Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie gościu kiedyś oszukiwał na mleku , miał rurkę podłączoną od spodu schładzalnika,jak kierowca pobrał próbe i zaczoł ciągnąć mleko to on bach zawór z wodą 😏

Opublikowano

A no jak chcesz rządzić to tak ja tam rządzę i nikt mi się nie stawia a jak stawia to wypad bo tak dostosowałem gospodarstwo żeby wszystko samemu obskoczyć.To był mój plan od dzieciństwa żeby być nie zależny na gospodarce.Ludzie rodzice umierają a potem problem, tać wiadomo ze umierają i zostaje się samemu.

1 minutę temu, Ursus932 napisał:

U mnie gościu kiedyś oszukiwał na mleku , miał rurkę podłączoną od spodu schładzalnika,jak kierowca pobrał próbe i zaczoł ciągnąć mleko to on bach zawór z wodą 😏

Też tak myślałem ale potem i tak by wyszło.Tak jak z kwaśnym mlekiem niby zabiorą od wszystkich a potem w mleczarni wykryją i na następny dzień u każdego badanie kwaśności a tu niby próba bez wody a w mleku w samochodzie woda,by to drążyli.

Opublikowano (edytowane)

a ja mam odwrotnie, mimo że jestem tu cały czas i dużo robię to słyszę że nie mam nic do gadania bo nie jestem u siebie ;) efekt tego taki że ciągle chodze wku**iony

Edytowane przez Rolnik7343
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Ale miejmy nadzieje ze od teścia czy teściowej bo jak od żony to bieda oj bieda ze starych popiera, effect modliszki z psychologi.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, Wiesi0 napisał:

Tani to jest.Najlepsze są od Dramińskiego.

https://allegro.pl/oferta/tester-miernik-wilgotnosci-ziarna-zboza-nasion-7283328336

Albo taki tylko bez mielenia,każdy ma przeważnie z mieleniem.

https://allegro.pl/oferta/wilgotnosciomierz-draminski-gmm-mini-do-zboza-7495456868

Sam bym kupił ale jak na dzisiejsze czasy nie jest to tanie według elektroniki,Jakoś i bez tego tyle lat się kosi i suche.

Po zatym kto dosusza kukurydze to sprawdza co jakiś czas i wie czy już starczy.Oszczędność opału.

A zboże ja oceniam wzrokowo jak na przyczepie się usypuje.Czym suchsze lepiej się rozpływa.

Kosztuje ale warto w to zainwestować. U mnie jest kupiony za 1600 fajne urządzenie

1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

wiem że lepszy ale na moje potrzebny dawać 1600zł za wilgotnościomierz to już przesada

Tak ci się tylko wydaje dokąd nie kupisz

Opublikowano
11 minut temu, Wiesi0 napisał:

A no jak chcesz rządzić to tak ja tam rządzę i nikt mi się nie stawia a jak stawia to wypad bo tak dostosowałem gospodarstwo żeby wszystko samemu obskoczyć.To był mój plan od dzieciństwa żeby być nie zależny na gospodarce.Ludzie rodzice umierają a potem problem, tać wiadomo ze umierają i zostaje się samemu.

Też tak myślałem ale potem i tak by wyszło.Tak jak z kwaśnym mlekiem niby zabiorą od wszystkich a potem w mleczarni wykryją i na następny dzień u każdego badanie kwaśności a tu niby próba bez wody a w mleku w samochodzie woda,by to drążyli.

W końcu go ścigneli, oszustwo ma krótkie nogi 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Wiesi0 napisał:

Ale miejmy nadzieje ze od teścia czy teściowej bo jak od żony to bieda oj bieda ze starych popiera, effect modliszki z psychologi.

Od swojego starego tak słyszę ;)

Opublikowano (edytowane)

A to olej to ja też wkurwiałem się ,paliłem fajki jak byłem młody,Jest takie coś w psychologi ze rodzice wybierają jedne dziecko i choć źle,to dobre co by złego nie zrobiło a co dobre to złe i do końca ich dni będzie najgorsze.Dziwne to ale prawdziwe jak zetorki 12 pisze CIEMNOGRÓD.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

To ja już nic nie wiem,Ale są też takie ludzie co chwalą swoje dzieci naj ,naj, naj piękniejsze i wogule a w twoim przypadku to ku nie wiem bo myślałem ze wszystko wiem.Może jest zazdrosny żeś, coś osiągnął więcej niż on, ale większość się cieszy i chwali swoimi dziećmi.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
17 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Od swojego starego tak słyszę ;)

Dobra ja zapytam się w ten sposób. Czyja czy na kogo stoi gospodarka? Ileż to razy się darł jeden na drugiego. Zobaczymy jacy my potem będziemy. Jeszcze 2 lata i 40.

9 minut temu, Wiesi0 napisał:

A to olej to ja też wkurwiałem się ,paliłem fajki jak byłem młody,Jest takie coś w psychologi ze rodzice wybierają jedne dziecko i choć źle,to dobre co by złego nie zrobiło a co dobre to złe i do końca ich dni będzie najgorsze.Dziwne to ale prawdziwe jak zetorki 12 pisze CIEMNOGRÓD.

