Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Sprzęgło robiłem i tarcza kosztowała 250zł, docisk kosztuje koło 1000zł ale u mnie nie był zużyty, co do skrzyni to nie wiem ale na żadnej stronie nie ma dostępnych więc podejrzewam że albo o nie ciężko albo skrzynia jest niezniszczalna ;) Podejrzewam że lepiej opłacałoby się kupić skrzynię z jakiejś używki, jest gość na olx który ma dużo Davidów na części, sąsiad ma 1490 a że przesiadł się z C360 to jak tylko trafiła się okazja to kupił silnik i skrzynię na zapas za nieduże pieniądze ;) Tak z ciekawostek to niektóre 1490 miały defekt i potrafiły pokazać kolano zaś na 1290 mówili że skrzynia potrafi się zablokować ale przez 8 nie miałem takiego przypadku ;) 

Opublikowano

Po co ludzie kupują takie wynalazki😏  jakby nie było czegoś cywilizowanego , a później dopiero szukają na zapas silników itp. żeby w razie W był pod ręka

Opublikowano (edytowane)

Sam jesteś śmieszny , co świat się kończy na krajowych trupach jak to nazwałeś i na tych twoich trupach jak je nazwe ? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
16 minut temu, Ursus932 napisał:

Po co ludzie kupują takie wynalazki😏  jakby nie było czegoś cywilizowanego , a później dopiero szukają na zapas silników itp. żeby w razie W był pod ręka

Wynalazki to już nie będę pisał jakie ciagniki są ;)

Ktoś kupił silnik/skrzynie bo może tanio sie trafiła i tyle. Części do zachodnich starszych ciągników są dostępne, kiedy w końcu zagorzali fani ursusów/zetorów to pojmą heh

Opublikowano

No przecież dopiero tu słyszałem że nie wszystkie są ,nawet filtry przerabia i od 3p wkłada

Opublikowano
5 godzin temu, jahooo napisał:

Ojciec jednym ciągnikiem obrabiał taki sam areał plus dzierżawy plus 15 sztuk krów i ze 30 szt trzody, dawał radę. I to tylko 3p. Wszytsko jest kwestią organizacji pracy, jak ktoś ma marną organizację pracy, to i 5 ciągników mało.

A mój dziadek w 45r. piechotą wrócił na Podlasie z Berlina 😄

Niema o co się spinać , jeden lubi wygodę a drugi cieszy się że dorobił się ciągnika który po jednym dniu pracy nadal jest na chodzie i bez sensu by było gdy obaj będą przekonywać się wzajemnie do swoich racji 

Opublikowano

5 godzin temu, Wiesi0 napisał:

No tak ale jednym traktorem się nie jezdzi do pługa rozutnika przyczep powiedzmy jeden duży i do tura musi być drugi,takie dwa to minimum jeśli ktoś pragnie tego zachodu.

no będzie jakiś ciapaj albo coś podobnego, generalnie to potrzebuje ciągnika uniwersalnego a drugi to jedynie do ciągania przyczepy z gnojem ew rozrzutnika przy pracach z turem, jak by były 2 to by się na 2 pracowało np jeden zgrabia a drugi bale wozi

2 godziny temu, Ursus932 napisał:

No proszę Pana a ja mam ponad 30 ha i mi się opłaca trzymać leciwego bizona ,jeśli zadbany to koszt przygotowania do sezonu śmieszny a na godzinę koszenia jakieś 12 litrów ON. Do tego nie wyobrażam sobie kłaniać się w kolana i prosić pana jakiegoś obszarnika żeby raczył łaskawie swoim nowiutkim kombajnem przyjechać i skosić moje zagony

zależy jeszcze od okolicy, u mnie full rolników pobrało na te różnicowania i usługi rolnicze więc kombajnów pod dostatkiem, swoją drogą to jak nas przycisnęło to w każdej wiosce gdzie 5 rolników na krzyż to 3 ma prasy rolujące i się znalazł w 15 min, wystarczy podzwonić, ale mi bardziej chodzi że na teraz na 30 ha nie opłaca się nowego kombajnu kupować ani w ogóle, gdy zrobiliśmy prosty rachunek znajomemu z 50 ha to tak koszt dobrego kombajnu+ utrzymanie go + plus jakiś pomocnik na żniwa, to wyszło że taki kombajn by się zwrócił po 15-20 latach i jeszcze się człowiek bardziej nabiega bo musi wszystko organizować, to pracownika na ciągnik to utrzymanie/naprawy, a tak dzwoni się z jednym ugada na cały areał i cena niższa bo pewniak itp, tym bardziej że przy jego sposobie składowania zboża to 30 ton dziennie wieźć to by się z robotą za..... . słowem każda inwestycja wymaga dobrego przekalkulowania bo u kogoś będzie się opłacało na 10 ha kupić bo w okolicy kombajnów mało a  u innego 100 ha to będzie wartość graniczna ze względu na cenę i dostępność usług 

• Like 2
Opublikowano

Do tego swój znaczy niezależność ,kiedy i gdzie chce to jade. Przecież wiadomo że na 30 ha nie opłaca się nowego Ale używka jak najbardziej

Opublikowano
23 godziny temu, ernestproxima90 napisał:

Wiem na swoim przykładzie ,że lepiej kupić komfortowy używany ciągnik niż nowego farmtraca , zetora czy inne ścierwo

Jak dla ciebie wygoda jest ważniejsza bo trochę głośniej czy kilka dźwigni przestawić to problem to cóż ja poradzę... 

