Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Paszport musisz mu przekazać. Twój dowód osobisty też będzie potrzebny. A pokazać to decyzję od weta, że bydło jest wolne od gruźlicy, boreliozy i białaczki. Dostajesz wzamian fakturę i czekasz na pieniążki.

Opublikowano

odchody są ciemne i może nie zbite ale dają sie brać widłami bo nie mam wyciagu i taczką wywożę.A te wysłodki to w jakich ilosciach np. 5 l wiaderko na dzien wystarczy?

Jeżeli są bardzo ciemne jak kał ludzki po zjedzeniu kaszanki to jest nadmiar białka. Wysłodki kiszone dajemy w dawce do 25 kg/dz/szt., a suszone powiedzmy 4-5 kg

Opublikowano

Witam, od nastepnego roku to jest od maja zamierzam postawic na obore ok 12 sztuk byczków w wadze od 80-100kg. Mam sianokiszonke, siano i gotową paszę kupną granulaty i te sprawy. Chcę je trzymac do wagi ok 350 kg. I teraz pytanie-

-trzymac na uwięzi czy na lekkim wybiegu

-jak ułożyc dawkę zywieniową z ww składników lub co jeszcze dodać

Prosze o porady.

Opublikowano

Jak na uwięzi to bedzie tak ze byczki bedą stały spokojnie i zarły ale rosły wolniej moim zdaniem takie co luzem wiecej jedzą i szybciej rosna. Zresztą zalezy jaki byk sie trafi. Ale moim zdanem to takie do 350 kg lepiej luzem bo mniej agresywne jeszcze sa i bezpieczniej.

Opublikowano

Koledzy podbijam temat może ktoś pomoże z tą różnicą, że jednak jest 4,5 ha a nie 6:

Koledzy tak jak wspomniałem w którymś poście powyżej trafia się 4.5 ha które zamierzam przeznaczyć na opasy. Kupowane by były głównie na przełomie marca i kwietnia orazlipca i sierpnia. Na początek zamierzam zainwestować w 5 sztuk (przełom marzec/kwiecień). I teraz mam dylemat jak zagospodarować ten kawałek ziemi, co konkretnie posiać i ile ( chodzi oczywiście o to aby wyszła z tego jak najbardziej wartościowa pasza). Na tygodniu zamierzam zebrać próbki i dać glebę do analizy. 5 sztuk opasów nie jest sztywną granicą i może się zwiększyć jeśli szanowni koledzy pomogą mi dobrać odpowiedni system dla mnie. Opasy chciałbym hodować do wagi średnio po 650 - 700 kg. Ze słomą nie ma większego problemu (głównie owsianą i żytnią).

Opublikowano

Cześć

jak wy myślicie które wysłotki buraczane będą lepsze dla opasów te mokre kture trzeba zakisić czy te które są w workach granulowane co trzeba je moczyć bo muszę czymś zastąpić kiszonke z qq bo tej w ty roku nie będe miał

Opublikowano

moim zdaniem tutaj cena odgrywa kluczową rolę... dlatego ja daję tylko mokre wysłodki, granulowane sa bardzo dobre, jednak dosyć drogie, a jeśli dobrze zakisicz wysłodki to będzie naprawdę dobra pasza, teraz je miałem do połowy czerwca i naprawdę dobrze się trzymały, kwestia tylko żeby były szczelnie zakryte, nie mogą dostać powietrza

Opublikowano

na pryźmie, przykryte grubszą folią budowlaną, ale ważne żeby nie rozkładac na niej opon tak jak na pryźmie z qq, tylko po bokach porozkładać opony, żeby folii nie zwiało. Właśnie miałem rozłożone opony na całym i na kazdym miejscu gdzie leżała opona wartstwa tak 20 cm od góry była niebieska ;/

Opublikowano (edytowane)

Myślę że żeby to zbilansować to musisz treściwą nie białkową, a energetyczną bo ta kiszonka z lucerny kończyny i trawy to samo białko jak masz do dyspozycji owies lub kukurydzę był by to dobry komponent paszy treściwej i jakiś koncentrat energetyczny tak mi się przynajmniej wydaje bo doradcą żyieniowym nie jestem a jeśli chcesz mieć super zbilansowaną dawkę to powinneś się z takim skonsultować ;D

