chorobę były prosięta niewiadomego pochodzenia, więc zachodzi duże prawdopodobieństwo że została zawleczona właśnie z tymi prosiętami do tych gospodarstw. Możesz to w końcu zrozumieć, czy to jest za trudne dla ciebie? i przestań mnie prowokować do kłótni, bo rozmowa z tobą, to żadna rozmowa.    ;[    

A odpowiedzialność zbiorowa to jest właśnie teraz i to za tych którzy nie dopełniali formalności z tymi prosiakami, w postaci świadectw, kolczyków  i kto wie co jeszcze wprowadzą, więc nie róbcie z siebie tylko ofiar.No

No dobra , wzbudziłeś moją skruchę :wacko: . Tak to Ja wraz z Moim sąsiadem wysłaliśmy na zachód Polski prosiaki , które były hodowane w piwnicy , a locha (matka tych że prosiąt) kopulowała z dzikiem chorym na ASF . wysłaliśmy te prosięta żeby choroba opanowała tamte strony , bo uważaliśmy że to nie sprawiedliwe , że tylko u nas tyle problemów . Mam nadzieję że pomogłem w twoim śledztwie  :huh: . ps. jak możesz to odeślij te prosięta z powrotem , bo oczywiście cały czas je obserwujesz , tak samo jak Ja .

Opublikowano

No dobra, jestem z kuj-pom i moja myśl dotycząca świadectw - u nas wiem, że weterynarze wypisują świadectwa często nie wchodząc nawet do chlewni, a jeśli wchodzą to jak po spojrzeniu na świniaka taka osoba jest w stanie stwierdzić, że nic mu nie jest? Tak samo z prosiętami - kupuję od znajomego, przewożąc bez świadectwa grozi mi duża kara, ale wołając weterynarza, który tylko na nie spojrzy, już nie. Trochę śmieszne

Opublikowano

Właśnie w tym rzecz . Weterynarze olewają , tak jak i inne służby , z głównymi roznosicielami choroby nic się nie robi . Najłatwiej czepić się rolnika i objąć restrykcjami . A ten kretyn czepił się rolników ze wschodu , a Mnie w szczególności . Najlepsze że Ja mam bliżej do centrum niż wschodu :P:D .

Opublikowano

to bardzo dobrze, oby cena utrzymała się teraz do połowy grudnia to partia 20sztuk może zostanie sprzedana w godnej cenie :lol:

Opublikowano (edytowane)

Dzik u Mnie nie , ale kretyn weterynarz , który pobiera krew do badania na Aujeszkyego już tak (pod Moja nieobecność , w tej samej odzieży razem z pomocnikiem) i tak od gospodarstwa do gospodarstwa . I o czym mowa ? Nakazy , zakazy , numery , ,świadectwa ... - pic na wodę .     Byłbym zapomniał - dzik Ci nie wejdzie , ale zakażona przez dzika np. kukurydza do gospodarstwa już Ci się dostanie . Więc żyj nadal nadzieją że wypisane przez weterynarza świadectwo , który świni na oczy nie widział uchroni Cię przed ASF-em B) . Żeby nie było - nie jestem za jakimś chaosem w ewidencji świń , ale wszystko w ramach zdrowego rozsądku . Powtarzam - problemem są dziki !

Jak nie wpuściłem weterynarza w brudnych gumowcach i obsraną tatuownicą do gospodarstwa to policję na mnie wezwali, a i takich nie wpuściłem. Podali mnie do sądu za utrudnianie pracy i przegrali.

Teraz pokornie czekają przed bramą, przebierają się w stroje ochronne i dbają o czystość narzędzi (dezynfekcja przy mnie odpowiednimi środkami). Gonić partaczy, którzy choroby roznoszą.

Edytowane przez szopen
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v