Skocz do zawartości

rudinho11

Rekomendowane odpowiedzi

to co robi jurgiel z hodowcami świń jest poniżej wszelkiej krytyki jeśli podkreślam JEŚLI wejdzie to z tymi płotami z księgami wejść wyjść z gosp itp to to jest koniec hodowli wielu małych gosp i średnich pewnie też i jeszcze w dodatku z tymi weterynarzami masakra !! 

To trzeba gdzieś nagłośnić, na tego dziada Jurgiela nie da się patrzeć i go słuchać.

Co z Izbami rolniczymi, związkami oni nic nie robią jak już występują w niedzielę w TV Trwam to tylko chwalenie rządu.

Jurgiel lepiej zarzyna rolnictwo od Sawickiego.

Dopłaty pierwszy raz tak szybko wypłacone i w takim stopniu cena mleka i wieprzowiny lepsza niż rok temu choć to pewnie wynik trendu europejskiego a nie działania ministra. Ubezpieczenia rolne ustawa o ziemi coś mają zrobić z sprzedażą bezpośrednia i ma wejść ustawa od 1 lipca o dobrych praktykach w handlu. Coś tam robią ale ale z swinkami bardzo licho tu asf świń nie skupuja w strefach albo są problemy z tym cena też... Niby dopłaty mają być ale kiedy? Do tego tu kolczyki tam tatuaże i jeszcze drogie świadectwa i niech dojdzie do obowiązku stawiania plotow itp to będzie katastrofa rolnicy hodujacy świnie są gnebieni przepisami kosztami i to nie tak miało być jest coraz trudniej a to są tylko świnie i martwi mnie to...

Z płotem i wannami to mi się wydaje, że po prostu ministerstwo chce zrobić maksymalnie wszystko, żeby Komisja Europejska nie mogła nam zarzucić nie podjęcia kroków w bioasekuracji. A że jest to trochę nad wyrost, to już nie ich problem. Można nie grodzić i mieć całkowity zakaz eksportu albo jeszcze gorzej - produkcji, albo spełniać te przepisy i przeciągać w czasie stan agonalny. Jedno jest pewne: wielu małych da sobie spokój z hodowlą, która dla nich jest teraz bardziej hobby, niż sposobem na życie.

Z płotem i wannami to mi się wydaje, że po prostu ministerstwo chce zrobić maksymalnie wszystko, żeby Komisja Europejska nie mogła nam zarzucić nie podjęcia kroków w bioasekuracji. A że jest to trochę nad wyrost, to już nie ich problem. Można nie grodzić i mieć całkowity zakaz eksportu albo jeszcze gorzej - produkcji, albo spełniać te przepisy i przeciągać w czasie stan agonalny. Jedno jest pewne: wielu małych da sobie spokój z hodowlą, która dla nich jest teraz bardziej hobby, niż sposobem na życie.

Płoty niech będą ale z tymi wannami to przesada zwłaszcza tam gdzie ASF daleko iw małych gospodarstwach a Ci co mają wietnamki mogą sobie po ulicach spacerować czy to nie jest chore?

Wczojaj sprzedałem po 4,70 + VAT powiat bydgoski.

Płoty może tak ale nie ze z murkiem normalnie słupki wkopac zalać betonem i zwykła siatka i ok aby szczelnie a nie ludzi w koszta wpychac. Niech las ogrodza i dziki zamkną tam.

Oczywiście że tak nawet sztachety bo nie widzialem jeszcze siatki co by wirus jej nie przeszedł :P :P

Z tymi wannami takie głupie nie jest uzupełniasz tylko płyn ,raz zrobisz i święty spokój,tym bardziej że kiedyś czytałem miesieczny koszt mat dla przecietnego gospodarstwa miałby wynosić 2400 zł i to dopiero byłyby koszty, drugorzędna sprawa żaden środek wirusobójczy nie działa poniżej 4 stopni[chyba że mam złe informacje]

Z tymi wannami takie głupie nie jest uzupełniasz tylko płyn ,raz zrobisz i święty spokój,tym bardziej że kiedyś czytałem miesieczny koszt mat dla przecietnego gospodarstwa miałby wynosić 2400 zł i to dopiero byłyby koszty, drugorzędna sprawa żaden środek wirusobójczy nie działa poniżej 4 stopni[chyba że mam złe informacje]

A chciałbyś mieć po domem wannę z błotem przez lato? kupa smrodu i nic więcej to ma sens tylko tam gdzie asf ale nie w całym kraju gdzie wystąpienie wirusa jest zerowe

wymogi powine byc takie same w calym kraju

Tylko po co ? Żeby reszta rolników straciła kasę dla przykładu i robiła coś co im się nie przyda ?

A może tak zrobimy ze niech w całym kraju będą takie same wymogi ale w całym kraju będą dopłacać do świń jak ma to być w strefie asf no bo przecież wszytko musi być takie samo w całym kraju a nie jedni mają dopłatę inni nie ?

Edytowane przez damianos95

Tylko po co ? Żeby reszta rolników straciła kasę dla przykładu i robiła coś co im się nie przyda ?

A może tak zrobimy ze niech w całym kraju będą takie same wymogi ale w całym kraju będą dopłacać do świń jak ma to być w strefie asf no bo przecież wszytko musi być takie samo w całym kraju a nie jedni mają dopłatę inni nie ?

Kolego nie chciał byś mieć tej dopłaty i tych restrykcji w strefie zagrożonej ASF.

Kolego nie wiem jakie macie obostrzenia w związku z asf takie które musiscie spelnic ale wiem że macie cenę około 4-4,1 +VAT a czytałem ze nawet 2 zł dopłaty więc jakby nie było nigdzie indziej nie ma takiej ceny w Polsce Sam bym wolał żeby nie było tego asf cena normalna i spokój by był
Ale nie jestem też za tym aby wszyscy musieli wyrzucać kasę w błoto od czyjego widzi misie tym bardziej u tych u których asf nie ma a ponadto jak moj weterynarz powiedział że my jesteśmy bardziej nadgorliwi z tymi przepisami wymogami niż nam UE nakazuje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...