Opublikowano
31 minut temu, igor10246 napisał:

no będzie jakiś ciapaj albo coś podobnego, generalnie to potrzebuje ciągnika uniwersalnego a drugi to jedynie do ciągania przyczepy z gnojem ew rozrzutnika przy pracach z turem, jak by były 2 to by się na 2 pracowało np jeden zgrabia a drugi bale wozi

zależy jeszcze od okolicy, u mnie full rolników pobrało na te różnicowania i usługi rolnicze więc kombajnów pod dostatkiem, swoją drogą to jak nas przycisnęło to w każdej wiosce gdzie 5 rolników na krzyż to 3 ma prasy rolujące i się znalazł w 15 min, wystarczy podzwonić, ale mi bardziej chodzi że na teraz na 30 ha nie opłaca się nowego kombajnu kupować ani w ogóle, gdy zrobiliśmy prosty rachunek znajomemu z 50 ha to tak koszt dobrego kombajnu+ utrzymanie go + plus jakiś pomocnik na żniwa, to wyszło że taki kombajn by się zwrócił po 15-20 latach i jeszcze się człowiek bardziej nabiega bo musi wszystko organizować, to pracownika na ciągnik to utrzymanie/naprawy, a tak dzwoni się z jednym ugada na cały areał i cena niższa bo pewniak itp, tym bardziej że przy jego sposobie składowania zboża to 30 ton dziennie wieźć to by się z robotą za..... . słowem każda inwestycja wymaga dobrego przekalkulowania bo u kogoś będzie się opłacało na 10 ha kupić bo w okolicy kombajnów mało a  u innego 100 ha to będzie wartość graniczna ze względu na cenę i dostępność usług 

Zapomniałeś o jednej rzeczy robiąc wyliczenia. Mianowicie niezależność. 

20 minut temu, Ursus932 napisał:

Do tego swój znaczy niezależność ,kiedy i gdzie chce to jade. Przecież wiadomo że na 30 ha nie opłaca się nowego Ale używka jak najbardziej

Ubiegłeś mnie

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

rzeknę jak zwykle

pier**lisz

38 minut temu, jahooo napisał:

Mój dziadek w 45 defilował w Warszawie :D

51 minut temu, Marecki2922 napisał:

A mój dziadek w 45r. piechotą wrócił na Podlasie z Berlina 😄

A mój jak przyjechał na ziemie wyzyskane nie miał nic, zostawił w kieleckim 3ha wspólne z rodzeństwem

8 minut temu, michal3603p napisał:

@soltys48 ten Ford ze spychem do śniegu to od handlarza z Pogórza,  obok Krajenki?

Ta a co?

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

rzeknę jak zwykle

pier**li

A ja powiem przyzwyczaiłem się do twoich odzywek 😏

Opublikowano

@soltys48 a boo już w maju czy czerwcu wiedzialem ze tam jest. Gospodarz u którego robilem jest stałym klientem teg handlarza, aktualnie od niego jest Renault ares 826rz, renault 103 54 z turem, claas temis 610 z turem, claas dominator mega 108sl, i wiele wiele maszyn, kupują u niego już długi czas, kiedyś była tez Renia Nectra, mtz, forszaje, wszystko od nich

Parę fotek Renaultów mam w galerii

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

Mam tzw wg Ciebie wynalazka od ładnych paru lat i za żadne skarby nie wymieniłbym go na polskie albo czechosłowackie  gooowno

A gdzie ja tam napisałem że ma to być polskie gówno? Mało jest innych zachodnich marek gdzie niema większego problemu z częściami . 

Opublikowano
6 godzin temu, jahooo napisał:

Ojciec jednym ciągnikiem obrabiał taki sam areał plus dzierżawy plus 15 sztuk krów i ze 30 szt trzody, dawał radę. I to tylko 3p. Wszytsko jest kwestią organizacji pracy, jak ktoś ma marną organizację pracy, to i 5 ciągników mało.

osobiście ? Tu sąsiedzi 360 obrabiali ok 50 ha no i usługi  , trochę świń i z 12 krów , ale jest te jedno ale ich było w domu matka , ojciec i 4 synów , także ciągnik nie stygł prawie zwłaszcza że robił jeszcze trochę w transporcie 

Opublikowano (edytowane)

A u mnie od 500lat się gospodarzy na tej samej ziemi.Co jest przynajmniej udokumentowane a o co wam chodzi to wiem z tymi dziadkami.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v