Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jumz- a mianowicie co zrobiłem że jest źle. pompa nsz16 założona chyba 2 albo 2.5 roku temu wspomaganie montowane na wiosnę, orbitrol od wózka rak(symbolu nie znam bo nie mogłem się doczytać) ma krótką tuleję według innych czyli maksymalnie 100 siłownik zmierzę jutro jaki jest jego skok i ile ma średnicy. problem jest w tym że strasznie dużo trzeba kręcić żeby skręcić czy założenie większego orbitrola powinno zmniejszysz ruchy kierownicy?

Opublikowano
1 godzinę temu, simson2812 napisał:

Jumz- a mianowicie co zrobiłem że jest źle. pompa nsz16 założona chyba 2 albo 2.5 roku temu wspomaganie montowane na wiosnę, orbitrol od wózka rak(symbolu nie znam bo nie mogłem się doczytać) ma krótką tuleję według innych czyli maksymalnie 100 siłownik zmierzę jutro jaki jest jego skok i ile ma średnicy. problem jest w tym że strasznie dużo trzeba kręcić żeby skręcić czy założenie większego orbitrola powinno zmniejszysz ruchy kierownicy?

Pompę zostaw, bo jest wystarczająca. Wymień siłownik na cieńszy, lub orbitrol. Być może orbitrol to 80 cm3 a nie 100. Najpierw zmiesz siłownik to wtedy będzie wiadomo czy może zostać.

Opublikowano

Nawet nie myśl o 200. 160 może być za duży. Gdzieś na necie znajdziesz kalkulatory obliczania pojemności siłownika. Wtedy będziesz wiedział ile obrotów kierownicy będzie. 125 byłby pewnie dobry, ale w normalnych pieniądzach nowego(Danfos) nie znajdziesz.

Opublikowano
5 godzin temu, Bambi14 napisał:

Panowie ile jest warty taki opryskiwacz? hydraulicznie podnoszone lance 15metrow, zaczep skretny, 1200l, 10 letni, wloska pompa glowice potrojne, nowy kosztuje 12tys, 7 tys moge wolac?

Zdjęcia

masz link do sprzedaży ?

Opublikowano

to może być prawdopodobnie że ja mam 80? bo chyba takie były montowane w wózkach rak. gość chche własnie danfosa wymienić. a jeżeli chodzi o oblicznie pojemności siłownika to mogę to zrobić samemu tylko muszę zmierzyć ile skoku ma mój siłownik

Opublikowano (edytowane)

Tu masz kalkulator. Pojemność od strony tłoka dzielisz przez pojemność orbitrola i tak samo od strony tłoczyska. Wtedy będziesz wiedział ile obrotów będzie od max skrętu w lewo do max w prawo.

@simson2812 jeszcze jedno. Jak będziesz znał pojemność siłownika to podziel to przez liczbę obrotów kierownicy i będziesz znał mniej więcej pojemność orbitrola.

https://sklep.dzwigi.net.pl/pl/kalkulator.html

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Bo tak jest. Takie są przepisy, chyba że przyczepa była pierwszy raz zarejestrowana przed 1968 rokiem to wtedy DMC 5,5t . Masz dwa wyjścia - albo oszukać w papierach o DMC albo zrobić hamulce  pneumatyczne lub hydrauliczne na dwie osie. Zazwyczaj ludzie wybierają to drugie. Było już o tym na tym forum nawet w tym temacie

Opublikowano

Nie do końca wszystko się zgadza . Najazdowy hamulec do 5,0 t DMC.. W Niemczech robili najazdowy do 8,0t , spotyka sie takie tandemy. Przyczepy mogą być o ładowności 4,0t ( DMC do 5,5t) z hamulcem jedynie na przednia oś , a dowodem na to są przyczepy rolnicze  D35 , D45 , D732 . Takie przyczepy nie posiadały mediów do łączenia z drugą przyczepą, mogły być jako drugie w zestawie. Co do hamulców hydrauliczny to zapomnij o przegladzie z takimi hamulcami (  brak awaryjnego hamowania po odłączeniu), chyba ,że zamontujesz kosztowny układ do tego celu.

Opublikowano

ale w tylnej osi jest brak jakich kol wiek hamulców tylko wszystko od podstaw trzeba robić . ze w Niemczech do 8,0t  to co z tego jak u nas powiedział do 3,5 t jakna jedną oś hamująca 

Opublikowano

Przepisy przepisami i dużo zależy jak zwykle od diagnosty i papierów jakie się ma na konkretną przyczepę. Co do wytrzymałości praktycznej to na podobnej tylko Krone z lat 60-tych wożę już prawie 20 lat po 6 ton bez problemów i kipruję na boki bardzo lekko. Kiedyś była na niej nawet ręczna pompa do wywrotu z czego korzystałem do puki miałem Internationala bez hydrauliki zewnętrznej a później pompę zdjąłem bo nie była już potrzebna a trochę mi przeszkadzała przed przednią bortą. Co do tej ze zdjęcia to trzeba zainwestować w koła z oponami 11,5/15,3 bo te oponki z busa to jakiś żart.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v