Wolno działa hydraulika oraz podnośnik - Renault Ceres
-
Podobna zawartość
-
Przez Lukas2909
Dziś przydarzyła mi się przykra historia, mianowicie uruchomiłem ciągnik i nie działało w ogóle wspomaganie (kierownica się kręci lekko praktycznie bez żadnego oporu zarówno na zapalonym jak i zgaszonym ciągniku; natomiast koła ani drgną). Podnośnik, hydraulika zewnętrzna, tur wszystko działa, generalnie wszystko co jest na tej drugiej sekcji w pompie, odkręciłem przewód wychodzący z drugiej sekcji pompy, zasilający wspomaganie brak jakiegokolwiek ciśnienia, w przewodach też zero oleju, jakby tylko jedna sekcja pompy działała. Tutaj pojawia się moje pytanie, czy ktoś z was spotkał się z podobną sytuacją, jak dla mnie winna ewidentnie jest pompa, lecz z racji, iż nie jest to koszt 100 zł chciałbym się upewnić. Czy przyczyną może być nie pompa, a orbitrol?
Ps. Jeśli będę kupował nową pompę, to czy jest sens inwestować w bosch-a?
-
Przez grzesiekdzi
Witam serdecznie.
Zaznaczę iż jest to mój pierwszy post i pierwszy temat na tym forum także z góry sorry za ewentualne błędy.
Opiszę krótko sytuację:
A mianowicie ok miesiąc temu kupiliśmy do naszego gospodarstwa Renault ceres 355x z 2001 roku. Był to nasz pierwszy kontakt z ciągnikiem tej marki więc zakup był trudny lecz zdecydowaliśmy się.
Niby na pierwszy rzut oka wszytko pięknie ładnie lecz dopiero przy pracy w polu wyszedł(jak narazie do tej pory mam nadzieje) jeden defekt. Przy pracy z pługiem ślizga się sprzęgło dziwi mnie jednak sytuacja dalsza gdyż po zaciągnięciu sprzęgła 2 stopnia(ciągnik w wersji mechanicznej) sprzęgło pierwszego stopnia przestaje się ślizgać i ciągnik leci z pługiem jak ta lala.
Nie wiem wogóle czy można jeżdzić na zaciągniętym sprzęgle 2 stopnia?
Jest to dla mnie bardzo dziwna sytuacja gdyż nie mogę wogóle sobie uświadomić gdzie leży tego przyczyna.
Może ktoś spotkał się z czymś takim lub wie gdzie szukac przyczyny. ?
Dziękuję za uwagę i proszę o cenne wskazówki.
-
Przez grzesiekdzi
Witam.
Mam taki problem i po części go opisze.
Mianowicie tak jak w temacie postu, podczas prac polowych, zauważyłem to przy orce gotuje mi płym w chłodnicy. Po otworzeniu korka od wlewu w chłodnicy jest tam dosyc duże ciśnienie i wylewa się płyn na zewnatrz. Być może nawet ok 2l.
Na początku myślalem ze to zanieczyszczona chłodnica od zewnątrz i ją gruntownie przemyłem. Sytuacja niestety sie nie poprawiła. Wyjąłem nawet termostat lecz wydaje mi sie że nie ma nawet obiegu (bez termostatu). Są dwa termostaty w tym modelu?? (ceres 355x)
Gdzie szukac tego przyczyny>?? MOżliwe że wadliwa jest pompa wody? W c360 przynajmniej widać obieg po wyjęciu termostatu.
Może jakieś sugestie lub propozycje z kolegów strony?? czego jeszcze można szukac??
Równieeż gdzieś ubywa tego płynu ciągle.
Pozdrawiam
-
Przez daroo9876
Witam pytanie tak jak w temacie. Co prawda na oponie jest napis tubeless ale różnie to bywa.
-
Przez qsitq111
Witam. Ostatnio zdejmowałem fotel, żeby się dostać do rozdzielacza podnośnika i rzuciła mi się w oczy linka i dziwna wyłamana dźwigienka po lewej stronie ciągnika, obok blokady dyfra. Co to jest?
-

Rekomendowane odpowiedzi
Deutz fahr agrotron mk3 135
Renault Ceres 320X & Pronar T671