Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja najcięższe co zakładam to kosiarka rotacyjna, agrgat uprawowy (ale rzadko), glebogryzarka Kruka i specjalny podnośnik do drewna i jak podczepię jakąś solidną kłodę to przód mi podrywa i to wszystko. Mam oryginalny podnośnik i układ hydrauliczny taki jaki fabryka dała. Więc dla mnie liczy się każdy kilogram ;). I co innego podnieść 400 kg tuż przy ciągniku, a co innego na długim ramieniu np. kosiarka rotacyjna. I 1350 kg też da się podnieść - trzeba tylko w odpowiednich otworach w belkach zamocować cięgna. Być może wywiercić nowe otwory, albo założyć siłownik o nieco większej średnicy. Ale wszystko ma swoją wytrzymałość. I inaczej się pracuje traktorem na 110% jego możliwości a inaczej na 60%.

Opublikowano

On napisał tylko że ma pompę zmieniona na większa, i nowy rozdzielacz i nic po za Tym nie robił przy hydraulice. Więc większa pompa dużo daje. U mnie w garażu leżu już nsz16 i czeka na zamontowanie.

Opublikowano

Większa pompa daje szybszą reakcję podnoszenia,bo udźwigu nie zwiększy. ;) Pewnie ma też na zaworze bezpieczeństwa pod kręcone.

Ale napewno będzie lepiej podnosił jak na starej. Bo na starej talerzówki mi nie podniesie na wolnych obrotach.

U mnie we wsi ma znajomy ten zegar do ustawiania ciśnienia i jak bym pojechał to jakie dać mu ciśnienie ? Na nowej pompie. ?

Opublikowano

Co do ostatniego filmiku. Tak się może skończyć podnoszenie zbyt ciężkich maszyn ;). Zwłaszcza zimą. Niestety stal czy żeliwo nie staje się wytrzymalsze w niskich temperaturach. Zwłaszcza ujawiniają się wtedy wady odlewu.

A swoją drogą dlaczego ta rozwalona pochwa jest jakaś szara a nie czerwona jak powinna być ;)?

Opublikowano

Kiedyś po namowach kolegi podkręciłem w swoim władku zawór, nie dzwiga żadnych wielkich ciężarów wiec nie było różnicy w podnoszeniu ale gdy ładowałem bele na łące wywaliło mi oring nad pompą, dodam że jeszcze wtedy zaczynał padac deszcz. To ja szybko do domu a tu nie można takiego znaleśc więc w samochód i do sklepu, po złożeniu zawór przestawiłem na pierwotne ustawienia. Moim zdaniem lepiej tego nie ruszac żeby nie narobic sobie problemów. :)

Opublikowano

Powtórzę jeszcze raz:

" 10Mpa to ciśnienie które panuje w układzie w normalnych warunkach pracy.

Zawór przeciążeniowy najlepiej ustawić na ciśnienie 13,5-14Mpa."

Opublikowano

@Geo oryginalny mam alternator 400W, najlepiej ognisko w kabinie zrobić i będzie najtaniej. :D

A jak jest zrobione ogrzewanie w starych DF z chłodzeniem silnik powietrzem?

Myślałem, że się pomyliłem, ale sprawdziłem i u mnie we władku jest alternator 700W. Może w starych T-25 był słabszy.

Opublikowano

Myślałem, że się pomyliłem, ale sprawdziłem i u mnie we władku jest alternator 700W. Może w starych T-25 był słabszy.

Oryginanalnie było 400W a te nowe co są teraz w sprzedaży mają 700W. Tylko też w tych nowszych władkach od razu był ten 700W.

Opublikowano

Witam.Panowie nie chce mi wladek palic na mrozie dzisiaj bylo u mnie minus 28 i stal w takim nie ogrezwanym garazu a w garazu bylo jakies minus 15 i nie zapalil ladowalem osiem godzin akumulatory i nie chcial zapalic to wziolem grzalke i podlozylem pod miske olejowom prawie pod sama miske i podgrzalem 10 minut i zapalil odrazu ale cos zasmierdzialo olekjem takim przepalonym czy to nie szkodzi silnikowi??

Opublikowano (edytowane)

Ale to i tak dziwne, że olej się przypalił bo w takim mrozie to trochę czasu trwa bo wszystko zimne, a grzałka nie miała bezpośredniego kontaktu z olejem.

10 minut to nie tak dużo gdzie temperatura grzałki jest skutecznie obniżana na mrozie.

A główne pytanie jaka to dokładnie grzałka, elektryczna, gazowa? Jakiej mocy?

Edit:

Miałem dodać do tematu "Znaleziono w Allegro" ale może tu nawiążę się o tym jakaś rozmowa u posiadaczy.

http://allegro.pl/rolnex-pompa-wtryskowa-rzedowa-t25-oryginal-i2067571519.html

Ma ktoś u siebie taką pompę? Pisze że oryginał, ale ja pierwszy raz widzę taki oryginał.

Widać jakieś tam podobieństwa, nawet na tabliczka miała by świadczyć że do T-25.

Edytowane przez mtracz
Opublikowano

To mało powiedziane ,ale niestety cenzura na forum nie pozwoli użyć właściwych słów.

Władek woła o pomoc.

Jego ciągnik to robi co mu pasuje, tylko zastanawiam się co ma mu to dać.

Zwłaszcza że Władek wygląda dość ładnie i te wskazanie MTh młode.

Szkoda mi go :unsure:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Wielkinikt
      Witam odkrecily mi się śruby z blokady mechanizu roznnicowego a mianowicie 2 kolki 4 podkladki i 6 srub , i nie mam pojecia jak maja byc zalozone podkladki czy maja zaslaniac kolki i nachodzic na siebie czy tylko 2 na zaslonienie kolkow , czy nie ma to znaczenia i jeden chu jak to jest załozone 
      ps przepraszam za bledy 

• Przez druidzlasu
      Witam. Zakupię oryginalny klucz do wykręcania wtryskiwaczy we władziu T-25A . Może ktoś ma na zbyciu .
    • Przez druidzlasu
      Witam. Zakupię oryginalny klucz do wykręcania wtryskiwaczy we władziu T-25A  . Może ktoś ma na zbyciu .
    • Przez druidzlasu
      Witam. Zakupię oryginalny klucz do wykręcania wtryskiwaczy we władziu T-25A 
    • Przez zubi1990
      Witam wszystkich będę robił teraz remont silnika w moim t25a i tu mam pytanie: jakim momentem dokręcić śruby mocujące głowicę do bloku , jaką siłą dokręcić stopy korbowodów, jaka ma być grubość panewek głównych i korbowodowych, jaka siła dokręcenia koła zamachowego, szerokość cylindra i luz w zamku pierścieni. Ciągnik z roku 1978 z dwoma drążkami do zmiany biegów
  • Dodaj nową pozycję...
v