Skocz do zawartości
johenek

Wolno działa hydraulika oraz podnośnik - Renault Ceres

Polecane posty

johenek    3

Witam

Mam problem z ciągnikiem klienta(Ceres 95X), remontowałem mu tylny most i musiałem spuścić olej hydrauliczny oraz rozebrać całą hydraulikę i teraz jest z nią problem. Po założeniu kabiny( lecz bez podłogi oraz fotela) pojechałem w pole na testy czy nie ma żadnych wycieków oraz czy wszystko dobrze działa, popracowała około 1,5 godziny z prasą rolującą i nie było żadnych problemów... podnośnik szybko i płynnie podnosił, a hydraulika zewnętrzna działała bardzo szybko. Po powrocie zadowolony wziąłem się za składanie wnętrza, gdy złożyłem postanowiłem wczoraj podpiąć ją pod prasę rolującą. Okazało się że hydraulika nie ma siły podnieść nawet podbieraka na wolnych obrotach.a na bardzo wysokich podnosi lecz wolno, teraz podnośnik podnosi powoli nawet gdy stanie na nim 2 osoby(około 200kg). Pompa hydrauliczna jest NOWA przepracowała może 20mth  a teraz nie może podnieść nawet 2 osób. gdy weźmie się aby podnosiła podnośnik to czuć jak drży cały ciągnik, a pompa hydrauliczna po około 5min jest ciepła a po 10 gorąca. Podejrzewam że zaciął cię jakiś zawór i dławi przepływ oleju tylko co teraz zrobić aby się odciął.

Przed remontem i zarz po wszystko było w jak najlepszym porządku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    3

w tym ciągniku idzie zaledwie 4 czy też 5 przewodów hydraulicznych z tego tylko jeden jest od podnośnika, podawany jest przez niego olej z rozdzielacza hydrauliki do rozdzielacza od podnośnika. Najdziwniejsze jest to że zaraz po remoncie wszystko działało jak powinno :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

johenek    3

Nic nie blokuje dźwigni, jest taki efekt jak by była bardzo zużyta pompa hydrauliczna.  Zaraz po wymianie na nową pompę też tak wszystko powoli chodziło, ale podczas któregoś odpalenia aby przejechać ciągnikiem do innego garażu zaczęło wszystko działać szybko tak jak powinno, aż do momentu remontu i zaraz po nim działało bez zastrzeżeń. Podejrzewam że zaciął się jakiś zawór tylko pytanie który, bo jeśli któryś co jest pod kabiną to trzeba by było znów podnosić kabinę aby je wyjąć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PIOTREK79    1

nie miałem na myśli dzwigni tylko gumowe przewody ale oki a co do zaworu to w rozdzielaczu jest jeden zawór no chyba ze zacioł sie na rozdzielaczu od hamowni bo piszesz ze pompa ciepla sie robi zobacz tam najpierw co i jak czy nie załączoną masz hamownie hydrauliczna przyczep

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    3

nie ma tam ciśnienia, chyba że naciśnie się hamulce,
najbardziej mnie dziwi że podczas przeciążania hydrauliki(bez podpiętej maszyny używanie hydrauliki zewnętrznej) silnik bardzo mało przygasa wcześniej (na minimalnych obr silnika) silnik był zduszany dość mocno,  że zaczynał lekko dymka puszczać a obroty spadały o jakieś 200obr/min. Taki sam efekt był i jest podczas gdy się naciśnie mocniej hamulec i się go przytrzyma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    3

filtr siatkowy jest nowy, a ten papierowy gdzie się znajduje bo nie znalazłem takiego ?
Wczoraj podczepiłem bronę talerzową o wadze 400kg+ 360kg obciążenia i po zrobieniu około 30arów( takie malutkie pole że cały czas podnośnik musiał podnosić) coś puściło i zaczęło wszystko normalnie działąć, ale po zrobieniu około 3 ha znów się coś zacięło i działa teraz tak wolno jak wcześniej :(

