Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja uważam opony tylko bez dętkowe,radialna mniej trzęsie na dołach można szybciej jeździć,oszczędność paliwa.

11 minut temu, andrzej612b napisał:

szybciej z mokrego wyjdzie

Ja tam wychodzić z mokrego bym nie chciał😀.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Thomas2135 napisał:

Lepsza trakcja przez mniejszy poślizg. Mają miększe boki i lepiej układają się na gruncie. Oszczędność paliwa, zwłaszcza jeśli to główna kobyła. 

No główna kobyła ale tylko na 10ha 😊

Edytowane przez Pawelek998
Opublikowano (edytowane)

Eeee głupoty gadasz, wolałbym taką 385 do rozsiewacza opryskiwacza niż Ursusa 360. Wiele więcej nie spali a nawet nie ma co porównywać do słynnej 360

Edytowane przez Rolnik_z_Podkarpacia
Opublikowano
12 minut temu, soltys48 napisał:

Bo to wg mnie do niczego się nie nadaje 

Do wozu paszowego ktoś potrzebuje to jak najbardziej się nadaje

Opublikowano

Nie bardzo

16 minut temu, Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

Eeee głupoty gadasz, wolałbym taką 385 do rozsiewacza opryskiwacza niż Ursusa 360. Wiele więcej nie spali a nawet nie ma co porównywać do słynnej 360

Do tak8ch rzeczy mtz 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, soltys48 napisał:

Nie bardzo

Do tak8ch rzeczy mtz 

A w czym ten mtz lepszy ?? Oczywiście porównujemy mtz-ta bez napędu, w sumie to nie ma co porównywać, bo ursus bije stalina ba głowę we wszystkim jakiś komfort jest nie leje się z niego tak jak z ruska i biegi chodzą ,,normalnie" no i schemat zmiany normalny nie to co w Mtzcie

Edytowane przez Rolnik_z_Podkarpacia
Opublikowano

Którą nów jeździł mtz to mu schemat straszny a kto jeździł ten uważa to za normalną skrzynie a i półbieg się przydaje i nie mam co porównywać mocy bo 60 ma o 30 koni mniej a pali prawie tyle oo ruski

Opublikowano

Chyba nigdy nie robiłes mtz-tem że piszesz takie brednie

Przede wszystkim do rozsiewacza czy opryskiwacza mtz spali o wiele mniej, prędkośc przelotowa na szosie większa, duża kabina jak jest cała, jest tak samo komfortowa , brak uciążliwych mikropompek

w normalnym mtz też się hydraulika nie leje, za to rozdzielacz się nie zacina  przy wożeniu większych ciężarów

chyba nie bez powodów mtz jest droższy niz C-385

Opublikowano

Moge ci powiedzieć, jak wygląda spalanie zadbanej C-360 w porównaniu do zadbanego MTZ w orce tego samego pola tym samym pługiem UG-3 - mtz spalił 1-2 litry  na 1ha mniej , czas orki krótszy i jakośc ze względu na większą prędkość pracy też. Na orkę jednego ha mtz potrzebował 30-45minut pracy mniej niz C-360

• Thanks 2
Opublikowano

W 80 zmienia się tryb w skrzyni i ciągnie 52km/h, na YouTubie są filmiki.16 do przodu 8 do tyłu na 50km/h biegów starczy.

I przy -20, trach i pali co w Perkinsach jest nie osiągalne bez rozrusznika szybko obrotowego,jeszcze można ratować się grzałko.

Opublikowano
9 minut temu, Wiesi0 napisał:

W 80 zmienia się tryb w skrzyni i ciągnie 52km/h, na YouTubie są filmiki.16 do przodu 8 do tyłu na 50km/h biegów starczy.

I przy -20, trach i pali co w Perkinsach jest nie osiągalne bez rozrusznika szybko obrotowego,jeszcze można ratować się grzałko.

Znajomy zmienił właśnie tak tryby w 1002 i teraz zapitala aż miło

3 godziny temu, jahooo napisał:

Moge ci powiedzieć, jak wygląda spalanie zadbanej C-360 w porównaniu do zadbanego MTZ w orce tego samego pola tym samym pługiem UG-3 - mtz spalił 1-2 litry  na 1ha mniej , czas orki krótszy i jakośc ze względu na większą prędkość pracy też. Na orkę jednego ha mtz potrzebował 30-45minut pracy mniej niz C-360

A nie bardzo mam przekonanie do mtz i ten niezbyt udany przedni napęd 😏 szukam bardziej 914 lub pochodne

Opublikowano

Jako ciagnik do orki i agregatu siewnego też kupiłbym 914 a jeszcze chętniej 1014. Ale jako uniwersalny lepszy jest MTZ. Teraz szukam drugiego większego ciągnika ~100KM i biorę Ursusa pod uwagę do celów jak wyżej. Tylko ceny ciagników z przodkiem są już nieadekwatne do ich wartości i stopnia zużycia. Co mi z tego że części jeszcze trochę tańsze jak do zachodnich, nie uśmiecha mi się ciągłe grzebanie bo wiecznie coś niedomaga. Pod względem użytkowym moim zdaniem taki ZT323 bije nasze ursusy na głowę i jest sporo tańszy. Tylko trzeba mieć troche w głowie, żeby go naprawić, sam młotek i przecinak nie wystarczy.

Nie jestem zaciekłym fanem MTZ, po prostu potrafię docenić trwałość i rozwiązania techniczne tego ciągnika. Mam taki i mogę go porównać do C-360, 3p, MF-a 255, C-385, 7211/7245 bo wszytskimi tymi ciągnikami w życiu trochę pracowałem i je reperowałem.

Opublikowano (edytowane)

Jak by był po remoncie taki ursus to będzie chodził i chodził bez awarii ale prawda jest taka ze ludzie sprzedają przeważnie uszkodzone popsute,znajomy kupił i mu płyn wygania,choć zmienił uszczelkę pod głowicą,to nie to,może gdzieś oring pękł na tulei,tak czy siak trzeba rozbierać cały silnik.

Niska cena może o tym świadczyć,bo ktoś chce się szybko pozbyć.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v