Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wszystko zależy ale prędzej podłubać 5 godz na 100 mth to się zgodzę miałem starego mtz z małą kabina to był prawie suchy jeśli idzie o hydraulikę jedynie moczył się z rozdzielacza i siłownik , no i przód w lecie zwolnice , A tak o dziwo suchy od nowości robił z 250 mth rocznie na 40 ha , a znów na wiosce pokupowali pronary mtz to moczyły się od razu a to przewód strzelił po 500 mth a to to , jeden się wziął wymienił podkładki to wysechł , a na gwarancji powiadali to tak ma być

Opublikowano

Nie wiem, mój z importu z hydrauliki nie cieknie, silnik robiłem sam - nie cieknie. Jeden uszczelniacz na półosi czasem coś kapnie. Generalnie między wymianami oleju nie dolewam, do hydrauliki dolałem z litr, bo wiadomo, przy podpinaniu maszyn do złącza zawsze coś kapnie.

• Like 1
Opublikowano

www.olx.pl/oferta/kombajny-CID757-IDuioQ9.html#7f79b95556  nie słyszałem o takiej marce 

Opublikowano

kombajnami się nigdy zbytnio nie interesowałem teraz chce jakiegoś kupić  to może się dokształcę 

Opublikowano

widocznie za dużo kasy ma:D

Dnia 30.05.2018 o 17:32, griga napisał:

@daron64

Masz takie wymagania że aż ciężko je spełnić ;)

Jeśli szukasz tak prostej maszyny to jest tego troszkę na rynku. A jak masz troszkę czasu to możesz nawet pokusić się o zakup czegoś takiego https://www.olx.pl/oferta/zbiornik-rama-opryskiwacza-holder-1000l-CID757-IDm66Ac.html#f35981c7b1

Toś trafił opryskiwacz koło mnie

11 godzin temu, szczypka napisał:

siano jak siano ale zbieranie kartofli na kartoflisku bo szkoda zaorać a byki zjedzą  inni na boisku za piłką biegali a ja z siostrą koszyk i w pole zbierać małe zielone ziemniaki  jak wspomnę to mnie trzęsie 

U mnie po dziś dzień sam z własne nieprzymuszonej woli zbieram po kombajnie

9 godzin temu, zetorki12 napisał:

Po kilkunastu latach użytkowania  zwijarki to sądzę ,ze tylko i wyłącznie zmienna komora ta z linku wydaje mi się że ok 60km będzie śmigało-dla siebie:D

8 godzin temu, stuart napisał:

U nas to krowy wganiali w pole po kartoflach. :D 

Dobrze,ze PO ziemniakach, u mnie w wiosce jest as co ziemniaki kopał konną i wtedy wpuszczał bydło

8 godzin temu, pawel885 napisał:

Bo taka prawda, zaraz odezwą się fani rusków co dłubią przy nich wieczorami po 50godz rocznie a 100godz robią w polu że jak się dba to nie ma wycieków :)

Uważam sie za fana rusaczy i wcale mnie nie obrażą to ,że ktoś będzie pisał o tym że leci z niego-bo taka jest prawda/Z ruska musi lecieć^_^

Opublikowano

Te "ursusy" 6014 i podobne to przychodzą na paletach z Idii, Turcji lub Pakistanu (informacje sprzeczne podają sami przedstawiciele) a u nas zakładają tylko koła i "blachy". Najpierw ta seria miała iść tylko na Afrykę ale widać ktoś złapał dojście do być może wybrakowanych i próbuje sprzedawać u nas. Cena może kogoś skusić ale trzeba wszystko dokręcić bo nawet końcówki drążków kierowniczych mają nie dokręcone nakrętki.

Opublikowano

Wiem że pasówki są fajne , ale gabarytowo raczej duże . Mam do dyspozycji tylko 50 koni i tak sobie patrzę czy jaką kulkę by sie dało czymś ukręcić .

Opublikowano

znajomy kupił  taką wiosną ciąga 60-tką kulki w foli wyglądają ok a jak wyjdzie to czas pokaże 

Opublikowano (edytowane)

I walcówki chodzą w 60-tkach , ale mi się wydaje że to okropne zarzynanie traktora .

Jak by tam który miał coś fajnego na zbyciu to dajcie znać .B|

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

Stare Krone czy Welger a zwłaszcza łańcuchowe też mają niskie zapotrzebowanie na moc bo w tych czasach przeważały ciągniki mniejszych mocy. Jak trafisz zadbaną co jest dość częste jeśli przyjdzie bezpośrednio z zachodu bo one pracowały w małych gospodarstwach i nie chodziły na usługi (oczywiście te mniejsze modele) Jeśli kupisz tylko na swoje potrzeby czy tam drobna pomoc sąsiadowi to taka prasa będzie lux.

Edytowane przez extrabyk
Opublikowano

Kolego...albo stara prasa łańcuchowa lub pasowa i niestety wąski podbierak Co zresztą przymałych areałach wcale nie jest wielką wadą bo wystarczy dokładnie uformować wałki...albo nowsza z szerokim ale ze sporo większym zapotrzebowaniu na moc więc albo potrzebny mocniejszy koń albo w sezon czy dwa zajeździsz swojego :( Technologia zbioru prasami zwijającymi ewoluowała przez wiele lat tak jak i w innych maszynach co spowodowało albo było spowodowanie coraz większą ilością ciągników większej mocy...to się nazywa postęp, który często prowadzi po latach w ślepą uliczkę.

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, zetorki12 napisał:

Mam coś bliżej https://sprzedajemy.pl/prasa-rolujaca-krone-nie-claas-vicon-welger-deutz-sipma-maciejowice-2-e30984-nr53181407

Tylko podbierak chyba wąski .

Waszym zdaniem ile minimum podbierak powinien mieć ?A nie to 160 , odpada !

160 to średnica bel a podbierak może być nawet węższy więc musisz też brać pod uwagę średnicę beli bo 160 to objętością i masą około 1,8 beli po 120 oczywiście biorąc pod uwagę podobne roczniki a więc generację i ten sam ciągnik pracujący z nimi.  Tego typu prasę i to bardzo ładną dostaniesz już za 12 tyś (zresztą ta penie też by za tyle poszła) a jak Ci się marzy ok 10 lat młodsza to jak dorzucisz nawet 10 tyś. to ciężko  będzie znaleźć tak zadbaną jak te starsze. Powód to w połowie lat 90 tych wypadło dużo gospodarstw a te co zostały stawały się coraz większe więc prasa robiła w dużo krótszym czasie dużo więcej bel z coraz większymi ciągnikami a do tego rosła popularność sianokiszonek co jak wiadomo najbardziej dobija prasę. Wcześniej belowano głównie siano i słomę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v