Czyli takie przypadki nie są obce. Trzeba umieć postawić na swoim jak nie to cóż. U mnie było to tak albo nie było rozmowy przez tydzień albo ja wyjeżdżałem do Niemiec i wtedy róbta co chceta. Nadmieniam ,ze już byłem żonaty. W kwestii palenia to też coś da.  ja najwięcej palę w żniwa 3 paczki dziennie.

Opublikowano

Zrzuć palenie bo paczka 15zł i 14zł podatku idzie na Panstwo,czyli 42zł podatku Państwu płacisz, a jak kupujesz ruskie, to może z Czarnobyla są lub h*j wie s kąd.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, KarolStach88 napisał:

Dobra ja zapytam się w ten sposób. Czyja czy na kogo stoi gospodarka? Ileż to razy się darł jeden na drugiego. Zobaczymy jacy my potem będziemy. Jeszcze 2 lata i 40.

Czyli takie przypadki nie są obce. Trzeba umieć postawić na swoim jak nie to cóż. U mnie było to tak albo nie było rozmowy przez tydzień albo ja wyjeżdżałem do Niemiec i wtedy róbta co chceta. Nadmieniam ,ze już byłem żonaty. W kwestii palenia to też coś da.  ja najwięcej palę w żniwa 3 paczki dziennie.

A jak myślisz na kogo ? ;) A do niego to nic nie dociera nawet jak ktoś z nim gada to nie, ma być tak jak on mówi bo on wie lepiej

Opublikowano

Zazdrość.A ogólnie czasy się mienią i co było kiedyś do osiądnięcia to nie to samo co teraz.Teraz jest ciężej i nie tylko w rolnictwie ale i wszędzie ale  rolnictwie naj ciężej..

Opublikowano (edytowane)

Boś więcej majątku zdobyłeś  niż twój tata i jest zazdrosny ze to nie on zabłyśnie w historii jak twój dziadek.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

jak na razie to ja żadnego majątku nie zdobyłem 🤔
ja tu żadnych powodów do zazdrości nie widzę ... gospodarstwa nie chce żeby mi przepisywał niech se je ma mi to lata na kogo one jest ... ale chce też po swojemu robić bo mnie to wku**ia że wszystko uprawiam, wszystko sieje a ma być tak jak on mówi ... oczywiście uda sie coś po swojemu zrobić ale wtedy są takie rozmowy że nawet sąsiady słyszą

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

jak na razie to ja żadnego majątku nie zdobyłem 🤔
ja tu żadnych powodów do zazdrości nie widzę ... gospodarstwa nie chce żeby mi przepisywał niech se je ma mi to lata na kogo one jest ... ale chce też po swojemu robić bo mnie to wku**ia że wszystko uprawiam, wszystko sieje a ma być tak jak on mówi ... oczywiście uda sie coś po swojemu zrobić ale wtedy są takie rozmowy że nawet sąsiady słyszą

Niestety sa takie przypadki ze by chcieli rzadziec do samej smierci. Moj kiedys tez tak samo chcial zeby robic tak jak on kaze a teraz zachorowal czeka na przeszczep pluc nie da rady nic robic i przestal rzadzic. Jak ja chce tak teraz robie.

Opublikowano

Temat znowu poruszony więc się podłącze 😀u mnie żniwa wczoraj zakończone,na szczęście robiłem po swojemu,jak powiedziałem że trzeba pozmieniać np wiatr,obroty młocarni, to na drugi dzień teść mi to mówił (bez sensu ale chyba chciał być mądrzejszy jak zwykle). Na koniec rozerwał dwa bigbagi pełne zboża na podwórku to tylko pod nosem sobie klął bo gdybym to ja był to sąsiedzi by słyszeli a tak do siebie niech ma pretensje. Ale wiadomo, żadnego wiankowego nie postawił,jadę dzisiaj do rodziców na odpust to się napiję 😁 kilka dni temu podczepialem widły do tura to przyleciał i zaczął machać rękoma/ręcami żebym podniósł ramkę a ja krzyczę że muszę się przestawić,a ten pomyślał że na niego krzyczę to się odwrócił i poszedł,przyszedł pod koniec roboty skontrolować,nic się nie odzywałem bo olałem sprawę 😀 Chce mocno rządzić ale wczoraj pytał się mnie i żony o to co robimy z przyczepą pszenżyta, bo on myślał żeby ją zostawić i sprzedać za jakiś czas ale padły słowa:no ale jak chcecie, w większości spraw tak jest, pisałem ostatnio o bydle czy chcemy jałówkę zacielic, taki sam tekst usłyszałem 😀 

@Rolnik7343 w jakim wieku jest Twój ojciec?może przyczyną tego wszystkiego jest wiek? Ty to młody pewnie ale ja też stary nie jestem,żona młodsza rok a między moim ojcem a teściem 9 czy 10 lat różnicy. I taki styl.zycia może być tym uwarunkowany że kiedyś było.inaczej

• Like 1
Opublikowano

A czy rolnik już się tu kiedyś nie żalił na ojca? Per "ch*j" chyba o nim pisał? Dobrze mi się kojarzy?

Bielarus - robcie jak chcecie, ale ja bym to zrobił tak i tak? :) No Łe dobry i taki poczatek

Opublikowano

A może odwalacie chałture to starszy nie może tego znieść a jeszcze im młodszy tym mądrzejszy A może trzeba porozmawiać otwartym tekstem ze starszymi a nie obsrać ich do obcych ludzi na necie nie dająć im szansy na obronę

• Like 5
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v