peter779

Podłączenie alternatora

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
peter779    0

witam mam problem z podłączeniem tego typu alternatora możne już ktoś z was podłączał to ustrojstwo

post-154917-0-38698500-1448188048_thumb.jpg


"Zarośnięte olchą pola dawnej wsi
Kto je orał kto je zasiał
Nie pamięta nikt"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Do B+ akumulator, do L lampkę kontrolną, do + zasilanie po stacyjce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
peter779    0

na tym alternatorze sa tylko 2 oznakowania B+ i B- niema tam + i L


w takim razie czy takie podłączenie będzie ok jak na obrazku

post-154917-0-12645700-1448213080_thumb.jpg


"Zarośnięte olchą pola dawnej wsi
Kto je orał kto je zasiał
Nie pamięta nikt"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Nie. B- zostaw w spokoju, bo masa idzie przez obudowę. Zasilanie za stacyjką do +, a kontrolka do L. Wezwij kogoś do podłączenia, bo szkoda alternatora.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    72

Po stacyjce we Władymircu?

Przecież tu stacyjka służy do uruchamiania silnika i świecy żarowej.

Do wyłączania zasilania jest wyłącznik masy.

Zasilanie + na regulatorze wystarczy wziąć z B+ alternatora.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hubert25a2    2

Witam mam proźbę pytanie otóż nie chciałem robić kolejnego tematu z alternatorem więc napisze tutaj a  inaczej mówiąc po odpaleniu  amperomierz wskazuje te +5 jakoś tak a później  idzie na 0  a kontrolka ładowania pali  podczas zapalenia świateł   ciagnik wskazuje na amperomierzu -20-25 jak zwykle na zgaszonym silniku chyba powinnien coś ładować podczas włączenia świateł  a tak nie jest po odłączeniu masy  i włączeniu świateł  zaczynają mrugać tzn że coś ładuje  alternator był u mechanika i jest w 100% sprawny :) wszystkie puszki są oryginalne  pytałem kolegi radził mi  odłączyć z regulatora w kabinie kable i podczas odpalonego silnika zewrzeć ze sobą  jeśli się zewrze amperomierz powinnien wskazywać pełne ładowanie +30 i tak było  a po podłączeniu  regulatora chwile na + a potem na - i po włączeniu świateł jest na - i światła przygasają ... co może być przyczyną dziękuję za odpowiedź alternator jest na 5 chyba czy 4 kable  na regulator idą 3 kable

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Nie słuchaj więcej porad tego kolegi, bo on wie na ten temat mniej niż Ty. I nie odłączaj nigdy masy podczas pracującego silnika. Na odległość ciężko cokolwiek powiedzieć, zwłaszcza jak nie ma wyników pomiarów. Pierwsze do sprawdzenia to regulator napięcia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Możesz pisać i zarejestrować się później. Jeśli masz konto,Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


  • Podobna zawartość

    • Przez gasnica
      po odpaleniu ciagnika musze go ostro przegazować tak do ok 2tys obr silnika i dopiero wtedy mam ładowanie. Czy to nie jest czasem wina szczotków? Dodam tylko że u mnie szczotki są razem z regulatorem i nigdzie tego nie można kupić tak mi powiedział koleś w grene. Jak to naprawić?
    • Przez rabit500
      Witam.
       
      Piszę w imieniu znajomego ma on zetorka 7745. Jest w nim problem z ładowaniem a właściwie jego brakiem. Zaczeło się od tego że kontrolka od ładowania zaczeła się jarzyć, i ładowanie na poziomie 12,4V. Diagnoza zużyte szczotki po wymianie żadnych efektów. Alternator wylądował u speca i zdiagnozował przepalone mostki. Po zamontowaniu pochodziło prawidłowo przez jakiś czas i powtórka z rozrywki, świecąca się kontrolka ładowania. Dodam że jeszcze przed oddaniem alternatora do mechanika został podmieniony na próbę nowy zewnętrzny regulator napięcia i w tedy kontrolka nie świeciła się ale żadnych efektów w zmianie napięcia ładowania mierzonego na zacisku rozrusznika.
       
      Proszę o szybką odpowiedź.
       
      Jeśli zły dział proszę moderatorów o  przeniesienie.
    • Przez ziutek92
      witam posiadam kolejny problem za moim świeżo zakupionym jeleniem. Problem tkwi w alternatorze grzeje się gdy ciągnik jest zgaszony po nocy! dotykając jego czy kółko to jest ciepłe. Dodam że alternator ładuje ponad 14v lampka normalnie się zaświeca po zapłonie gdy zgaszony jak się go zapali to gaśnie. Do alternatora są podłączone 3 przewody na śrubkę prądowy z rozrusznika oraz dwie wsuwki według oznaczenia to IG-zółta wsuwka i tam powinien pojawiać się prąd po zapłonie i tak jest oraz druga wsuwka L-niebiesko czerwony to dotyczy się lampki kontrolnej i tam też pojawia sie prąd po zapłonie oczywiście mowie że sprawdzane było na odpiętych przewodach i w obu po zapłonie jest prąd. Jest jeszcze jedno miejsce na wsuwkę ale ono nie jest oznaczone niczym dodam że alternator jest firmy denso.
    • Przez kuba3120
      Witam wszystkich, opiszę mi ktoś połączenie tego alternatora z regulatorem, poniżej fotki, pozdrawiam  
       


    • Przez zwc18
      Witam panowie powiedzcie mi proszę jakie są rożnice poza cena. Posiadam Jumza i muszę zmienić alternator i ten z Jobsa kosztuje 239 zł średnio, a o takich samych parametrach do LTZ / T25 / MTZ są o około 50 / 60 zł tańsze. Czy różnica tkwi jedynie w kole ? 
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.