Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, konteno napisał:

pytanie warte nobla

Nobla to powinien dostać ten kto wymieni wszystkie trzy marki pługów, z których mamy tu korpusy a i sama rama też jest zagadką i sam nie wiem jest z dwóch czy więcej...w każdym razie ktoś kto to ulepił to garażowy "Janusz" nie od parady :D

Opublikowano

Pierwsza słupica od UG. Pług był chyba 3 skibowy z urwanym pierwszym korpusem. Przy okazji naprawy dokleił sobie resztę. Tylko ta rama też jakaś klejona. Na początku z dwóch zimogiętych ceowników, potem profil a na końcu ceownik gorąco walcowany.

Opublikowano

Czy istnieje zależność w oporze orki w dwóch konfiguracjach (ta sama łączna szerokość orki):

3x40cm

4x30cm

W jakim rozstawie będzie "lżej" się orało? Czy wartość będzie taka sama? Inne parametry nie brane pod uwagę (jakość przykrywania resztek pożniwnych) 

Cena może być? 

https://www.olx.pl/oferta/plug-akpil-mix-40-CID757-IDvtL9T.html#a84f6986f8;promoted

Opublikowano

Cena jest wmiarę ok za tego Akpila. Za 5,5 by można brać o ile nie wytarty.

Ale jeśli szukasz pługa zagonowego to weź Unie Tur  jest dużo bardziej masywna od Akpila i ogólnie lepiej wykonana.    Co do szerokości skib to zależy co się trafi w dobrym stanie jak Ci się trafi 4x40cm to bierz wtedy masz pług na zapas do większego konia a skibe można zawsze odjąć dołożyć gorzej jak jej nie ma.

Opublikowano

Tak na logikę to 3x40 powinno stawiać mniejszy opór, bo mniej elementów trze o ziemię. Druga sprawa i właściwie ta sama to ilość elementów do ewentualnej wymiany. Wymieniasz 3 lemiesze, dłuta, odkładnie a nie 4. Różnica w cenie mimo większych elementów nie powinna być większa niż komplet elementów na dodatkowy korpus.

Opublikowano (edytowane)

Z moich doświadczeń wynika,że 3x40 zawsze będzie lżej iść niż 4x30 a do tego ładniej będzie orać. Nie wiem jaki masz ciągnik ale te 40 cm. na skibę to raczej dziś minimum bo opony coraz szersze w ciągnikach i 30 cm. skiba to tak naprawdę przeżytek. Do tego dochodzi to co słusznie napisał @Thomas2135 w temacie późniejszego kosztu wymiany elementów roboczych.

Co do tego Akpila to nie wiem co za idiota wymyślił krój pchany a nie wleczony. Jest on tu nie ruchomy więc nie może reagować na ruchy pługa w ziemi ani nie może uciec w bok z przeszkody typu kamień itp....chyba pierwszy raz w życiu widzę taki "patent" Na łożysko tego kroju działają w tym wypadku duże siły boczne co nie wróży temu łożysku długich lat pracy.

Edytowane przez extrabyk
Opublikowano

Święte słowa kolego @izydor6280 bo sam mam od kilku lat Overuma z zabezpieczeniem nonstop na "byczych jajach" i orka tym to bajka. To jest 3 x 16 cali czyli teoretycznie 3x40 cm ale w praktyce orze 3x45 i to pięknie orze a części robocze podejrzewam,że tańsze niż do tego Akpila nie mówiąc już o UG Tur itp konstrukcjach. 

Opublikowano

a szerokosc skiby niezalezy od głebokosci orki ?  zaoralibyscie  5 klase ziemi o płytkim profilu zyznym  szerokoscią skiby 50 cm .  Ja mam tego akpila na niekturych kawałkach gdzie płycej orałem  to na 40 pełnej szerokosci niezbyt to było ale ma regulacje  sporo roboty ale przestawiałem na 37 cm i lbyło ok.

• AgroTeam
Opublikowano
1 minutę temu, Bambi14 napisał:

no ciekawa opcja dla kogos kto obeznany  w transporcie z zaa granicy tak jak ty. pytalem o komputer, sprawny?

Masz tam w opisie podane że pryskał ale ryzyko jest zawsze bo to swoje lata ma. Gdyby to był 2tyś to mocno bym się zastanawiał. Patrzę ogólnie za czymś 1500l ale to jak biały kruk

• AgroTeam
Opublikowano
1 minutę temu, Bambi14 napisał:

znow chcesz wrocic do ciaganego? znaczy sie ojca przekonales?

Jeszcze nie wiem, jak trafię coś ciekawego to będę z nim rozmawiał. Generalnie patrzę jeszcze za czymś innym ale to już w ogóle odległy temat :)

Opublikowano

Griga masz tam jakiegoś znajomego w holandii? Czy tak patrzysz na ich stronie? Ogólnie ja mieszkam w lubelskim i tutaj mam kierowce co za całego tira bierze 8tyś zł. Z holandi ściągnął mi znajomy ciągnik. Na tira włazi około 3-4ciągników. 

• AgroTeam
Opublikowano
W Holandii nie mam niestety, szukam na ich stronach z ogłoszeniami lokalnymi
Dziś to nie kłopot napisać czy zadzwonić za granice i zdalnie załatwić. Transport najczęściej załatwiam przez giełdę
Opublikowano
1 godzinę temu, griga napisał:

Masz tam w opisie podane że pryskał ale ryzyko jest zawsze bo to swoje lata ma. Gdyby to był 2tyś to mocno bym się zastanawiał. Patrzę ogólnie za czymś 1500l ale to jak biały kruk

Jak znajdziesz dla siebie to i dla mnie poszukaj😉

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v