Edytowane przez KRISTOFORn
Cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Koledzy podbijam temat może ktoś pomoże

Koledzy trafia się 6 ha które zamierzam przeznaczyć na opasy. Kupowane by były głównie na przełomie marca i kwietniaorazlipca i sierpnia. Na początek zamierzam zainwestować w 5 sztuk (przełom marzec/kwiecień). I teraz mam dylemat jak zagospodarować ten kawałek ziemi, co konkretnie posiać i ile ( chodzi oczywiście o to aby wyszła z tego jak najbardziej wartościowa pasza). Na tygodniu zamierzam zebrać próbki i dać glebę do analizy. 5 sztuk opasów nie jest sztywną granicą i może się zwiększyć jeśli szanowni koledzy pomogą mi dobrać odpowiedni system dla mnie. Opasy chciałbym hodować do wagi średnio po 650 - 700 kg. Ze słomą nie ma większego problemu (głównie owsianą i żytnią).

Opublikowano

Ja bym to zrobił tak; 2ha kukurydzy i ze 2ha kończyny czerwonej a na następnych 2ha jakąś mieszankę czy tam pszenice (chodzi o zboże) no chyba że masz też jakieś inne źródło do pozyskania paszy treściwej

Opublikowano

@thor1984, 6ha to już coś, zależy jaka to gleba, koniczyna czerwona to wysoko jakościowa pasza, ale wymaga dobrej gleby, na słabej to co najwyżej łubin lub nostrzyk, które wcześnie koszony też jest wartościowy. Ja bym to zrobił tak, 2-3ha na kiszonkę z kukurydzy, 2-3ha na zboża, najlepsze pszenżyto, jęczmień, pszenica zależy od gleby. Dokupisz śruty rzepakowej, ew. część zboża, siano lub nawet słomę i może te 20 sztuk trzymać. Sianokiszonka to tańsze niż śruta źródło białka, ale musiałbyś przeznaczyć trochę ha to raz, a dwa i tak trzeba dokupić śruty rz. Możesz spróbować jeszcze z młotem lub wyslodkami jak masz dostep.

Opublikowano

@thor1984, 6ha to już coś, zależy jaka to gleba, koniczyna czerwona to wysoko jakościowa pasza, ale wymaga dobrej gleby, na słabej to co najwyżej łubin lub nostrzyk, które wcześnie koszony też jest wartościowy. Ja bym to zrobił tak, 2-3ha na kiszonkę z kukurydzy, 2-3ha na zboża, najlepsze pszenżyto, jęczmień, pszenica zależy od gleby. Dokupisz śruty rzepakowej, ew. część zboża, siano lub nawet słomę i może te 20 sztuk trzymać. Sianokiszonka to tańsze niż śruta źródło białka, ale musiałbyś przeznaczyć trochę ha to raz, a dwa i tak trzeba dokupić śruty rz. Możesz spróbować jeszcze z młotem lub wyslodkami jak masz dostep.

Na 6 ha to może utrzymać ale 20 kur niosek a nie byków. Chyba że liczy na duże zakupy bo będzie brakować wszystkiego a jak się będzie kupować to zarobek równy 0 . Zostanie tylko obornik i smutek bo się nie zarobiło. Moim zdaniem to 3,4 krowy i swoje cielęta może jak lepszy rok i urodzaj to dokupisz jakieś małe i krowa ci odchowa a jak wolisz z zakupu to max 6 rocznie

Opublikowano

Na 6 ha tak, jak napisał karolr2 powinny być 3-4 krowy (chyba, że na mlekopanie chcesz chować) i ich cielaki + plus tyle samo dokupionych lub 1 mniej i mamki ci odchowają. A jeśli bez krów, bo raczej o to ci chodzi, to jak się bawić na poważnie to spróbowałbym z 10 zakupić. Więcej nie dasz rady na taki areał.

Opublikowano

No właśnie własne krowy odpadają całkowicie. Najlepiej byłoby dla mnie kupować jakąś partie przełom marzec/kwiecień i druga sierpień/wrzesień. Ze słoma nie powinno być problemu bo ludzie oddają za darmo a i tak czasem nie ma kto wziąć.