Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

My 6340 i 7245 orzemy 3 skibowymi, o 4 skibowym nikt nawet nie myśli bo go braknie to tylko 70 KM

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czemu, zagonowe to mały pikuś, teraz w modzie obrotowe pługi, a podnieść 4-ro, a 5-cio skibowego, to kolosalna różnica.

4 skibowym nikt nawet nie myśli bo go braknie to tylko 70 KM

7245 nie ma nawet 70 KM. Zresztą ziemia ziemi i klasa klasie nie równa,każdy sam musi dobrać taki sprzęt by orka była w pewnym sensie przyjemnością,a nie żyłowanie na siłę żeby coś komuś pokazać czy udowodnić co mój ciągnik potrafi,takie podejście zazwyczaj mści się prędzej czy później.   :)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A co się mu dziwicie że chce 4 skiby.. Naogladał się zdjęć fantastów z AF i też chce. Nie chce mi się szukać ale jeden się chwalił jak to poszerzył pług do 4x45 czy nawet więcej i to rusem niby ciągnął

panowie bez spiny, pytam bo obrotówką nigdy nie robiłem. po waszych wypowiedziach widzę że albo 3 obrót albo 4 zagon. nie zależy mi żeby się podniecać przed sąsiadami. nie ma czym . każdy robi tym na co go stać. pewnie stanie na zakupie zagonowca, większa szerokość orki i mniejszy ciężar, tyle że bruzd do zarzucania więcej. dzięki za wszystkie sugestie

Opublikowano

Też miałem okazje kupić 3 pokos-Mężczyzna zarzekał się że będzie 10bel z kawałka i chciał 400zł. Powiedziałem wezmę ale zapłacę 45zł za bele i jak będzie więcej to jeszcze zarobi i się zgodził. Finalnie dostał 180zł :)

Opublikowano

Też miałem okazje kupić 3 pokos-Mężczyzna zarzekał się że będzie 10bel z kawałka i chciał 400zł. Powiedziałem wezmę ale zapłacę 45zł za bele i jak będzie więcej to jeszcze zarobi i się zgodził. Finalnie dostał 180zł :)

45  zł  za  belę?  czy  1 tys  za  ha? przecież  taniej można  gotowe kupić 

Opublikowano

A na mazurach rok temu 80 zł za belę płaciłem. W tym roku widziałem ogłoszenie za 65 zl. Handlarze nabijają cenę.

Opublikowano

Mam taki pług i na 3 klasie prędkość pracy to max. 7 km/h ciągnikiem 94 km, a co dopiero 73 km.

Jest też różnica orać a orać.

77 turbo ma moc moksymalną chyba 82 a znamionową 77km? I orał, prędkość była właśnie 7km/h ale już z nim nie będzie robił bo zastąpił go obrotowy 3x35 czyli praktycznie połowa tamtego grudziądza, ale co zrobić taki sie trafił to starczy, a i mniej spali.

Znajomy kilka lat orał 7745, 4 skibami i uważam że szybciej by zaorał 3 skibami.

Idąc tym tropem to 77 km na , 1,4 m to 150 km i pług 2,8 m , więc czemu duża część orze pługami 4 skibowymi a nie 5?

Ale opór który stawiają pługi nie jest proporcjonalny do szerokości. Np 2 metry nie będzie stawiał 2x takiego oporu jak 1 metr, tylko dużo większy więc dlatego tak jest.
Opublikowano

widze panowie ze konflikt o  pługi trwa ,to napisze tak ,jak nie umie sie ustawić pługa to i 80KM ma problem z 3 skibami, skończcie te dyskusje ja 80konnym ciągam 4x35 chariera obrotówkę i nie steka głebokość wiecej niz 25cm a gleby od 3 do 5 predkość od 6 do 8km/h w zależności od gleby  ,a orka to nie wyścig ma byc wykonana dobrze

Opublikowano

Sam kupowałem od rolnika po 80 i miały być fest zbite po lely. Jak przyszło co do czego to przyznał rację i dorzucił 5 w gratisie, bo nie były zbite jak powinny. A i to za drugi pokos. I był droższy, bo nikt nie wiedział czy 2015 się nie powtórzy. Do tego doszedł transport, 450 zł za kurs z 40 belami 32km w jedną stronę.

Opublikowano

U nas ubiegłoroczna sprzedają po 65. Koniczyna z tego roku -stowa za balot. Lokalna firma robiąca baloty-ty kosisz, ty grabisz, oni prasują, zwoza, owijają, ustawiają, ich sznurek i folia - 55zl od balota..

Opublikowano

Nie wiem jakie teraz są ceny ale u nas w okolicy mój znajomy kupował po 100 zeta za szt. z pierwszego potrawu, łąki tzw. dzikie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v