 

podnośnik wtedy działał szybko i płynnie, a teraz podnosi bardzo powoli ale płynnie(efekt jak by była pompa wyj@$ana na maxa)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    3

ten filtr na wężu wymieniony jakieś 2 godziny temu, a ten filtr nad rozrusznikiem jest od wspomagania a ono działa dobrze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

kolego nie obraż się ale złożyłeś brudno czyli z piaskiem i masz problem z zaworem przelewowym zwyczajnie się zacina zaciera jak sam piszesz popuściło samo bo jeden paproch przepłynoł ale jest drugi i to jest raczej to po twoich wypowiedziach ,

pochwal chociaż jak trafiłem ,bo wcześniej też  trafiłem i nie pochwaliłes

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    3

cały układ hydrauliki był płukany podczas remontu tylnego mostu, aby usunąć wszystkie opiłki metalu.

Układ działa teraz już normalnie, przyczyną awarii był zawór przelewowy w rozdzielaczu. Po rozebraniu go i ponownym złożeniu wszystko działa bardzo dobrze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomitko    2

witam w ktorym miejscu jest ren zawór prselewowy? u mnie hydraulika zewnetrzna slabo dziala. zrobilo sie to nagle, a gniazdo hydrauliki ktoee zawsze uzytkowalem nie dziala w ogole
.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez marcinurban
      Witam,
      Pytam panów znających temat, właścicieli i użytkowników Ceresa 340 z silnikiem JD, jaką temperaturę pokazuje wskaźnik w waszych ciągnikach (czy wskazówka znajduje się w środku zielonego pola, czy jest bliżej czerwonego - może jakieś foto?) chodzi mi o temperaturę podczas normalnego użytkowania, mam tą prostą wersję ze "starym" licznikiem. pytam bo od niedawna jestem właścicielem takiego ciągnika i zaniepokoił mnie fakt że wskazówka niebezpiecznie zbliża się do czerwonego pola, wymieniłem płyn (ktoś tego nie robił chyba nigdy) zmieniłem termostat odpowietrzyłem układ (nagrzewnice grzeje) a mimo to wskaźnik dalej pokazuje wysoką (moim zdaniem) temp., a co ciekawe termostat się nie otworzył. więc nie wiem od czego zacząć? czujnik? wskaźnik?
      jeśli ktoś może pomóc będę wdzięczny
    • Przez wildagro12
      Witam, mam pytanie odnosnie Renault Ceres 95X z 1995r. - czy mozna zmienić (zwiększyć) kontrast/jasność podświetlenia wyświetlacza, który pokazuje prędkość/ mth itd.
      Myslałem, że wystarczy np. dłużej przytrzymać guzik, którym zmienia się wyswietlany parametr (po prawej stronie deski rozdzielczej) i wtedy wejdę w jakieś ustwienia - ale nie.
      Podświetlenie działa dobrze gdy wyłączę zapłon, ale tylko przez około 1 sekundę. Normalnie podczas pracy pracy, w słoneczny dzień, nie widać praktycznie nic.
      Załączam zdjęcie deski rozdzielczej z tym wyświetlaczem. Sorry za jakość, ale tylko takie znalazłem w sieci, a chwilowo nie mam aparatu.

    • Przez Lukas2909
      Witam, w moim ciągniku po założeniu ładowacza czołowego zajęte są dwa gniazda hydrauliki, a zauważyłem, że przed gniazdami są takie trójniki, z jednej strony zaślepione korkiem co jest zaznaczone na zdjęciu, i teraz moje pytanie czy ma ktoś to rozwiązane w ten sposób..?, gdyż mój problem polega na tym, iż nie mogę znaleźć odpowiednich przejściówek, bo na tym trójniku jest calowy gwint, a końcówki przewodów mają metryczny, może ktoś już z tym walczył i pomoże, pozdrawiam.
×