Skocz do zawartości

Zakup ziemi od 2016r... co myslicie o zmianie przepisow?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak jeszcze np rodzice przekazujac swoje dzialki dzieciom beda musilieli prosic o zgode arimr a agencja nie wyda zgody bo np dasiad jest z psl i chce ta dzialke to wtedy beda jaja

Opublikowano (edytowane)

no ***** jeszcze tych **** z arimr tu potrzeba cała zbieranina debili i złodziei. jakby nie można było popatrzeć hak to zagranicą jest.

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano (edytowane)

W tym kraju najpierw robią coś  a potem zastanawiaja sie czy dobrze to zrobili, wedle nowej ustawy bedzie wiecej biurokracji jak zwykle to samo sie dotyczy prowu 2014-2020 i oni tak chca pomagac i ulatwiac  mlodym rolnikom ;d

Edytowane przez Sunf
Opublikowano

Sprawdźcie sobie oferty Last minute na olx'ie... potaniało o 30% :) Na przetargach nakupili pola za grosze i wystawili po chorych cenach... teraz będzie mógł kupić sąsiad lub agencja. Agencja zna cene po jakiej sprzedała takiemu delikwentowi i nie przepłacji(bo też nie ma kasy)....

Opublikowano

Ja i tak mam pola w promieniu 2km. Gorzej było z obszarowcami co przyjeżdżali 20km do mojej wioski. Teraz może w końcu się to skończy. U mnie na wsi jest tyle pola że każdy mieszkający rolnik mógł by mieć 100ha+ a tak to nikt tyłu nie ma :x

Opublikowano

Nie skonczy sie wykup przez obszarowcow bo jesli jest rolnikiem indywidualnym i dogada sie co do ceny z wlascicielem to kupi sobie i na drugim koncu polski ziemie i pierwszenstwo sasiadów oraz agencji wtedy odpada

Miastowi tez bedą mogli kupic ziemie jesli na koncu tego łancuszka agencja nie wykona prawa pierwokupu, a nie bedzie tez na to kosmicznej kasy bo na realizacje wykupów bedzie  miala 30% swojego budżetu(pierwotnie mialo to byc 60%) wiec ustawa nie jest taka szczelna, co do kupna ziemi a anr to juz troszke gorzej bedzie, ale tez tragedii nie ma

Opublikowano

PiS to zmieni w njbliższym czasie więc te przepisy będą na pewno zaostrzone i dobrze przynajmniej cen kosmicznych nie będzie

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

ta ustawa to bubel i posmiewisko jak maja takie ustawy wymyslac to lepiej zeby nic nie robili

Edytowane przez odwajler
Opublikowano

Najbardziej boli jak uczciwy i niewinny człowiek ma ograniczaną wolność czy traci coś przez działania oszustów, naciągaczy czy spekulantów Tak jest w tym przypadku - tak było w przypadku oszustów co handlowali chorym bydłem Aby ograniczyć takie przypadki wylewa się dziecko z kąpielą a najwięcej tracą poszkodowani

Opublikowano

Idąc rozumowaniem tej chorej ustawy człowiek który będzie miał umowę o prace nie będzie mógł kupować swobodnie ziemi w swojej gminie w której mieszka się od urodzenia i sąsiedniej ? Sprawa wygląda tak samo gdybym zaczął opłacać Krus ?

Opublikowano

Cudzoziemcy wykupowali ziemie - źle, strajkowali. Chcą wprowadzić zakaz sprzedawania polskiej ziemi zagranicznym kołchozom też źle. - to czego wy w końcu chcecie ?

ok wiec niech blokują cudzoziemców i inwestorów co nie mają gdzie kasy ulokować to w ziemie sadzają.ale rolnik dla drugiego rolnika powinien sprzedawać bez przeszkód zechce kupic kawałek ziemi np ok 5 ha przy której nie mam pola ale mi pasuje bo działka nie mała wiec mogę sie do niej pofatygować bez problemu, a teraz nie bede mógł kupic bo sąsiad który ma ziemie obok mieszka i pracuje za granicą agencja nie ma jak z nim sie skontaktowac i co blokada wszystko stoi? troche chora ustawa.blokowac tylko tych co kupuja ziemie a na niej nie pracuja i cudzoziemców a nie kazdego po kolei.

Opublikowano

Według planów nowej władzy ziemia rolnicza należąca do ANR ma być jedynie dzierżawiona a nie sprzedawana Tak przynajmniej przedstawiano to w mediach

Opublikowano

Witam chciałbym kupić w tym roku 8 ha gruntów rolnych, planowałem na jesień jak będą pieniądze na wkład własny i stanę się młodym rolnikiem (kredyt MRcsk) lecz jak widzę po zmianie ustawy ustroju rolnego nie mam szans na tę ziemię gdyż dzierżawię te 8 ha na umowę ustną a pierwszeństwo będa mieli dzierżawcy z datą pewną oraz sąsiedzi a ja nie sąsiaduję. Pytanie jest takie czy jeżeli w kwietniu moja mama właścicielka obecna gospodarstwa zawrze umowę przedwstępną z właścicielem i da zadatek to czy jesieną będę ja jako spadkobierca gospodarstwa, mógł wykupić te grunty na starych zasadach i na kredyd preferencyjny?

Opublikowano

ja taki myk zrobiłem pół roku temu. na csk kupiłem ziemię, którą brat dzierżawił z 10 lat. w umowie przedwstępnej zrzekł się prawa pierwokupu na moją rzecz, ANR zrezygnowała też z prawa pierwokupu i mogłem sfinalizować zakup.

może ty zadatkował byś w kwietniu jeszcze na starych zasadach, ale wtedy przepada csk. w momencie składania wniosku do banku nie może być żadnej umowy przedwstępnej na ziemię, a nie wiadomo, kiedy będzie csk, choć w zeszłym roku pierwsza pula była właśnie w kwietniu...

ewentualnie, jakby mama zadatkowała grunt, to wtedy po załapaniu się na limit csk notarialnie scedować ją na ciebie.